TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG SC9S

Denne lydplanken fra LG spiller en dobbeltrolle

SC9S passer som «fot i hose» til LGs egne OLED-skjermer.

Skrevet av / 18.06.23 - 09:00
LG SC9S
Audun Hage

SC9S er den nyeste lydplanken fra LG, og det som gjør denne modellen ekstra interessant er at den er laget spesielt for å matche fysisk til LG sine OLED-TV-er.

LG har nemlig designet en egen festebrakett til lydplanken, som gjør at den også kan fungere som sokkel til TV-en. Et par runder med skrutrekkeren, og voila – så har du en fastmontert og skreddersydd høyttalerløsning som kan gi en vesentlig mer potent lydopplevelse.

LG har hatt stor suksess med OLED og kapret store markedsandeler på TV-markedet de siste ti årene. Men de har ikke vært like heldige på lydsiden, og spesielt når kommer til lydplanker kan vi ikke si vi har vært særlig imponert over ytelsen de har levert til prisen. Dermed er det lov å håpe at årets nykommer SC9S kan klare å snu trenden!

Annonse
Les også Fortsatt en av de beste? LGs mest populære OLED-TV er tilbake i ny og forbedret versjon. Samtidig har prisen gjort et aldri så lite hopp!
LG SC9S. (Foto: LG)

LG SC9S

SC9S har en såkalt 3.1.3 konfigurasjon, som er noe av en LG-kuriositet. Det betyr at den har dedikerte høyttalere til front venstre/høyre og senterkanal, samt tre høyttalere på toppen til de såkalte høydekanalene. Den tredje høyde-høyttaleren i midten brukes for å «løfte» dialogene opp fra under TV-en, slik at det høres ut som de kommer midt fra skjermen.

Med på laget har den også en trådløs subwoofer med bassreflekskabinett. Den totale effekten skal ligge på 400 watt.

Enkel å sette opp

Ideen om å integrere som en del av sokkelen til TV-en er ikke ny: Det er et grep vi har sett blant andre Philips og Bowers & Wilkins gjøre med stort hell, på modeller som OLED937, men dette er da en «fast» løsning som kun selges samlet.

Med SC9S kjøper du derimot lydplanken separat, og kan så velge å montere den til flere ulike TV-modeller. Lydplanken vil da erstatte den vanlige sokkelen.

Alternativt kan du også henge TV-en på veggen. Det følger med en egen brakett for dette, og da vil lydplanken henge direkte ned fra undersiden av skjermen.

Det å montere lydplanken på denne måten har flere fordeler, først og fremst ved at høyttalerne står urokkelig på samme plass. Festebrakettene sørger for å plassere lydplanken i forkant av skjermen, med optimal klaring til de ulike høyttalerne. I tillegg blir det lettere å holde ledningene ryddig og skjult.

LG SC9S soundbar (9) LG SC9S soundbar (6) LG SC9S soundbar (7) LG SC9S soundbar (4)
<
>
Lydplanken har en rettlinjet og skarpskåren design, med et gråfarget, perforert kabinett i grå plast. Den ser ikke spesielt luksuriøs ut, men matcher bra til utseendet på OLED-skjermene. (Foto: Audun Hage)

Gode tilkoblingsmuligheter

Tilkoblingsmulighetene er gode, med en HDMI eARC lydreturkanal som du kan koble direkte til TV-en. Her finnes også en ekstra HDMI-inngang med såkalt «pass-through», som du kan bruke for å koble til en ekstra signalkilde, spillkonsoll eller lignende, med støtte for 4K/120Hz, VRR og ALLM for gaming. På den trådløse siden finnes Wi-Fi med støtte for strømmetjenester som Tidal og Spotify Connect.

LG-planken har bred støtte for ulike lydformater, inkludert Dolby Atmos og DTS:X og IMAX Enhanced.

Når du kobler SC9S til din LG OLED, kan du også velge hvordan du vil konfigurere lydoppsettet nærmere. For eksempel kan du velge om lydplanken skal følge lydmodusen til TV-en (kino, musikk, osv. – TV Sound Mode Share), eller overstyre disse. Du kan også velge at lydplanken skal spille sammen med TV-høyttalerne – gjennom den såkalte finessen Wow Orchestra.

