TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Bose SoundLink Flex

Klar lyd overalt

Bose SoundLink Flex er en bærbar og lekker høyttaler, som låter fint og tåler vær og vind.

forfatter
Publisert 09.03.22 - 09:00
Karakter
Bose SoundLink Flex
L&B mener
Relativt fyldig bass, og balansert lyd rett foran høyttaleren. Innebygget mikrofon funker bra til mobilsamtaler
Forsiktig mellomtone, spesielt kvinnestemmer er noe bakpå. Innestengt lyd hvis høyttaleren ikke peker direkte mot ørene. Ingen EQ.
Spesifikasjoner
 • Tilkoblinger: Bluetooth 4.2 (SBC)
 • Utgangseffekt: Ikke oppgitt
 • Finesser: Bose Connect app, stereosammenkobling, partymodus
 • Robusthet: IP67 (støv- og vanntett)
 • Batteri: inntil 12 timer (USB-C)
 • Mål/vekt: 9 x 20,1 x 5,2 cm (H x B x D) / 600g
 • Web: bose.no
Veil. pris 1.799Pr. 09.03.22 Produktside

Bose SoundLink Flex er en høyttaler laget for å tåle hardt vær, og om du skulle miste den i boblebadet eller svømmebassenget i noen minutter, går det også fint. Også på grunna på sjøstranda, siden den også er støvtett og dermed tåler salt. Den har en fin og avrundet form, og selv om den ikke akkurat er i lommeformat, er den slank nok til å ikke bule ut av en veske eller liten sekk.

Vi snakker med andre ord om en konkurrent til favoritter som Sony SRS-XB33, JBL Charge 5 og Sonos Roam.

Som et våpen mot sine nærmeste konkurrenter har Bose SoundLink Flex innebygd mikrofon til mobilsamtaler, slik at du kan sitte på stranden og høre musikk, for så å svare på en innkommende samtale uten å måtte fysisk ta opp den tilkoblede mobiltelefonen. Ingen av de nevnte motpartene kan dette.

Les også Bærbare høyttalere til påsketuren Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
reisehøyttalere Portable Speakers spring 2021 SPREAD(easter theme)

Bluetooth 4.2

Derimot har Bose-høyttaleren bare Bluetooth versjon 4.2, som i utgangspunktet utelukker såkalt multipunkts-tilkobling, altså at den kan tilkobles to kilder samtidig. PC og mobiltelefon, for eksempel. Men Bose har likevel fått det til på et vis, og man kan veksle mellom dem ved å trykke to ganger på Bluetooth-knappen. Men sømløst er det slettes ikke, og med min iPhone og Macbook Pro tilkoblet opplevde jeg både dropouts, samtidig som det var veldig inkonsekvent hvordan den vekslet mellom de to enhetene. Bluetooth 5 hadde helt sikkert hjulpet her.

Bose SoundLink Flex carry
Bose SoundLink Flex. Foto: Geir Gråbein Nordby

Batteritid og rekkevidde

Ellers er en batteritid på inntil 12 timer midt på treet, det samme er en ladetid på rundt 4 timer via USB-C. Trådløs rekkevidde oppgis til 9 meter, men samtidig sier hjemmesiden at du kan koble til en enhet fra inntil 30 meter unna.

Så jeg ble nødt til å skritte opp selv: inne i kontorbygget vårt kunne jeg ta med meg høyttaleren gjennom åpne dører og korridorer inntil ca 20 meter unna mobiltelefonen, før lydstrømmen ble stykket opp. Utendørs kunne jeg derimot frakte høyttaleren 40-50 meter unna telefonen, før dropouts begynte å melde seg. Dette er meget bra, spesielt med tanke på at Bluetooth 4.2 burde normalt har vesentlig kortere rekkevidde enn versjon 5.

Brukervennlighet

Bose SoundLink Flex har knapper under gummien på toppen, hvor du stiller lydnivå fra egne knapper, eller pause og start musikken med et trykk på den midterste knappen. Det samme gjør du for å besvare eller avslutte et anrop. Trykk to ganger for å hoppe over en sang, og eller tre ganger for å gå tilbake til forrige sang. Eller hold knappen inne for å aktivere telefonens stemmeassistent.

Med appen Bose Connect kan man lenke flere kompatible SoundLink-høyttalere sammen, i såkalt Party Mode, og har du to SoundLink Flex kan disse kobles sammen til et stereopar.

