Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Velodyne MicroVee

Spenstig lettvekter

Velodyne MicroVee er den minste subwooferen vi har noen gang har testet, men den er slett ingen pyse av den grunn.

Skrevet av / 05.01.08 - 19:18
Velodyne MicroVee
Audun Hage

Selv om Velodyne er en av  verdens best kjente subwooferprodusenter, stilte vi oss først tvilende til at en liten kube på størrelse med en fotball kunne falle under beskrivelsen «subwoofer». Den knøttlille kassa måler kun om lag 9 tommer i hver retning, og veier kun 9 kilo. Men Velodyne har satset på å flytte maksimalt med luft i forhold til størrelsen, og supplert den aktive 6,5-tommeren med to sidemonterte, passive basser. Kraft forsynes i rikelig monn av en 1000 Watts forsterker.

Lydkvalitet
Ut fra størrelsen å dømme hadde vi nærmest forventet at første basslåt skulle få kassa til å eksplodere, men den gang ei. MicroVee har faktisk en overraskende spenstig og fyldig bassgjengivelse. Den turbulente handlingen i krigsfilmen «Black Hawk Down» får en merkbar opptur når Velodyne-suben danner fundamentet, og eksplosjoner kjennes tydelig i ryggmargen. Selv om vi ikke akkurat blir blåst over ende, er det lett å la seg engasjere. MicroVee er heller ikke plaget med nevneverdig forvrengning eller ulyder slik man forbinder med de minste og billigste subwooferne.

Fordelen med små elementer er at de er lette å starte og stoppe. Det hører vi på Velodyne-subens kjappe og taktfaste bassrespons. Subwooferen følger alle slags musikalske krumspring uten etterheng. En annen positiv egenskap, er at bassen følger med fra start og ikke trenger mye volum for å låte tydelig. Dermed egner den seg fint til å å bruke sammen med f.eks mindre stativhøyttalere.

Ulempen med små elementer er nettopp størrelsen. Akkurat som med en motor er det slagvolum som teller i bass-sammenheng, og med tre små elementer er det grenser for hvor mye luft Velodyne-suben klarer å flytte før det sier stopp. Før eller senere når den et visst punkt hvor elementene blir stående og flagre uten nevneverdig økning i lydtrykk. Denne fysiske begrensningen vil være mer fremtredende i store rom, og sammen med kraftige lydanlegg.

Konklusjon
Velodynes minste spiller ikke kjempehøyt og går heller ikke kjellerdypt i bassen, men i mindre rom er MicroVee en tøff rakker som kan holde følge med en rekke ulike høyttalere. Den kjappe og spenstige bassgjengivelsen egner seg bra til både musikk og film, og tross mangelen på rå slagkraft er den derfor en glimrende allroundsub. Ønsker du mer lydtrykk, kan det være lurt å vurdere to subwoofere, eller en av MicroVees større søsken som også er svært kompakte. Det beste av alt er jo at man gjemme disse subwooferne nesten hvor som helst…

Lyd & Bilde mener

Superkompakt Kjapp og fyldig bass Begrenset lydnivå

Også i denne testen:

6 subwoofere

Oppsummering

Bass for enhver smak

Med lett øresus og ustø gange er vi kommet til veis ende i subwoofertesten. Men hvilken subwoofer duger best til hva?

Les hele testen

JL Audio Fathom F113

Grand Slam

Det finnes subwoofere, også finnes det SUBWOOFERE. JL Audio setter standarden for den sistnevnte gruppen...

Høy lydkvalitet Prisgunstig
Plasskrevende
Les hele testen

SVS PB13-Ultra

Big Boss

SVS kan trygt sies å være en av markedslederne innen subwoofere. PB13-Ultra er deres største modell, og vår referanse under 15.000 kroner.

Høy lydkvalitet Prisgunstig
Plasskrevende
Les hele testen

XTZ 99 W12 DSP

Bass for feinschmeckerne

XTZ har på kort tid opparbeidet seg et renommé som respektabel høyttalerprodusent, og det er mye takket være deres prisgunstige subwoofere.

Høy lydkvalitet Avanserte justeringsmuligheter
Ingenting til prisen
Les hele testen

Dali Ikon Sub

Enkel og effektiv

Dali er flinke til å lage gode høyttalere til fornuftige priser, og subwooferen fra den populære Ikon-serien er en enkel, men vel gjennomført konstruksjon.

Slagkraftig og underholdend
Noe ujevn dypbass
Les hele testen

Sunfire HRS-8

Liten, men tøff

Sunfire er en av de virkelige veteranene når det gjelder mikro-subwoofere, og er kjent for å lage små suber som spiller fletta av de store!

Størrelsen Bra dypbass
Begrenset lydnivå
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top