TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: JBL Bar 5.1 Surround

Blåser liv i TV-stua

Lydplanken JBL Bar 5.1 Surround har kraftig subwoofer med 10-tommers bass.

Av / 05.03.20 - 07:00
JBL Bar 5.1 Surround

Lyd & Bilde mener

  • Få lydplanker har denne kraften, spesielt i bassen. Inntrykket av surroundlyd er greit, brukervennligheten er god, bortsett fra noen funksjoner på fjernkontrollen. Både Chromecast og Airplay 2 støttes.
  • Det mangler luft og oppløsning, og fjernkontrollen er lite intuitiv.

JBL er kjent for å slå hardere, med mer bass, enn sine konkurrenter. Også i lydplankeavdelingen. Man kunne selvsagt ikke gjøre det noe annerledes med toppmodellen 5.1 Surround, som kliner til i TV-stua. Ikke minst takket være en stor subwoofer med 10-tommers basselement, som drives av en 300 watts forsterker. Denne kommuniserer trådløst med lydplanken, så du står fritt til å plassere subwooferen akkurat der du ønsker.

Skjønt, for best mulig lyd burde den ikke stå veldig langt unna lydplanken. Blant annet fordi den spiller høyt nok opp i frekvens til at man kan høre dens plassering.

JBL Bar 5.1 Surround. Foto: Geir Gråbein Nordby
JBL Bar 5.1 Surround. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Mange høyttalerelementer

Selve lydplanken huser fem ovale mellomtoneelementer, som sammen med tre diskantelementer, lydprosessering og 5 x 50 watts forsterkning skal sørge for kraftig og dynamisk lyd. Og dessuten en god simulering av ekte surroundlyd, uten bruk av separate bakhøyttalere.

Dette i motsetning til den nå utgående Bar 5.1, som har separate, trådløse bakhøyttalere. De to må derfor ikke forveksles med hverandre.

Annonse
JBL Bar 5.1 det
Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Tilkoblinger

Les også Klar og kraftfull lyd ovenfra Vi har aldri hørt en lydplanke til denne prisen som kombinerer kraft og klarhet med en slik eleganse.
Lydplanken kobler du til den av TV-ens HDMI-innganger med lydretur (ARC), og det finnes dessuten en HDMI-inngang om du vil koble til en separat avspiller i tillegg. For eksempel Blu-ray. Det kan jo hende du ikke alltid vil ha på TV-en når du for eksempel vil spille en musikk-Blu-ray. Det finnes også en optisk digitalinngang.

Chromecast og Airplay 2

Lyd uten bilde er likevel mest praktisk å gjøre trådløst, og i den avdelingen er Bar 5.1 Surround godt utstyrt. Bruk Bluetooth, eller koble den til hjemmenettverket med wifi eller Ethernet. Da kan du bruke Spotify Connect, Airplay 2 eller Chromecast, i praksis får du da spilt av hvilken som helst strømmetjeneste.

Apropos Chromecast, så støttes avspilling av inntil 96 kHz oppløsning, jeg har selv prøvd med Roon fra PC – og programmet bekrefter at musikk spilles over i denne oppløsningen.

Vil inkludere Bar 5.1 Surround i et multiromsoppsett, kan den kobles i familie med andre høyttalere som støtter Chromecast eller AirPlay 2, og lydplanken kan stemmestyres passivt via en Google Nest-høyttaler eller Apple HomePod.

JBL Bar 5.1 subwoofer2
Subwooferen huser en kraftig 10-tommer. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Ikke veldig intuitivt

Tilkobling til TV-en er plug-and-play med HDMI-kabel. De eneste lydinnstillingene du kan gjøre er bassjustering i tre steg (høy, lav, mid), og om du vil skru av eller på surroundlyd-effekt (den er i utgangspunktet på). Du kan også justere forsinkelse av lyden, dersom denne ligger foran bildet og dermed gir dårlig leppesynkronisering. Bassinnstillinger er enkelt, men resten er lite intuitivt.

Bare hør: For å stille leppesynkronisering, må du holde inne TV-knappen på fjernkontrollen i minst tre sekunder, deretter trykke + eller – på fjernkontrollen for å justere forsinkelsen.

