: M&K Sound MP-9 5.1

Ekte hjemmekino med lydplanke

Disse høyttalerne baseres rundt en lydplanke, men er ekte vare.
M&K Sound MP-9 5.1
Lyd & Bilde mener
Kraftfull men like fullt behagelig lyd, med en lydkvalitet som går vanlige lydplanker en høy gang. Subwooferen er kraftigere enn den ser ut, og henger perfekt med.
Begrenset følsomhet krever godt med forsterkerkraft. Mindre egnet til musikk i stereo.
Spesifikasjoner

M&K Sound MP-9

 • Prinsipp: 3-kanals, 2-veis, lukket
 • Frekvensrespons: 80 Hz – 20 kHz (+/- 3 dB)
 • Impedans: 4 ohm
 • Følsomhet: 85 dB
 • Diskant: 3 x 1” silkedome
 • Mellomtonebass: 3 x 4”
 • Farge: Svart eller hvit høyglans

M&K Sound V8

 • Prinsipp: Aktiv, lukket
 • Basselement: 8”
 • Effekt: 150W RMS / 250W peak
 • Frekvensrespons: 30–200 Hz
 • Farge: Svart eller hvit halvmatt
Annonse
Annonse
forfatter

Front: M&K Sound MP-9  10.990 kr
Bak: M&K Sound MP-7  (2 stk)  9.980 kr
Sub: M&K Sound V8  7.990 kr
Totalt:  28.960 kr 

 

Få navn ringer så høyt som Miller & Kreisel når det kommer til hjemmekinohøyttalere. Og selv om ingen av de to grunnleggerne er affiliert med produktene lenger, så er nå danskeide M&K Sound fremdeles en produsent å regne med.

Test: Tre lydplanker med Dolby Atmos – lyd fra himmelen

Høyttalerne lages fremdeles over samme lest, det betyr lukkede kabinetter for en jevnest mulig bassrespons med lav forvrengning, og dessuten dyrere høyttalerelementer enn det som er vanlig for klassen. Derfor finner man da også M&K-systemer i flere profesjonelle filmlydstudioer.

Annonse
M&K Sound MP-9 i hvitt. Foto: M&K Sound

 

Stuevennlig utseende

Men også M&K Sound har skjønt at produkter gjerne også skal ta seg bra ut i en stue, og til det formålet finnes den kompakte M-serien, hvor nyeste tilskudd er lydplanken MP-9.

Test: Apple TV 4K – superbilde til alle

Lydplanken er kompakt og flat nok til å ta seg bra ut hengende på vegg. Vi fikk den i hvit høyglans, og det er ingenting å si på utseendet. Den avtakbare grillen er festet med magneter, slik at planken ser bra ut også med grillen av. Skrutrekkerterminalene på baksiden kunne de kanskje spart seg for, men det ville nok tatt for stor plass med tre sett bananterminaler i et såpass kompakt kabinett.

M&K Sound MP-9 ser også fin ut uten grill, takket være usynlige magnetfester. Foto: M&K Sound

 

Annonse

MP-9 har nemlig tre kanaler, med et venstre, senter og høyre høyttalersystem. Hver av dem er toveis med en 4” bass og 1” silkedomediskant. Lydplanken er passiv, så den trenger forsterker i tillegg. Med en følsomhet på bare 85 dB trengs dobbel forsterkerkraft i forhold til de fleste andre tilsvarende høyttalere. Det betyr at en slank slimline-receiver kan glemmes, en godt voksen til rundt 10.000 kroner er hva du trenger. Et ankepunkt, da mange som ønsker en kompakt og lekker lydplanke nok skulle vært foruten en stor og klumpete forsterkerløsning.

Bakhøyttalere og subwoofer

M&K Sound MP-9 spiller ikke hørbar bass under 80 Hz, som betyr at den trenger en subwoofer for å fungere tilfredsstillende. En naturlig partner er den lille V8. En liten subwoofer som tar svært liten gulvplass, og som ikke koster skjorta. Også denne har lukket kabinett. 150 watts forsterkerkraft er nok til å fylle et ikke altfor stort rom med bra bassnivå.

V8 er en snerten subwoofer som henger meget godt med og spiller god bass. Foto: M&K Sound

 

Dette er egentlig alt man trenger, om man ikke må ha surroundlyd. Men med bare en meter mellom høyre og venstre høyttaler betyr det et ganske snevert lydbilde.

