test: DALI Callisto 2 C

DALI Callisto 2 C
DALI Callisto 2 C

Praktisk tryllekunst

Dali har tatt steget inn i digitalalderen med en høyttalerserie som byr på avansert teknikk til en forholdsvis rimelig pris.

Pluss
God og veloppløst lyd i høy klasse. Og for en bass fra de små kassene! Bekvemmeligheten er på topp – og du kan selge forsterkeren din.
Minus
Designen kunne vært mer dristig, og romkorreksjon ville vært et ekstra pluss. Men til denne prisen er det ingen store innvendinger.

Etter å ha vært en fremtidsteknologi i årevis, myldrer det nå med aktive høyttalere med digital innmat. Nå er turen kommet til Dali. Kompakthøyttaleren Dali Callisto 2 C er, sammen med storebror Callisto 6 C, første alternativ til aktive, digitale høyttalere fra den danske produsenten.

Når den står på stativ, er det nesten umulig å oppdage at Dali Callisto 2 C ikke er en tradisjonell høyttaler. Bare det faktum at det er strømkabel og ikke en høyttalerkabel som henger ned bak kabinettet, avslører sannheten.

Høyttalerenhetene i Callisto 2 C er “klassisk” Dali, og produsert på deres egen fabrikk: en 6,5″ bass/mellomtoneenhet med membran i trefiber, samt Dali’s eget hybrid-diskantmodul med 29 mm tekstil-dome til den nedre delen av diskantområdet, og en bånddiskant til de høyeste frekvensene. Bånddiskanten har her fått en rund front, noe som får den til å ligne litt mer på en tradisjonell enhet.

Siden høyttalerne er aktive, inneholder hvert kabinett en forsterker til hver høyttalerenhet. I hvert fall nesten: Overgangen til bånddiskanten i det høyeste området skjer med gammeldags passiv deling. Men bass- og diskantområdet har hver sin klasse D-forsterker på 250 W til rådighet. Og en innebygget digital signalprosessor til å utføre delingen samt rette ut frekvensgangen.

Kabinettet i sort ask eller hvitt er tradisjonelt å se på. Kun når man justerer lydstyrken, og en stripe hvite lysdioder viser innstillingen, kommer sannheten frem. Man kan styre lydstyrken på fjernkontrollen eller på et usynlig touchfelt på toppen av hver høyttaler.

Baksiden er mer teknologisk. Ved siden av bassport og strømuttak er det en knapp merket “Connect”, og når man trykker på den aktiveres et plastpanel og blir til et display. Det er en enkel analog inngang på baksiden av Callisto 2 C, men høyttaleren er først og fremst beregnet til trådløs forbindelse via den tilhørende hub-en.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Dali Callisto 2 C ligner en tradisjonell passiv høyttaler, men under den pene overflaten er den heldigital. Foto: Dali

Trådløs stikkontakt
Den såkalte Sound Hub er trådløs koblingsboks for anlegget, med to par analoge innganger, to optiske digitale og en koaksial digital. Akkurat som på høyttalerne har den et skjult display som vises når høyttalerne skal kobles trådløst, og man skal bestemme plasseringen i rommet. På nåværende tidspunkt er Callisto et stereosystem, men vi la merke til at displayet har plass til å vise et fullt surroundoppsett.

Hub-en inneholder dessuten to “luker” til utvidelsesmoduler. Inntil videre finnes kun en modul for Bluesound-utvidelse, som gir trådløs adgang til en lang rekke av de førende strømmetjenestene, inkludert Spotify, Tidal og TuneIn. Når det gjelder andre kommende moduler, holder Dali kortene tett til brystet. Men det arbeides “via flere kanaler”.

Hub-en har selvfølgelig også trådløst mottak av Bluetooth-signaler. AAC, aptX og den helt nye aptX HD, som støtter HD-lyd. Sist, men ikke minst inneholder Bluesound-modulen støtte for HD-lydformatet MQA, som blant annet finnes på Tidal.

Bak på den høyglanssorte plastboksen finner man to par analoge innganger, to optisk digitale og en koaksial digital. Foto: Dali

Dali Callisto er langt fra det første trådløse, aktive, digitale høyttalersystemet verden har sett. Den veien har flere gått. De fleste, deriblant B&O og System Audio, har valgt å bruke den trådløse WISA-standarden. Hos Dali har man valgt å utvikle sitt eget system.

“Vi ser Callisto som en plattform vi kommer til å bygge videre på i mange år fremover”, uttaler direktør Lars Worre i Dali.

Forbindelsen mellom hub og høyttalere skjer med 24-bit / 96 kHz HD-oppløsning. Selve forbindelsen skjer imidlertid med 30-bits dybde. De siste bits-ene brukes til feilkorreksjon og styring av volum, høyttalerplassering med mer.

