Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

TEST: Beosound Emerge

Kileformet lyddesign

Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.

Skrevet av / 15.04.21 - 10:16
Beosound Emerge
John Hvidlykke

Bang & Olufsen er inne i en stim akkurat nå. I løpet av de siste par månedene har det kommet flere trådløse høyttalere og ditto hodetelefoner fra dem. Vi har akkurat testet Beosound Level, men nå har lillebroren dukket opp, i form av Beosound Emerge.

Beosound Emerge er en trådløs nettverkshøyttaler i en design som selv for Bang & Olufsen, er markant: en kompakt og nesten umulig slank kileform. Den måler 6,7 cm i tykkelsen, der den er bredest, og bare 3 cm i fronten. Så Beosound Emerge vil falle diskré inn på de stedene hvor husordenen ikke tillater synlige høyttalere.

Den kommer i to fargevarianter: En utgave i eik og gyllent aluminium med stoffront, og en antracitgrå utgave som mest av alt ligner en veldig liten spillkonsoll – eller en veldig stor dørstopper.

Beosound Emerge fås også i antracitgrå finish. (Foto: Bang & Olufsen)

Multirom og stemmestyring

Som vi er vant til fra Bang & Olufsen, betjenes høyttaleren med et touch-panel på toppen av enheten. Her kan man skifte låter, skru opp og ned lyden, og velge mellom forhåndsinnstilte musikkilder. Det er også knapper til å aktivere Bluetooth og mikrofon til stemmestyring.

Som Beosound Level kan Emerge styres med Google Assistant. Det gjør det lett å integrere den i både multiromssystem og som del i et Smart-home-system. Det er innebygget Spotify Connect, mens andre strømmetjenester må spilles fra mobilen eller den bærbare via Chromecast, AirPlay eller Bluetooth.

Takket være Google Assistant er oppsettet lett. Har du opprettet et Google Home allerede, handler det bare om å få den på det trådløse nettverket, samt å velge hvilket rom Beosound Emerge skal opptre i.

I det smale kabinettet har B&O funnet plass til tre høyttalerenheter, hvor 4-tommers bassen i hver enhet må være montert sideveis. En mellomtoneenhet på 3,7 cm og en domediskant på 14 mm klarer resten. Hver enhet har sin egen klasse D-forsterker; 60 W til bassen og 30 W til henholdsvis mellomtone og diskantenhet.

Tilpassing

Som Beosound Level har Beosound Emerge innebygget Active Room Compensation, som ved hjelp av mikrofonen ”lytter” til rommet, og tilpasser lyden til plasseringen. Og i Bang & Olufsen-appen kan man tilpasse lyden til sin egen smak med profiler som Lounge, Party, Speech, Night og Optimal. Eller ved å navigere i et ”kompass” mellom ytterpunktene varmt (dempet diskant), lyst (dempet bass), energisk (fremhevet bass og diskant) og avslappet (dempet bass og diskant).

Som vanlig for Bang & Olufsen betjenes Beosound Emerge med et touch-panel. (Foto: Bang & Olufsen)

Lyden av Beosound Emerge

Den tiden hvor jeg kunne få hakeslepp over en høyttaler, som takket være rikelige mengder av digital signal-korreksjon kunne spille ”umulig” dyp bass i et ”umulig” lite kabinett, er over. Men Beosound Emerge er likevel noe for seg selv!

For mens kabinettet er tynt, er det ikke noe tynt over lyden, som både er varm og velskapt. Bang & Olufsen oppgir selv høyttalerens nedre grensefrekvens til 49 Hz. Selv om de ikke nevner toleransen, er det dypere enn mange vellykkede kompakthøyttalere – som for eksempel Dali Menuet SE, som takker av oppe ved 59 Hz. Det smale kabinettet bedrar litt, da bassenheten jo faktisk er hele 10 cm i diameter.

Beosound Emerge er nesten umulig slank og kompakt, men lyden er fyldig nok. (Foto: Bang & Olufsen)

De gode taktene fortsetter opp gjennom toneområdene, og avslører at Beosound Emerge er mer enn bare en pyntegjenstand. Stemmer låter naturlig og ganske nyansert. Madonnas vokal på Dark Ballet kommer ikke helt ut i stuen, men gjemmer seg mellom instrumentene. Men for noe så smått og forholdsvis billig er oppgaven bestått. Og enklere musikk, som Electric Daisy Violin med Lindsey Stirling, får det til å rykke i føttene – og vibrere i gulvet.

Artig nok er det mer trykk i den dype(re) bassen enn i mellombassen. Det betyr at musikken på den ene siden har tyngde, men samtidig mangler litt drive fordi trommer og bass ligger i det området som er tilbaketrukket.

Men som alltid må ting ses i perspektiv: Vi har å gjøre med en – i Bang & Olufsen-sammenheng – forholdsvis billig høyttaler, som nok vil bli brukt mer til bakgrunnsmusikk og lydbøker i kjøkken-dagligrom enn til kritisk lytting i stuen. Hvem lytter i det hele tatt kritisk lenger?

I den funksjonen vil Beosound Emerge komme i direkte priskonkurranse fra blant andre Sonos Play:5 og Denon Home 350, som begge spiller mer maktfullt – og i stereo. Men som på grunn av såvel størrelse som utseende er vanskeligere å plassere i innredningen. Legger man litt flere kroner på disken, er Naim Mu-so et alternativ som har både lyden og utseendet med seg.

Man kan pare to Beosound Emerge, og få et par elegante og nesten usynlige stereohøyttalere ut av det. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusjon

Beosound Emerge er den minste bordhøyttaleren fra Bang & Olufsen til dags dato. Og den er meget vellykket. Den spiller høyere – og spesielt dypere – enn hva som burde være tillatt i et så slankt kabinett! Den er av gode grunner ikke noen festhøyttaler, men den kan fint levere musikalsk akkompagnement i en mindre stue.

Designen vil (unnskyld!) skape splid mellom tilhengere og motstandere. Men markant er den i hvert fall! Den gråsorte vil finne plass i minimalistiske innredninger, mens utgaven i tre og gull faktisk er riktig elegant. Ikke minst i form av et stereosett. Og mens prisen for en enkelt bordhøyttaler er litt stram, vil et par aktive stereohøyttalere til den dobbelte prisen artig nok være forholdsvis billig.

Karakter
Beosound Emerge
Premium

Lyd & Bilde mener

Knivskarp design. Selv om den er ufattelig kompakt, er lyden helt i orden til prisen. Tilpasser lyden etter plasseringen. Bedre til bakgrunnsunderholdning enn til lytting. Kiloprisen er høy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Lyd & Bilde
Scroll to Top