SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

: Diracs DSP app

Med øret til musikken

To svenske produsenter har forsøkt å få virkelig bra lyd fra in-ear hodetelefoner. Begge har lykkes fortreffelig ved å svinge Diracs DSP-tryllestav.

Mobil lyd blir bare mer og mer utbredt. Mange har hele eller store deler av musikksamlingen på smartmobilen, og i og med at du også kan laste ned Spotify, radio og hva du vil når du sitter på bussen, på toget eller bare er ute og går, ser vi hele tiden flere og flere med kabler opp til ørene. Men det gir også grunn til bekymring. Det kommer stadig rapporter om nedsatt hørsel spesielt hos unge, og når hørselen først har fått en skade vil den alltid være der. Jeg vil påstå at mye av problemet med hørselsskader ligger i kvaliteten på den lyden som forsvinner inn i øregangene. Jeg kan ikke forstå at foreldre bevisst stapper dårlige hodetelefoner inn i ørene på barna, hodetelefoner som gjør at barna skrur opp noe aldeles for høyt for at de skal kunne høre noe fornuftig.

Hva tenker man på? Hodetelefoner skal ikke koste 40 kroner! For noen år siden kom for eksempel Griffin med en hodebøyletelefon for barn som overvåker lydnivået og hele tiden begrenser det til maks 85 dB – det høyeste volum som anbefales av de sakkyndige. En fin løsning, men omkring 400 kroner synes mange er mange penger.

Dette gjelder egentlig mye her i livet – grådigheten tar over for kunnskapen. Ja, men hodetelefoner holder ikke så lenge er ofte argumentet. Nei, men heller en ødelagt hodetelefon enn ødelagt hørsel.

Men det finnes løsninger som både kan gi vesentlig bedre lyd og minske risikoen for hørselsskader. Mange har gått over til hodetelefoner med skikkelig bøyle på hodet, men det fjerner jo litt av enkeltheten og fleksibiliteten med den frie lyttingen.

Den siste – og allerede her kan jeg avsløre at jeg synes det er den hittil beste – løsningen er å gjøre bedre tilpasninger mellom den aktuelle spilleren og hodetelefonene. Det ser vi nærmere på her.

Å være sammen gir styrke
De fleste hodetelefoner er jo konstruert for at de skal kunne brukes i mange ulike sammenheng. Produsenten kan ikke på forhånd vite hvilket apparat den skal kobles til, derfor er utførelsen slik at den skal passe så godt som mulig med det meste.

Men, i takt med at smarte mobiler er den mobile musikkilden som er blitt absolutt dominerende, står vi overfor en annen mulighet, nemlig å få apparatet og hodetelefonen til å jobbe best mulig sammen via DSP.

Det er Dirac Research, en Uppsala-basert DSP-spesialist, som ligger bak systemet med at man via en app – enn så lenge bare til iOS (Apple) – kan skape et så godt samsvar som mulig mellom spilleren og hodetelefonen.

Og Dirac-folkene er ikke noen hvem som helst. Man har en patentert teknologi som brukes på lisens av flere forskjellige firmaer, for eksempel Naim og Theta Digital samt innenfor den såkalte automotive industrien (står for lyd i biler ) for BMW, Bentley og Rolls Royce.

Dirac app
Når det gjelder hodetelefonene begynte det med at man laget en app til den hodetelefonen som følger med når man kjøper en iPhone/iPad. Med Diracs app – som både finnes i en gratisversjon og en betalingsversjon – blir det stor forskjell på alle plan – mer detaljer, bedre homogenitet og mye mer musikk. Last ned appen og test selv.

Det handler om at Dirac legger sin egen spiller over originalspilleren i iPhonen. Det du kan spille er altså det som ligger lagret på spilleren, ikke det du strømmer fra outer space (vi håper den muligheten kommer). Ved å bruke DSP kan man skreddersy hodetelefonenes prestasjon både i frekvens- og tidsområde. Men karakteren på lydresultatet er avhengig av hvordan man velger å korrigere, det er et valg fra produsentens side avhengig av det lydideal man etterstreber. Derfor låter de to hodetelefonene vi har testet også ulikt – men allikevel ikke.

Appen til XTZ er gratis, mens du må ut med et ubetydelig beløp for den til JAYS.

Utenfor eller innenfor
En liten ”hodetelefon” blir først riktig bra når den kan puttes inn i øregangen. Ikke minst det faktum at du effektivt stenger ute omgivende forstyrrelser er avgjørende for din opplevelse. Det resulterer også i at du ikke trenger å skru opp så mye på volumet. Her er det også viktig å benytte de medfølgende gummiproppene som passer best i akkurat dine ører. Det er alfa omega for den lydkvaliteten du kan oppnå at øreproppene sitter bra.

En annen sak – spar ikke på oppløsningen på musikkmaterialet. Lossless låter bedre enn Mp3! Lyd & Bilde har hatt to par hodetelefoner på gang hos to forskjellige lyttere mange mil fra hverandre. Jeg tenderer mer til den rene, ekte lyden, mens medlytteren har en tilbøyelighet til i perioder også å like ordentlig med trøkk. Litt ulike grunnpreferanser, likevel er vi her rørende enige på de fleste punktene.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

High-end for småpenger

XTZ er kjent for å levere kvalitet til priser man ikke tror er mulig. H12 er deres første hodetelefon og målet har vært å skape en ”perfekt” hodetelefon som alle kan ha råd til. Det kan låte overambisiøst, men faktum er at med tanke på prisen har man gjort en fantastisk jobb. Den har ikke handsfree og ledningsstyring av volum osv. I stedet har man fokusert på en ting – lyden. Det merker man ikke minst på kabinettet som er betydelig større enn mange andre produsenters.