LG SC9S soundbar (1) LG SC9S soundbar (2) LG SC9S soundbar (3)
<
>

Lyden av LG SC9S

Så hvordan låter det hele? Slett ikke så verst, faktisk. Lydbildet fra SC9S er stort, detaljert og med distinkte overtoner. Presentasjonen er generelt lys og åpen, med masse sprut og energi i lydeffektene. Taleforståelsen er god, med en krisp og klar gjengivelse av dialogene.

Når Formel 1-bilene suser forbi på TV-skjermen, er det med et engasjerende «hvin» fra lydplanken, som får adrenalinet til å pumpe.

Lydbildet forfra er bredt og stort, men det skal nevnes at surroundeffektene – de som skal oppleves å komme bakfra – er nokså diffuse og fraværende. LG-planken mangler dedikerte bak-kanaler, og er derfor nødt til å mikse lyden ned til de øvrige høyttalerne, med varierende hell.

I tillegg, når den generelle lydkarakteren er såpass inspirerende som dette, fristes man også til å skru opp volumet litt ekstra. Da demrer det for oss at LG-planken ikke kan spille spesielt høyt.

Det var noen tilfeller, som med Taylor Swifts Reputation-konsert på Netflix, at vi savnet muligheten til å dra på enda mer.

Til gjengjeld har LG ganske god bassgjengivelse. Den trådløse subwooferen kvitterer med en fast og fyldig bass som (for engangs skyld!) også er bra i synk med den øvrige lyden. Den er ikke noe direkte dypbassmonster som får gulvplankene til å skjelve akkurat, men den leverer greit til forventningene.

Vi testet også finessen Wow Orchestra som benytter TV-ens egne høyttalere i samspill med lydplanken, men denne overbeviste bare delvis i våre ører.

Man hører tydelig at lydbildet vokser litt i høyde og bredde, men samtidig bærer lyden preg av at de ulike høyttalerne ikke er 100 % i synk med hverandre. Lyden fra TV-høyttalerne høres ut til å ligge noen millisekunder etter lydplanken, og skaper en liten, men påfallende ekko-effekt.

Vi klarte til dels å utbedre dette ved å justere forsinkelsen i oppsettmenyen for lyd, men det skal strengt tatt ikke være nødvendig. I det lange løp foretrakk vi å la lydplanken spille på egen hånd.

Konkurrenter?

Det mangler ikke på konkurrenter i dette pris-segmentet, og for vår del er det nærliggende å nevne Sonos Beam + Sub Mini, som er en elegant og velspillende kombinasjon til ti tusen kroner. Sonos-duoen har en kompakt og lekker design, men imponerer med et stort surround-lydbilde, støtte for Dolby Atmos i tillegg til rikelige utvidelsesmuligheter. Beam har imidlertid ikke dedikerte høydekanaler slik du finner i LG SC9S.

Fra konkurrenten Samsung kommer det også en elegant, syltynn lydplanke – HW-S800B til 8990 kroner, som også leverer stor lyd til prisen. Men heller ikke den kan levere like overbevisende høyde-effekter som LG SC9S.

Verken Samsung eller Sonos har for øvrig ekstra HDMI-inngang slik du finner på LG-planken.

Les også Glimrende fra kongen av multirom Sonos stiller til start med et stort handicap, da den mangler subwoofer. Likevel ler den hele veien til målstreken.
Les også Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.

Konklusjon

For deg som er på jakt etter en lydplanke til OLED C3 og OLED C2, finnes det nå en velegnet modell i LGs eget sortiment. SC9S har festeanordninger og smarte finesser som gjør at den passer midt i blinken til OLED-skjermene.

LG har også lykkes med lydsignaturen i SC9S: Her får du et stort, fyldig lydbilde med distinkte lydeffekter og saftig bass, som gir opplevelsen av film, serier og spill et tydelig løft.

Uansett om du velger løs eller fast montering, er dette en LG-lydplanke vi trygt kan anbefale.

Karakter
LG SC9S
Premium

Lyd & Bilde mener

LG SC9S er en praktisk og kompakt lydplanke med stor og fyldig lyd. De medfølgende brakettene gjør den velegnet til å montere sammen med LG OLED C2/C3. Lydplanken mangler innebygde eller separate surround-kanaler, som derfor må mikses inn i den øvrige lyden. Ekstra bakhøyttalere selges separat.

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Feier lydplankene av banen – men det koster!

Fyrverkeri i hjemmekinoen

Velbalansert filmlyd

Fin lydplanke til The Frame

Samme kvaliteter som de større modellene

Utendørs stereo i sommervarmen

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Veggpryd med lyd

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Scroll to Top