Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Oppsummering

Store bilder og store opplevelser

Med unntak av én projektor beviser denne testen at man ikke bare får stort bilde for pengene med en HD-projektor, men også et meget bra bilde.

En hjemmekinoprojektor med HD-kvalitet starter på rundt 10.000 kroner og kan koste opp mot flere hundre tusen. Her har vi testet det rimeligste segmentet, og vi ble svært overrasket over kvalitetsnivået.

De to beste projektorene, Mitsubishi C4000 (14.000 kr, DLP) og Epson EH-TW3800 (12.000 kr, LCD) er så bra at de i et mørkt rom gir like god bildekvalitet på 75 tommer (vi blåste bildet uproblematisk opp til 160 tommer på fire av dem), som en tilsvarende priset TV på 40 tommer. Og kanskje til og med bedre, med tanke på at de er så raske at en fotballkamp eller tennismatch blir uproblematisk, mens en god del TV-er (spesielt LCD-TV-er) vil kunne slite med etterslep i bildet, fordi pikslene ikke oppdateres raskt nok. Skarpheten i bildet er også meget god, og sammenliknet med en god projektor til 40.000 kroner, er ikke disse to så himla langt bak. Mitsubishi er et lite hakk bedre enn Epson, men om du er var for regnbueeffekten hos DLP-projektorer, er det Epson du skal ha.

Litt ned på stigen, men slett ikke langt, finner vi DLP-projektorene InFocus SP8600 og BenQ W6500. Disse koster begge 10.000 kroner og gir meget bra bilde for pengene. InFocus er litt bedre enn BenQ, som er så skarp at detaljene kan oppleves som støy.

Sisteplassen går til Sanyo PLV-Z4000, som rett og slett skuffet med sine svært gjengrodde skygger og svake lysnivå. Og jo større du blåser opp bildet, desto svakere blir det.

Glem ikke lerretet!
I tillegg til projektor trenger du et lerret. En hvit vegg kan fungere som en nødløsning, men gir langt fra fullt utbytte av projektoren. Vi kan for eksempel anbefale et lerret fra svenske Kingpin, som tilbyr ulike løsninger til en gunstig pris. For eksempel deres elektriske lerret Crown, som koster ca 4.000 kroner for et 90-tommers 16:9-lerret, inkludert fjernkontrollert motor. Eller hva med det rammespente Velvet, til 3.300 kroner for 90 tommer i formatet 16:9? Crown får du opp i 117”, mens Velvet leveres helt opp til 176”.

Annonse

kingpinscreens.se

Langt kabelstrekk? Konverter HDMI til eternett!
Dersom du er nødt til å ha et kabelstrekk på over 15 meter (det kan fort skje, dersom kabelen skal dras gjennom vegger eller langs taket!), kan en HDMI-kabel oppføre seg ustabilt og gi uønsket resultat. Vårt forslag da er å konvertere HDMI-signalet til eternett (cat5/6) rett etter Blu-ray-spilleren, og tilbake til HDMI igjen ved projektoren. Aavara PE121 gjør jobben. En HDMI-kabel går inn i senderen, og en eternettkabel (cat5/6) på opptil 50 meter går ut. Denne kobles til en liten mottaker i projektorenden, som så sender en ny HDMI-kabel inn til projektoren.

Annonse

audiocom.no

Også i denne testen:

Sanyo PLV-Z4000

Jumbo-plass

PLV-Z4000 fra Sanyo er testens dyreste projektor. Det er også testens dårligste.

Kvalitetsinntrykk ut av esken
Ingen detaljer i svart Svak lysstyrke Få kalibreringsmuligheter Dyr

Mitsubishi HC4000

Best i klassen

DLP-projektoren som stiller i en klasse for seg. Den er liten og snerten og med bedre bildekvalitet enn konkurrentene.

Godt fabrikkalibrert Meget gode farger Bra kontrast
Ingenting

Epson EH-TW3600

Glimrende LCD

Testens rimeligste LCD-projektor kommer fra Epson. Med flotte bilder og gode kalibreringsmuligheter er den blant klassens beste.

Naturlige bilder Flott kontrast Ingen regnbueeffekt
Bare 2D fargekalibrering

BenQ W6500

Skarp og lyssterk

Denne ambisiøse hjemmekinoprojektoren fra BenQ tegner opp meget skarpe bilder til en svært rimelig penge.

Skarphet Lysstyrke Gode innstillingsmuligheter
Ikke helt nøytrale farger Litt bildestøy

InFocus SP8600

Mye for pengene

Den nye innstegsmodellen til InFocus gjør svært mye riktig, og tegner opp et HD-bilde av meget god kvalitet til ti tusen kroner.

Kontrast Kalibreringsmuligheter Snerten størrelse
Lite intuitiv meny Knotete menyknapper Fislete fjernkontroll
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.