Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Beosound Level

Gjennomtenkt «transistorradio»

Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.

Skrevet av / 22.02.21 - 12:00
Beosound Level
John Hvidlykke

Bang & Olufsens produkter nyter en status som få andre har. Enten det handler om en lommehøyttaler eller en gigant-TV, kan man regne med et design og en byggekvalitet i særklasse. Og vanligvis en pris som matcher!

Slik er det også med Beosound Level, som er en bærbar, batteridrevet høyttaler, litt større enn et A4-ark. Den kan stå på bordet, henge på en vegg eller legges flatt ned på baksiden. Beosound Level fås i to utførelser: en i grått aluminium med sort front i sort møbelstoff, og en gyllen utgave hvor fronten er laget i eiketre-lameller. Vi tester gull-/treutgaven. Den er litt dyrere enn stoffversjonen, men pristillegget på ti prosent føles berettiget når man åpner esken og møtes av lukten av ferskt tre.

Så trygt som i gamle dager

Designet på Beosund Level kan bare kalles klassisk i ordets beste betydning. Den ligner noe som kunne ha stått i et hjem på 1970-tallet. Helt presist minner utgaven i eiketrelameller og gyllent aluminium meg om de ITT Schaub-Lorentz-høyttalerne som stod i barndomshjemmet mitt i første halvdel av 70-årene. Så her treffer Bang & Olufsen en nerve hos i hvert fall denne halvgamle anmelderen.

Det nevnte ITT-anlegget spiller for øvrig en spesiell rolle i denne testen. Den gangen regnet jeg med å få overta det fra foreldrene mine. Men de hadde ikke lyst til å skifte det ut, så jeg måtte kjøpe et selv. Den grundige research-en før kjøpet grep om seg – og endte med en livslang interesse, som igjen førte til et yrke. Så det er egentlig nettopp dette anleggets skyld at du leser denne testen i dag.

Men tilbake til nåtiden.

Betjeningen av Beosound Level skjer på B&O-vis med et touch-panel som strekker seg langs toppen av høyttaleren (hvis den står oppreist på bordet). Her kan man skifte låt, skru opp og ned lyden, og velge mellom forhåndsinnstilte musikkilder – det gjør man for øvrig også uvilkårlig når man bare prøver å flytte høyttaleren eller løfte den i håndtaket.

Det er i alt fem høyttalerenheter i fronten av det kun 5,6 cm dype kabinettet: to 4” bassenheter, to 20 mm domediskanter og en fulltoneenhet som overlapper de andre enhetenes område. Bassene og fulltoneenheten drives av hver sin 30 W klasse D-forsterker, mens de to diskantene deler på en enkelt 15 W-forsterker. Korrekt: De to diskantene spiller i mono, men er koblet innbyrdes motfase. Denne måten å koble sakene på er ikke hverdagskost i hi-fi, men den gir en «romlig» fornemmelse.

 

Betjeningen skjer med et touch-panel i hele høyttalerens lengde. (Foto: Bang & Olufsen)

Google Assistent styrer

Bang & Olufsen har tidligere hatt stemmestyring med Amazon Alexa, som ikke fungerer på norsk, men har nå gått over til Google Assistent. Det er et helt riktig valg, og gjør det lett å innlemme Beosound Level i et multiroms- og smart-home-system.

Spotify Connect er innebygget, mens andre streaming-tjenester må spilles av fra mobilen eller den bærbare via Chromecast, AirPlay eller Bluetooth.

Ladingen skjer med en spesiell magnetisk ladekontakt som kan rotere fritt, og som selv klikker seg på plass. MacBook-brukere vil føle seg hjemme her. Det er bare enda mer elegant og eksklusivt. Selv USB-C-kabelen er tykk og myk, og beskyttet med en stoffstrømpe. Det er overdrevet, men på en tillitsvekkende måte.

Ladeporten kan også brukes hvis Beosound Level skal henges opp på en vegg. Det krever likevel et spesielt veggbeslag som praktisk nok også inneholder en lader.

Ladekontakten er magnetisk, og klikker automatisk på plass. (Foto: Bang & Olufsen)

Tilpasning

Bang & Olufsen-appen gir muligheten til å tilpasse frekvensgangen etter smak. Ikke via noe så kjedelig og praktisk som en equalizer; det sier vel seg selv. I stedet kan man velge mellom profilene Lounge, Party, Speech, Night og Optimal (som må bety at de første fire ikke er optimale). Alternativt kan man navigere i et kompass mellom ytterpunktene varmt (dempet diskant), lyst (dempet bass), energisk (fremhevet bass og diskant) og avslappet (dempet bas og diskant).

