annonse
annonse

test: Bowers & Wilkins 603

Bowers & Wilkins 603
Bowers & Wilkins 603

B&W er tilbake for fullt

Den nye 600-serien åpner opp og får ut dynamikken på en helt annen måte enn forgjengerne. Toppmodellen 603 er intet unntak.

Musikken gjengis høyreist og stramt, med slagkraftig bass og luftige overtoner. Stemmer og instrumenter låter mer troverdig og oppløst enn med tidligere utgaver.
Den silkemyke og nyanserte mellomtonen mangler bare litt energi og pågangsmot.
annonse

At Bowers & Wilkins behersker høyttalerkunsten er det ingen som helst tvil om. Spesielt kompakthøyttalerne er nesten alltid kanonbra, med 805 D3 på tronen som en av verdens beste i sin prisklasse. Den største kompakte i den nye 700-serien begeistret også, nemlig 705 S2.

Mange liker tanken på større gulvhøyttalere, som har heftigere bass og bedre fyller større rom med lyd. Er man ute etter “bang for the buck”, er det gulvhøyttalere som gjelder. Men det koster litt å gjøre skikkelig, derfor kan det være fornuftig å se i prisklassene over 10.000 kroner.

Stort er ikke alltid bedre

Fordi et større kabinett resonerer mer enn et lite, er det ikke bare enkelt å overføre suksessen fra små høyttalere til de større gulvstående. Det er vanskeligere å kontrollere resonansene, og enkelte modeller fra Bowers & Wilkins har nesten virket overdempet. Vi bevitnet for eksempel et mageplask fra CM8 S2 i en gruppetest. Stort bedre gikk det ikke med DM684 S2 i det rimeligere feltet.

Det finnes selvsagt flere eksempler på glimrende høyttalere av det større slaget også, sist vi lot oss imponere var med 702 S2. På særdeles vellykket vis hadde B&W latt teknologi fra 800 D3-serien regne ned på 700-serien. Og med denne lærdommen har det ligget i kortene at en ny 600-serie også måtte komme. Håpet er at en ytterligere forenkling av godsakene skal bringe nytt liv til den splitter nye budsjettserien.

Bowers & Wilkins 603. Foto: B&W

 

Continuum-membraner

B&W har siden 1974 brukt Kevlar som mellomtonemateriale, derav de karakteristiske gule membranene. Kevlar er et mykt, flettet komposittmateriale, hvor forvrengninger som oppstår på overflaten fases ut av identiske, omvendte forvrengninger. Et eksempel på at to feil faktisk kan utgjøre en rett! Ved å kansellere hverandre ut, blir sluttsummen nemlig en så å si forvrengningsfri gjengivelse av musikken.

B&W 603 Exploded Render
Hvert høyttalerelement består av mange, nøye utvalgte komponenter, for å hindre forvrengning og koble dem best mulig fra kabinettet. Foto: B&W

 

Men i 2015 – 41 år etterpå – måtte Kevlar omsider vike til fordel for et nytt materiale. Continuum, som det kalles, ligner Kevlar i oppførsel men er enda bedre ved at stående lydbølger dør ut mye raskere. Resultatet er at mer av energien oversettes til lyd, som forbedrer effektiviteten og dermed dynamikken. Likevel er 603 oppgitt til å være 0,5 dB mindre følsom enn forgjengeren. Antakelig fordi den går en anelse dypere i bassen.

Bowers & Wilkins 603. Foto: B&W

 

Continuum-membranene fikk vi først se i 800 D3-serien, og fant deretter veien inn i 700 S2-serien. Nå har de gule Kevlar-membranene også forsvunnet fra 600-serien, erstattet med sølvfarget Continuum.

Ny toppmodell

Den nye 603 tar over som toppmodell etter DM683 S2, og er bestyknings- og størrelsesmessig omtrent lik. Det betyr to 6 1/2-tommers basselementer i tillegg til en 6-tommers mellomtone i midten og en diskant på toppen. Basselementene er nå av papir i stedet for aluminium. Med bedre presisjon, skal vi tro produsenten.

Utseendet har også fått seg et løft. For selv om kabinettene ligner sine forgjengere, er grillpluggene byttet ut med magnetfester, slik at man slipper hullene i frontplaten om man fjerner grillene. Bassportene er også flyttet til baksiden, for et mer smakfullt utseende. Utførelsen i svart eller hvit vinyl er helt grei, men den svarte, som vi fikk til test, er smått kjedelige greier.

Bowers & Wilkins 603. Foto: B&W

 

Definert lyd

Om jeg har blandede følelser for utseendet, så er lyden noe ganske annet. Det første jeg merker meg er den lagvise tonestrukturen i bassen. Kontrabassen på Laura Marlings Soothing har fint fundament og stor kropp, samtidig som anslagene på strengene har en snert som man normalt må høyere opp i pris for. Grunntonene henger med på overtonenes stopp og start, med utsøkt timing.

