Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL Boombox 2

Perfekt balanse mellom fest og finesse

JBL Boombox 2 har absolutt kraft nok til å plage folk i parken. Den låter dessuten forbausende bra.

Skrevet av / 16.05.20 - 11:00
JBL Boombox 2
Geir Gråbein Nordby

L&Bs test av JBL Boombox 2

JBL har på ganske få år blitt en av verdens tre største produsenter av Bluetooth-høyttalere. Og ikke uten grunn. For JBL har satt mål for seg å være kraftigere enn sine konkurrenter, slik at man fortsatt skal kunne forbinde navnet med fest og moro. Du vet, etter at merkenavnet ikke lenger er forbundet med hardtslående hi-fi- og high-end høyttalere med påskriften Made in the USA.

Les også Festen fortsetter døgnet rundt! Tredje utgave av danske Soundboks er villere, høyere – og dere kan lage en gjeng sammen.

Den nye toppmodellen innen bærbare, trådløse høyttalere gir et hint av hva selskapet en gang sto for. Og da mener jeg ikke at den gir et gjenkjennende nikk mot 80-tallets populære boomblastere, for det drev ikke JBL med. Men at den utstråler røff og tøff kraft, og med JBL-logoen stolt på forsiden. Og med passive basselementer på sidene, som forteller oss at her er det bare å guffe opp.

Boombox 2 har samme formfaktor som sin forgjenger, men er halvannen centimeter kortere, og med et bæregrep med riller, som denne gangen er inspirert av håndtakene på en motorsykkel.

Stiv pris

Prisen er ganske stiv, 6000 kroner er for eksempel 50 prosent høyere enn rivalen UE Hyperboom. Og dessuten 2500 kroner enn du nå kan kjøpe den første Boombox-utgaven for. Det er naturlig at prisen på et produkt senkes når en erstatter er på vei, men det er likevel verdt å tenke på, all den tid Boombox 2 ikke vil være noe kvantesprang opp i kvalitet fra 1-er’n. Som en kuriositet skulle Boombox 2 egentlig koste 5000 kroner ved lansering, men et svalestup i kronekursen ville det annerledes.

JBL Boombox 2
Passive radiatorbassene på sidene utligner trykk i kabinettet, og simulerer en større høyttaler. Foto: JBL

Boombox 2 er vanntett

Den første Boombox likte vi meget godt, den var kraftig og hadde imponerende kraftig bass. Vanntett var den også, med IPX7-sertifisering som betyr at du kan miste den i svømmebassenget uten å ødelegge den. Det gjelder også den nye Boombox 2, i tillegg har man brukt sterkere materialer som skal sørge for at høyttaleren ikke går i forvrengning, «selv når musikken braker på sitt høyeste».

Høyttaleren har dessuten fått en PartyBoost-funksjon, som gjør at et uendelig antall høyttalere kan kobles trådløst sammen. Var det noen som sa nabovarsel?

Enkel i bruk

Det er deilig når produkter funker så enkelt som Boombox 2. Den har bare en av/på-knapp, en Bluetooth-tilkoblingsknapp og dessuten lydnivå opp- og ned. That’s it! Og etter du har paret den første gang trenger du ikke tenke på Bluetooth-knappen igjen. Den pares automatisk med mobilen neste gang du skrur den på.

Det finnes en app, men den er kun vits å laste ned om du planlegger å bruke to Boombox-er i stereo hvor den ene er høyre og den andre venstre, eller nevnte PartyBoost-funksjon med flere enheter som spiller sammen. De fleste kommer mest sannsynlig aldri til å trenge noen av disse funksjonene.

JBL Boombox 2
Foto: JBL

Middelmådig rekkevidde

24 timers batteritid er likt forgjengeren, og fortsatt svært bra. Jeg ble dessuten umiddelbart glad da jeg så at Boombox 2 har Bluetooth 5.1. Det burde gi lengre rekkevidde enn den eldre 4.2-versjonen. Det gjør den dessverre ikke. I hvert fall ikke med min iPhone 11 Pro Max, for jeg kunne bare skritte opp rundt 10 meter ute i friluft, før jeg fikk dropouts i lyden. Dette i sterk kontrast til nesten alle nyere hodetelefoner som vanligvis funker både 40 og 50 meter vekk fra mobilen.

