Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Diracs DSP app

Med øret til musikken

To svenske produsenter har forsøkt å få virkelig bra lyd fra in-ear hodetelefoner. Begge har lykkes fortreffelig ved å svinge Diracs DSP-tryllestav.

Skrevet av / 07.03.13 - 05:11
Diracs DSP app
Sven Bilen

Produkter i denne test

Mobil lyd blir bare mer og mer utbredt. Mange har hele eller store deler av musikksamlingen på smartmobilen, og i og med at du også kan laste ned Spotify, radio og hva du vil når du sitter på bussen, på toget eller bare er ute og går, ser vi hele tiden flere og flere med kabler opp til ørene. Men det gir også grunn til bekymring. Det kommer stadig rapporter om nedsatt hørsel spesielt hos unge, og når hørselen først har fått en skade vil den alltid være der. Jeg vil påstå at mye av problemet med hørselsskader ligger i kvaliteten på den lyden som forsvinner inn i øregangene. Jeg kan ikke forstå at foreldre bevisst stapper dårlige hodetelefoner inn i ørene på barna, hodetelefoner som gjør at barna skrur opp noe aldeles for høyt for at de skal kunne høre noe fornuftig.

Hva tenker man på? Hodetelefoner skal ikke koste 40 kroner! For noen år siden kom for eksempel Griffin med en hodebøyletelefon for barn som overvåker lydnivået og hele tiden begrenser det til maks 85 dB – det høyeste volum som anbefales av de sakkyndige. En fin løsning, men omkring 400 kroner synes mange er mange penger.

Dette gjelder egentlig mye her i livet – grådigheten tar over for kunnskapen. Ja, men hodetelefoner holder ikke så lenge er ofte argumentet. Nei, men heller en ødelagt hodetelefon enn ødelagt hørsel.

Men det finnes løsninger som både kan gi vesentlig bedre lyd og minske risikoen for hørselsskader. Mange har gått over til hodetelefoner med skikkelig bøyle på hodet, men det fjerner jo litt av enkeltheten og fleksibiliteten med den frie lyttingen.

Den siste – og allerede her kan jeg avsløre at jeg synes det er den hittil beste – løsningen er å gjøre bedre tilpasninger mellom den aktuelle spilleren og hodetelefonene. Det ser vi nærmere på her.

Å være sammen gir styrke
De fleste hodetelefoner er jo konstruert for at de skal kunne brukes i mange ulike sammenheng. Produsenten kan ikke på forhånd vite hvilket apparat den skal kobles til, derfor er utførelsen slik at den skal passe så godt som mulig med det meste.

Men, i takt med at smarte mobiler er den mobile musikkilden som er blitt absolutt dominerende, står vi overfor en annen mulighet, nemlig å få apparatet og hodetelefonen til å jobbe best mulig sammen via DSP.

Det er Dirac Research, en Uppsala-basert DSP-spesialist, som ligger bak systemet med at man via en app – enn så lenge bare til iOS (Apple) – kan skape et så godt samsvar som mulig mellom spilleren og hodetelefonen.

Og Dirac-folkene er ikke noen hvem som helst. Man har en patentert teknologi som brukes på lisens av flere forskjellige firmaer, for eksempel Naim og Theta Digital samt innenfor den såkalte automotive industrien (står for lyd i biler ) for BMW, Bentley og Rolls Royce.

Dirac app
Når det gjelder hodetelefonene begynte det med at man laget en app til den hodetelefonen som følger med når man kjøper en iPhone/iPad. Med Diracs app – som både finnes i en gratisversjon og en betalingsversjon – blir det stor forskjell på alle plan – mer detaljer, bedre homogenitet og mye mer musikk. Last ned appen og test selv.

Det handler om at Dirac legger sin egen spiller over originalspilleren i iPhonen. Det du kan spille er altså det som ligger lagret på spilleren, ikke det du strømmer fra outer space (vi håper den muligheten kommer). Ved å bruke DSP kan man skreddersy hodetelefonenes prestasjon både i frekvens- og tidsområde. Men karakteren på lydresultatet er avhengig av hvordan man velger å korrigere, det er et valg fra produsentens side avhengig av det lydideal man etterstreber. Derfor låter de to hodetelefonene vi har testet også ulikt – men allikevel ikke.

Appen til XTZ er gratis, mens du må ut med et ubetydelig beløp for den til JAYS.

Utenfor eller innenfor
En liten ”hodetelefon” blir først riktig bra når den kan puttes inn i øregangen. Ikke minst det faktum at du effektivt stenger ute omgivende forstyrrelser er avgjørende for din opplevelse. Det resulterer også i at du ikke trenger å skru opp så mye på volumet. Her er det også viktig å benytte de medfølgende gummiproppene som passer best i akkurat dine ører. Det er alfa omega for den lydkvaliteten du kan oppnå at øreproppene sitter bra.

En annen sak – spar ikke på oppløsningen på musikkmaterialet. Lossless låter bedre enn Mp3! Lyd & Bilde har hatt to par hodetelefoner på gang hos to forskjellige lyttere mange mil fra hverandre. Jeg tenderer mer til den rene, ekte lyden, mens medlytteren har en tilbøyelighet til i perioder også å like ordentlig med trøkk. Litt ulike grunnpreferanser, likevel er vi her rørende enige på de fleste punktene.

Produkter i denne test

XTZ Earphone 12

High-end for småpenger

For den som har Spotify som primær signalkilde skal man være klar over at XTZ avslører svakheter i den komprimerte gjengivelsen, som lett kan bli slitsom å høre på.

High-end for småpenger
Store kabinett
Les hele testen

T-JAYS Four

Smidig og anvendelig

T-JAYS Four har vært på markedet en stund, men uten DSP-muligheten. Allerede fra begynnelsen merker man at den er tenkt å kunne brukes i alle sammenheng, og med en utmerket handsfree hvor du kan heve og senke volumet og bytte låt.

Meget bra lyd Handsfree/ledningsstyring
Iblant litt basstung
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top