TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST DALI Katch G2

Den reneste lyden i sin klasse

Hvis du vil ha lyden fra hjemmeanlegget i to-go-utgave, må du ta et par DALI Katch G2 med på turen. Du må imidlertid også ha med en tykk lommebok.

forfatter
Publisert 07.08.21 - 09:00
Karakter
DALI Katch G2
L&B menerskew
pluss Ultraren og veloppløst lyd for en håndbærbar høyttaler. 360-graders stereolyd.
minus Prisen er høy, og bass er det ikke mye av. Ingen Wi-Fi-funksjoner.
Spesifikasjoner
  • Elementer: 2x 3,5” bass/mellomtone, 2×3/4” dome, 2 slavebasser
  • Frekvensområde: 49–23 000 Hz (+/- 3dB)
  • Forsterkereffekt: 2 x 25 W klasse D
  • Maks lydtrykk: 95 dB, 1 m
  • Tilkoblinger: Bluetooth 5.0 (aptX), aux (3,5 mm stereo-minijack), USB-port (til lading)
  • Batteri: 3300 mAh, opptil 30 timers spilletid
  • Mål/vekt: 13,8 x 26,8 x 4,7 cm (BxHxD) / 1,1 kg
  • Web: dali-speakers.com
Veil. pris 3698 Produktside

Selv om danske DALI er mest kjent for sine høyttalere til hjemmebruk, lager folkene i Nørager også bærbart utstyr. Et av produktene er Bluetooth-høyttaleren Katch, som nettopp er kommet i en revidert utgave.

DALI Katch G2 ligner sin forgjenger til forveksling: En superelliptisk, flat enhet som er passe stor til å bli båret i den innebygde kunstlærremmen, og som kan tas med i bagasjen uten større bekymring.

Front og bakside er dekket av et plastgitter, og bak dette beskytter frontstoffet høyttalerenhetene ytterligere. Men ikke mot vann, sand og elementenes utfordringer. DALI Katch G2 er ikke vann- og støvtett.

Klassiske farger

Den nye Katch kommer selvfølgelig i nye farger, men fargevalget er mindre sprelsk enn forgjengerens pink og mosegrønn. Katch G2 fås i Iron Black (sort), Chilly Blue (blågrå) og Caramel White (samme farge som salted caramel-fløteis).

 

DALI Katch G2 fås i blågrå, sort og fløteisfarget. (Foto: DALI)

Bak gitteret gjemmer det seg seks høyttalerenheter. Det er to 3,5” bassenheter med aluminiumsmembran og lang slaglengde. For å få plass til lengst mulig bevegelse er magneten plassert midt i svingspolen i stedet for bak på enheten. Så bassenheten er nærmeste ”foldet” rundt spolen. Bassenhetene får hjelp i bunnen av to slaveenheter.

Diskanten dekkes av ekte 21-mm softdomer. Det gir mulighet for litt bedre oppløsning og mer luftighet enn de fulltoneenhetene som sitter i de fleste håndbærbare Bluetooth-høyttalere.

De to kanalene drives av klasse D-forsterkere på 25 W hver, og det er naturligvis en DSP (digital signalprosessor), som retter ut frekvensgangen.

EQ

Det er en equalizer-knapp på DALI Katch, men det er kun toppinnstillingene kalt ”Clear” og ”Warm.” ”Clear” er den nøytrale, mens ”Warm” skal gi en fyldigere lyd. Bassen blir riktignok hevet litt, men den største forskjellen på de to innstillingene er at diskanten dempes ganske kraftig. Så ”Muffeled” eller ”Dark” hadde vært mer dekkende betegnelser.

DALI Katch G2 spiller – som forgjengeren – i stereo. Men de to kanalene er plassert på hver sin side av høyttaleren, så enhetene spiller henholdsvis fremover og bakover. Vil du ha et stereobilde, er det best å snu høyttaleren 90 grader og lytte til den fra siden. Det fungerer faktisk utmerket, selv om effekten mer er en romfølelse enn en egentlig stereoeffekt.

Man kan pare en ekstra Katch G2 med telefonen for stereolyd. De to høyttalerne synkroniserer lydstyrken innbyrdes. Man må imidlertid selv sørge for at de har samme EQ-innstilling.

Bæreremmen i kunstlær er integrert i kabinettet. (Foto: DALI)

Som stereopar gir to Katch faktisk et veldig fint stereoperspektiv. Og høyttalerne er veloppløste og detaljerte nok til at man kan lytte ”skikkelig». Likevel forblir stereoparing nok en gimmick, da et par ender i en prisklasse hvor det er mange større og mer kraftfulle alternativer.

