Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: KEF Reference 3 Meta

Kostbart knallkjøp

Reference 3 Meta sparer deg for mye penger, og gir deg likevel ekte high-end lyd knapt uten noen begrensninger.

Skrevet av / 09.09.22 - 11:00
KEF Reference 3 Meta
Lasse Svendsen

Hvis man skal ut med mye penger, er det ofte en lang prosess i forkant av kjøpet, som kan volde kvaler og kanskje søvnløse netter. På den ene siden gleder man seg veldig, på den andre siden kan samvittigheten gnage fram tvilen fra underbevisstheten.

Da sliter de fleste med å få sove. 

Det kan være et nært forestående bilkjøp hvor mye penger er involvert. Eller det kan handle om alle millionene man må ut med for en ny leilighet. Mange gruegleder seg selv om man er ved enden av en prosess som har tatt måneder. Kanskje år.

Men tvilen forsvinner gjerne som dugg for solen første gang man setter av sted i den nye bilen, eller lukker døren bak seg til den nye leiligheten.

Alle som har brukt mye penger på hi-fi, har ofte vært gjennom en tilsvarende prosess. Spesielt hvis vi snakker om kostbar high-end, hvor summene fort kan tilsvare prisen for en ny bil. Å kjøpe en håndlaget høyttaler til seksifrede beløp, er noe de færreste gjør ofte, men når det skjer er det som regel et resultat av en lang prosess.

Flere besøk i ulike hi-fi-butikker, lesing av en endeløs rekke tester, og så til slutt, kan det hende at man lander på det rette høyttalerparet.

Kan hende, for det er alltid rom for litt tvil. Det var jo så mange andre gode kandidater, ikke sant?

Det er ikke mye rom for tvil når vi snakker om KEF Reference 3 Meta. De er etter min erfaring, blant de beste high-end høyttalerne vi har testet i denne prisklassen. Ja, de er faktisk så gode at de for mange er et mye bedre valgt enn de større og – mye – dyrere Reference 5 Meta. 

Som vi nylig testet.

kef reference 3 group
Høyttalerne kan leveres i sort lakk med kobberfarget Uni-Q-element. Eller bare med sorte elementer. De to hvite variantene har sølvgrå basselementer med blålakkert eller Champagne-farget Uni-Q. I midten utgaven i silkematt valnøttfiner med sølvgrå frontplate og membraner.

Høyttalerne er en mindre utgave av Reference 5 Meta, men helt identisk hva teknologi angår. Reference 3 Meta har to 16,5 cm basselementer mot 5 Metas fire, i et lavere kabinett, men med den samme innvendig forsterkningen, dempingen, og eksakt samme kvalitet i alle ledd.

Den har KEFs 12-generasjon Uni-Q koaksiale element, med diskanten i midten av et mellomtoneelementet. Den har også KEFs MAT-teknikk implementert i de nye Uni-Q-elementet, som er utviklet med finite element-analyse for å optimalisere dempingen av resonanser på lave frekvenser.

Det fungerer over all forventning.

MAT eller META

Det nye Uni-Q-elementet brukes i alle Meta-utgavene av den nye Reference-serien. I likhet med samme element i Reference 5, handler det kort fortalt om et nytt membranoppheng, et nytt svingspole-system, og ny demping i gapet mellom diskant og mellomtone. På baksiden av elementet, sitter den spesielle platen med Metamaterial Absorption Technology – MAT. 

KEF Q driver cross section
MAT kan skimtes under magneten på elementet.

Det sitter nemlig en rund plate bak Uni-Q-elementet, med et innfrest labyrintmønster som absorberer ulke frekvenser og demper resonanser. KEF kaller det selv et et akustisk, sort hull, som fjerner 99 prosent av uønskede frekvenser. I hovedsak i området 620 hz – 40 kHz.

De to 16,5 cm basselementene som flankerer Uni-Q-elementet, har en svakt buet aluminiumsmembran støpt i ett stykke. De to bassrefleksportene på baksiden kan man selv endre lengden, og effekt på. Høyttalerne leveres med gassrør i to ulike lengder, sånn at kan dempe bassen hvis man får i overkant mye bass. 

95 prosent Reference 5 Meta

Siden konstruksjonen er nær identisk med Reference 5 Meta, skal jeg heller forsøke å beskrive forskjellene mellom 5- og 3-eren. 

De to mest åpenbare forskjellene ligger i lydtrykk, og rekkevidde i bassen. Den større Reference 5 Meta spiller dypbass med større autoritet, og fyller lettere et stort rom med lydtrykk. Den mindre Reference 3 Meta, spiller ellers 95 identisk med den store femmeren, men det er også noen nyanseforskjeller det kan være verdt å merke seg.

Høyttalernes følsomhet på 86 desibel er 2 dB lavere enn femmerens, men det affiserte overhodet ikke en Hegel H95  på 60 w per kanal, som dro i vei med en forbløffende god kontroll over høyttalerne. Det forteller oss to ting: Hegel-forsterkeren er forbasket god til prisen, og høyttalerne er relativt greie å drive selv for en 60 watter.

Jeg hadde ikke den 70 w kraftige V 70 SE fra Octave med vakuumrør tilgjengelig. Ei heller den muskuløse Rotel Michi X5 på 2 x 350 w, men jeg hadde en McIntosh MA9500 til rådighet. Det er en oppdatert versjon av MA9000 med forbedret kretsløp og en ny DAC-modul – og 300 uanstrengte watt til rådighet.