Med en strømsvak forsterker som den rimelige Denon PMA-800NE er det begrenset hva høyttalerne gjør ut av seg, og sammenlignet med Dali Oberon 7 er B&W 603 mer tilbakeholdne – spesielt i mellomtonen. Med Oberon 7 låter stemmer og instrumenter mer lekent og ledig. Men Dali-høyttalerne mangler kontrollen i bassen og låter også mer farget. B&W har mye bedre oppløsning og linearitet, men låter kjedelig om de ikke får litt forsterkerkraft av god kvalitet. Da er NAD C388 eller Hegel Röst bedre, eller H360 som for tiden opptar testbenken. Da kvitterer høyttalerne med en helt annen kontroll.

Svart vinyl er ikke spesielt spennende, men Continuum mellomtonemembranen bryter fint opp, og vi liker at plugghullene er borte takket være magnetfester. Foto: B&W

 

Stemmen til Lana Del Rey på sin nyeste Hope Is a Dangerous Thing … er stor, og henger flott i lufta foran høyttalerne. Klangen fra opptaksrommet (vel, i hvert fall den digitale klangen man har lagt på i studio) brer seg utover og til sidene. Det er heller ingen unoter i pianoet, som har god grobunn.

Høyttalerne kan fint spille lavt og likevel fylle rommet med lyd og luft, og de trives også når man guffer opp til “partynivå”. En særdeles allsidig høyttaler, hvor lytene er både få og små.

B&W 603 White Grille Off Front
Bassmembranene er nå i papir, akkurat som hos subwooferne til Bowers & Wilkins: Foto: B&W

 

Ønsker mer pågangsmot

Skal man sette fingeren på noe, er det at mellomtoneområdet fremdeles er noe forsiktig. B&W 603 er litt lite utagerende i stemmeregisteret. Ikke for det: Hele toneregisteret henger med på svingningene i musikken, det er stor kontrast mellom sterke og svake elementer i lydbildet, og tonebalansen er tett på optimal. Men følelsen av pågangsmot er ikke helt der jeg ønsker den.

Du skal likevel lete lenge etter en høyttaler til under 20.000 kroner som gjør så mye riktig. Uansett lydnivå. Audiovector QR3 er en reell konkurrent. Den har mer av det B&W mangler av drivkraft i mellomtonen, men har ikke en like standhaftig og veldefinert bassgjengivelse. Og den er dyrere.

B&W 603 White Grille Off Front
Continuum mellomtone erstatter de gule Kevlar-membranene vi kjenner fra tidligere. Som hos tidligere 600-serier er diskanten i aluminium. Foto: B&W

 

Konklusjon

B&Ws nyeste 600-serie har en fortjent fanebærer i den gulvstående 603. Den konsise og deilig bassen, det ryddige og velstelte lydbildet, og detaljnivået oppover i overtonene overgås bare av en homogenitet av det sjeldne. Resultatet er en høyttaler som takler all musikk du kaster mot den. Og enten du liker å spille lavt eller høyt, så viser høyttalerne seg fra sin beste side. Spesielt sammen med en god forsterker!

B&W 603 er en ekte allrounder, som ville vært uslåelig om mellomtonen var enda et lite hakk mer energisk og utagerende. Helt klart en høyttaler som bør høres!

<
>
Foto: B&W

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Bowers & Wilkins 603
 • Type: 3-veis gulvhøyttaler
 • Diskant: 1″ dome, aluminium
 • Mellomtone: 6″ Continuum FST
 • Basser: 2 x 6,5” papir
 • Frekvensrespons: 48-28.000 Hz (+/- 3 dB)
 • Følsomhet: 88,5 dB (2,83 V/1m) / 8 ohm
 • Mål: (H x B x D) 98,5 x 19 x 34 cm
 • Vekt: 24,1 kg
 • Farger: Svart eller hvit
 • Web: hifiklubben.no
Bowers & Wilkins 603 produktside
Pris: 14996,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

Sonus faber møter veggen

Den italienske høyttalerprodusenten slipper høyttalere for innfelling.

Nye konsepter fra Q Acoustics

Den prisvinnende Concept 500 har fått en lillebror, som står på egne - svært uvanlige ben.

Sonos støtter YouTube Music

Fra og med i går kveld fikk Sonos innebygd støtte for YouTube Music, for Premium-abonnenter.

Lydplanker – Topp 5 under 6.000 kr

Fet lyd for slank lommebok

En rimelig men god lydplanke gjør underverker i TV-kroken. Her er de fem beste lydplankene til under 6.000 kroner.

Stemmen befaler

Skal du ha en ny høyttaler å lytte til? Da kan det være smart med en som også lytter til deg! En smarthøyttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor bra låter de?

test
Devialet Phantom Reactor 900

Dette skulle ikke vært mulig

Devialet Phantom Reactor er et atomkraftverk i knøttliten innpakning.

gruppetest
6 trådløse luksushøyttalere

Trådløst i luksusklassen

Moderne og praktiske høyttalere med en lydkvalitet som nærmer seg fullvoksne anlegg.

test
Dynaudio Xeo 20

Nå enda mer trådløs

Dynaudios trådløse, aktive høyttalere har klippet enda et par navlestrenger.

