5 rimelige HD-projektorer

150 tommer til bunnpris

En TV kan fortsatt ikke erstatte en projektor når det kommer til kinoopplevelser. Nå kan du få HD-bilder like store og gode som med 16 40-tommere, for prisen av én.

Den intense filmopplevelsen man får på kino er ikke enkel å fremkalle hjemme. Men tenk om du kan! Tenk på det store bildet (og lyden), og at du dessuten slipper å høre på knitringen av godteripapir og pratende folk, og at du ikke trenger å unnskylde deg om du må reise deg opp og gjøre ditt fornødende. Og du kan pause kinoen!

Kinobilder får du ikke fra en TV. Verken på 40, 50 eller 60 tommer, for den saks skyld. Ikke misforstå, klart at en stor TV vil gi deg en glimrende filmopplevelse, og ser du helst film med lyset på, er det ikke projektor du skal ha. Men om du har plassen å avse til et lerret, og du har det mørkt i rommet, er det ingenting som slår en projektor.
Ikke bare har en projektor et stort bilde. De beste av dem har veldig god bildekvalitet. Bedre enn den til de fleste LCD-TV-er. Svartnivået er det stort sett rommet som avgjør, og de beste projektorene kan konkurrere mot TV-enes detaljnivå. Projektorer har dessuten en bedre bildebehandlingsbrikke, noe som spesielt synes i raske scener. En LCD-TV vil aldri kunne gjengi bevegelsene i fotballkamp eller tennismatch like raskt og naturlig som en god projektor. Selv i den rimeligste HD-projektorklassen vil de beste skille seg ut med en bildekvalitet som ikke står tilbake fra den til en TV. Inntil lyset skrus på, selvsagt.

De beste av projektorene vi har testet her, kunne uproblematisk avgi et bilde på 3,5 meters bredde – eller en diagonal lengde på 160 tommer! Det er samme bildeflate som med seksten 40-tommers flatskjermer! Og det uten at kontrastforholdet mellom hvitt og svart led nevneverdig – såfremt lyset var av.

Kompromisser
Uten å gjøre en direkte sammenlikning mot noe bedre og dyrere, vil de beste projektorene til 15.000 kroner gi imponerende gode bilder, tilsvarende TV-kvalitet. Men rimelig optikk gjør at lysstyrken ikke er helt lik over hele bildet, slik at man spesielt med mørke bilder kan se litt ulike sjatteringer i skyggeområdene. Bildet blir gjerne heller ikke fullt så skarpt og detaljert som hos dyrere projektorer. En rimeligere bildebrikke gjør også at svartnivået er generelt litt lysere, på grunn av mer strølys.

LCD eller DLP?
DLP-projektorer har som regel bedre kontrast enn de med LCD-brikker, og er så godt som vedlikeholdsfrie. Ulempen er regnbueeffekt. Fargene gjengis her én av gangen av et fargehjul som går fort rundt. Hver piksel er et speil, som går av og på i forhold til fargen som skal gjengis av akkurat den pikselen. Artefakten regnbueeffekt forekommer i raske pulser om bilder har brå kontraster, men ikke alle mennesker ser denne regnbuen.

Hvis du er spesielt følsom for regnbueeffekten, bør du velge LCD. Denne viser alle fargene simultant, takket være tre bildebrikker – en for hver av fargene Rød, Grønn og Blå. Men LCD-bildebrikkene, som gjengir lys gjennom flytende fargekrystaller, er meget vare for støv. Derfor har LCD-projektorene et støvfilter. Dette må skiftes eller renses av brukeren med jevne mellomrom, gjerne noen ganger i året.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Slik testet vi
Til denne testen av fem HD-projektorer har vi fått låne fasilitetene til Projectiondesign i Fredrikstad. Bakmennene til den norske high-end-produsenten av DLP-projektorer har også stått bak superbilmerket Koenigsegg og speedbåtmerket Hydrolift. Vi snakker med andre ord om ekspertise på høyt plan.Alle projektorene er testet mot et lerret til nesten 200.000 kroner(!). Lerretet er stort, med ca 4 meters lengde, og har derfor plass til å kjøre fire projektorer samtidig med en bildestørrelse på ca 75 tommer hver.

Vi har målt kontrast på hver projektor hver for seg, både med full svart og full hvit, på 75 tommers størrelse. I tillegg har vi målt ANSI-kontrast, ved å projisere et sjakkbrettmønster og hvor vi måler svart- og hvitnivå i det samme bildet. Dette er projektorens reelle kontrast, og er den som betyr mest. Og i motsetning til hva markedsføringen sier, er det svært få projektorer som har en reell ANSI-kontrast på mer enn 500:1, og alle i denne testen ligger under 300:1.

I denne prisklassen er det spesielt viktig at projektorene er så bra som mulig ut av esken. Vi har derfor vurdert bildekvaliteten ut ifra hvordan de ser ut med kun enkel kalibrering. Lysstyrke og kontrast har vært sjekket og justert med testbilder.

Fargebalansen har vi målt på hver projektor, både hvitbalanse og hver grunnfarge individuelt. Men, i stedet for å bruke masse tid på å kalibrere hver projektor til perfekt fargegjengivelse, har vi sjekket hva slags kalibreringsmuligheter de ulike projektorene har, og om avviket i fargebalanse er lite nok til at dette kan kalibreres til å bli helt riktig. Men bildekvaliteten er vurdert ut ifra det beste vi har fått til med projektorenes standardinnstillinger for hvitbalanse (cinema, normal, video, etc). De fleste er på sitt mest nøyaktige i cinema-modus.

Måleinstrumentet vi har brukt til både farge og lysstyrke er det håndholdte og meget brukervennlige Minolta CS-100 til ca 50.000 kroner.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.