Når man mottar en samtale er det enkelt å besvare den, og lyden var helt grei under et par samtaler jeg hadde under testingen. Ingen problemer der.

Bose SoundLink Flex top
Bose SoundLink Flex har brukervennlige knapper på toppen, under gummien. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Bose SoundLink Flex

Fra før er jeg vant til at Bose gjerne står for en rund og behagelig lyd, men ofte litt dynamikkflat, og med farget bass og tilbakeholden mellomtone.

I så måte overrasker SoundLink Flex positivt. På en måte. Når høyttaleren er vinklet direkte mot ørehøyde, er stemmer på både musikk og nyheter klokkeklare, og bassen er behagelig fyldig, men uten å overdrive, og diskanten distinkt og klar. Musikk låter mye mer naturlig enn jeg hadde forventet, høyttaleren har i så måte mange av de samme styrkene som Sonos Roam – og kan dessuten spille høyere. Den kan måle seg med omtrent samme lydtrykk som JBL Charge 5, men har litt å gå på i forhold til Sony XB33. Den spiller med andre ord mer enn høyt nok til sitt bruk, uten å vinne noen pris for Årets partyhøyttaler av den grunn.

Dårligere lyd fra siden og oven

Lyden endrer seg derimot ganske kraftig straks man beveger seg bort fra høyttalerens akse. Spredningskarakteristikken er nemlig temmelig snever, og bassen blir plutselig i overkant svulstig i forhold til mellomtonen om høyttaleren er plassert på en annen høyde enn ørene, eller den er vinklet til siden. Mer enn jeg er vant til fra andre høyttalere i samme kategori, inkludert de tre nevnte konkurrentene.

Det gjør at instrumenter som gitarer og sangstemmer – spesielt kvinnelige – låter nokså farget, og plutselig bærer heller ikke nyhetsoppleserens stemme like godt frem. Og uansett vinkel er dynamikken litt tam her – spesielt når man drar på litt.

Personlig plasserer jeg sjeldent en bærbar høyttaler som SoundLink Flex i perfekt vinkel i forhold til ørene, dermed blir det som regel til at jeg lytter til musikk som låter i overkant svulstig og farget. Det blir derimot aldri skarpt og ubehagelig, det skal Bose ha. Til sammenligning er nevnte JBL Charge 5 et hakk krassere i diskanten. Og Sony XB33 trenger dessuten en svingom inne i equalizeren for å få diskanten godt nok frem.

Ingen EQ

Som bringer meg til et ønske, nemlig at Bose også inkluderer equalizer til SoundLink Flex i en snarlig oppdatering av Connect-appen. Per i dag er det nemlig ingen mulighet for å stille lyden som man selv ønsker, noe både Sony og JBL kan.

I Boses favør sitter en innebygd gyro-sensor (Bose PositionIQ) som merker hvordan høyttaleren er plassert (horisontalt, vertikalt osv.), og optimaliserer lyden deretter. Greit nok, men det erstatter ikke en manuell EQ, og Bose-høyttaleren er heller ikke like nøyaktig som Sonos Roam i å tilpasse lyden til miljøet den spiller i.

Bose SoundLink Flex blue
Foto: Bose

Konklusjon

Bose SoundLink Flex er en praktisk og bærbar høyttaler, som tåler vann er dessuten helt støvtett. Brukervennligheten er god, som den gjerne er på slike høyttalere, med få eller ingen feller å gå i. At man kan bruke høyttaleren til mobilsamtaler også et pluss.

Lydkvaliteten er god og balansert, når man er i direkte vinkel mot høyttaleren. Den kan også spille mer enn høyt nok til en vinkveld på takterrassen, eller andre situasjoner som ikke inkluderer dansing eller headbanging … Litt tam dynamikk har den likevel, og vi kunne ønske at kvinnestemmer kom bedre ut.

Er høyttaleren ikke vinklet direkte mot ørene, forsvinner mye av klarheten, med en altfor svulstig bass. Dette går utover plasseringsvennligheten, som vi mener er viktig i den bærbare klassen.

Vi tar dette forbeholdet, i vår anbefaling av SoundLink Flex.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Partyhøyttaler med karaoke og DJ-funksjon Spiller dundrende høyt i 25 timer.
Følg Lyd & Bilde