TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Oppsummering

To forskjellige veier mot målet

Dagens duellanter har valgt to vidt forskjellige fremgangsmåter for oppbygging av kalibrerings-mykvare.

forfatter
Publisert 06.07.12 - 06:53

Mens JVC har gått for en særdeles avansert tilnærming, med nær uendelige kalibreringsmuligheter, har Sony sine utviklere tydelig tenkt enkelhet, og brukervennlighet.

Den avanserte
JVC har i lengre tid hatt et samarbeid både med THX og ISF. Gjennom sistnevnte samarbeidspartner, er det knyttet bånd mot SpectraCal, og integrering med deres kalibreringssystem CalMAN. Dette er spennende for oss som jobber profesjonelt med videokalibrering, da projektoren i teorien kan kobles direkte mot kalibreringsverktøyet, og gjøre helautomatisk kalibrering. Problemet er bare at projektoren er så feilkalibrert fra fabrikk, samt at det ikke finnes headroom nok i forhold til gråskala- og fargeromjustering, at systemet feiler grovt hver eneste gang. Jeg krysser fingrene for at dette er fikset i neste (fjerde) versjon.

Selv uten CalMAN integrering, har JVC projektoren et veldig avansert kalibreringssystem, tydelig rettet mot profesjonell installasjon. Her finnes alt det en kalibratør kan drømme om, enten direkte via fjernkontrollen, eller styrt med enda flere muligheter via en tilkoblet PC (tilgang til mykvare krever ISF sertifisering). Det eneste som mangler, er en noenlunde god grunnkalibrering, for her feiler JVC stygt. Det er i grunnen merkelig, at en produsent som prioriterer et så avansert kalibreringssystem, ikke har snev av fokus på korrekt grunnkalibrering av projektoren?

KISS (Keep It Simple Sony?)
Sony sin tilnærming mot kalibrering, er så uendelig mye enklere enn konkurrentens. Her er det vektlagt et minimum av det man trenger for å perfeksjonere i forhold til rommet og lerretet. Sony inkluderer også en mykvare som gjør det mulig å justere gamma via tilkoblet PC, men dette er svært enkelt i sin oppbygging i forhold til tilsvarende fra JVC. Den største forskjellen er likevel at man ikke trenger dette ”verktøyet” fra Sony, for projektoren er helt lineær i sin grunnkalibrering. Det eneste vi savner fra Sony, er mer avansert minnehåndtering, slik at kalibratør kan lagre flere kalibreringer enn i dag. Mulighet for låsning av kalibrert modus, burde også vært mulig.

Kalibrering
VW95 trenger kun en liten korrigering av fargetemperatur (senking av rødt i gråskala), før både gamma og gråskala er perfekt. Som du kan se av gråskala før kalibrering, så er fargetemperaturen langt fra ideell, men den er faktisk lineær hele veien fra sort til hvitt. En senkning av rød gain og bias, korrigerer mesteparten av avviket. Likeledes er det med fargerommet, der vi stort sett bare trenger å endre til fargerommet kalt ”normal”, og så korrigere lysstyrken på enkelte av fargekanalene. Lineariteten i grunnkalibreringen gjør at vi taper lite lysstyrke under kalibreringen, og at sluttresultatet gir en helt lineær gråskala.

I sterk kontrast til VW95, er kalibreringen av X70 en helt annen opplevelse. Grunnkalibrert gråskala finnes ikke lineær, og lar seg derfor heller ikke kalibrere via RGB gain og bias, uten alt for høyt tap av lysstyrke og kontrast. Ergo må vi kalibrere gråskala via gammaverktøyet. Dette gir svært god kontroll på alle nivåene der vi kan justere (12 punkt), men mellom disse vil fargetemperaturen fortsatt være preget av dårlig grunnkalibrering. Via ISF-mykvaren kan det justeres på langt flere punkter, og på den måten oppnås samme linearitet som på Sony projektoren. Langt mer tidkrevende, men da også med større påvirkningsmulighet på sluttresultatet.

Det pre-kalibrerte fargerommet er også noe mindre nøyaktig fra JVC, i tillegg til at det igjen er for lite headroom i CMS-systemet, til å kunne korrigere grønt 100 prosent korrekt. Sluttresultatet er likevel høyst akseptabelt.

Mange veier til Rom
Mens Sony har valgt korteste vei mot målet, med få omkjøringsmuligheter, har JVC gått for flest mulig omkjøringer, helt uten snarveier. Begge ender opp ved målet etter kalibrering, men kun en av dem er ”tålelig grei” allerede fra start. Begge projektorene fremviser enorm bildedynamikk, godt sortnivå, og tilnærmet perfekt fargegjengivelse etter kalibrering.

Måleresultater

Trykk for større bilde

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

JVC DLA X70R

JVC DLA X70R

Sylskarp detaljgjengivelse Svært bra sortnivå Skarp og jevn optisk ytelse
Crosstak i 3D Ubrukelig uten kalibrering Bevegelsesartefakter

Oppsummering

Oppsummering

Sony VPL-VW95ES

Sony VPL-VW95ES

Fremragende fargegjengivelse Jevn detaljskarphet Bredt kontrastomfang
Dusere grunnskarphet

JVC DLA X70R

Enda bedre grunnskarphet og detaljoppløsning.

Med motorisert zoom og linseforskyvning er X70R enkel å sette opp. Den har også konvergensjustering, som er nødvendig for å få de tre bildepanelene til å sitte på eksakt samme akse.

Sylskarp detaljgjengivelse Svært bra sortnivå Skarp og jevn optisk ytelse
Crosstak i 3D Ubrukelig uten kalibrering Bevegelsesartefakter

Sony VW95ES

Overtak i 3D

Projektoren er relativt stor, men lett og enkel å sette opp. Med motorisert optikk og konvergensjustering av de tre bildepanelene, får man enkelt satt opp Sony-projektoren, som yter meget bra selv uten kalibrering.

Fremragende fargegjengivelse Jevn detaljskarphet Bredt kontrastomfang
Dusere grunnskarphet
Annonse

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
Her er nye Apple TV 4K En ny versjon av Apples populære TV-boks slippes 4. november – med en gladnyhet for eiere av Samsung TV!
Marantz Cinema: Friskere utseende - heftigere lyd? Marantz Cinema-serien består av nye integrerte surroundforsterkere i tillegg til separat prosessor og 16-kanals effektforsterker. Med et utseende man ikke ønsker å gjemme bort.
Comeback for Sonys beste surroundhøyttalere Sonys populære surroundhøyttalere har vært vanskelige å slå kloa i, men nå har de fått ny forhandler.
Laserskarpt kinobilde Markedets rimeligste laserprojektor med ekte 4K-oppløsning er nøyaktig så fantastisk som det høres ut.
Følg Lyd & Bilde