Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: KEF IQ3

Kresen hi-fi-lyd

KEFs smarte IQ-høyttalere stakk av med EISA-pris for beste kompakthøyttalere 2006. Dette er forholdsvis store høyttalere som egner seg best på stativ, men de belønner deg med fullblods hi-fi-lyd av høy klasse.

Skrevet av / 09.12.06 - 15:56
KEF IQ3
Audun Hage

Kvalitetsinntrykket vi får av KEF-høyttalerne er gjennomgående bra, med en vinylfinish som til forveksling ligner på ekte tre. Du kan velge mellom fire ulike tre-imitasjoner. Bak det stilige utseendet skjuler det seg en ganske forseggjort konstruksjon. Det buede kabinettet sørger for å redusere stående bølger innvendig. KEFs eget Uni-Q-element har diskanten i sentrum av bassmembranen, slik at all lyd i teorien skal komme fra ett og samme punkt.

Lydkvalitet
IQ3-høyttalerne har en innbydende lydkarakter, og vi kan saktens forstå at andre testere har latt seg forføre. Sarah McLachlans «I will remember you» fremkalte et aldri så lite hakeslepp, da KEF-ene har et langt større og fyldigere lydbilde enn Audiovector, QLN og Klipsch. Slagkraften er riktignok ikke helt den samme som hos de spreke QLN-høyttalerne, men KEF er til gjengjeld mer behersket og tydelig i de dypeste oktavene.

Med sine nye diskantelementer skal KEF-ene angivelig kunne gjengi frekvenser helt opp til 40 000 Hz, men vi synes likevel ikke de klinger like friskt som Audiovector og referansen fra System Audio. Sarah og Justins lyse stemmer gjengis enda mer naturtro hos disse.

Vi opplevde at IQ3 har en litt mer kresen musikksmak enn de øvrige deltakerne. Akustisk musikk låter fortreffelig, men elektronisk orientert musikk som hiphop og Rn’B låter mindre inspirerende. KEF har vektlagt dyp og presis bass fremfor trøkk, stikk i strid med de mer partyorienterte modellene fra QLN og Klipsch. Rock blir heller ikke det helt store – Jokke-låta «Verdiløse menn» med Valentourettes låter plutselig tamt og kjedelig, trolig fordi høyttalerne avslører at opptakskvaliteten ikke er den aller beste. Bassen er heller ikke like kjapp og distinkt som hos de beste i dette selskapet.

Det bør også nevnes at høyttalerne er relativt tungdrevne, og følgelig stiller større krav til forsterkeren enn gjennomsnittet. Dette er en høyttaler for de viderekomne som vet hva de vil ha, og som kan eksperimentere med skikkelig forsterker, kabler og fremfor alt stativer og plassering.

Også i denne testen:

seks kompakthøyttalere

Infinity Beta 10

En skikkelig Beta

Disse høyttalerne er ikke akkurat de ferskeste på markedet, og utseendet er heller ikke siste skrik. Men lyden er alt annet enn dusinvare! Infinity Beta 10 skulle vise seg å bli testens store overraskelse.

Les hele testen

Konklusjon

Siste akt

Alle høyttalerne i testen har kvaliteter som gjør dem verdt å høre på.

Les hele testen

Audiovector K1

Lett godlyd

Testens minste høyttalere kommer fra Audiovector, som er blant våre favoritter når det gjelder lettplassert godlyd. Takler K1 forventningspresset?

Les hele testen

Monitor Audio Bronze B2

Stor og rimelig

Fra britiske Monitor Audio kommer B2, den nest rimeligste i den nye Bronze R-serien.

Les hele testen

Klipsch RB-61

Rock ’n’ Roll

Hva er vel en høyttalertest uten legendariske Klipsch? Produsenten som satser på høy følsomhet og dynamikk lager normalt meget bra allroundere.

Les hele testen

QLN Artech 5S

Billig outsider

Svenske QLN har kommet med en helt ny serie rimelige høyttalere, Artech. 5S er den rimeligste modellen i serien, og koster halvparten av denne testens dyreste.

Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top