Beosound Level tilpasser lyden etter omgivelsene. Når man reiser den opp, legger den ned eller henger den på veggen med veggbeslaget, dempes lyden et øyeblikk, for så å vende tilbake tilpasset plasseringen. Både frekvensgangen og lydspredningen tilpasses. Ved å leke med frekvensgang og faseforhold for de fem høyttalerenhetene oppnås en noenlunde flat spredning i rommet – også når høyttaleren ligger flatt på ryggen og spiller opp mot taket.

Beosound Level kan brukes stående, liggende og opphengt på en vegg. Og den tilpasser lydutstrålingen etter plasseringen. (Foto: Bang & Olufsen)

Første grønne B&O-produkt

Bang & Olufsen har aldri laget «bruk og kast»-produkter, men i designet av Beosound Level har de tenkt på fremtiden på en ny måte. For det første kan mindre holdbare komponenter skiftes ut eller oppgraderes. Det gjelder batteriet, som er gjemt bak en luke og kan byttes av brukeren. Og det gjelder den aktive elektronikken, som kan skiftes ut med noe tidsriktig en gang i fremtiden, når ingen lenger husker Bluetooth, Chromecast eller AirPlay 2.

Og når tiden er kommet for å stede høyttaleren til hvile, kan man skille de enkelte delene fra hverandre med en vanlig skrutrekker. Alle skruer er like, og det er ikke brukt lim i monteringen.

Lydkvaliteten

Det er faktisk imponerende hvor mye lyd Bang & Olufsen har lyktes med å presse inn i en så slank høyttaler. Så lenge det ikke skal spilles vanvittig høyt, er lyden varm og fyldig, og man tror nesten ikke at den kommer fra en lett, bærbar høyttaler.

Der er virkelig god kraft i bassen. Det hjelper selvfølgelig en del at en høyttaler som man tar med i hånden, ofte blir plassert i nærheten av der man oppholder seg – for eksempel like ved siden av på bordet. Men Beosound Level kan fint fylle stuen med musikk.

Også de andre toneområdene dekkes fint og ganske sjarmerende. Beosound Level er lett å lytte til. Med nøytral lydinnstilling i appen kommer det meste med, men uten skarpe kanter som kan tiltrekke unødvendig oppmerksomhet.

Vi er ikke oppe i samme nivå som Naim Mu-so 2 eller Bowers & Wilkins Formation Wedge, som begge spiller renere – og gjør det i stereo. Og også er billigere. Men de kan ikke bare tas raskt med i hånden. Og til å sette stemningen på kjøkkenet eller terrassen klarer Beosound Level oppgaven utmerket.

Skal vi ta på hi-fi-brillene – og det må vi når prisen tilsvarer de billigste aktive stereohøyttalerne – gjør Beosound Level det best med «lettere» materiale. Altså solosang, popmusikk og easy listening jazz. Når musikken blir kompleks eller dynamisk, kommer høyttaleren til kort. Det blir fortsatt ikke ubehagelig å høre på, men dynamikken går tapt.

Selv om vi har testet mange bordhøyttalere, er det få trådløse alternativer i denne prisklassen. Den eneste like kostbare bærbare høyttaleren vi har testet, er Beosound 1, som henvender seg til et annet publikum. Ikke minst fordi denne kun er bærbar i navnet.

Beosound Level fås i to utgaver: en gyllen med tre og en alu-utgave med sort frontstoff. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusjon

Beosound Level er en høyttaler som er enkel å like. Designet er gjennomført og lekkert. Hvis du enten er gammel nok til å være nostalgisk – eller ung nok til å ha retrostil. Lyden er behagelig og varm, og har du flere Bang & Olufsen-høyttalere, vil de spille fint sammen.

Hvorvidt bærbarheten og tilpasningen til forskjellige arbeidsstillinger skal være en faktor eller en gimmick, blir en individuell sak. Personlig er jeg sikker på at jeg ville plassert høyttaleren på et fast sted, hvor den kunne være tilkoblet laderen permanent.

Du kan få et sett aktive, trådløse stereohøyttalere med bedre lyd for det samme som en Beosound Level koster. Men den må sammenlignes nærmere med andre trådløse bordhøyttalere, og her er prisen ikke voldsommere enn hos konkurrentenes toppmodeller, som heller ikke samtidig tilbyr bærbar drift på batterier.

De grønne ideene er sympatiske, men det går i sakens natur flere år før de kommer til å utgjøre en forskjell. Og når den tid kommer, vil det avhenge av om man en generasjon inn i fremtiden vil kunne kjøpe oppgraderingsdeler.

Karakter
Beosound Level
Premium

Lyd & Bilde mener

Retrodesignet er så lekkert at det nesten er uutholdelig. Imponerende stor og flott lyd. Bæredyktig konstruksjon. Tilpasser lyden etter plasseringen. Lyden er behagelig, men ikke særlig presis. Ikke helt nøyaktig romkorreksjon. Vi har kun sett én dyrere bærbar høyttaler – og den var også fra B&O.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top