De er min trofaste følgesvenn på reise, Sony WH-1000XM5, med overlegen støydemping, lett vekt og god batteritid. Men én ting har irritert meg: De kan ikke foldes sammen.
Sony har vært kongen av støydempende hodetelefoner siden MDR-1000X detroniserte Bose. Men da M5-utgaven kom for tre år siden, ble de plutselig mindre portable. Nå er endelig arvtakeren WH-1000XM6 her, og gledelig nok: De er sammenleggbare igjen!

Den største komfortforbedringen er den litt bredere hodebøylen som fordeler trykket bedre over hodet. Knappene er også redesignet – den runde av/på-knappen er nå lett å skille fra støydempingsknappen.
Den digitale kjøkkenvekten viser 253 gram – bare 4 gram mer enn forgjengeren og fortsatt lettere enn konkurrenter som JBL Tour One M3 (279 g) og Bowers & Wilkins PX7 S3 (299 g).
Teknikk
Sony har økt antallet mikrofoner fra åtte til tolv – fire utvendige og to innvendige på hver øreklokke. Den nye HD Noise Cancelling-prosessoren QN3 er sju ganger raskere enn forgjengeren.
Makseffekten av støydempingen er bare marginalt bedre, men «Adaptive NC Optimizer» gjør en forskjell. Den tilpasser støydempingen i sanntid basert på din situasjon, noe som er spesielt merkbart om du har briller, langt hår eller sitter på et fly.
«Adaptive Ambient Sound Mode» justerer automatisk hvor mye omgivelseslyd som slippes inn basert på støynivået rundt deg. I stille omgivelser hører du fuglekvitter, men nær trafikkert vei dempes støyen mens viktige lyder fortsatt kommer gjennom.

Justert av musikkproffer
Sony har samarbeidet med profilerte studioingeniører for å finjustere lyden, blant annet Randy Merrill (Taylor Swift), Michael Romanowski (Star Wars) og Chris Gehringer (Rihanna).
Resultatet er merkbart – M6 har bedre bassgjengivelse uten maskeringen i øvre bassområde forgjengeren led noe under. Den 30 mm karbonfiberforsterkede driveren gir mer presise bevegelser og dermed mer nøyaktig lyd.

10-bånds EQ
EQ-en i appen er oppgradert fra 5 til 10 bånd, som gir langt bedre kontroll. Spesielt i bassområdet, der fem av frekvensområdene er fra 500 Hz og ned. Jeg liker ofte å løfte området rundt 1 kHz for klarere mellomtone og senke 250-300 Hz for mindre «krangling» i overgangen. Det er mindre nødvendig her enn med forgjengeren, men det er aldri feil å ha gode innstillingsmuligheter.
Sony holder på sin varme, fyldige lydkarakter, men med bedre detaljer og mer presisjon enn tidligere. Jeg savner likevel en nøytral EQ-preset blant innstillingene. Hvorfor har de ikke en for Harman-kurven eller en annen hvor formålet er at lyden skal oppfattes så nøytral som mulig? Her har Sony gått glipp av en mulighet.

Klar for framtiden med LE Audio og Auracast
Stadig flere nyere hodetelefoner støtter den nye LE Audio-standarden, inkludert Auracast. Dette gjelder heldigvis også Sony WH-1000XM6, og sørger for lavere forsinkelse, potensielt bedre lyd og mindre strømforbruk.
Auracast er spesielt spennende – det fungerer omtrent som radio der flere mottakere kan koble seg til én sender. Du kan for eksempel dele lydopplevelsen med venner, koble deg til offentlige kringkastinger på flyplasser eller kinoer, eller få direkte oversettelser under konferanser. Dette er framtidsteknologi som kan bli stadig mer relevant i tiden som kommer.

3D-lyd
Hodetelefonene kan mikse opp stereolyd fra film med en effekt Sony kaller «360 Reality Audio Upmix for Cinema». Den nye gaming-EQ-en fremhever viktige lyder på spill, som fottrinn i førstepersonsskytespill – en artig bonus som kan gi et fortrinn, men det er ingen erstatning for et dedikert gaming-headset.
God samtalelyd – men
Seks av de tolv mikrofonene brukes til samtaler. KI-drevet «beamforming» fokuserer på lyden fra munnen din mens bakgrunnsstøy filtreres bort.
I vanlige miljøer – kafé eller kontorlandskap – fungerer dette utmerket. Men i ekstreme situasjoner – som foran en bråkete kjøkkenvifte – tas det for hardt i: Stemmen min blir til tider «svelget» samtidig som en pulserende basstone oppstår. I slike tilfeller presterer faktisk forgjenger M5 bedre.
En praktisk funksjon er mikrofon-mute ved dobbelttrykk på støydempingsknappen. Denne må aktiveres i appen først, og da kan du for eksempel enkelt dra din egen stemme ut av en digital Zoom-samtale eller om du vil diskutere privat med sidemannen under en telefonsamtale.

God – men ikke best – batteritid
Batteritiden er fortsatt 30 timer med støydemping, som er bra, men ikke best. Her kan flere konkurrenter nå vise til både 50 og 70 timer, men i det minste kan nå endelig Sonys hodetelefoner brukes mens de lader. Hurtiglading gir tre timers bruk på tre minutter med lading.
Betjeningen er som før – berøringssensitivt høyre øre for volum og avspilling. Midlertidig omgivelseslyd (Quick Attention) aktiveres ved å holde hånden over høyre øreklokke. For å dempe musikken automatisk når du snakker (Speak-to-Chat), må dette nå aktiveres i appen i stedet for med to fingre på øreklokken – dette er bevisst da mange har klaget over utilsiktet aktivering.
Støydempingen fortsatt i toppklasse
Sony har alltid vært best på støydemping, og med WH-1000XM6 har man dratt det enda et lite hakk lenger. Likevel har avstanden til konkurrentene krympet. JBL Tour One M3 ligger slettes ikke langt bak, og premiumklokkene Bowers & Wilkins PX7 S3 har gjort vesentlige fremskritt.
Lydmessig er B&W mer oppløst og vellydende, med en klart bedre mellomtone rett ut av esken. Men M6-versjonen er klart bedre enn M5, og den nye 10-bånds EQ-en kan redusere avstanden opp til B&W.
En ulempe med Sony er at de fortsatt mangler USB-DAC-funksjonalitet som både B&W og JBL tilbyr for tapsløs digital lyd.

Konklusjon
Sony WH-1000XM6 er definitivt Sonys beste trådløse hodetelefoner noensinne, med forbedringer på nesten alle områder. De har markedets beste støydemping, forbedret lydkvalitet og flere smarte funksjoner enn sine forgjengere.
5500 kroner er fortsatt en god slant. Om du allerede har M5, er oppgraderingen mer subtil – største fordel er sammenleggbar design og forbedret komfort.
For nye kjøpere som vil ha det ypperste innen støydemping kombinert med god lyd, er WH-1000XM6 likevel det naturlige valget, selv om konkurrentene nå er nærmere enn noensinne. I journalistens ører er det fortsatt en vei opp til konkurrenter fra både JBL, B&W og Sennheiser, selv om en 10-bånds EQ fikser mye.

Les videre med LB+
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!
Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!
LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-
Tilgang til ALT LB+ innhold
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!