Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bose SoundLink Flex

Klar lyd overalt

Bose SoundLink Flex er en bærbar og lekker høyttaler, som låter fint og tåler vær og vind.

Skrevet av / 09.03.22 - 09:00
Bose SoundLink Flex
Geir Gråbein Nordby

Bose SoundLink Flex er en høyttaler laget for å tåle hardt vær, og om du skulle miste den i boblebadet eller svømmebassenget i noen minutter, går det også fint. Også på grunna på sjøstranda, siden den også er støvtett og dermed tåler salt. Den har en fin og avrundet form, og selv om den ikke akkurat er i lommeformat, er den slank nok til å ikke bule ut av en veske eller liten sekk.

Vi snakker med andre ord om en konkurrent til favoritter som Sony SRS-XB33, JBL Charge 5 og Sonos Roam.

Som et våpen mot sine nærmeste konkurrenter har Bose SoundLink Flex innebygd mikrofon til mobilsamtaler, slik at du kan sitte på stranden og høre musikk, for så å svare på en innkommende samtale uten å måtte fysisk ta opp den tilkoblede mobiltelefonen. Ingen av de nevnte motpartene kan dette.

Les også Bærbare høyttalere til påsketuren Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.

Bluetooth 4.2

Derimot har Bose-høyttaleren bare Bluetooth versjon 4.2, som i utgangspunktet utelukker såkalt multipunkts-tilkobling, altså at den kan tilkobles to kilder samtidig. PC og mobiltelefon, for eksempel. Men Bose har likevel fått det til på et vis, og man kan veksle mellom dem ved å trykke to ganger på Bluetooth-knappen. Men sømløst er det slettes ikke, og med min iPhone og Macbook Pro tilkoblet opplevde jeg både dropouts, samtidig som det var veldig inkonsekvent hvordan den vekslet mellom de to enhetene. Bluetooth 5 hadde helt sikkert hjulpet her.

Bose SoundLink Flex carry
Bose SoundLink Flex. Foto: Geir Gråbein Nordby

Batteritid og rekkevidde

Ellers er en batteritid på inntil 12 timer midt på treet, det samme er en ladetid på rundt 4 timer via USB-C. Trådløs rekkevidde oppgis til 9 meter, men samtidig sier hjemmesiden at du kan koble til en enhet fra inntil 30 meter unna.

Så jeg ble nødt til å skritte opp selv: inne i kontorbygget vårt kunne jeg ta med meg høyttaleren gjennom åpne dører og korridorer inntil ca 20 meter unna mobiltelefonen, før lydstrømmen ble stykket opp. Utendørs kunne jeg derimot frakte høyttaleren 40-50 meter unna telefonen, før dropouts begynte å melde seg. Dette er meget bra, spesielt med tanke på at Bluetooth 4.2 burde normalt har vesentlig kortere rekkevidde enn versjon 5.

Brukervennlighet

Bose SoundLink Flex har knapper under gummien på toppen, hvor du stiller lydnivå fra egne knapper, eller pause og start musikken med et trykk på den midterste knappen. Det samme gjør du for å besvare eller avslutte et anrop. Trykk to ganger for å hoppe over en sang, og eller tre ganger for å gå tilbake til forrige sang. Eller hold knappen inne for å aktivere telefonens stemmeassistent.

Med appen Bose Connect kan man lenke flere kompatible SoundLink-høyttalere sammen, i såkalt Party Mode, og har du to SoundLink Flex kan disse kobles sammen til et stereopar.

Når man mottar en samtale er det enkelt å besvare den, og lyden var helt grei under et par samtaler jeg hadde under testingen. Ingen problemer der.

Bose SoundLink Flex top
Bose SoundLink Flex har brukervennlige knapper på toppen, under gummien. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Bose SoundLink Flex

Fra før er jeg vant til at Bose gjerne står for en rund og behagelig lyd, men ofte litt dynamikkflat, og med farget bass og tilbakeholden mellomtone.