Likevel, innenfor 10 meter er tilkoblingen meget stabil, og det spørs hvem som egentlig trenger å ha høyttaleren noe lenger fra mobilen enn dette. For de fleste praktiske formål er det nok, men det er likevel ikke noe å sette på skrytelista si.

Lyden av Boombox 2

Så over til det aller hyggeligste. Lyden. For Boombox 2 er virkelig god. Det bør den også være, til seks tusenlapper. Men likevel er det ingen selvfølge, jeg husker med skrekk og gru da jeg hørte den enda dyrere (og mye større!) Soundboks 2 – som spiller høyt, men forferdelig skarpt!

Langt hyggeligere var mitt møte med Bose S1 Pro, som du til og med kan plugge både gitar og mikrofon i – samtidig. Også denne er større enn Boombox 2.

Det kule med Boombox 2 er ikke at den er kraftig og spiller høyt; det er den, og det gjør den. Men det er at den låter bra!

Når jeg setter på Dance of the Clairvoyants av Pearl Jam, med både rock- og disco-elementer, sitter jeg og gliser av den fyldige bassen og den engasjerende og kraftige lyden. Men også fordi den låter som den skal. Stemmen til Eddie Vedder står frem uten å drukne av basseffektene, og lyden er balansert godt opp i diskantområdet. Der hvor mange partyhøyttalere spiller så aggressivt eller ullent at man nærmest vegrer seg for å skru opp lyden noe særlig, inviterer JBL Boombox 2 til å dra på. Og den skuffer heller ikke ved høyt lydnivå.

Det gjør at jeg faktisk ikke har noe imot å høre på mer sarte musikkstykker, som pianoversjonen av Lady Gagas Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?). Pianoet låter som et piano og ikke et billig elektrisk keyboard. Stemmen til Lady Gaga er fyldig og samtidig åpen nok til å få frem følelsene. Og med en større klangbunn fra klaveret enn mange småhøyttalere som er laget for å spille fint. I så måte er dette faktisk et veldig bra kompromiss.

Foto: JBL

Småtreg bass

Faktisk er høyttalernes største, og eneste påtakelige svakhet, at bassen henger bakpå når man drar på med favoritt-partymusikken. Joda, bassen er stor og fyldig, og Boombox 2 kan som sagt spille høyt. Men når man gjør det, smeller ikke stortromma som den gjør med større høyttalere.

Dessuten, hvis man drar på veldig høyt, så blir bassen slankere. Det er fordi DSP-en i forsterkeren nødvendigvis må holde igjen høyttalerelementene når man prøver å få dem til å spille utover hva de er laget for. De kan ikke skyves lenger enn sin slaglengde, og siden det er basstonene som fremkaller de største svingningene, så må disse holdes igjen. Det er også slik JBL får høyttaleren til å spille så høyt.

Som faktisk, spør du meg, gjør det litt unødvendig å tyne ut de ekstra 10 wattene fra forsterkeren når den kobles til strøm, kontra når den drives av batteri. Det siste giret har man ikke lyst til å bruke likevel, det låter for flatt og stresset.

Men, det kan ha noe for seg likevel, og det er hvis det plutselig sniker seg inn en lavmælt låt i spillelisten. Som krever at man skrur opp høyere enn normalt. Det kan man nå.

JBL Boombox 2
Er det her det er party?? Foto: Geir Gråbein Nordby

Boombox 2: Konklusjon

Den er vanntett, den er enda kraftigere enn sist, og den er meget enkel i bruk. Og best av alt, den låter renere og bedre enn de fleste partyhøyttalere av samme kaliber. JBL Boombox 2 koster litt, men det er den verdt.

Her kan du invitere til hagefest uten at musikken drukner i all småpraten. For du kan dra på bra med denne. Bassen er fyldig uten å ta fullstendig overhånd, og balanseres fint inn i lydbildet. Selv om den kan oppføre seg litt bakpå til tider.

Det beste av alt er likevel at JBL Boombox 2 spiller rent og pent når den skal, uten «hengekøyelyd» med tynn mellomtone og overdreven bass og diskant. JBL har evnet å balansere lyden og ikke bli fristet til noe tull. Meget bra.

Herregud, som jeg gleder meg til å feste med folk igjen!

Karakter
JBL Boombox 2
Premium

Lyd & Bilde mener

Heftig lydtrykk og meget god og balansert lyd! Lang batteritid. Du kan sammenkoble så mange du ønsker. IPX7-vanntett. Bassen er litt treg, og trådløs rekkevidde middelmådig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top