Skal du skru av surroundlyd (som JBL har kalt noe så dumt som Smart Mode) gjør du dette ved å holde inne stille-knappen på fjernkontrollen i minst tre sekunder. Du får ikke noe tegn til når dette er gjort, du må telle inni deg selv. Deretter trykker du + for å skru effekten av. +-knappen brukes også for å skru effekten på igjen.

Det er veldig dumt at dette er så tungvint, for effekten bør være på når du ser film, mens timing og rytmikk blir best på musikk med effekten av. Dermed blir det at man må skru av og på med jevne mellomrom, som burde vært enklere. Det finnes heller ingen app som forenkler operasjonen.

JBL Bar 5.1 Surround (3)
JBL Bar 5.1 Surround gjør en grei jobb med å simulere surroundlyd. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Lyden av Bar 5.1 Surround

Når alt er oppe og spiller som det skal, er det et lite underholdningskraftverk vi har å gjøre med. JBL Bar 5.1 Surround har tøffere og kraftigere lyd enn de fleste av sine konkurrenter. Krasjlandingen i første episode av Lost in Space på Netflix er et godt eksempel. Lydplanken holder på intensiteten, og den kraftigere subwooferen gjør sitt for å pumpe løs i bunnregisteret. Jeg synes også illusjonen av surroundlyd fungerer fint, spesielt om man sitter helt i midten foran lydplanken.

Dialogene er litt mørke, og jeg tar meg selv i å høre med høyere lyd enn med for eksempel Samsung Q76R. Som er klarere i dialogene og har en mer naturlig klangbalanse. JBL har mer klangen av et PA-anlegg (men er naturligvis ikke like kraftig som et stort konsertanlegg).

JBL-planken er meget enkel i bruk når man skal høre favorittmusikken, uansett om du velger å bruke Bluetooth, Chromecast eller Airplay. Lydmessig er det også gode ting å si, spesielt liker jeg at lyden er kraftigere enn jeg er vant til fra lydplanker. Lydmessig låter den også mer naturlig enn LG SL10YG (skjønt, det skal ikke så mye til). Bare pass på å deaktivere surroundlyden… unnskyld… Smart Mode.

JBL Bar 5.1 Surround kommer best ut av det med elektronisk pop og hiphop, da det er i bassen den låter tøffest. Men det er også nok klarhet i mer sarte sangstemmer til at Meshell Ndegeocello på Pat Metheny-låta From This Place er langt fra noen krise. Bare litt for tilbaketrukket helt i toppen. Jeg kunne godt ønske meg en tonekontroll her.

Skal du ha en lydplanke til musikk, er det mer fristende å anbefale Dali Kubik One eller Sonos Beam, begge da med en subwoofer i tillegg. Eller nevnte Samsung Q76R, hvor subwooferen følger med.

Bar 5.1 Surround har samme fordeler og ulemper som lillebroren Bar 3.1. Bare litt større lydbilde. 3.1 har samme kraftige subwoofer og slår også hardt og bra fra seg. Til et par tusenlapper mindre. 3.1 fremstår dermed som et bedre kjøp enn 5.1 Surround etter min mening.

JBL Bar 5.1 Surround
JBL Bar 5.1 Surround. Foto: JBL

 

Konklusjon

JBL Bar 5.1 Surround er blant de kraftigste lydplankene i sin klasse. Ikke minst takket være den kraftfulle subwooferen med 10-tommers basselement. Men også selve lydplanken kan kjøres langt før den gir seg. Det buldrer og braker godt i TV-kroken, og lyden har også sine kvaliteter. Ikke minst funker surroundeffekten ganske bra.

Det mangler litt i overtonene, som blir for tilbakeholdne. Spesielt på musikk ønsker vi mer. Brukervennligheten har vi også en del innsigelser på, med noen funksjoner godt gjemt, mens andre som tonekontroll mangler.

Pluss for støtte av både Chromecast og Airplay 2!

Karakter
JBL Bar 5.1 Surround
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Lyd & Bilde