data-srcset
McIntosh C2300

Musikalsk magiker

Ørene stivnet. Tube Warmup hadde det stått på forsterkeren. Nå kom alle himmelens engler svevende ut av høyttalerne. Var det mulig at det kunne være så stor forskjell?

Fleksibel og anvendelig Guddommelig lyd
Den er ikke gratis

Musikken måtte skrus høyere, med måpende kjeft og slow motion-bevegelser gikk jeg baklengs til sofaen traff leggene og jeg sank ned i grå alcantara. Minnene fra fordums rørforsterkere og eldre tester begynte å dukke opp. Den silkemyke og krystallklare klangen fra høyttalerne hadde jeg ikke hørt tidligere, forskjellen stod en amerikansk rørforsterker for.

McIntosh er blant stamfedrene for amerikansk hi-fi og high-end, og selv om de for lengst har trukket transistorer til sitt sortkledde bryst, lager de fremdeles flere forsterkere som bruker rør i stedet for transistorer. Den mest legendariske er 75-watteren MC 275. En stereo effektforsterker som debuterte i 1961, og som fremdeles er i produksjon. I oppdatert utgave.

Men dette er en ren forforsterker, eller kontrollforsterker om man vil. Den kan kobles til hva det skal være av forsterkere, og man kan velge å kombinere rørforsterker med transistorforsterker. En løsning mange foretrekker, fordi en forforsterker med rør kan lyde mer naturlig etter manges smak, mens man får mer effekt fra en transistorforsterker enn de fleste rørforsterkere klarer å levere. Kombinerer man det beste av to verdener – rør i forforsterkertrinnet og transistorer i effekttrinnet – kan resultatet bli magisk. Slik det ble for undertegnede.

Drømmeklang
Forsterkerdelen i McIntosh C2300 bruker seks vakuumrør med lav spenning (12 A x 7 A). To av rørene utgjør ett par hver for platespillerinngangene med MM og MC-pickupinngang, mens det siste paret er forsterkerleddet til linjeinngangene. Alle rørene kan ses gjennom en pleksiglassrute på toppen av den massive forsterkeren, og som VI-meterne på fronten, kan man slå av bakgrunnsbelysningen i ruten.

Mens man i gamle dager kunne forvente et varmt, nærmest bløtt lydbilde med kraftig avrulling i både bass- og diskantområdet, er moderne rørforsterkere langt mer klangnøytrale. McIntosh C2300 har ikke noen spesiell klangkarakter som kan kalles karakteristisk for en rørforsterker. Likevel er det noe høyst spesielt med C2300.

Dette er den soleklart mest klangvennlige forforsterkeren jeg har hørt på veldig lenge. Her blir jeg presentert for klangnyanser jeg sjelden hører, den klarer å lyde fyldig, men samtidig nøytral, den spiller med et så smittende engasjement at jeg knapt legger merke til hvor totalt blottet den er for grums og korn. Musikken flyter på silke. Skulle jeg ønske meg noe, måtte det være litt av mikrodynamikken til en Acre K-5xe eller den vanvittige dybden til en Burmester.

Men dette er rent flisespikkeri. For C2300 har noe magisk ved seg, som noen vil kalle musikalitet. Selv tror jeg svaret er forbløffende enkelt: C2300 er rett og slett mindre farget og skjuler ingenting for lytteren. Den gjengir strykere så raffinert og samtidig med en slik umiddelbar, og likevel uanstrengt musikalsk dynamikk, at det føles som om hele anlegget er byttet ut. Cello-opptaket med Misha Maisky som spiller Elégie opus 24 av Gabriel Faure fra 1992, (Decca), gjengis med en sjenerøs klangbunn i instrumentet, med så finmasket tekstur som overflaten på en vaniljekrem. Alt plassert i et nydelig tredimensjonalt rom med fjellstøtt stereoperspektiv.

annonse

Standard-liveopptakene fra 1983 og 1984, med Keith Jarrett, Gary Peacock og Jack DeJohnette, revitaliseres med C2300. Noen vil kanskje foretrekke enda varmere klaverklang, men selv kan jeg ikke huske sist en forforsterker gjorde så mye for å få fram hele klangen til en konsertklaver. Man kan snakke om store effektforsterkere og dyre høyttalere, men det som ikke kommer ut av en forforsterker, dukker iallfall ikke opp i høyttalerne.

annonse

Sarte vokalopptak som Alison Krøss, både live og i studio, lyder så delikate og fokuserte at det oser ekthet i rommet. Forforsterkeren er samtidig så åpen og detaljert, at man hører ikke bare små klangnyanser som ellers ville drukne i lydbildet, men også omsluttende lyder i rommet. Slike som egentlig ikke skal være der.

Faktisk er det vanskelig å finne noe å sette fingeren på. McIntosh C2300 viser til fulle hvor mye det er å tjene på å velge en seriøst bra forforsterker. Alt er naturligvis et kompromiss, men jeg vil våge påstanden at det er bedre å spare penger på å kjøpe hakket mindre effekt i en forsterker – dersom de ellers er like – og heller bruke de sparte slantene på en bedre forforsterker.

Konklusjon
De lett synlige vakuumrørene setter garantert sitt preg på klangen fra McIntosh 2300. Noe som er utelukkende positivt her, fordi forforsterkeren er den klart mest klangnøytrale forforsterkeren vi har testet, som samtidig klarer å engasjere. Den er så langt fra kjedelig som det går an å komme. Fra full dypbass til diskant er sammenhengen total, den er som en åpen bok hvor hver nyanse i musikken kommer tydelig fram. Legg til at den har flere innganger og muligheter enn de fleste forforsterkere, og McIntosh C2300 framstår som den komplette forforsterker. Rør eller ei.

annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

 • Stereo rørforforsterker
 • Balanserte inn-/utganger
 • Sju linjeinnganger
 • MM og MC-pickupinnganger

Pris

59990 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativer til McIntosh C2300

   data-srcset

  Adrenalin-kick for hodetelefoner

  Hvis du ikke er helt fornøyd med lyden fra hodetelefonene, kan det hende du trenger en bedre forsterker.

   data-srcset

  Ellevilt festlig forsterker

  Den hybride forsterkeren er 30 kilo med reinspikka moro, men er ikke helt uten finesser.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superforsterker knuser konkurrentene

  Naim Supernait 3 er definitivt et av de virkelig gode forsterkerkjøpene til under 100.000 kroner. Den har alt – bortsett fra digitale innganger.

   data-srcset

  Sublim japansk lydkunst

  Lei av hi-fi? Yamahas high-end forsterkere vil få deg på bedre tanker.

   data-srcset

  Den er ikke stor, men har full kontroll!

  OPPDATERT MED VIDEO: H120 er en glimrende liten forsterker, som gjør nesten alt riktig. Den har egentlig bare ett (luksus)problem.

  Marantz PM7000N

  Alt-i-ett-forsterker for kresne ører

  Marantz PM7000N er en alt-i-ett-forsterker med alt du trenger av strømming og innganger. Multirom støttes også, alt du trenger er høyttalere.

   data-srcset

  Muskuløs multikunstner

  Trenger du en kraftig forsterker med DAC og mange innganger, finner du svaret her.

   data-srcset

  Himmelsk lyd i stjerneklassen

  For de mange som samler på CD-er, og liker å strømme musikk, finnes det ikke noe bedre enn Naim Uniti Star.