TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Sanyo PLV-Z4000

Jumbo-plass

PLV-Z4000 fra Sanyo er testens dyreste projektor. Det er også testens dårligste.

forfatter
Publisert 08.04.11 - 15:06
L&B menerskew
pluss Kvalitetsinntrykk ut av esken
minus Ingen detaljer i svart Svak lysstyrke Få kalibreringsmuligheter Dyr
Veil. pris 18000 Produktside
Spesifikasjoner
  • LCD
  • 1080p, 12-bit
  • 1200 Lumen, 65.000:1
  • 2 x HDMI 1.3b
  • Avstand/størrelse 1,36 – 2,76:1
  • 19 dB viftestøy

Sanyo PLV-Z4000 er montert i et robust kabinett og utstråler kvalitet. Den har en stilig, motorisert skyvedør foran linsa, som sklir til side når projektoren slås på. At den har en meget stillegående vifte på bare 19 dB er også meget praktisk og deilig for den som sitter i et lite rom, med projektoren i nærheten av bakhodet. Og, selv om vi ikke skal ta oppgitt kontrast altfor seriøst, virker det imponerende at Sanyo har oppgitt denne til hele 65.000:1. På papiret virker dette som en svært lovende sak. Kalibreringen virker avansert, men det er ikke stort en får gjort med skjev fargebalanse. Justering av hver farge gjør svært lite utslag i praksis, og man får ikke justert offset på fargene. I det hele tatt er fargekalibreringsmulighetene ganske så tilfeldig. Går man inn på gamma, går denne fra -7 til +7, noe som egentlig ikke forteller oss noen ting. Pluss, minus, i forhold til hva?

Bildekvaliteten
Hvilken bildemodus en skal velge, er ikke helt greit. Her finnes både Natural Cinema, Pure Cinema og Brilliant Cinema, hver litt mer intens enn den forrige. Men lysstyrken er ikke på høyde med de andre, og selv om svartnivået er meget mørkt og dermed kunne vært imponerende i seg selv, klippes den nedre delen av svartnivået av, slik at alt opp til rundt 20 prosent på gråtoneskalaen defineres som svart. Selv om vi drar opp lysstyrken på projektoren, får vi ikke frem nyansene i det svarte. De er rett og slett borte.

Dette er projektorens største problem. Vi kunne nemlig fint levd med denne fargebalansen om vi kunne fått sterkere lys og mer detaljer i svart. Vi målte ANSI-kontrasten til 222:1, som på papiret er greit nok. Men dette er fordi svartnivået er ekstremt svart. Lysstyrken er nemlig langt dårligere enn hos de øvrige, hvilket betyr at du må ha det bekmørkt i rommet for å få noe særlig inntrykk av hvitt. 40 footlambert målt mot lerretet med 75 tommers bilde gir 12,73 Lumen, som er alt annet enn imponerende. Og det er med full lampestyrke. Projektoren gjengir filmen så mørk og detaljfattig, at vi ikke er sikre på hva man faktisk kan bruke denne til. Ved å sette til x.v.Color-modus i menyen får vi frem flere nivåer i svart, men da blir svartnivået så lyst at også dette blir ubrukelig. Og denne modusen er den eneste hvor man ikke får gjort andre justeringer i det hele tatt.

Konklusjon
Til 18.000 kroner er det vanskelig å skjønne hva man faktisk får for pengene med Sanyo PLV-Z4000. I hvert fall hvis vi skal dømme etter vårt testeksemplar. Med forbehold om at vårt eksemplar kan ha hatt en feil, er den alt annet enn imponerende. Bildene er mørke, mens skyggene gror helt igjen. I tillegg er det så lav lysstyrke at rommet må være helt mørkt for at man skal kunne bruke den. Da hjelper det lite med 120 Hz interpolering og horisontal og vertikal linsejustering.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Oppsummering

Store bilder og store opplevelser

Med unntak av én projektor beviser denne testen at man ikke bare får stort bilde for pengene med en HD-projektor, men også et meget bra bilde.

Mitsubishi HC4000

Best i klassen

DLP-projektoren som stiller i en klasse for seg. Den er liten og snerten og med bedre bildekvalitet enn konkurrentene.

Godt fabrikkalibrert Meget gode farger Bra kontrast
Ingenting

Epson EH-TW3600

Glimrende LCD

Testens rimeligste LCD-projektor kommer fra Epson. Med flotte bilder og gode kalibreringsmuligheter er den blant klassens beste.

Naturlige bilder Flott kontrast Ingen regnbueeffekt
Bare 2D fargekalibrering

BenQ W6500

Skarp og lyssterk

Denne ambisiøse hjemmekinoprojektoren fra BenQ tegner opp meget skarpe bilder til en svært rimelig penge.

Skarphet Lysstyrke Gode innstillingsmuligheter
Ikke helt nøytrale farger Litt bildestøy

InFocus SP8600

Mye for pengene

Den nye innstegsmodellen til InFocus gjør svært mye riktig, og tegner opp et HD-bilde av meget god kvalitet til ti tusen kroner.

Kontrast Kalibreringsmuligheter Snerten størrelse
Lite intuitiv meny Knotete menyknapper Fislete fjernkontroll
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Skremmende realistisk kinobilde Sony tar laserkino til nye høyder, med en high-end-projektor som får kjeven til å falle i gulvet.
lbpluss
Nakamichi vekker dragen til live Lydplanken har til sammen 21 kanaler og Dolby Atmos surround.
lbpluss
Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!
lbpluss
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
lbpluss
Her er nye Apple TV 4K En ny versjon av Apples populære TV-boks slippes 4. november – med en gladnyhet for eiere av Samsung TV!
Følg Lyd & Bilde