DALI Katch G2 er en ren Bluetooth-høyttaler. Den støtter den hi-fi-vennlige lydprotokollen aptX, noe som spesielt gir mening når høyttalerens kvalitet – som her – er høy nok til å avsløre forskjellen. Til denne prisen kunne vi håpet på nettverksfunksjoner, med mulighet for tapsfri overføring – og kanskje strømming med Spotify Connect eller Tidal Connect – når man er hjemme.

Lyden

Den første utgaven av DALI Katch var blant de reneste og mest presise håndbærbare Bluetooth-høyttalere, vi kjenner til. Den hedersplassen beholder Katch G2. For noe som veier en kilo og kan ligge, om ikke i lommen, så i hvert fall i hanskerommet i bilen, låter Katch G2 fantastisk bra.

Fra nedre mellomtone og oppover er kvaliteten direkte fremragende. Stemmer låter naturlig og fritt, og oppløsningen er noe av det beste jeg har hørt på en bærbar høyttaler. Selv en klassisk strykekonsert er til å holde ut å høre på. Noe som jeg må fraråde å prøve på de fleste andre små Bluetooth-høyttalere!

Det som skiller på kvaliteten, er spesielt renheten og friheten for resonanser. På de fleste reisehøyttalere synger plastkabinettet lystig med på musikken. Det gjør det i langt mindre grad her. Det hjelper selvfølgelig også en hel del at diskanten dekkes av et par skikkelige 21 mm-domer i stedet for en forkjølet fulltoneenhet per kanal.

På papiret går Katch G2 ned til 49 Hz i bassen uten å falle mer enn 3 dB i lydtrykk. Det gjør den nok – men ikke på en måte som kan sammenlignes med en fullvoksen stuehøyttaler. Sine øvrige kvaliteter til tross har Katch G2 en forholdsvis slank lyd. Det gjelder i begge EQ-innstillingene. Men i ”Warm” blir lyden både slank og innelukket.

Til gjengjeld er det god kontroll på den bassen som faktisk er der. Trommer låter som trommer, og en kontrabass låter som nettopp det. Selv et stykke som Sorten Mulds Balladen om Iver og Buske, hvor det er masser av slagverk og synthesizer-bass, slipper gjennom med både dynamikk og drive.

 

Når det gjelder ren og veloppløst lyd, finner man ikke bedre i denne størrelsen. Men det koster. (Foto: DALI)

Konklusjon

Andre generasjon av DALI Katch går trygt og rolig i forgjengerens fotspor. Det har skjedd forbedringer av kabinettet, og batteritiden har økt med noen timer. Men lyden er beholdt. Noe som alt i alt er en god ting, da Katch er blant de høyttalerne i sin størrelses- og vektklasse som har den reneste og mest veloppløste lyden.

Den er til gjengjeld også blant de dyreste, og er man ikke en hi-fi-nerd som insisterer på å ta lydkvaliteten med på turen, kan man finne Bluetooth-høyttalere som spiller like høyt – og også dypere – til litt over halvparten av prisen. Når det gjelder bass i lommehøyttalere, er Beosound A1 2nd. Gen. referansen. Noen, som Sonos Roam, tilbyr også avspilling via Wi-Fi. Dette vil dessverre gjøre DALI Katch G2 til en høyttaler for de få som er villige til å legge de ekstra kronene på disken alene for lydens skyld.

En kommentar om “DALI Katch G2”

  1. Mangler bass og lyden blir veldig flat. Styr unna til denne prisen. Terningkast 4.

    Svar

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Aktive retrohøyttalere fra Klipsch Lyst på trådløse høyttalere som trøkker? Klipsch The Sevens og The Nines bør rocke opp kåken.
lbpluss
Slår Sonos på hjemmebane Audio Pro A15 er en sterk liten multiroms-bordhøyttaler som du kan ta med deg ut i hagen.
lbpluss
Fyldig lyd og full strømming Gulvhøyttalerne Audio Pro A38 er et innredningsvennlig alt-i-ett-stereoanlegg med musikkstrømming, multirom og TV-tilkobling.
lbpluss
Musikk i dusjen Ikea Vappeby er en liten Bluetooth-høyttaler som tåler å bli brukt i dusjen.
lbpluss
Bang & Olufsen Beosound A9 Ny generasjon Beosound hjemmehøyttalere.
Følg Lyd & Bilde