Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bang & Olufsen Beosound A5

Perfeksjonert bærbar høyttaler fra Bang & Olufsen

Bang & Olufsens beste bærbare høyttaler er fantastisk på nesten alle måter.

Skrevet av / 08.07.23 - 09:00
Bang & Olufsen Beosound A5
Geir Gråbein Nordby

Hvis du først skal unne deg en bærbar høyttaler i sommervarmen, hvorfor ikke gjøre det skikkelig? Bang & Olufsen Beosound A5 er ikke som noen andre høyttalere. Verken utseendemessig, lydmessig eller funksjonelt.

Man har tatt utgangspunkt i den flotte Beolit 20. Allerede der har du en høyttaler som koster godt over gjennomsnittet. Beosound A5 koster derimot nesten det dobbelte igjen. Til prisen får du all kunnskapen til premiumprodusenten puttet inn det kanskje lekreste kabinettet vi har sett.

«Håndveske»

På avstand ser Beosound A5 ut som en håndveske. Eller kanskje en flettet sykkelkurv? Uansett er den nydelig, med griller i vevd papirfiber som ser ut som ekte strå – bare mye mer slitesterkt. Testeksemplaret kom i naturfarget aluminium, lyse «strågriller», og håndtak i ekte lys eik. Alternativt finnes høyttaleren også i svart antrasitt med spileformete griller og mørkt eikehåndtak. Den er kanskje enda lekrere, men her må du legge på ytterligere ti prosent på prislappen.

Bang & Olufsen Beosound A5 press event 2
Utskiftbare deler gjør at Beosound A5 holder lenger. Her fra en event i Oslo. Foto: Geir Gråbein Nordby

Skikkelig designhåndverk

Beosound A5 er laget i samarbeid med den dansk-italienske designduoen GamFratesi, og målet er å kombinere skandinavisk estetikk med en sydligere designsignatur. Og høyttaleren er laget for å vare.

Les også Trådløse partyhøyttalere til sommerfesten En partyhøyttaler er den perfekte løsningen for å skape en uforglemmelig fest! Vi har testet 7 festglade høyttalere for deg som digger god lyd.

Det betyr at den har utskiftbare deler, alt fra batteriet og hvert eneste høyttalerelement, til bærehåndtaket og grillene. Skulle du ønske å endre utseendet over tid, kan du også mikse og matche med grillene i den andre fargen.

Ved å lage produkter som varer – både kvalitativt, men også designmessig – håper Bang & Olufsen å kunne bidra mer til et bærekraftig miljø. En tankegang jeg selv deler. For hva hjelper det om en høyttaler bruker 0,2 watt i standby, om den må kastes på dynga etter et år? Produkter som varer og varer kan derimot få lov å bruke ekstra mye strøm for min del, de vil likevel komme seirende ut miljømessig.

Beosound A5 Beolit 607 Beolit 600
Evolusjon! Fra venstre: Beolit 607, Beolit 600, Beosound A5. Foto: Bang & Olufsen

Inspirert av Beolit

Formen og de naturlige materialene i Beosound A5 er inspirert av de buede kantene og håndtaket til den bærbare radioen Beolit 607, helt tilbake fra 1961. B&O var altså tidlig ute med transistorradioer, i en tid da det var mye vanligere med rør. I sin designprosess for Beosound A5 har GamFratesi også latt seg inspirere av radioene Beolit 600, 800 og 1000 sin trefinish i teak, designet av Jacob Jensen på slutten av 60- til begynnelsen av 70-tallet.

Bang & Olufsen Beosound A5 - GamFratesi 2
Den dansk-italienske designduoen GamFratesi står bak utseendet på Beosound A5. Foto: Bang & Olufsen

Kan brukes både ute og inne

Beosound A5 er laget for både ute- og innebruk, og befinner seg i skjæringspunktet mellom det bærbare og stasjonære. For selv om A5 går for å være bærbar (hvorfor skulle den ellers hatt bærehåndtak?), så er den tung. 3,8 kilo er 40 prosent tyngre enn Beolit 20, og dessuten nesten 30 prosent tyngre enn Sonos Move.

Derimot kan høyttaleren lett flyttes fra rom til rom og plasseres i hyllen, på bord eller gulv. Den er også en naturlig kompanjong til campingen eller sommerhytten.

Bang & Olufsen Beosound A5 - GamFratesi drawing board Bang & Olufsen Beosound A5 - GamFratesi drawing board 2 Bang & Olufsen Beosound A5 materials
<
>
Til tegnebrettet! Foto: Bang & Olufsen

Beosound A5 tåler støv og vann med en IP65-sertifisering, og kan derfor også plasseres ute. Samtidig er den ganske stor, og ikke direkte praktisk å henge på sykkelstyret. Der er den mer kompakte – og mye rimeligere – Beolit 20 mer praktisk.

Bluetooth og wifi

Musikk kan spilles over Bluetooth, men best lyd får du med wifi. Da støttes både AirPlay 2 og Chromecast, og høyttaleren har både Spotify Connect og Tidal Connect, som begge fungerer direkte fra den respektive musikkappen på mobilen. I B&O-appen er det også innebygd Deezer-støtte og internettradio.

