: Sanyo PLV-Z4000

Jumbo-plass

PLV-Z4000 fra Sanyo er testens dyreste projektor. Det er også testens dårligste.
Lyd & Bilde mener
Kvalitetsinntrykk ut av esken
Ingen detaljer i svart Svak lysstyrke Få kalibreringsmuligheter Dyr
Spesifikasjoner
  • LCD
  • 1080p, 12-bit
  • 1200 Lumen, 65.000:1
  • 2 x HDMI 1.3b
  • Avstand/størrelse 1,36 – 2,76:1
  • 19 dB viftestøy
Annonse
Annonse
forfatter

Sanyo PLV-Z4000 er montert i et robust kabinett og utstråler kvalitet. Den har en stilig, motorisert skyvedør foran linsa, som sklir til side når projektoren slås på. At den har en meget stillegående vifte på bare 19 dB er også meget praktisk og deilig for den som sitter i et lite rom, med projektoren i nærheten av bakhodet. Og, selv om vi ikke skal ta oppgitt kontrast altfor seriøst, virker det imponerende at Sanyo har oppgitt denne til hele 65.000:1. På papiret virker dette som en svært lovende sak. Kalibreringen virker avansert, men det er ikke stort en får gjort med skjev fargebalanse. Justering av hver farge gjør svært lite utslag i praksis, og man får ikke justert offset på fargene. I det hele tatt er fargekalibreringsmulighetene ganske så tilfeldig. Går man inn på gamma, går denne fra -7 til +7, noe som egentlig ikke forteller oss noen ting. Pluss, minus, i forhold til hva?

Bildekvaliteten
Hvilken bildemodus en skal velge, er ikke helt greit. Her finnes både Natural Cinema, Pure Cinema og Brilliant Cinema, hver litt mer intens enn den forrige. Men lysstyrken er ikke på høyde med de andre, og selv om svartnivået er meget mørkt og dermed kunne vært imponerende i seg selv, klippes den nedre delen av svartnivået av, slik at alt opp til rundt 20 prosent på gråtoneskalaen defineres som svart. Selv om vi drar opp lysstyrken på projektoren, får vi ikke frem nyansene i det svarte. De er rett og slett borte.

Dette er projektorens største problem. Vi kunne nemlig fint levd med denne fargebalansen om vi kunne fått sterkere lys og mer detaljer i svart. Vi målte ANSI-kontrasten til 222:1, som på papiret er greit nok. Men dette er fordi svartnivået er ekstremt svart. Lysstyrken er nemlig langt dårligere enn hos de øvrige, hvilket betyr at du må ha det bekmørkt i rommet for å få noe særlig inntrykk av hvitt. 40 footlambert målt mot lerretet med 75 tommers bilde gir 12,73 Lumen, som er alt annet enn imponerende. Og det er med full lampestyrke. Projektoren gjengir filmen så mørk og detaljfattig, at vi ikke er sikre på hva man faktisk kan bruke denne til. Ved å sette til x.v.Color-modus i menyen får vi frem flere nivåer i svart, men da blir svartnivået så lyst at også dette blir ubrukelig. Og denne modusen er den eneste hvor man ikke får gjort andre justeringer i det hele tatt.

Konklusjon
Til 18.000 kroner er det vanskelig å skjønne hva man faktisk får for pengene med Sanyo PLV-Z4000. I hvert fall hvis vi skal dømme etter vårt testeksemplar. Med forbehold om at vårt eksemplar kan ha hatt en feil, er den alt annet enn imponerende. Bildene er mørke, mens skyggene gror helt igjen. I tillegg er det så lav lysstyrke at rommet må være helt mørkt for at man skal kunne bruke den. Da hjelper det lite med 120 Hz interpolering og horisontal og vertikal linsejustering.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Oppsummering

Store bilder og store opplevelser

Med unntak av én projektor beviser denne testen at man ikke bare får stort bilde for pengene med en HD-projektor, men også et meget bra bilde.

Mitsubishi HC4000

Best i klassen

DLP-projektoren som stiller i en klasse for seg. Den er liten og snerten og med bedre bildekvalitet enn konkurrentene.

Godt fabrikkalibrert Meget gode farger Bra kontrast
Ingenting

Epson EH-TW3600

Glimrende LCD

Testens rimeligste LCD-projektor kommer fra Epson. Med flotte bilder og gode kalibreringsmuligheter er den blant klassens beste.

Naturlige bilder Flott kontrast Ingen regnbueeffekt
Bare 2D fargekalibrering

BenQ W6500

Skarp og lyssterk

Denne ambisiøse hjemmekinoprojektoren fra BenQ tegner opp meget skarpe bilder til en svært rimelig penge.

Skarphet Lysstyrke Gode innstillingsmuligheter
Ikke helt nøytrale farger Litt bildestøy

InFocus SP8600

Mye for pengene

Den nye innstegsmodellen til InFocus gjør svært mye riktig, og tegner opp et HD-bilde av meget god kvalitet til ti tusen kroner.

Kontrast Kalibreringsmuligheter Snerten størrelse
Lite intuitiv meny Knotete menyknapper Fislete fjernkontroll
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!