I så måte overrasker SoundLink Flex positivt. På en måte. Når høyttaleren er vinklet direkte mot ørehøyde, er stemmer på både musikk og nyheter klokkeklare, og bassen er behagelig fyldig, men uten å overdrive, og diskanten distinkt og klar. Musikk låter mye mer naturlig enn jeg hadde forventet, høyttaleren har i så måte mange av de samme styrkene som Sonos Roam – og kan dessuten spille høyere. Den kan måle seg med omtrent samme lydtrykk som JBL Charge 5, men har litt å gå på i forhold til Sony XB33. Den spiller med andre ord mer enn høyt nok til sitt bruk, uten å vinne noen pris for Årets partyhøyttaler av den grunn.

Dårligere lyd fra siden og oven

Lyden endrer seg derimot ganske kraftig straks man beveger seg bort fra høyttalerens akse. Spredningskarakteristikken er nemlig temmelig snever, og bassen blir plutselig i overkant svulstig i forhold til mellomtonen om høyttaleren er plassert på en annen høyde enn ørene, eller den er vinklet til siden. Mer enn jeg er vant til fra andre høyttalere i samme kategori, inkludert de tre nevnte konkurrentene.

Det gjør at instrumenter som gitarer og sangstemmer – spesielt kvinnelige – låter nokså farget, og plutselig bærer heller ikke nyhetsoppleserens stemme like godt frem. Og uansett vinkel er dynamikken litt tam her – spesielt når man drar på litt.

Personlig plasserer jeg sjeldent en bærbar høyttaler som SoundLink Flex i perfekt vinkel i forhold til ørene, dermed blir det som regel til at jeg lytter til musikk som låter i overkant svulstig og farget. Det blir derimot aldri skarpt og ubehagelig, det skal Bose ha. Til sammenligning er nevnte JBL Charge 5 et hakk krassere i diskanten. Og Sony XB33 trenger dessuten en svingom inne i equalizeren for å få diskanten godt nok frem.

Ingen EQ

Som bringer meg til et ønske, nemlig at Bose også inkluderer equalizer til SoundLink Flex i en snarlig oppdatering av Connect-appen. Per i dag er det nemlig ingen mulighet for å stille lyden som man selv ønsker, noe både Sony og JBL kan.

I Boses favør sitter en innebygd gyro-sensor (Bose PositionIQ) som merker hvordan høyttaleren er plassert (horisontalt, vertikalt osv.), og optimaliserer lyden deretter. Greit nok, men det erstatter ikke en manuell EQ, og Bose-høyttaleren er heller ikke like nøyaktig som Sonos Roam i å tilpasse lyden til miljøet den spiller i.

Bose SoundLink Flex blue
Foto: Bose

Konklusjon

Bose SoundLink Flex er en praktisk og bærbar høyttaler, som tåler vann er dessuten helt støvtett. Brukervennligheten er god, som den gjerne er på slike høyttalere, med få eller ingen feller å gå i. At man kan bruke høyttaleren til mobilsamtaler også et pluss.

Lydkvaliteten er god og balansert, når man er i direkte vinkel mot høyttaleren. Den kan også spille mer enn høyt nok til en vinkveld på takterrassen, eller andre situasjoner som ikke inkluderer dansing eller headbanging … Litt tam dynamikk har den likevel, og vi kunne ønske at kvinnestemmer kom bedre ut.

Er høyttaleren ikke vinklet direkte mot ørene, forsvinner mye av klarheten, med en altfor svulstig bass. Dette går utover plasseringsvennligheten, som vi mener er viktig i den bærbare klassen.

Vi tar dette forbeholdet, i vår anbefaling av SoundLink Flex.

Karakter
Bose SoundLink Flex
Basic

Lyd & Bilde mener

Relativt fyldig bass, og balansert lyd rett foran høyttaleren. Innebygget mikrofon funker bra til mobilsamtaler Forsiktig mellomtone, spesielt kvinnestemmer er noe bakpå. Innestengt lyd hvis høyttaleren ikke peker direkte mot ørene. Ingen EQ.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Lyd & Bilde
Scroll to Top