Bang & Olufsen Beosound USB-C
Ladeporten er standard USB-C. Bryteren ved siden av aktiverer eller deaktiverer mikrofonen, som er nødvendig for romkalibrering. Foto: Bang & Olufsen

Den kraftigste bærbare – med romkompensasjon

Beosound A5 er Bang & Olufsens kraftigste bærbare høyttaler til dags dato, med fire høyttalerelementer med hver sin egen forsterker, og en kombinert effekt på 280 watt, som skal kunne fylle store rom med dynamisk 360-graders lyd.

Ønsker du enda større lyd, kan du jo alltids kjøpe to høyttalere og pare dem i stereo. Høyttaleren fungerer også sammen med andre B&O-høyttalere over Beolink-systemet. Da blir det full fest i heimen!

Og for å gjøre lyden enda bedre er høyttaleren utstyrt med romkompensasjon. Denne aktiveres i appen, hvorpå en enkelt tonesveip høres, og deretter er høyttaleren stilt inn. Den må være tilkoblet strøm til dette.

Høyttaleren har fire høyttalerelementer, hver med sin egen forsterker. Beosound A5 består av et 5,25″ basselement, to x 2″ mellomtoner og ett ¾-tommers diskantelement. Mellomtonene peker skrått bakover, for å fylle rommet også den veien med lyd.

Bang & Olufsen Beosound A5 top
På toppen av Beosound A5 kan du lade mobilen. Her styres også musikken. Foto: Bang & Olufsen

God batteritid

Til å være såpass kraftig, må drøyt 12 timers batteritid sies å være bra. Som Beolit 20 har den en trådløs telefonlader integrert på toppanelet.

Beosound A5 kan styres direkte på toppanelet med sitt eget brukergrensesnitt, eller fra Bang & Olufsen-appen.

Jeg elsker den!

Det er få bærbare høyttalere jeg hever øyenbrynene mot. Men Beosound A5 er et fantastisk stykke kunst. For det første er den enkel i bruk. EQ-en i appen er ikke så intuitiv, med en prikk som plasseres innenfor en sirkel, men du vil etterhvert finne en innstilling som faller i smak. Eller velg blant forhåndsinnstillinger.

Det mest geniale er likevel romkompensasjonen. Den er riktignok ikke helt autonom, som den er på Sonos Move, men den er meget enkel og rask. Og vipps, så er resonanser fra underlaget, som ødelegger for mellomtonen og farger bassen, borte som dugg for solen.

Bang & Olufsen Beosound A5 press event 3
Foto: Geir Gråbein Nordby

Klar og potent lyd

Stemmen til Olivia Rodrigo på Vampire står meget klart frem, og lydbildet er større enn fra Beolit 20. Stemmen skilles godt fra bassregisteret, samtidig som trommene kommer godt frem når de setter i gang et sted ute i låten. Riktignok er den ikke blant de mest dynamiske innspillingene.

Anohni and the Johnsons’ It Must Change låter veldig fint, samtidig som det er mye bedre kontroll på perkusjonen enn med Beolit 20, og det låter veldig mye bedre enn Sonos Move. Dette er virkelig god lyd, og jeg har ingen problemer med at høyttaleren brukes i hovedrommet i en hybel eller en designleilighet.

Man kommer selvsagt enda lenger lydmessig med et par stuehøyttalere, bare det å ha to høyttalere lager et mye større lydbilde. Men sammenligner man slik, har man misforstått denne høyttaleren.

Bang & Olufsen Beosound A5 man holding
Foto: Bang & Olufsen

Konklusjon

Bang & Olufsen Beosound A5 er kostbar. Særdeles kostbar. Men til prisen får du et stykke kunst, med bærehåndtak i ekte eik, og flettede griller i papirfiber. Utskiftbare deler gjør at høyttaleren holder lenge, og jeg vil påstå at designen er tidløs.

Lyden er også i en egen klasse i forhold til andre bærbarhøyttalere jeg har hørt. Den er kraftig nok til å guffe opp, den har veldig god dynamikk, og tonekvaliteten er så bra at man glemmer at det er en bærbar høyttaler.

Som en bærbar høyttaler har Bang & Olufsen skutt gullfuglen med Beosound A5. Vel, bortsett fra at den kan gi noen skulderplager …

Karakter
Bang & Olufsen Beosound A5
High End

Lyd & Bilde mener

Flott lyd blir superb etter romkompensering. Flott dynamikk og klarhet. Nydelig design og uslåelig kvalitetsfølelse. Tåler hardt vær, og lader mobil og ørepropper trådløst. Veldig tung for en bærbar høyttaler å være. Kvalitet koster!

5 hendelser på “Bang & Olufsen Beosound A5”

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Level er mer frempå, har en klarere mellomtone. A5 låter fyldigere, og mer «lugnt». Det er delte meninger om hva som er «best», min personlige smak er at jeg er veldig glad i mellomtone. Derfor foretrekker jeg nok personlig Level. Hvis jeg blir tvunget til å velge.

  1. Øyvind Kromvoll

    Fantastisk lyd! Angrer ikke et sekund på kjøpet selv om den var dyr. Jeg gir topp karakter

  2. Max Johnny Drejer

    Jeg bruker Beosound A5 sammen med 2 iPod mini fra Apple, noe som gir en ennå mer fyldig lyd – Kan varmt anbefales; hvis du har råd 🔊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top