I skrivende stund er det en uke til iPhone 7 lanseres, og om ryktene stemmer, har Apple helt brutalt skrotet den gamle hederlige hodetelefonutgangen. Ryktene sier at flere mobilprodusenter har lignende planer. Kontakten er helt enkelt for stor, og man foretrekker å bruke en tynnere digital tilkobling som kan brukes til flere saker. Som Lightning-kontakten på Apples apparater, eller USB-C på Android-mobilene.
Eller så ser man helt bort fra ledninger. Det har jo lenge vært standard når det gjelder mobile høyttalere, og de trådløse hodetelefonene tar også allerede større markedsandel. Det handler helt enkelt om å skynde seg videre med en utvikling som har eksistert lenge. Men hva skal du som har hatt et par fine ørepropper med ledning erstatte disse med? Vi bestemte oss for å undersøke om det finnes noen trådløse ørepropper med god lyd, uten at de for den saks skyld er kjempedyre.
Trådløs, ikke rådløs
Hva bør man tenke på når man kapper ledningen? En stor forskjell er jo at man faktisk må ha strøm i hodetelefonene når man skal lytte på musikk. Altså må man huske på å lade dem regelmessig. Og da er det praktisk med lang batteritid, slik at man ikke blir stående uten musikk om man har glemt å lade enkelte ganger. Det er også praktisk om man på en eller annen måte kan se hvor mye strøm som er igjen. En fysisk batterimåler er faktisk uvanlig, og det må ofte løses med en app.
Om mulig er det fint om man kan prøve hodetelefonene før man kjøper. Alle ører er forskjellige, og det er ikke sikkert at de føles bra for deg selv om noen andre synes de er behagelige. Dette er spesielt viktig med tråløse hodetelefoner, da man må bære vekten av et batteri også. Enten det sitter gjemt i en krage, henger på den ene ledningen eller sitter i selve proppene. Det kan dels føles litt ubekvemt, eller rett og slett dra litt i den ene proppen slik at den lettere faller ut, enn om det hadde vært vanlige hodetelefoner med ledning.
Ordliste
aptX
En algoritme for å overføre lyden med lavere bithastighet, men uten å komprimere musikken like mye. Bør gi bedre lydkvalitet selv om graden av forbedring er omdiskutert.
AAC
En komprimeringsalgoritme som gir bedre lydkvalitet enn MP3 ved samme datamengde. Finnes både til Android- og Apple-enheter.
Bluetooth
En standard for blant annet å overføre lyd trådløst. Legg merke til at en høyere versjon ikke nødvendigvis innebærer bedre lyd, men at den kun kan ha med funksjoner å gjøre.
NFC
Near Field Communication, nærfeltskommunikasjon. En metode for å overføre data over kortere avstand. Brukes i denne sammenheng for å koble sammen mobilen og hodetelefonen med Bluetooth, uten at man trenger å utføre noen manuelle innstillinger.
JBL Everest 100
Fleksible og engasjerende
Smidige propper med bra lyd, men det kan bli for mye av det gode i lengden.
Urbanista Boston
Sportslige og robuste
Kan bare anbefales til trening, eller til dem som ikke kan ha tradisjonelle propper.
Sony SBH80
Gjennomtenkte og vellydende
Slik skal trådløse propper være. De er bekvemme og lette å bruke, med bra lyd.
Philips SHB5900
Plastic fantastic
En opplevelse av lavbudsjett, men med en like høy prislapp som konkurrentene.
Jabra Halo Smart
Praktisk headset
Smarte funksjoner og bra samtalekvalitet, men for musikk finnes det bedre valg.
Yamaha EPH-W32
Merkelig nødløsning
Propper med ledning i en uhåndterlig boks som verken føles trådløse eller låter spesielt bra.
Sudio Vasa Blå
Pene, men vanskelige
For en gang skyld er det ikke lyden som har fått lide i designhodetelefonene, men bruken.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser