Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Pioneer SC-LX76

D for dynamikk

Med Klasse D-forsterkning satser Pioneer på høy effektivitet og lav varmeutvikling. Her er rikelig med tilkoblingsmuligheter, og kraftig og god lyd.
Lyd & Bilde mener
Hurtig og dynamisk AirPlay
Oppleves litt slank i klangen
Spesifikasjoner
  • HDMI: 8 inn, 3 ut
  • 9 x 180 watt (6 ohm, 1kHz, 1%)
  • 4K passthrough, 3D og lydretur
  • MCACC romkorreksjon
  • Nettverk m/ AirPlay og remote app
  • Multikanals pre out

Pioneer SC-LX76 har THX Select 2 Plus-sertifisering, som blant annet garanterer nok kraft til å fylle en middels stue (20-25 kvm) med overbevisende filmlyd.

LX76 har fått en ekstra HDMI-inngang og -utgang i forhold til sin forgjenger, mulighet for å strømme det høyoppløste lydformatet DSD, og tilkobling for smartmobil via den MHL-tilpassede HDMI-inngangen. MHL gjør det mulig å overføre HD-video fra mobilen via HDMI, som også lader mobilen. LX76 støtter video med superoppløsning, bedre kjent som 4K. Skulle du ønske å forsterke et anlegg i et annet rom, har receiveren dessuten en tredje subwooferutgang, dedikert til Sone 2.

Innebygd AirPlay gjør at du enkelt kan strømme musikk trådløst direkte fra din iPhone eller iPad, eller fra iTunes på PC eller Mac. Meget praktisk. Med en oppdatering av programvaren kan du dessuten få direkte tilgang til din Spotify-konto fra receiveren (dette er ikke offisielt i skrivende stund, men det skal være tilgjengelig idet du ser dette på trykk).

Brukervennlighet
Pioneer skårer høyt på brukervennlighet, takket være en spesiell CD som følger med. Du dytter den inn i PC-en din, som må være tilkoblet nettverk, og starter programmet AVNavigator. Dette leder deg igjennom tilkoblinger og kommuniserer direkte med receiveren, slik at du også får opp grafiske data av målinger og forandringer som er gjort av receiverens automatiske høyttalerkalibrering. Lett som en plett!

Fjernkontrollappen iControlAV2012 (Android og iOS, ikke Windows) øker brukervennligheten og oversiktligheten i forhold til fjernkontrollen som følger med receiveren.

Annonse

En annen kul app til smartmobil, Air Jam, er kul på festen. Da kan inntil fire bærbare Apple-enheter linkes sammen, til å lage én felles spilleliste. Fire stykker kan sammen være DJ og stokke om på spillelisten. Dette foregår da via bluetooth og ikke AirPlay, og gir dårligere lyd. Receiveren har en kompensasjon for dette, som drar ned litt i toppen for å minske forvrengning, og legger til litt i bassen for å gi illusjon av bedre lyd. Det fungerer greit nok, men det låter ikke direkte bra.

Ytelse
Receiverens romkorreksjon vil fungere litt ulikt fra rom til rom. Pioneer-receiveren kompenserer for fase og stående bølger, men når den har korrigert for alt, låter det litt hardt og klinisk i vårt akustisk tilpassede lytterom. Fasekorreksjonen, og da spesielt om man velger Full Band Phase Control, spikrer riktignok lydbildet mer på plass med tanke på lydperspektivet, men den legger til en skarpere klang som jeg setter lite pris på. Derfor velger jeg denne av. Stående bølger er greit å ha aktivert, spesielt om du har bassproblemer i rommet. Bassen kan virke noe slankere, men raskere og mer korrekt.

Annonse

Film i surround
Vårt referansehøyttalersystem bestående av Procella P6 høyttalere og P15 subwoofer (125.000 kr) vitner helt klart om at LX76 har eksplosiv kraft. Dialogene fra The Dark Knight er klokkeklare, samtidig som det er god kontroll på ekstreme effekter. Som ranet i begynnelsen av filmen, hvor det skytes gjennom vinduer, med glass som spruter, og med mye dialog mellom hvert skudd. Pioneer-receiveren er et godt eksempel på hva man får når man legger noen ekstra kroner på bordet. Lydbildet er stort og omringende, og receiveren blir ikke overarbeidet av et krevende lydspor.