Test: Denon Heos AVR – Trådløs hjemmekino

Annonse

Som bringer oss til MP-7. Også denne er laget for å henges på vegg, og har nøyaktig samme type høyttalerelementer som lydplanken MP-9. Men her slipper man at kabinettet skal huse trippelt sett høyttalerelementer for venstre, senter og høyre kanal, i stedet har man gitt den ene høyttalerkanalen et ekstra basselement, og hvert høyttalerelement opererer i et større kabinettvolum.

Doble 4-tommers mellomtonebasser gir MP-7 en fyldigere lyd og høyere følsomhet enn lydplanken MP-9. Foto. M&K Sound

 

Som betyr en fyldigere lyd og enklere drift, slik at MP-7 har en følsomhet på 88 dB mot 85 for MP-9. Det betyr at forsterkeren må jobbe mindre for å drive bakkanalene, men også at MP-7 er bedre egnet enn MP-9 i et vanlig stereooppsett.

Lydkvaliteten

MP-9 kobles først i stereo sammen med subwooferen. Musikk låter tonalt sett bra, spesielt i mellomtoneområdet er det overraskende god dynamikk. Den nødvendige råskapen er der i godt monn til å håndtere barytonsaksofonen på Morphines Scratch fra 1994-albumet Yes. Subwooferen henger med i svingene, og gjengir bassgitaren med en vesentlig bedre kontroll enn fra vanlige lydplankesystemer. For eksempel har både Sony HT-ST5000 og Samsung HW-K960, begge blant våre soleklare favoritter og heller ikke noen billigplanker, merkbart slappere subwoofere. V8-suben er kjappere, mer kontant og har en tonalt bedre bassgjengivelse. Den låter mer i ett med resten av systemet.

M&K Sound MP-9 er også tilgjengelig i svart pianolakk. Foto: M&K Sound

 

Annonse

Det jeg først og fremst savner er stereobredde. Der hvor aktive lydplanker kan manipulere frem større stereolyd, er M&K-lydplanken avhengig av at den tilkoblede forsterkeren har denne funksjonen. Og siden den da ikke vil være spesielt tilpasset lydplanken men mer en generell tilnærmelse, så får man ikke helt samme effekt. Med andre ord, til musikklytting i stereo ville jeg hatt noe annet, for eksempel MP-7 som her brukes som bakhøyttalere.

M&K Sound MP-9 trenger en del kraft. Minimum en forsterker til 10.000 kroner, selv brukte vi Yamahas kraftigste surroundreceiver RX-A3070. Foto: Yamaha

 

M&K Sound MP-9 trenger kraft

Jeg merket raskt at det ikke holdt å drive lydplanken med Yamaha RX-V781, vår favorittreceiver til 6.000 kroner. Mer kraft var nødvendig, og da har jeg for anledningen stående en Yamaha RX-A3070. Toppmodellen, til 23.000 kroner. Nå sier jeg ikke at den er nødvendig, du kommer langt med noe et sted imellom. Men da er det i hvert fall ikke forsterkeren det står på, og jeg kan konsentrere meg om å vurdere hva M&K-systemet kan levere under optimale forhold.

Musikkutgivelsen Northern Timbre på Blu-ray fra 2L låter fantastisk, og surroundanlegget basert på M&K Sound MP-9 får det frem. Foto: Skjermbilde

 

Bakhøyttalere gjør susen

Når bakhøyttalerne kobles inn, blir saken en ganske annen. Lydbildet vokser seg stort og flott på flerkanals musikkinnspillinger, som Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas’ Blu-ray klassiskutgivelse Northern Timbre utgitt på 2L. Pianoet til Aspaas har en fyldig klang, og selv om lysere tangenter kanskje kunne hatt mer luft i toppen, så gjengis hovedområdet meget overbevisende. Og med bakhøyttalerne trekkes lydbildet bakover og utover, på en måte som gjør at også frontseksjonen låter større. Man blir rett og slett lurt til å tro at lydplanken er to meter lang, når den får spille sammen med bakhøyttalere.

