TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Mediespillere

Slaget om sofakosen

Apple mot Google, Microsoft og Sony – hvem har den beste mediespilleren?

forfatter
Publisert 15.01.16 - 06:00
Produkter i testen
 • Microsoft Xbox One
 • Sony Playstation 4
 • Google Chromecast 2
 • Google Nexus Player
 • Apple TV 4. Gen
 • Da vi for noen år siden testet mediespillere, var det et stort utbud av mer eller mindre kjente merker på markedet. Alle forsøkte å løse problemet med hvordan man fikk bildene og filmene sine på TV-en, på en enkel måte. Noen var veldig bra, men ble aldri storselgere. Siden den gang har vi fått smarte TV-er, som ofte har denne funksjonen innebygd. Selv om det ikke var like enkelt, var det tilstrekkelig bra for at interessen for mediespillerne skulle dale ytterligere.

  Vi har også begynt å konsumere media på mobiler og nettbrett, i et omfang som var vanskelig å forutse. Tjenester som Netflix, Viaplay, HBO Nordic og C More tilbyr et enormt utvalg av TV-serier og filmer, til en rimelig penge. Og alle har apper til de mobile apparatene våre, noe som er lettvint når man ligger i sengen. Men det gjorde også det gamle problemet aktuelt igjen: Hvordan i all verden får man det opp på den store skjermen i stuen på en enkel måte?

   

  Strømme til TV-en din

  En måte som har eksistert i mange år, er å benytte en Apple TV. Den kunne ikke spille så mye selv, men den hadde Airplay. Dermed kunne man lett gi beskjed til appen fra iPhone eller iPad om å spille filmen på Apple TV-en, i stedet for på den egne skjermen. Problemet var bare at det krevde at man hadde Apple-gadgets. Men så kom Google med Chromecast. En billig liten pinne man plugget i TV-en, og så kunne man plutselig gjøre det samme fra Android-gadgets også. Strålende!

  Det å sende saker til TV-en er imidlertid ikke fullt så behagelig som å ligge i sofaen med en fjernkontroll. Derfor varte det ikke lenge før Google utviklet sin enkle pinne til en virkelig mediespiller. Nexus Player hadde ordentlig fjernkontroll, og apper på skjermen for å gjøre litt av alt mulig. Og nylig dundret Apple inn på arenaen igjen med en oppdatert Apple TV, som skulle kunne gjøre alt som en iPad kan, bare i storformat på TV-skjermen. Og det gjorde de virkelig bra.

   

  Hva skal man kjøpe?

  Enkelt sagt, kan man si at det avhenger av hva du vil gjøre, og hvordan du konsumerer underholdningen din. Om du i dag oftest ser på nettbrettet, og bare vil ha en storbildeopplevelse iblant, så er det billigst og enklest å «caste» til en Chromecast. Vil du ha appene på skjermen, og velge med fjernkontrollen, er det Nexus Player eller Apple TV som gjelder. Men er du først og fremst en spiller, og det å se på film er sekundært, duger både Xbox og Playstation bra.

   

  Testkriterier

  Mediespillerne i testen skulle kunne vise bilder, spille musikk og vise film på TV-en din, koble til nettet for å vise strømmet film samt kunne betjenes enkelt fra TV-stolen. Dessuten skulle de finnes lett tilgjengelig i Skandinavia, noe som luket bort amerikanske produkter som Amazon Fire TV og Roku. Vi bedømte hvor enkelt det var å installere dem, finne frem til lokale mediefiler, og vi så på hvor stort tilbud av filmtjenester som var tilgjengelig. Derimot var tilbudet av spill ikke viktig i denne testen, og nevnes derfor kun i forbifarten. Til slutt bedømte vi bilde- og lydkvalitet samt hvor fornøyd vi var totalt. Da tok vi også hensyn til prisen.

  Produkter i testen

  Microsoft Xbox One

  Sammenkoblet eske

  Spillkonsoll, Blu-ray-spiller og mediespiller som samarbeider med andre Windows-enheter.

  Er også en kompetent spillkonsoll og Blu-ray-spiller. Samarbeider med Windows 10. Mulighet til å ta imot visse TV-kanaler. Fjernkontroll finnes som tilbehør.
  Få apper for strømming av video fra nettet. En spillkontroll er litt klumpete å bruke som fjernkontroll.

  Sony Playstation 4

  Playstations revansj

  Glem vår forrige test, nå er PS4 en fullstendig mediespiller med nettverksstøtte og flere apper.

  Spotify pent integrert som musikkspiller overalt. Noen flere apper enn Xbox. Endelig en fjernkontroll på veg.
  Savner fortsatt mange lokale tjenester for strømming av video. Spillkontrollen er ikke helt intuitiv å bruke som fjernkontroll for media.

  Google Chromecast 2

  Billig og enkel

  Ingen løsning er enklere for den som bare vil ha filmene fra nettbrettet til TV-en.

  Så billig at man kan kjøpe flere. Enkel installasjon og bruk. Blokkerer ikke lenger andre HDMI-porter.
  Helt avhengig av mobilen eller nettbrettet som fjernkontroll. Begrensede muligheter sammenlignet med ordentlige mediespillere.

  Google Nexus Player

  Venter på innhold

  En lovende mediespiller som akkurat nå knapt har noe å vise deg.

  En lovende plattform for fremtiden. Bra fjernkontroll med mikrofon. Spillkontroller gir mulighet til bedre styring av spillene.
  En katastrofal mangel på apper, til tross for at det ikke er en helt ny plattform. Ingen nettverkskontakt for den med dårlig Wifi-dekning.

  Apple TV 4. Gen

  Revolusjonerende mediespiller

  Apple TV har blitt gjenfødt med et grenseløst tilbud av apper, og en smart fjernkontroll.

  App Store gir uendelige muligheter. Smidig fjernkontroll med gyro. Så mye mer enn en mediespiller.
  Siri finnes ennå ikke på norsk, noe som ødelegger en stor del av poenget. Ingen separat lydutgang om man vil koble den til en projektor.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Dundrer løs i hjemmekinoen Musical Fidelity M6x 250.7 er en "superstille" 7-kanals forsterker, med nok gamp til å mørkbanke enhver stakkar.
  Sonos Sub Mini: Er den verdt ventetiden? Er den nye mini-subwooferen fra Sonos rett og slett for dyr? Audun fra Lyd & Bilde-redaksjonen deler sine betraktninger.
  Kanskje den heftigste i sitt slag Senterhøyttalere er ikke som denne.
  Så billig får du ikke 150 tommer Epsons laserprojektor kan stå i stuen.
  Yamaha: Stor lyd fra liten lydplanke? Yamaha lover full lyd fra liten plass, med SR-C30A.
  Stranger Things får spatial audio Fjerde sesong av Stranger Things kommer snart til å låte enda bedre.
  Følg Lyd & Bilde