11 reisehøyttalere

Verdens minste disko

Hvor moro er det å ligge på hotellsengen og lytte til musikk i høretele­fonene? Nei, ta med et par reisehøyttalere og be inn naboene på party.
forfatter

Vi har allerede flere musikkapparater med oss på reise. Ikke nok med at de fleste selvsagt pakker ned MP3-spilleren – mange har i tillegg en mobiltelefon som kan spille musikk. I baksetet på bilen, på toget eller på flyet er musikkspilleren og et par høretelefoner den perfekte måten å koble ut omgivelsene, synke inn i en annen verden og fordrive tiden på.

Men musikk er jo ikke bare en personlig opplevelse. Iblant vil man dele den med andre, enten det handler om å spille favorittlåten for kompiser eller helt enkelt skape feststemning. På ferieturen ønsker man kanskje å kjøre behagelig reggae for gjengen på stranden, avkoblende lounge når man tar en drink på hotellrommet før restaurantbesøket – eller hvorfor ikke dansemusikk på det improviserte nachspielet senere på natten?

Stor lyd fra små apparater
Løsningen er selvsagt å ta med seg høyttalere som man kan koble opp til apparatet når det passer seg. Avhengig av hva slags musikkspiller man er i besittelse av, finnes det flere forskjellige løsninger. Har man en iPod, er det ikke så vrient – da trenger man en høyttaler med docktilkobling. Ikke nok med at man får best lyd – man får i tillegg mulighet til å styre spilleren. Høyttalere som kobles til utgangen for høretelefoner, er mest fleksible – da man kan man bruke dem til stort sett hvilket som helst apparat. Hvis mobiltelefonen ikke har utgang for høretelefoner, er bluetooth en smidig løsning. Da slipper man dessuten kabler, og du får ofte høyttalertelefon på kjøpet.

Hvis man ikke bare skal holde seg innendørs med høyttalerne, skal man se etter modeller som har batteridrift. Det var et krav vi stilte til høyttalerne i denne testen. Innebygde batterier har ofte lengre driftstid. Vanlige batterier har imidlertid den fordelen at man i nødsfall kan springe til nærmeste butikk og kjøpe nye når det plutselig blir taust i anlegget. I normale tilfeller bør man likevel benytte oppladbare batterier av miljøhensyn, for bedre økonomi og lengre driftstid.

Når det gjelder lydkvalitet, må man nok være klar for å skru ned forventningene flere hakk. Små, lette, portable høyttalere spiller utvilsomt høyere enn innebygde høyttalere i mobiltelefoner og MP3-spillere. Men man bør ikke vente seg noen skikkelig trøkk eller særlig med bassressurser. De har ofte et helt greit mellomregister, og i beste fall en diskant som ikke skjærer altfor voldsomt, men spesielt dypt i registeret går de ikke.

Når det er sagt, kan man ha mye moro med et par reisehøyttalere. Bara det å kunne lytte til favorittmusikken på hotellrommet gjør at man umiddelbart føler seg mer hjemme. For flere tester av iPod-høyttalere, kikk i kjøpsguiden på  -lydogbilde.no.

Produkter i testen

Oppsummering

Samsung YA-BS300

Et teknisk underverk

Det er fullstendig ubegripelig at noe så lite kan låte så mye og så bra. BS300 låter ikke best, og de er ikke billigst, men de er overlegent kulest.

Minst, og mest elegante Høyttalertelefon Kulest
Dyre desibel USB-lader

Logitech Pure-Fi Anywhere

Tung godlyd

Prioriterer man bra lyd over format og vekt, er det ingen tvil om at Pure-Fi er det beste valget for dansende på hotellrommet.

Best lyd Lader iPoden Bra fjernkontroll
Størrelse og vekt

Parrot Party

Fest uten en tråd

Et hendig format og praktisk trådløs tilkobling gir plusspoeng, men musikaliteten er den store beholdningen i Parrots topphøyttalere.

Det musikalske Fleksible Trådløse
Dårlig batteritid Ingen høyttaler­telefon

JBL OnStage Micro

Finesserikt for iPoden

En iPod-dockstasjon som kan kobles fra og tas med som portabel høyttaler, er en god idé. Alt-i-ett for syncing og musikklytting.

Dockstasjon Fjernkontroll Bra batteritid
Oppoverrettede elementer

Sony Ericsson MBS-10 0

Prisverdig trådløst

En annerledes formgiving og meget hyggelig lyd er ikke ille, og med trådløs tilkobling til denne prisen er det bare å gi tommelen opp.

Prisgunstig Kul form Trådløs
Dårlig batteritid Ingen handsfree

Altec Lansing Soundblade

Flat som en pannekake

Med et praktisk format og utme­rkede muligheter i kombinasjon med musikkmobilen, er Soundblade et fristende alternativ.

Flate og lette å pakke Høyttalertelefon Vanlige batterier
Skingrende diskant For store for lommen

Saitek A-100

Game over

En lekker formgiving og bra konstruksjonskvalitet lover bra. Men fraværet av kontroll over apparatet – og lyden – blir en skuffelse.

Letthåndterlige Velbygde
Grøtete lyd Middelmådig batteritid Ingen kontroller

Philips SBA1500

Strandplagens beste venn

Latterlig billige høyttalere som låter helt greit, og som tåler transport uten å gå i stykker. Akkurat det man trenger til stranden.

Svært billige Tåler transport Bra kabelsnelle
Låter grumsete

Nokia MD-6

Leppestift for sangere

Uten noe fiksfakseri, og med en idiotsikker håndtering, kan hvem som helst nyte enklere musikk fra Nokias merkelig utformede høyttalere.

Smart format Bra kabelsnelle Enkel håndtering
Ingen kontroller Lyden savner finesse

Kensington FX 300

Solid for togturisten

Skal man utsette musikk-spilleren og høyttalerne for litt tøff behandling, har Kensington en smart og billig løsning, selv om lyden ikke er den beste.

Utmerket beskyttelse Enkel og praktisk Billig
Låter ikke noe særlig Ingen finesser

Creative Travelsound 400

Omfangsrik langspiller

Med et fiffig format og fantastisk batteritid er Travelsound som skapt for reisen. Synd bare at musikken låter livløs og kjedelig.

Beskyttes ved transport Utmerket batteritid Bra diskant
Få tilkoblinger Kjedelig mellomregister

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.