Rettssaken mot mafiasjef Maroni nokså tidlig i filmen, hvor vi først bli presentert for Harvey Dent, har realistiske dialoger, med subtil klang fra rettssalen. For å få en ekte illusjon av rettssalen, må receiveren ha god kanalseparasjon og med en god faserespons mellom de ulike kanalene. Altså, at lyden fra hver høyttaler treffer øret helt samtidig. Pioneers autokalibrering har gjort jobben meget godt, for klangen er stor og sømløs.

Receiveren kan tidvis oppleves som litt slank i klangen. Selv med en kraftig, aktiv subwoofer som Procella P15 synes jeg det mangler litt fylde i bassen. Ved å nullstille EQ-innstillingene i bassfrekvensene blir det bedre, og man kan alltids guffe opp subwooferen i lydnivå. Likevel er klangen noe steril, som spesielt merkes på filmer med et dårligere lydspor. Dessverre er ”The Avengers” på Blu-ray blant slike filmer, som av en eller annen grunn har for lite guffe i bassfrekvensene og som dermed låter litt for slankt med Pioneer SC-LX76.

Musikk
Musikk i surround, som Trondheimsolistenes ”Souvenir” på Blu-ray med HD-lyd, serveres i et ryddig og dynamisk lydbilde, hvor hvert strykerinstrument har godt med plass. Receiveren er meget rask i avleveringen av transientene, altså ansatsene, i musikken, med et godt fokus på alt som skjer. Sett mot en absolutt referanse mangler bare det siste lille av oppløsning i overtonene. Jeg føler det kunne vært litt mer finkornet her, litt mer luftig. I tillegg er klangstrukturen i kontrabassen litt enkel, den er litt slank. Men for all del, totalt sett er lyden meget god, og receiveren kan fint takle klassisk musikk.

Til musikk i stereo får receiveren bryne seg på Dali Epicon 6, ekstremt gode høyttalere med fantastisk oppløsning og en nøytral klang uten forvrengning. Koblet med biamping får LX76 frem dynamikken i innspillingene på en befriende måte. Perkusjonen på ”The Ghetto” av George Benson smeller eksplosivt ut, og stemmen til George i midten står godt frem fra musikken. Igjen legger jeg merke til at receiverens fasekompensasjon i romkorreksjonen gjør lyden litt for spiss, så den beholdes av. Faktisk låter det klart best i ”Pure Direct”-modus, hvor ingen prosessering gjøres i det hele tatt. Da kommer musikken nøytralt og oppløst ut, alt er ryddig og fint.

Igjen savner jeg litt fylde i bassen, og receiveren når ikke helt opp mot de beste hva oppløsning i diskantområdet gjelder.

Konklusjon
Pioneer SC-LX76 er en flott receiver med mange tilkoblingsmuligheter og som demonstrerer at det lønner seg å slenge litt ekstra penger på bordet for skikkelig kraft og lydkvalitet.

Den gjør svært mye riktig, og gjengir et ryddig og naturlig lydbilde med mye kraft. Det den mangler av oppløsning i diskant og varme i bassen, tar den igjen med dynamikk og attakk, og et stort og sømløst lydbilde enten det er to eller flere kanaler.

Annonse

Den når bare nesten til topps hva ren lydkvalitet angår. Men bevares, den låter bra, og med AirPlay og hele ni forsterkertrinn er det vanskelig, med all sin fleksibilitet, å ikke forelske seg i den.


Pioneer SC-LX76 har ni innabords forsterkere og rikelig med tilkoblingsmuligheter.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Onkyo TX-NR1010

Komplett nytelse

Nye finesser forbedrer brukervennligheten til Onkyo. Lydkvaliteten er også så absolutt på plass, i en receiver som er tett på komplett. For 18.000 kroner skal man virkelig ikke føle at man har kjøpt noe halvveis. Og det har du ikke heller, for dette er virkelig ”the real thing” innen flerkanals hi-fi og hjemmekino.

Kraftig Finkornet lyd Spotify integrert
Mangler AirPlay
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.