test: LG OLED65B8PLA

LG OLED65B8PLA
LG OLED65B8PLA

OLED-kuppet

LGs nye innstegsmodell er en tøff utfordrer både til konkurrentene så vel som LG selv. Den gir minst 90 % av bildekvaliteten fra toppmodellene, til en adskillig hyggeligere pris!

Pluss
Eksplosiv kontrast og bunnløst svartnivå gjør at LG-skjermen er som skapt for å vise moderne serier og filmer i kinomørket.
Minus
Du trenger en lydplanke for at lyden skal matche bildekvaliteten.

Det hersker ingen tvil om at OLED-TV har hatt en eventyrlig utvikling: Fra å være et ukjent, høyteknologisk vidunder man bare fikk se på teknomesser, til å bli den dominerende teknologien i high-end klassen. Selv om det lurer noen LCD-konkurrenter i kulissene, er det åpenbart mye ved OLED-TV-ene som er lett å like. Den formidable kontrasten, svartnivået og de lekre fargene er tydelig fra første øyekast.

OLED er sakte men sikkert på vei ned i pris, og B8 er inngangsbilletten til LGs OLED-univers. Selv om du fortsatt kan kjøpe den populære fjorårsmodellen B7 på ”ryddesalg”, er det B8 som gjelder dersom du vil ha siste skrik fra koreanerne. Forgjengeren har vært en utrolig populær TV, så den nye modellen har mye å leve opp til!

OLED B8: Design

På papiret er det ikke et hav av forskjell mellom gammel og ny modell, men penere har den blitt. B-serien har tradisjonelt hatt en litt simplere byggekvalitet enn de andre OLED-skjermene, men i år er det ingenting som skriker ”billig” ved B8. Mens forgjengeren hadde en litt traust og grå innpakning, har nykommeren fått en slank svart metallramme som ligner mye på fjorårets C7 modell. Den er også syltynn, og bør håndteres varsomt når du setter den på plass.

TV-ens sentermonterte fot gjør at TV-en får plass på de fleste bord. Tilkoblingene gjøres via to innfelte paneler på baksiden. LG har imidlertid ikke lagt spesielt til rette for skjult kabelføring.

Alle HDMI-inngangene støtter HDMI 2.0b/HDCP 2.2, slik at du kan koble til 4K Blu-ray spillere, Apple TV og spillkonsoller uten problemer. LG har også bred støtte for de fleste HDR-formatene, inkludert Dolby Vision som sikrer optimal kontrastopplevelse fra en rekke viktige titler. LG har for øvrig utstyrt B8 med en lynrask dedikert spillmodus: Vi målte forsinkelsen til 18 millisekunder.

Brukervennlighet og finesser

B8 er som nevnt den rimeligste 4K OLED-skjermen fra LG i år, og det er nesten bare kosmetiske forskjeller mellom denne og LGs øvrige modeller – med ett viktig unntak. Mens C8, E8 og W8 bruker selskapets splitter nye Alpha 9 prosessor, må B8-modellen klare seg med fjorårets Alpha 7, som har litt mindre regnekraft til de mest krevende bildeprosessene.

Har man først blitt vant til å navigere med LGs fjernkontroll kan det bli vrient å gi slipp. Med musepekeren er det lekende lett å bla seg gjennom menyene, og de mest brukte appene ligger lett tilgjengelig med snarveier på menylinjen.

Brukermessig er det heller ikke stor forskjell mellom de ulike LG-modellene. B8 kommer med siste versjon av LGs WebOS menysystem (4.0), samt den nyeste Magic Remote fjernkontrollen. Den har selvfølgelig Netflix-knapp og en fiks liten mikrofon som du kan bruke til å kommunisere med TV-en – fortrinnsvis gjennom tjenester som Google Assistant når dette blir tilgjengelig i Norden.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Bildekvalitet