Lyden av Dali Callisto 2 C
Dali Callisto 2 C er lett å lytte til. Det må forstås på den måten at den ikke gjør unødvendig mye vesen av seg. Det handler først og fremst om å spille musikk, ikke om å analysere eller fremheve noe. Det betyr imidlertid ikke at den er kjedelig eller tilbakeholden. Tvert imot har den en dynamisk spennvidde og uanstrengthet som er imponerende til prisen. Men den skryter ikke unødvendig.

Noen høyttalere imponerer med det samme med en stor lyd. Callisto-ene kan godt låte stort, men bare hvis opptaket er det. Sett på et liveopptak med en levende akustikk, for eksempel Fishing Junks at Sunset fra Concerts in China med Jean-Michel Jarre, så er det høyt til taket og langt til veggene på scenen. Men mer intime miljøer beholder sin naturlige størrelse.

Dalis egen 6,5″ bass har en superlett membran av trefibre. Det gjør det lett for den ellers ganske store enheten å følge med opp til delefrekvensen med 29 mm-domen. Og uten spor av vanskeligheter. Det høres på en ren og homogen gjengivelse av stemmer, hvor ingen toneområder betones spesielt (som man også kan forvente av et heldigitalt DSP-styrt system).

Med to diskantenheter i tandem er det ikke mangel på oppløsing i toppen. Men som i resten av gjengivelsen handler det mer om musikk enn om å pine ut de siste detaljene.

Å ha forsterkeren inne i høyttaleren er praktisk, og sparer plass i stuen. Men den store fordelen ved å gå den aktive veien er den digitale signalbehandlingen i høyttaleren, som det gis mulighet til. Her kan man rette opp faseforhold og frekvensgang på en måte man bare kan drømme om i passive høyttalere. Og man kan trylle med bassen. Med nok DSP-kraft om bord kan man også utføre romkorreksjon i bassen, men det skrittet har Dali imidlertid ikke tatt enda.

Den såkalte Sound Hub er trådløs forbindelsessentral for anlegget. Foto: Dali

Dali Callisto går ikke dypere i bassen enn passive kompakthøyttalere, men den gjør det med en styrke og autoritet man sjelden finner i passive høyttalere. System Audio Pandion 5, drevet av Marantz PM-10, er et av unntakene, men den kombinasjonen koster tre ganger så mye. Sett på Chris Jones’ No Sanctuary Here og de små anonyme Callisto-ene får sofaen og rommet til å vibrere. Uten å miste kontrollen.

Med en pris et godt stykke opp i det femsifrede området, er ikke Dali Callisto 2 C et produkt man kjøper på impuls. Men de koster fortsatt en tredel mindre enn selv de minste høyttalerne i selskapets egen high-end flaggskipserie, Epicon. Og selv da må man legge til en forsterker i det tunge sjiktet! En annen og mer umiddelbar konkurrent er den aktive Dynaudio Focus 20 XD, som med sin Connect-hub koster omtrent det dobbelte. Helt opp i det nivået når ikke Callisto 2 C etter min mening. Men det er tett på – og til de grader behagelig, spesielt med Bluesound-modulen om bord!

Konklusjon
Som selskapets første fullaktive digitale høyttalere er Callisto-serien en stor satsning for Dali. Men også en nødvendighet. Dali Callisto 2 C leverer alle de dydene vi kjenner fra deres passive serier, kombinert med trådløse bekvemmeligheter. Og takket være den innebygde datakraften har Callisto-ene en bassgjengivelse som ikke er mulig å få til med tradisjonelle passive høyttalere. Når man tenker på at man får et komplett “anlegg” med i prisen, virker beløpet mer enn rimelig.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Bestykning: 6,5” bass, 29 mm domediskant, 17 mm bånddiskant
 • Konstruksjonsprinsipp: Bassrefleks, 2,5-veis, aktiv
 • Frekvensområde: 47–30 000 Hz (+/- 3 dB)
 • Innebygget forsterkereffekt: 2 x 250 W i hver høyttaler
 • Delefilter: 2700 Hz, DSP-basert
 • Tilkoblinger (hub): 2 x Analog line-in, 2 x optisk digital, koaksial digital (RCA), Bluetooth (apt-X, apt-X HD og AAC)
 • Musikktjenester (Bluesound): Tidal, Spotify, Deezer, TuneIn internettradio, Qobuz, m.fl.
 • Oppløsning: 24-bit / 96 kHz
 • Mål/vekt: 20,0 x 39,30 x 32,1 cm (BxHxD), 10,1 kg
 • Farger: Sort ask, hvit
 • Web: hifiklubben.no
Pris: 31994,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.