Man kan trygt si at den sparket liv i høyttalerne på en måte som den lille Hegel-forsterkeren ikke klarer, men så koster den 10-gangeren også.

KEF Ref 3 Uni Q
KEFs nye UNI-Q-element er state of the art blant koaksiale høyttalerelementer.

Jeg måtte selvsagt blaste ouverturen fra Puccinis La Boheme på Reference 3 Meta også. Det var like blendende tøft som med Reference 5 Meta. Bassen fra de groveste strykerne  hadde det samme massive trøkket og selv med et svimlende lydtrykk, var det full kontroll hele veien. Man kunne høre ung Luciano Pavarotti bevege seg på scenen i et enormt tredimensjonalt lydbilde, og følge bevegelsene mellom høyttalerne. Følelsen av atmosfæren fra opptaksdagen fra skremmende troverdig. Samtidig var det aldri skarpt, hardt eller trettende å lytte til. 

Det var i det hele tatt en oppmuntrende opplevelse å lytte til opera gjennom de KEF-høyttalerne. Spesielt fordi høyttalerne besitter den ettertraktede evnen det er å ikke stå i veien for musikken.

Den samme live-innspillingen med Keith Jarrett trio, Up For It, som jeg testet Reference 5 Meta med, lød også her fyldig og engasjerende. Se små nyansene i klangene fra kontrabassen var skarpt definert og det er sjelden jeg hører trommene til Jack DeJohnette så godt fokusert og dynamiske som her.

Dypbassen på James Blakes Limit To Your Love, kan få de fleste høyttalere – og forsterkere – i kne på et blunk. Det er bare å skru opp volumet og vente på at basselementene spretter ut av kabinettene. Eller at forsterkeren smelter. Men med den kraftige McIntosh-forsterkeren på Reference 3 Meta, er det bare å holde seg fast i stolen. 

Man kjenner de dype tonene grave seg inn under huden, og sender nervebanene i alarmberedskap. Høyttalerne har en frapperende kontroll i bassen, de fleste høyttalere vil på et tidspunkt begynne å miste grepet, men her er det stålkontroll selv under et lydtrykk som kan skremme fanden på flatmark.

Men det er ikke bare brutal muskelstyrke og basstrykk som kan fremheves som høyttalernes styrker. De har også det samme åpne og gjennomfokuserte lydbildet som de store Reference 5 Meta – og KEF Blade 1 Meta. Med et uvanlig oppløst og raffinert lydbilde som er glatt som silke hele veien oppover i frekvens.

KEF Uni Q MAT
Gjennomskåret membran viser Uni-Q-elementet.

Konkurrenter

Reference 3 Meta er slett ikke uten konkurranse i denne klassen. Sonus faber Olympica Nova III, er en av de vakreste og mest velspillende høyttalerne vi har testet. De har mye av den samme varme fylden og oppløsningen, men ikke helt den samme dynamikken som KEF-høyttalerne. De enda dyrere Bowers & Wilkins 803 D4, er blant våre favoritt høyttalere, men stiller snarere i samme klasse som Reference 5 Meta. Den fargerike Focal Sopra N°2 er kanskje det nærmeste man kommer Reference 3 Metas kvaliteter, og definitivt verdt å sammenligne med.´

Konklusjon

Den mindre Reference 3 Meta er et av de beste høyttalerkjøpene i denne prisklassen. De leverer på alt, og spiller så tett opp til de større Reference 5 Meta, at vi ikke nøler med å kalle dem et knallkjøp. De er letter å plassere i rommet, gjør et betydelig mindre innhugg i budsjettet og er fullt på høyde med dyrere høyttalere det ikke er naturlig å sammenligne med. Et par KEF Reference 3 Meta, kan være en høyttaler for resten av livet, så gode er de faktisk.

  1. KEF Reference 5 Meta

    Referanselyd

    Jeg trodde ikke mine egne ører. Disse høyttalerne er sensasjonelt gode.

    Referanseklasse fra A til Å. Uendelig gjennomsiktig lydbilde med massiv dynamikk, enormt potent bass, og ekstrem oppløsning.
    Prisen har gjort et betydelig hopp siden 2015.
    Les hele testen
Karakter
KEF Reference 3 Meta
High End

Lyd & Bilde mener

Digert, åpent og gjennomsiktig lydbilde med enorme mengder dynamikk. Like bra som den mye dyrere Reference 5 Meta på nesten alt. Svært godt kjøp i high-end klassen. Rekker ikke helt ned i dypbassen.

1 hendelser på “KEF Reference 3 Meta”

  1. marius holm

    Hei Lyd og Bilde – takk for en fin artikkel og test. Jeg kjenner meg veldig igjen i teksten da jeg er på vei til å entre Hifi-verden med kjøp av high-end stereo. Jeg har gått til anskaffelse av en Hegel 390. Jeg vurderte kjøpt av Audivector R3 arretè og fikk prøve disse med egen forsterker opp mot Børresen Z2 – jeg må si Børresen låt vesentlig bedre for min smak.
    Jeg savner litt test og snakk rundt Børresen som merke 🙂
    mvh
    Marius

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top