På 80-tallet var det nesten umulig å se en ungdomsfilm eller en musikkvideo uten breakdance og enorme ghettoblastere som spilte hip hop. De ble raskt populære takket være den relativt portable størrelsen, men imponerende lydressurser. Koblingen til hip hop-kulturen var sterk, og grupper som The Beastie Boys ble sterkt assosiert med dem. Men så kom 90-tallet og Walkman, noe som resulterte i en rask død for høylytte anlegg til fordel for praktisk personlig lyd.
Men i og med inntoget av trådløse portable høyttalere, virker boomboksen til å være på vei tilbake. Alle nøyer seg ikke med en liten lommehøyttaler for personlig bruk på pikniken eller ved poolen. For hvert år som går, kommer det stadig større høyttalere med kraftigere elementer og større batterier. Bare i fjor ble UE Megaboom på størrelse med et Pringles-rør ansett som en kjempe. Så kom høyttalere i størrelse med skoesker, som Marshall Kilburn og Beoplay Beolit 17. Og nå har vi plutselig høyttalere som krever et skikkelig bærehåndtak igjen, fra produsenter som Sony, Monster og JVC.
Noe å tenke over
Før du springer ut og kjøper den første og beste boomboksen, er det lurt å tenke gjennom hva du egentlig trenger. Hvor skal du bruke den? Om du bare skal ha den på balkongen eller i garasjen, trenger den kanskje ikke ha 100 desibels lydtrykk. Om du derimot vil bruke den på utendørsfester, trengs kanskje litt mer lydtrykk og kraftigere bass enn om den brukes innendørs. Vil du kunne ta den med til stranden? Da bør den være IP-klassifisert slik at den ikke bare tåler vannsprut, men også er beskyttet mot sand.
Skal du bære den mye omkring? Da bør du passe deg for høyttalere opp mot 8 kilo, for de blir raskt vanskelig å slepe rundt på. Sjekk også hvordan man kan bære dem. Finnes det et stort, behagelig håndtak? Kan man til og med bære dem med en skulderrem?
Se også på koblingsmuligheter og finesser. Skal man spille lenge, drar det mye batteri fra mobilen å kjøre trådløst. Mer energisparende er det å bruke en ledning. Om strømmen likevel begynner å ta slutt, kan man låne strøm fra høyttalerne for å lade mobilen? Hvordan lades høyttaleren? Kan du låne en vanlig apparatledning av kompisen, eller har den en spesiallader? Da blir man lett stående om man glemmer å pakke den ned.
JBL Boombox
Small speaker, big boom
Tross sin relativt lille størrelse har JBL Boombox en stor lyd med skikkelig bassgjengivelse.
Vooni Boombox
Større er ikke bedre
Akkurat som gadgetene i ungdommens Hobbex-katalog, er Boombox for godt til å være sant.
Monster Superstar Blaster
Kanonbra utseende og lyd
Monsters boomboks er kynisk brutal å se på, men låter snillere enn ventet.
Sony GTK-XB60
Mer blinkende enn dunkende
Tross sitt partyglade ytre spiller ikke XB60 like medrykkende som konkurrentene.
Braven XXL
En mangesidig harding
En panservogn på utsiden som viser seg å ha uventede musikkvaliteter på innsiden.
Aiwa Exos-9
Borte dårlig, hjemme bra
Lyden kan man ikke klage på, men den har sine begrensninger som en boomboks.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser