Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Sanyo PLV-Z4000

Jumbo-plass

PLV-Z4000 fra Sanyo er testens dyreste projektor. Det er også testens dårligste.
Lyd & Bilde mener
Kvalitetsinntrykk ut av esken
Ingen detaljer i svart Svak lysstyrke Få kalibreringsmuligheter Dyr
Spesifikasjoner
  • LCD
  • 1080p, 12-bit
  • 1200 Lumen, 65.000:1
  • 2 x HDMI 1.3b
  • Avstand/størrelse 1,36 – 2,76:1
  • 19 dB viftestøy

Sanyo PLV-Z4000 er montert i et robust kabinett og utstråler kvalitet. Den har en stilig, motorisert skyvedør foran linsa, som sklir til side når projektoren slås på. At den har en meget stillegående vifte på bare 19 dB er også meget praktisk og deilig for den som sitter i et lite rom, med projektoren i nærheten av bakhodet. Og, selv om vi ikke skal ta oppgitt kontrast altfor seriøst, virker det imponerende at Sanyo har oppgitt denne til hele 65.000:1. På papiret virker dette som en svært lovende sak. Kalibreringen virker avansert, men det er ikke stort en får gjort med skjev fargebalanse. Justering av hver farge gjør svært lite utslag i praksis, og man får ikke justert offset på fargene. I det hele tatt er fargekalibreringsmulighetene ganske så tilfeldig. Går man inn på gamma, går denne fra -7 til +7, noe som egentlig ikke forteller oss noen ting. Pluss, minus, i forhold til hva?

Bildekvaliteten
Hvilken bildemodus en skal velge, er ikke helt greit. Her finnes både Natural Cinema, Pure Cinema og Brilliant Cinema, hver litt mer intens enn den forrige. Men lysstyrken er ikke på høyde med de andre, og selv om svartnivået er meget mørkt og dermed kunne vært imponerende i seg selv, klippes den nedre delen av svartnivået av, slik at alt opp til rundt 20 prosent på gråtoneskalaen defineres som svart. Selv om vi drar opp lysstyrken på projektoren, får vi ikke frem nyansene i det svarte. De er rett og slett borte.

Dette er projektorens største problem. Vi kunne nemlig fint levd med denne fargebalansen om vi kunne fått sterkere lys og mer detaljer i svart. Vi målte ANSI-kontrasten til 222:1, som på papiret er greit nok. Men dette er fordi svartnivået er ekstremt svart. Lysstyrken er nemlig langt dårligere enn hos de øvrige, hvilket betyr at du må ha det bekmørkt i rommet for å få noe særlig inntrykk av hvitt. 40 footlambert målt mot lerretet med 75 tommers bilde gir 12,73 Lumen, som er alt annet enn imponerende. Og det er med full lampestyrke. Projektoren gjengir filmen så mørk og detaljfattig, at vi ikke er sikre på hva man faktisk kan bruke denne til. Ved å sette til x.v.Color-modus i menyen får vi frem flere nivåer i svart, men da blir svartnivået så lyst at også dette blir ubrukelig. Og denne modusen er den eneste hvor man ikke får gjort andre justeringer i det hele tatt.

Konklusjon
Til 18.000 kroner er det vanskelig å skjønne hva man faktisk får for pengene med Sanyo PLV-Z4000. I hvert fall hvis vi skal dømme etter vårt testeksemplar. Med forbehold om at vårt eksemplar kan ha hatt en feil, er den alt annet enn imponerende. Bildene er mørke, mens skyggene gror helt igjen. I tillegg er det så lav lysstyrke at rommet må være helt mørkt for at man skal kunne bruke den. Da hjelper det lite med 120 Hz interpolering og horisontal og vertikal linsejustering.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Oppsummering

Store bilder og store opplevelser

Med unntak av én projektor beviser denne testen at man ikke bare får stort bilde for pengene med en HD-projektor, men også et meget bra bilde.

Mitsubishi HC4000

Best i klassen

DLP-projektoren som stiller i en klasse for seg. Den er liten og snerten og med bedre bildekvalitet enn konkurrentene.

Godt fabrikkalibrert Meget gode farger Bra kontrast
Ingenting

Epson EH-TW3600

Glimrende LCD

Testens rimeligste LCD-projektor kommer fra Epson. Med flotte bilder og gode kalibreringsmuligheter er den blant klassens beste.

Naturlige bilder Flott kontrast Ingen regnbueeffekt
Bare 2D fargekalibrering

BenQ W6500

Skarp og lyssterk

Denne ambisiøse hjemmekinoprojektoren fra BenQ tegner opp meget skarpe bilder til en svært rimelig penge.

Skarphet Lysstyrke Gode innstillingsmuligheter
Ikke helt nøytrale farger Litt bildestøy

InFocus SP8600

Mye for pengene

Den nye innstegsmodellen til InFocus gjør svært mye riktig, og tegner opp et HD-bilde av meget god kvalitet til ti tusen kroner.

Kontrast Kalibreringsmuligheter Snerten størrelse
Lite intuitiv meny Knotete menyknapper Fislete fjernkontroll
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.