Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Geneva DeCon

Dekonstruert hi-fi

Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.

Skrevet av / 15.01.21 - 10:00
Geneva DeCon
Lasse Svendsen

Man trekker på smilebåndet når man leser i pressemeldingen at Geneva har dekonstruert hifi-begrepet med den nye DeCon-høyttaleren. Derav navnet. Men så setter man på den første låten, og etter tre takter er fliret tørket ettertrykkelig av fjeset.

Det som ser ut som en fancy oppdresset mono-høyttaler, er i praksis et stereoanlegg i én boks, med tilsammen 500 w med forsterkereffekt, og fem høyttalere innebygget. Som feier gulvet med de fleste én-boks-høyttalerne vi har testet.

Geneva DeCon er den formmessige arvtakeren til den enorme XL-høyttaleren som stod på sokkel, med CD-spiller under brevsprekken på fronten, og Genevas karakteristiske konvekse metallgrill på fronten.

Her har Geneva forlatt den oppgrinnelige formen og hentet inspirasjon i skandinaviske møbel-kataloger fra sent 60-tall. Stramme linjer uten dekor eller staffasje. Ikke så mye som en LED – enn si et display, har fått være med da tegningene ble ferdige.

Istedet har man endt opp med et asketisk ytre som mer antyder enn forteller hva dette er.

Kabinettene som måler 45 x 40 x 78 cm, er utført i enten sort wengefinér med en kobberfarget aluminiumslist, i hvit lakk med sorteloksert aluminium, eller lys valnøtt med eloksert aluminiumslist.

DeCon finnes også i hvitt, alle tre leveres med en solid fot i metall.

Alle leveres med et gulvstativ, sort for de to første, eloksert alu for den siste.

Uten display ser man ikke hva man har valgt av lydkilder, men meningen er at man skal bruke fjernkontrollen som følger med. Men da må man først sette opp og klargjøre høyttaleren for bruk.

Noe som er ganske enkelt å få til. Man trenger en iPhone eller Android-mobil, med enten AirPlay 2 (iOS) eller Google Home for å koble høyttaleren til nettverket, legge inn spillelister og opptil seks forvalgte netttradio-stasjoner.

Med appen kan man legge til flere høyttalere i flere rom, og strømme musikk fra Spotify, Tidal og nettradio.

Har man flere høyttalere som støtter AirPlay2 eller Chromecast, kan de kobles til samme nettverk og man kan spille musikk i flere rom.

Første trinn etter at høyttaleren er skrudd fast i stativet, er å pare fjernkontrollen over Bluetooth med høyttaleren. Deretter koble den til nettverket via appen på mobilen, og så legge inn sine preferanser.

Skal man spille musikk fra Spotify eller Tidal, skjer det over Bluetooth – eller Wifi, fra mobilen eller et nettbrett. Høyttaleren har ikke Ethernet-kontakt, som kunne gjort det enklere å strømme høyoppløst musikk over nettverket.

Den sorte DeCon-høyttaleren skiller seg ut med messingfarget ramme rundt grillen.

Den har foruten HDMI-inngang med Arc for tv-lyden, en koaksial digital- og en analoginngang for andre lydkilder, men man kan ikke koble til en laptop via USB, og det er ingen optisk digitalinngang her.
Hvilket er rart, fordi lyden fra DeCon er formidabel. Ikke bare fordi den spiller høyt som et lite PA-anlegg, men fordi den gjør det bedre enn det meste.

Mektig bass og krystallklar lyd

Man kan bruke fjernkontrollen til daglig, til alt som ikke involverer sekundære innstillinger. Eller man kan bruke Geneva All-in-One Music Player appen på mobilen, som er mer praktisk når man strømmer musikk fra mobilen.

I appen finne det også ferdiglagede eq-inhstillinger for lyden, men man kan selv justere bass og diskant fra appen, eller fjernkontrollen.

Innvendig i DeCon sitter det tilsammen 500 w forsterkereffekt, fordelt på en 10-tommers subwoofer i bunnen, og én diskant og én mellomtonehøyttaler for hver kanal, plassert bak den perforerte metallgrillen.

Det virker over all forventning. Høyttaleren går mye dypere enn vi er vant til fra trådløse høyttalere, og den spiller med stålkontroll selv når jeg spiller høyt. Subwooferen rister virkelig støvet av gardinene på James Blakes Limit To Your Love, og bassrytmene på Wasted Energy med Alicia Keys, Diamond Platnumz og Kaash Paige, lyder mektig tøft når jeg drar opp volumet.

Wasted Energy med Alicia Keys, Diamond Platnumz og Kaash Paige

Det er snert i kantslagene på skarptrommen, vokalene er krystallklare og bassen gjengis med en autoritet jeg ikke har hørt fra selv Naim Mu-so 2. Som har vært referansen blant større trådløse bordhøyttalere.

Lyden er slett ikke uten finesser heller. Strykere på opptak av klassisk musikk, gjengis med varm og fyldig klang, og det er mye substans i klaverklangen på Keith Jarrets trio-innspillinger på ECM. Merkelig nok klarer DeCon å gjengi romakustikk med uvant overbevisning, men stereoperspektivet er bedre når man sitter nærme, enn et stykke unna høyttaleren.

Konkurrenter

Da er KEF LS50 Wireless II et bedre valg. Den spiller helt fantastisk, og leverer et langt mer overbevisende stereoperspektiv, men er ikke like praktisk å plassere som en DeCon kan være.
Nevnte Naim Mu-so 2 byr på mye av det samme, men er en mindre bordhøyttaler som ikke spiller med samme autoritet i bassen, og mangler litt av raffinementet i lydbildet som en DeCon har.

Konklusjon

Manges bønner er hørt i Geneva DeCon. For de som vil ha best mulig lyd på liten plass uten kabelkrøll, er dette høyttaleren man skal ha. Plugg den til tv-en og bruk den istedet for en lydplanke, og styr strømmingen fra mobilen. Med litt flere innganger og en fjernkontroll med skjerm istedet for LED, ville den vært enda mer anvendelig. Men det er veldig lite å utsette på lydkvaliteten, som setter referansepunktet for andre trådløse høyttalere i denne klassen. Den høye prisen kan virke avskrekkende, men er det bekymringsløs og møbleringsvennlig hi-fi man vil er ute etter, er det Geneva DeCon man skal ha.

Skandinavisk look med lys valnøttfinér og aluminium.

Karakter
Geneva DeCon
Premium

Lyd & Bilde mener

Mektig og krystallklart lydbilde i stereo. Spiller høyt med full kontroll. Pent utførte kabinetter. Fot inkludert i prisen. Ingen ethernet-inngang, og prisen er høy.

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top