Etter at det klassiske japanske merket Aiwa ble slukt av Sony på 80-tallet, forsvant det til slutt helt. Nå har det gjenoppstått som et amerikansk selskap. Deres debutprodukt Exos-9 er et skikkelig stykke som kunne vært hentet fra 90-tallet. Målet har vært å skape en trådløs høyttaler som er kraftig nok til å fungere både inne og ute. Dermed har den et fint, stort utbyttbart batteri, og man kan kjøpe et større som tilbehør. Et bærehåndtak på baksiden gjør den praktisk å flytte på. Men den er for klumpete til å bære med seg over lengre strekninger, så spørsmålet er om det virkelig er en boomboks? Spesielt ettersom den ikke er robust eller vannbeskyttet.
Aiwa Exos-9 kontrolleres med et touchpanel på toppen, som pent lyser opp når man berører det. Her kan man veksle mellom fire forhåndsinnstilte EQ-innstillinger for ulike musikkstiler, eller lage sin egen. Naturligvis kan man også starte og stoppe avspillingen. Det finnes også en link-knapp slik at man kan koble sammen to Exos-9, enten som et stereopar eller for å spille samme musikk i to rom. Baksiden skjuler en Aux-inngang om man ikke vil bruke Bluetooth. Samt en USB-port som kan brukes for å lade en mobil som begynner å miste gnisten.
Av alle høyttalerne i testen er Aiwa den som låter mest ”korrekt” og ærlig. Her finnes ingen triks eller skulpturerte lydprofiler. Det innebærer imidlertid ikke at den låter kjedelig på noen måte. Nei, den har tilstrekkelig med kraft til å gi dotter i ørene. Bassen er ekstra fyldig, men er meget taktfast og rytmisk, uten å skli ut på noen måte. Men fremfor alt er den så velbalansert at den kan spille hvilken som helst musikk. Muligvis begynner den å vise sin begrensning med klassisk musikk, men det er ikke helt rettferdig å ta det opp som en ulempe i denne testen. Exos-9 bare tar det den får, og gjengir det så kraftfullt og ærlig at alt fungerer.
Konklusjon
Hjemme i stuen er Aiwa Exos-9 et riktig monster som buldrer løs, så høyt at man kan få vondt i ørene. Den er ekstremt kraftfull, og bassen er stram og bestemt uten å gli ut. Når man ser på den, kan man lett tro at den er en ”partyhøyttaler” som ikke kan spille skikkelig musikk, men det kan den faktisk. Den er ikke det beste valget om du foretrekker klassisk, jazz og annen helt akustisk musikk, men om du vil ha en altetende høyttaler, så blir det ikke bedre til denne prisen. Derimot passer Exos-9 ikke riktig som en boomboks, da den er vanskelig å bære rundt. Og siden den ikke er beskyttet mot vann og støv, kan man nok ikke ta den med til stranden.
Lyd & Bilde mener
Utbyttbar batteripakke. Spiller høyt og kraftfullt. Balansert og bra lyd. Overtonene er ikke de mest oppløste. Ikke værrobust. Ikke direkte en boomboks.
Veil. pris 4000 kr
Spesifikasjoner
Element: 2 x 1”, 2 x 3”, 6,5” bass
Frekvensområde: 40 Hz–20 kHz
Forsterker: 200 watt
Maks lydtrykk: 100 dB
Tilkoblinger: Aux, Bluetooth 4.0 (NFC)
Batteritid: 9 timer (18 h tilbehør)
Mål: 50 x 30 x 20 cm
Vekt: 7,2 kg
Web: turascandinavia.com
Også i denne testen:
6 trådløse boomboxes
JBL Boombox
Small speaker, big boom
Tross sin relativt lille størrelse har JBL Boombox en stor lyd med skikkelig bassgjengivelse.
Vooni Boombox
Større er ikke bedre
Akkurat som gadgetene i ungdommens Hobbex-katalog, er Boombox for godt til å være sant.
Monster Superstar Blaster
Kanonbra utseende og lyd
Monsters boomboks er kynisk brutal å se på, men låter snillere enn ventet.
Sony GTK-XB60
Mer blinkende enn dunkende
Tross sitt partyglade ytre spiller ikke XB60 like medrykkende som konkurrentene.
Braven XXL
En mangesidig harding
En panservogn på utsiden som viser seg å ha uventede musikkvaliteter på innsiden.
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser