Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Onkyo TX-NR1010

Komplett nytelse

Nye finesser forbedrer brukervennligheten til Onkyo. Lydkvaliteten er også så absolutt på plass, i en receiver som er tett på komplett. For 18.000 kroner skal man virkelig ikke føle at man har kjøpt noe halvveis. Og det har du ikke heller, for dette er virkelig ”the real thing” innen flerkanals hi-fi og hjemmekino.
Lyd & Bilde mener
Kraftig Finkornet lyd Spotify integrert
Mangler AirPlay
Spesifikasjoner
  • HDMI: 9 inn, 2 ut
  • 7 x 200 watt (6 ohm, 1kHz, 1%)
  • 4K oppskalering, 3D og lydretur
  • Audyssey MultEQ XT32 romkorreksjon
  • Nettverk m/Spotify og remote app
  • Multikanals pre out

Onkyo har oppgradet etterfølgeren til den allerede velutstyrte TX-NR1009. Nykommeren 1010 har faktisk fått to færre forsterkertrinn, ned fra ni til sju. I stedet har hver forsterkerkanal litt høyere effekt, opp fra 180 til 200 watt (6 ohm). Den er også THX Ultra2-sertifisert, som er spesifisert for større rom, 30-40 kvm. Receiveren har to subwooferutganger, med separat prosessering. Du kan altså sette ulik avstand, delefrekvens og nivå til begge subwooferne, for best mulig tilpassing til rommet.

En meget tøff funksjon er at receiveren har innebygd digitalt toveis delefilter til høyttalerne. Har du høyttaler uten innebygd delefilter, fikser receiveren jobben. Funksjonen kan også brukes til høyttalere tilpasset bi-wiring. Receiveren setter da riktig tidsforsinkelse til hvert element, for beste mulig faserespons.

Onkyo har ikke AirPlay, men direkte Spotify-tilgang er innebygd og lett å styre med fjernkontrollappen Onkyo Remote 2 for Apple og Android smartmobiler og nettbrett. I tillegg kan den strømme de fleste musikkformater direkte fra en nettverkstilkoblet PC eller harddisk.

På bildesiden har receiveren støtte for 4K-oppløsning og kan til og med skalere opp til den nye HD-standarden med Marvells Qdeo-chip.

Brukervennlighet
Første gang receiveren skrus på, møtes man av en meny, som spør hvilket språk du bruker. Deretter er det bare å kjøre autooppsettet, og du er i gang. Audyssey MultEQ XT32 er en 32-bits digital romkorreksjon, som korrigerer lyden fra høyttalerne etter maksimalt åtte målepunkter i rommet, for å lære rommet best mulig å kjenne før receiveren kompenserer.

Annonse

Noe som bedrer brukervennligheten, er funksjonen InstaPreview. Trykk på knappen på fjernkontrollen, og et frimerkebilde av samtlige tilkoblete kilder popper opp på skjermen. Gå så til den kilden du ønsker, uten å måtte huske at Blu-ray-spilleren er koblet til HDMI1, spillkonsollen til HDMI2 osv.

Romkorreksjonen i praksis
Audyssey-korreksjonen som Onkyo bruker er mindre aggressiv enn Pioneer sin. Lydbildet blir varmere og fyldigere, mens jeg får følelsen av en bedre oppløsning i overtonene. Den er ikke like ekstrem i sitt forsøk for å bedre fasen fra høyttalerne, hvilket faktisk fort kan være et fordel. Tukles det for mye, kan faseresponsen faktisk bli verre.

Annonse

Når alt er kalibrert automatisk, er jeg mer enig i Onkyos korreksjon enn Pioneer sin. Det er vel å merke i vårt testrom, det trenger ikke være sånn i alle rom. Uansett foretrekker jeg også her Pure Direct-modus på musikk i stereo.

Film i surround
Med Procella P6 high-end THX-høyttalere rund baut og P15 subwoofer blåser Onkyo-receiveren virkelig liv i hjemmekinoen. Lydsporet til den altfor mye brukte, men utrolig vellydende ”Dark Knight” på Blu-ray kommer virkelig til sin rett med Onkyo-receiveren. Dialogene er tydelige og med mer fylde enn med Pioneer. Stemmen til Batman runger mer i bassen, uten at jeg får noen følelse av at det går på bekostning av klarheten. Tvert imot låter dialogene svært åpent og klart.

Bankranscenen i begynnelsen hvor det plaffes løs gjennom glass med mye samtidig dialog, er krevende, ettersom receiveren må takle ekstremeffekter samtidig som den skal låte finkornet. I denne disiplinen innfrir Onkyo TX-NR1010 med glans.

I rettsaken Harvey Dent fører mot mafiasjef Sal Maroni, evner receiveren å flytte klangen fra rettslokalet inn i testrommet vårt. Detaljene i lydsporet er subtilt, men tydelig gjengitt, og bakkanalene er sømløst integrert med hva som foregår foran, slik at lyden virkelig omringer oss.

Actionsekvenser gjengis kraftigere og mer uanstrengt enn med Pioneer SC-LX76. Onkyo har enda bedre kontroll, og der enkelte lydeffekter kan være litt slanke og dermed oppfattes noe pågående med Pioneer, er de en mer naturlig del av hele lydsporet med Onkyo. Subwooferen oppleves også som enda mer livat, selv om den har sin helt egen forsterker. Hvorvidt dette skyldes den påståtte forvrengningsfrie konverteringen av digitalsignalet, kan jeg bare gjette på, men det later til at prosesseringen til Onkyo er enda et hakk bedre enn Pioneer sin.

Musikk
Flerkanals klassisk musikk, som Trondheimsolistenes ”Souvenir” på Blu-ray svever luftig rundt oss i rommet, med stor romklang og en meget delikat håndtering av strykerne. Attakket er ikke helt det samme som med konkurrenten fra Pioneer, men til gjengjeld er det mer kropp og fylde i instrumentene. Celloene låter varmt og deilig, og kontrabassen har en større kropp. Fiolinene oppleves også som mer oppløst og luftige i overtonene. Det låter rett og slett enda litt bedre.

Med musikk i stereo, biampet til de glimrende Dali Epicon 6, låter det mer oppløst og raffinert i Pure Direct-modus. Men med enkelte typer musikk er det kult å kunne benytte subwooferen også i stereo, som er umulig i Pure Direct. Litt mindre oppløsning til fordel for mer dypbass kan være en fordel noen ganger. Men stort sett faller jeg tilbake til Pure Direct.

George Bensons ekstremt funky versjon av ”The Ghetto” gjengis med stålkontroll på dynamikken. Trommene smeller skikkelig, samtidig som stemmen til George er stor og fyldig, og med en glattere gjengivelse av overtonene enn Pioneer. S-er kan eksempelvis bli litt krasse med Pioneer, mens Onkyo gjengir disse mer subtilt.

Annonse

Om musikkproduksjonen er flat og livløs, som mye av dagens dynamisk knuste listepop, tilgir Onkyo-receiveren dette mer enn Pioneer sin. Fordi den får frem fylden i nedre mellomtone på en annen måte blir man ikke fullt så irritert over en dårlig innspilling. Ikke at receiveren farger, den bare gjengir detaljene litt mer subtilt enn Pioneer.

Konklusjon
Onkyo TX-NR1010 er en meget vellydende receiver. Den har glimrende kontroll på lydsporet, samtidig som overtonene kommer frem med luft og detaljer. Dialogene på film er klare, luftige og med god fylde i brystklangen. Samtidig er det meget god kontroll på lydeffektene. Har du ikke råd til toppmodellen, er dette et meget godt kompromiss. Skjønt, kompromiss og kompromiss. For 18.000 kroner skal man virkelig ikke føle at man har kjøpt noe halvveis. Og det har du ikke heller, for dette er virkelig ”the real thing” innen flerkanals hi-fi og hjemmekino.

At receiveren i tillegg er brukervennlig er et stort pluss. Så får vi bare tilgi Onkyo for ennå ikke å ha fått AirPlay i receiverne sine.


Onkyos receivere kommer også i sølvfinish.


Onkyo TX-NR1010 har sju forsterkere men kan prosessere for ytterligere to kanaler, i samlag med en ekstra stereo effektforsterker eller aktive bakhøyttalere.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Pioneer SC-LX76

D for dynamikk

Med Klasse D-forsterkning satser Pioneer på høy effektivitet og lav varmeutvikling. Her er rikelig med tilkoblingsmuligheter, og kraftig og god lyd.

Hurtig og dynamisk AirPlay
Oppleves litt slank i klangen
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

3 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.