Vi husker fortsatt hakesleppet da vi testet en OLED-TV for første gang. Kontrasten og svartnivået kunne gjøre selv Flåklypa Grand Prix til en ”out of this world” opplevelse! Noen år senere har den største wow-effekten lagt seg, men vi blir fortsatt imponert hver gang vi ser en 4K OLED-TV i aksjon. Det er noe med den blekksvarte bakgrunnen og skarpheten punkt for punkt, som får en ordinær LCD-TV til nesten å virke defekt i sammenligning …

LG OLED B8 viser science fiction-thrilleren Altered Carbon i all sin futuristiske prakt. Netflix-serien serveres i glitrende Dolby Vision HDR-kvalitet, kombinert med Atmos-lydspor. Serieskaperne har tatt alle virkemidler i bruk, og gir oss et skremmende realistisk, om enn dystert innblikk i fremtiden. LG-skjermen håndterer det krevende kildematerialet på en eksemplarisk måte, og gir oss en TV-opplevelse vi sent vil glemme! Nærbildene av Joel Kinnaman (Snabba Cash) har aldri sett skarpere ut, og når skytescenene tar av i første episode må vi nesten blunke og dukke. At LG-skjermen er velegnet til å fråtse i filmer og serier, er hevet over enhver tvil. Her er det bare å dempe belysningen og ta inn den eksplosive kontrasten.

Når det kommer til bevegelser er LG-skjermen blant de glatteste vi har sett. Sport og spill serveres med jevne og sømløse bevegelser, uten å bryte opp i støy og forvrengning. Selv om storebror OLED65C8 kan skilte med ekstra hestekrefter i sin A9 bildeprosessor, er det ikke store forskjeller i praksis. De to modellene har så godt som identisk bildebehandling, og leverer også veldig like måleresultater. A7-prosessoren virker ”mer enn god nok” på det materialet som er tilgjengelig i dag.

B8 er selvfølgelig ikke helt uten konkurrenter: Samsungs nye våpendrager Q8D ligger i samme prisklasse. Dette er en LCD-TV med direkte LED-baklys, med sine typiske fordeler og ulemper. OLED er fortsatt ”sjefen” når det kommer til svartnivå, hvilket gjør LG-skjermen best egnet til TV-titting i mørke rom. Til lysere omgivelser kommer Samsung-skjermens formidable lysstyrke (omtrent det doble av LG!) mer til sin rett. Samsung kan også skilte med hakket skarpere smart-TV og spillmodus.

Lydkvalitet

B8 er utstyrt med de samme undermonterte stereohøyttalerne som C8, men sokkelen mangler ”lydtrakten” som storebror bruker til å dirigere lyden forover. Lyden er relativt fyldig og klar, men yter ikke bildet rettferdighet. En lydplanke er anbefalt i dette tilfellet, gjerne en Atmos-kapabel planke som LG SK10Y. I den sammenheng er det kjekt at B8 har innebygd Dolby Atmos lydprosessering, som er tilgjengelig fra både Blu-ray, Apple TV og innebygd Netflix.

Konklusjon

På papiret er LGs rimeligste 4K OLED litt spedere utstyrt enn toppmodellene, men i den virkelige verden er dette en knallgod TV med svært få ankepunkter. Vi måtte virkelig ”frem med lupen” for å skille OLED B8 fra de øvrige familiemodellene, og bildemessig er det bare noen ”hundredeler” som skiller LG fra storebrødrene i C8 og E8-serien, foruten litt mer påkostet design og lyd. Derfor fremstår OLED65B8 som det beste kjøpet i LG-stallen, og trolig en av årets beste TV-er i premium-klassen.

picture1 picture2 picture3
<
>
Har man først blitt vant til å navigere med LGs fjernkontroll kan det bli vrient å gi slipp. Med musepekeren er det lekende lett å bla seg gjennom menyene, og de mest brukte appene ligger lett tilgjengelig med snarveier på menylinjen.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Størrelse/type: 65” 4K OLED

Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: WebOS 4.0

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor

Annet: Dolby Atmos kompatibel

Web: lg.com

LG OLED65B8PLA produktside
Pris: 27990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.