Man merker at man har lagt ned mye arbeid i utførelsen. Kabinettet er et ”ordentlig” kabinett i metall, og de to enhetene kan transportkobles sammen da de er svakt magnetiske og tiltrekker hverandre. XTZ er ikke helt alene om idéen, men det gjør det ikke mindre smart.

Det første man legger merke til er at de låter korrekt, alt sitter der det skal og det låter overraskende bra med tanke på prisen. Ikke minst i toppen finnes en oppløsning som ingen annen hodetelefon i prisklassen har. Det låter high-end!

XTZ og JAYS er to forskjellige hodetelefoner som begge låter meget bra. Det er ingen tvil om at XTZ har en bedre diskant og en renere og mer ærlig gjengivelse av signalkildene. Dette kan givetvis også føre til problemer. Sammenlignet med JAYS er det litt mindre ”drag” i musikken, XTZ er litt mer forsiktig i sin fremtoning. Dårlig for den som er vant til en litt basstung gjengivelse, godt for noen av oss andre.

XTZ med Dirac
Forskjellen? Faktisk ikke så stor som man skulle kunne tro. Noe som sier en hel del om kvaliteten på hodetelefonen.

Det er imidlertid ingen tvil om at sammen med Dirac-appen så løftes lydkvaliteten enda et godt stykke. Her finnes en stillhet som ikke var der tidligere. En fiolin oppleves ikke på noen måte skrikende eller stresset, separasjonen mellom stemmer og instrumenter er klokkeren. Musikken er enda mer levende, og man vil bare lytte mer. Når man har vanskelig for å legge fra seg en hodetelefon vet man at den er bra. Advarsel for at det lett blir lange netter med lytting…

Konklusjon
Vi kan ikke annet enn å anbefale begge hodetelefonene med sine respektive apper på det varmeste. Fokuserer vi på lyden skiller hodetelefonene seg spesielt fra hverandre når man ikke benytter appen. JAYS har mer trøkk i lyden, mens XTZ er mer korrekt og ”rolig”. Med Dirac koblet på drar begge mer i samme retning, selv om forskjellene i lydfilosofi fortsatt er merkbare.

Pleier du å irritere deg over skrikende diskant og for lite bass kommer du til å elske JAYS. Vil du tone ned dette er det bare å benytte Dirac, så får du et kontrollert lydbilde som du kan lytte på i timevis uten å blir trøtt.

XTZ har lykkes med å skape en high-end hodetelefon til spottpris. Det merkes at man har lagt ned stor energi på å forsøke å skape en så ”perfekt” hodetelefon som mulig. En hodetelefon som gjengir musikken som den var tenkt fra begynnelsen. De har kommet veldig, veldig langt i første forsøk. Virkelig bra jobbet, XTZ!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Smidig og anvendelig

Lydmessig låter den Rock ’n Roll. Den får deg til å ville øke volumet, og det kan være at man også tramper takten til musikken. Lyden er kul og engasjerende, men det kan lett bli for mye av det gode. Man kan bli litt trøtt i ørene etter en time. Men da er det med høyt volum, og lyden oppleves ikke som påtrengende eller med noen direkte forvrengning. Det er få hodetelefoner i denne prisklassen som kan levere dette.

Min medlytter liker at det er en hel del bass og at diskanten føles litt avrullet, og det kan også være en fordel når man bruker den på Spotify og lignende.

T-JAYS med Dirac
Her kommer det en ro, en stillhet i musikken. Detaljer som man ikke hadde hørt før kommer frem, og man trenger ikke å ha musikken så høyt lenger for å høre – alt er der allerede.

Til å begynne med syntes medlytteren at det låt ”kjedeligere” enn før. Men så oppdaget han at han ikke ble trøtt selv etter fire timer – nå spilte han på halve volumet sammenlignet med tidligere. Og likevel oppleves det om mulig, enda mer engasjerende, og trommer, cymbaler, stemmer – alt låter naturlig. Det Dirac gjør for t-JAYS Four er å gi deg en helt annen lydopplevelse. Hodetelefonen er fra begynnelsen blant de beste i klassen, men med Dirac kan den sammenlignes med hodetelefoner til minst den doble prisen. t-JAYS Four er så allround som den kan bli. Tekno, metall, klassisk – den leverer alt med glede. For noen kan den iblant oppleves litt brummete og påtrengende, og det er lett at man fokuserer på basstung musikk, da det er der den trives aller best. Men her kommer Dirac-appen inn og kombinasjonen gir deg en hodetelefon som er vanskelig å finne noen feil ved.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Sven Bilen


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.
  Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
  De koster nesten det samme, og de henvender seg til samme målgruppe, nemlig de forbrukerne som gjerne vil ha en premium mobil uten å måtte robbe banken.
  Med en Huawei Watch GT2 Pro på armen, trenger du ikke bytte klokke etter trening. Den passer nemlig til de fleste antrekk.