Annonse

Fiolinen til Ragnhild Hemsing har en herlig råskap, hvor hvert stryk gjengis med snert og gnist. Også her ønsker jeg litt mer luft helt i toppen, men det hele låter overraskende troverdig for å komme fra såpass små høyttalere, spesielt når man tar i betraktning den korte avstanden mellom venstre og høyre kanal i frontseksjonen.

Få andre lydplanker gir så heftige opplevelser av filmer som Mad Max: Fury Road. Foto: SF Norge AS

 

Filmopplevelsene

Men det er filmopplevelsene som vil stå i fokus med dette oppsettet. Og der skuffer ikke M&K Sound. Igjen er det dynamikken som imponerer mest. Stemmen til Mad Max i begynnelsen av Fury Road er i utgangspunktet voldsomt stor, med masse informasjon nedover i bassregisteret. Subwooferen henger med i svingene, og lydplanken artikulerer ordene med brask og bram. Det nedre stemmeregisteret låter imponerende, for selv om det både er dypt og heftig, så sklir ikke høyttalerne ut i en treg suppe av noe som skal forestille kino. Jeg vil våge å påstå at dette faktisk er ekte kinoopplevelse i stua. Og det med en lydplanke som fanebærer! Ikke verst! Ok, så er det ikke fullt så brutalt og storvokst som når de samme scenene gjengis med store høyttalere, og når vårt high-end THX høyttalersystem fra Procella kobles inn, så hører man hvordan det virkelig skal låte. Enda større, og enda kraftigere. Men M&K-systemet bevarer kjernen, og har overraskende mye av underholdningsverdien.

Av andre lydplanker er Samsung HW-K960 den eneste jeg vet om som er i nærheten av M&K Sound. Denne har nemlig trådløse bakhøyttalere og dessuten ganske så imponerende Atmos-lyd. Samsung-systemet får dermed frem et større lydbilde enn M&K (om du da ikke kjøper enda et par høyttalere til Atmos-opplevelser). Men Samsung har ikke dynamikken og energien til M&K, ei heller oppløsningen. Det skulle nok bare mangle, for det er en ganske annen prisklasse. For 10.000 kroner får du Samsung-planken med alt innebygd – også forsterkning. M&K koster nesten 30.000 kroner uten forsterkning. Til den prisen er det mye veldig bra utstyr å få kjøpt. Men skal du ha det nærmest usynlig er alternativene få.

Konklusjon

M&K Sound MP-9 er en meget habil lydplanke, med dynamikk som sin beste egenskap. Den henger usedvanlig godt med på alt som skjer, og det med en klangbalanse som gjør filmsporet meget troverdig. Sammen med subwooferen V8 funker den meget bra, såfremt du har en kraftig nok forsterker. Lydplanken er nemlig ganske tungdreven og trenger kraft. Tenk minst 10.000 kroner til en receiver.

Annonse

Da får du kjempebra lyd, men et snevert lydbilde. Den meterlange lydplanken har nemlig et begrenset stereoperspektiv. Det er ikke før man legger til SP-7 som bakhøyttalere at lydplanken kommer helt til sin rett. Da blir det til gjengjeld meget bra, og lydbildet er stort nok til å miste seg selv i. Totalopplevelsen blir da en helt annen enn fra noe annet lydplankesystem vi har testet. Men også dyrere.

Ønsker du et lydplankesystem som tar seg meget godt ut i stua, og som samtidig leverer storslagne hjemmekinoopplevelser, så bør du vurdere dette oppsettet. Vel å merke om du har et sted å gjemme den store forsterkeren som du trenger.

Og selv når den nødvendige forsterkerkraften er på plass, kan det synes mye å betale 30.000 kroner for et høyttalersystem som er såpass begrenset i stereo. Skal du ha et surroundanlegg som spiller musikksamlingen i stereo like overbevisende som surround, vil vi heller anbefale å bruke fem MP-7 rund baut. Litt dyrere, men de har høyere følsomhet og klarer seg dermed med billigere forsterkerkraft. Så havner du nok på rundt 40.000 kroner likevel.

 

Les også

Stortest: 5 surroundreceivere – gåsehud i hjemmekinoen

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Ryktene vil ha det til at Sonos lanserer sine første hodetelefoner i 2021. Slik kan de bli seende ut!
Så lett har det aldri vært å filme i 4K fra luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.