CES 2019: JBL satser trådløst

Trådløse høyttalere, trådløse hodetelefoner og helt trådløse hodetelefoner.

annonse
test
Sonus faber Electa Amator III

Klassisk italiensk håndverk

Med forførerisk lyd pakket i silke, blir sansene pirret.

test
Dali Oberon 7

Tett på majestetisk

Dali Oberon 7 går langt i å kombinere stor lyd og trøkk, med eleganse og oppløsning som man normalt må betale mer for.

CES: Sony lydplanke gir imponerende bass uten subwoofer

Sony HT-X8500 støtter Dolby Atmos og simulerer lyd i høyden uten ekstra høyttalerelementer.

CES: Glasshøyttaler fra Sony

Glasshøyttaler kommer i ny, mer kompakt versjon. Og LSPX-S2 kommer til Norge.

test
Fender Monterey

Gitarister vil elske denne

Den ser ut som en eldre Fender gitarforsterker. Og den er utviklet av Fender. Har hårene reist seg ennå?

Gulvstående magiker

Magico har valgt karbonfiber i den kommende M2-høyttaleren.

test
Bowers & Wilkins 607

Liten og våken

Bowers & Wilkins’ diskré småtasser har et lydbilde som er mye større enn både det ytre og prisen.

test
Audio Pro A10

Hjemmekoselig og rundtstrålende

Audio Pro A10 passer inn i et hvilket som helst hjem, og rundtstrålende lyd gjør den lettplassert.

test
ATC SCM11

Monitoren som gir gåsehud

La deg ikke lure av det trauste utseendet og fraværet av eksotiske materialer. Disse høyttalerne får gåsehuden til å reise seg.

test
Yamaha MusicCast BAR 400 og MusicCast 20

TV-lyd som kan bygges ut

Endelig en Yamaha-lydplanke med mulighet for trådløse bakhøyttalere! Men MusicCast BAR 400 kan så mye mer.

High-end til halv pris

Dynaudios nye Evoke-høyttalere blir billigere enn testvinnerne, men neppe mye dårligere.

SVS lover å sprenge grensene

Ingen andre subwoofere gir bedre ytelse for pengene enn SB-3000 og PB-3000, i følge SVS.

gruppetest
6 lydplanker

TV-ens bestevenn

Hvis TV-en din lider av tynn lyd, finnes det ingen enklere måte å oppgradere på enn en rimelig lydplanke.

annonse
test
KEF LSX

En liten sensasjon

Nå vet jeg hva jeg skal svare til alle som lurer på om det finnes gode, trådløse høyttalere til stereobruk.

Sinnsyk McIntosh-høyttaler – igjen

Et bilde sier mer enn tusen ord heter det, men vil vi gjerne høre McIntosh XRT1.1K også.

Nå kan du høre disse i Oslo

De eksplosive Devialet Phantom Reactor vises for første gang i Norge.

Audio Pro feirer 40 år

A40 heter jubileumshøyttaleren som bare lages i 1000 eksemplarer, med 220w effekt.

Kompakt og vanntett partyhøyttaler fra Sony

SRS-XB01 er navnet på Sonys bærbare og vanntette "partyhøyttaler".

test
Google Home

Kanskje en revolusjon

Med norsk taleassistent har Google Home straks blitt mye mer interessant.

test
Google Home Mini

Mer enn OK, Google!

Google Home har endelig fått norsk assistent. Vil Google Home Mini revolusjonere det smarte hjemmet?

test
IKEA Eneby 20

Trivelig lyd fra IKEA

En fleksibel og trivelig høyttaler som låter bedre enn prislappen antyder.

test
XTZ 99.25 Beryllium

Toppklasse fra budsjettkongen

Med eksotisk berylliumdiskant plasserer denne høyttaleren seg godt opp i toppklassen, og gjengir musikken med et detaljnivå få er i stand til.

test
KEF Blade Two

Unik klassiker

En sjelden gang dukker det opp høyttalere som bare må bli klassikere.

test
Piega TMicro 60 AMT

God lyd i den fine stuen

Piegas livsstilhøyttaler er stram og stilren som få – og lydmessig vellykket.

Sony lydplanker får bedre lyd på lydreturkanalen

Sony gir eARC-oppdatering til tre av sine eksisterende lydplanker.

Høyttalere med forsterker

Klipsch fornyer sine aktive høyttalere og lover bedre lyd.

gruppetest
6 PC-Høytalere

Kanonlyd på skrivebordet

Med et par bra høyttalere kan PC-en fungere til spill, filmtitting og musikklytting.

Dalis trådløse Callisto får MQA

Med MQA kan de trådløse high-end-høyttalerne i Callisto-serien strømme høyoppløst musikk med lavere båndbredde.

Audio Pro lanserer multiromhøyttaler

Audio Pro A10 har stemmestyring og kan kobles sammen med flere høyttalere .

Devialet Phantom Reactor: Eksplosiv lillebror!

Devialets futuristiske "superhøyttaler" får endelig en lillebror - og Phantom Reactor ser definitivt ikke pysete ut.