Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-Q66T

Den mest balanserte lyden

Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.

Skrevet av / 10.10.20 - 08:00
Samsung HW-Q66T
Geir Gråbein Nordby

Når vi snakker film og TV, er det få lydformater som har vært like mye snakket om som Dolby Atmos. DTS:X er også høyt på listen, og begge formatene gir lyd i høyden i tillegg til rundt omkring. Derfor er det kanskje merkelig at jeg skal anbefale en lydplanke uten støtte for noen av formatene. Men det er akkurat hva jeg har tenkt å gjøre. Samsung HW-Q66T er nemlig så bra.

En lydplanke vill alltid være et kompromiss, med små høyttalerelementer og som gir all lyden forfra. Derimot simulerer den surroundlyd, takket være avansert digitalprosessering. Det er min påstand at 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X er entusiastformater, som er viktigere når man kommer oppover i prisklassene. Først når lydkvalitet begynner å bli av temmelig heftig kvalitet, kan vi begynn å utvide med flere kanaler.

Les også Imponerende stor lyd Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
samsung hw-q66t
Samsung HW-Q66T mangler Dolby Atmos og DTS:X, men hvem bryr seg? Foto: Samsung

HW-Q66T har egentlig alt du trenger

Samsung HW-Q66T er en rimelig lydplanke til 6.000 kroner, som støtter det du trenger. Både Dolby Digital og DTS surroundlyd godtas. I tillegg har lydplanken DTS Virtual:X, som ikke må forveksles med DTS:X. Her mottar lydplanken nemlig ingen høydeinformasjon. Men den har faktisk oppadrettede høyttalerelementer på toppen, og hit sender den høydeinformasjon som den selv lager ut ifra hva den mottar fra de andre lydkanalene.

Uansett hva slags lyd planken får inn, kan lydplanken lage tredimensjonal lyd gjennom DTS Virtual:X. Det blir ikke like distinkt og treffsikkert som med ekte DTS:X eller Dolby Atmos, men du får et større lydbilde enn om topphøyttalerne manglet.

Forresten, skal du absolutt ha Atmos og X, så kan du legge ytterligere en tusenlapp på bordet, og kjøpe den ellers identiske HQ-Q76T.

Samsung HW-Q66T surround simulation
Samsung HW-Q66T simulerer surroundlyd greit, ikke minst på grunn av oppadrettede høyttalerelementer. Riktignok uten Dolby Atmos og DTS:X. Foto: Samsung

Bluetooth

Lydplanken har verken nettverkstilkobling, optisk digitalinngang eller analog lydinngang, så skal du høre musikk fra mobilen blir det over Bluetooth. AAC-formatet sørger da for bedre enn vanlig Bluetooth-lyd.

Les også En annerledes Atmos-lydplanke fra TCL TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.

Superb lyd

Lyden av HW-Q66T er den mest balanserte i sin klasse. Bassen fra subwooferen er godt integrert i lydbildet, og dessuten kjappere enn de fleste i klassen. Dialogene på film er klare, med god tyngde i brystklangregionen. Det låter stort og overbevisende, lydsporet er ryddigere, kjappere og klarere enn med konkurrentene.

Surround-inntrykket

Inntrykket av surroundlyd er noe begrenset, her er for eksempel Sony HT-G700 bedre. Men det hjelper ikke. Det er Samsung som er best totalt sett.

Samsung har dessuten et ess: Har du en ny Samsung-TV med Q-Symphony, så vil dens topplasserte høyttalerelementer kunne brukes sammen med lydplanken, til å ytterligere dra lyden opp i høyden fra TV-benken. Og med Adaptive Sound kan den analysere støynivået i omgivelsene, og tilpasse eget lydnivå etter det. Hvis for eksempel støvsugeren står og går, blir lyden fra lydplanken høyere.

Musikk i stereo over Bluetooth funker fint, og også her er Samsung-planken et godt steg over røkla. Bare pass på at lydnivået på lydplanken justeres uavhengig av mobiltelefonen, slik at du må sørge for at mobilen sender ut lyd på full guffe og deretter justere lyden på lydplanken.

Samsung HW-Q66T lifestyle2
Foto: Samsung

Konklusjon

Samsung HW-Q66T er rett og slett den aller beste lydplanken vi vet om i sin prisklasse. Spesielt musikk låter sjeldent bra gjennom en lydplanke i denne prisklassen, men Samsung har klart å balansere lyden. Ikke for spiss, ikke for tam eller innestengt. Egenskapene kommer selvsagt også godt med på film, som låter helt topp med flotte dialoger og bra dynamikk. Subwooferen henger godt med, og blander seg fint inn i lydbildet.

Skal du absolutt ha Dolby Atmos-støtte, kan du smelle enda en tusenlapp i bordet for HW-Q76T som ellers er lik.

Karakter
Samsung HW-Q66T
Basic

Lyd & Bilde mener

Den klart beste, mest naturlige lyden i sin prisklasse. Godt inntrykk av surroundlyd. Støtter ikke Dolby Atmos eller DTS:X.

1 hendelser på “Samsung HW-Q66T”

  1. Kristoffer Stalsberg

    Hei! Dere sier at HW-Q76T er helt lik, bare at den støtter Atmos i tillegg. Akkurat nå koster den 4490,– mot HW-Q66T som koster 5990,–. Virker som et veldig enkelt valg. MEN, jeg finner svært lite informasjon på nett om HW-Q76T. Jeg finner bare noen få brukeranmeldelser hos noen av nettbutikkene, og de er mildt sagt svært lunkne.

    Så jeg lurer på: Er dere sikre på at Q76T er minst like bra som Q66T?

    På forhånd takk for svar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top