Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 05Delta

: 5 2.1 anlegg med Blu-ray

Kompakt og kompetent kino

Du trenger ikke fylle stua med høyttalere for å forbedre TV-lyden. I mange tilfeller holder det med to høyttalere og en subwoofer. Og Blu-ray, selvsagt.

Skrevet av / 14.03.12 - 07:16
5 2.1 anlegg med Blu-ray
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Jeg har ikke tall på hvor mange hjem jeg har vært i, hvor en høykvalitets TV står og soler seg i sin egen glans, men hvor lyden ikke i det hele tatt står i samsvar med den gode bildekvaliteten. På spørsmål om vertene ikke har vurdert å oppgradere til bedre lyd, er svaret ofte at det har de ikke råd til. Eller de har ikke plass. For må de ikke også ha høyttalere bak sofaen for at det skal være noe poeng? Selv om jeg selvsagt vil anbefale et fullt surroundoppsett der det er plass til det, er det slett ikke nødvendig for å løfte TV- og filmopplevelsen flere hakk. Og, nei, det trenger heller ikke være dyrt. Sannheten er at lydkvaliteten fra de aller fleste TV-er er begredelig, og det er ingen vanskelig oppgave å gjøre det bedre. Vil du slippe bakhøyttalere, er løsningen enten en lydplanke (monteres under en veggmontert TV), eller som i dette tilfellet et 2.1-anlegg (to høyttalere pluss basshøyttaler). Høyttalerne plasseres på hver sin side av TV-en, og er derfor en god løsning om TV-en din står på benk. En lydplanke funker ikke nødvendigvis like godt på benk, ettersom den kan komme i veien for TV-ens fjernkontrollsensor.

Krav
Det finnes lydanlegg i alle prisklasser, og noen av dem tar garantert rotta på økonomien. I denne testen fokuserer vi derimot på at ”alle” skal ha råd og at det ikke skal oppta stor plass. Det må også gjerne være enkelt å koble opp og bruke. Kravet vi setter til lydkvalitet er enkelt: Det skal være vesentlig bedre enn lyden fra TV-apparatet. Det faktum at anleggene i denne testen har en basshøyttaler (subwoofer) vil alene nærmest garantere at kravet innfris. Det er i tillegg viktig at mellomtoneområdet er bra nok til å få frem dialogene uten at de låter ”bøttete” eller rumler. I hvert fall ved normalt lydnivå. Vi forventer ikke at de billigste anleggene kan dra på veldig høyt før lydbildet begynner å vakle, men de er vesentlig kraftigere enn TV-apparatet. De som ønsker å bruke anlegget til å også spille musikk, kan med fordel se nærmere på de to dyreste anleggene i denne testen.

Et utvalg
I denne testen tar vi for oss tre anlegg i den billige enden av prisstigen, fra henholdsvis Philips, LG og Pioneer. Kravene til disse er å løfte filmopplevelsene betraktelig fra TV-lyden, i tillegg til å gi bra bilde på Blu-ray og være enkle i bruk. I tillegg har vi tatt med to litt dyrere, fra Harman/Kardon og Philips, i håp om å avdekke en lydkvalitet som også yter musikken rettferdighet. Det er ikke det at man ikke kan bruke de billigste også til dette formålet, men musikk av noe annet enn det enkleste slaget vil avsløre for mange svakheter til at det blir spesielt underholdende i lengden. Dessverre er det fremdeles slik at kvalitet koster penger.

Priser og tilgjengelighet
Prisene vi har oppgitt er laveste butikkpris i skrivende stund. I tillegg har vi valgt å oppgi laveste tilgjengelige pris fra internettbutikker, i følge prisjakt.no.

De fleste produsenter lanserer nye produkter rundt sommertid. Produktene vi har klart å få tak i til denne testen, er derfor ikke av aller nyeste modeller. Men vi har fått bekreftet av importørene at samtlige produkter er å få kjøpt i handelen i hvert fall noen måneder fremover.

 

Produkter i denne test

Harman/Kardon BDS 470

Best på lyd

Harman/Kardon BDS 470 er testens desidert kraftigste system. Et underholdningssenter som virkelig gir valuta for pengene.

Kraftig og god lyd Tilkoblinger Autooppsett
Ikke strømming
Les hele testen

Philips HTS9221/HTS9241

Sans for detaljer

Det dyreste Philips-anlegget er like lett å bruke som det rimeligste, og har vesentlig bedre lyd.

Brukervennlig God fjernkontroll Flott lyd
Ingen HDMI-innganger Mangler litt på rå kraft
Les hele testen

Philips HTS7201

Mer oppløsning

Philips HTS7201 er blant de mest brukervennlige i testen, og låter dessuten meget bra til prisen.

Brukervennlig God fjernkontroll Imponerende lyd til prisen
Ingen HDMI-innganger
Les hele testen

Pioneer BCS-FS515

Bedre fokus

Pioneer-anlegget har sin styrke i mellomtoneområdet, som er ganske fokusert, prisen tatt i betraktning.

2 HDMI-innganger Fokusert mellomtone
Ikke strømming Mangler overtoner
Les hele testen

LG HX46R

Nesten gratis

Anlegget fra LG gir imponerende mye for nesten ingen penger. I hvert fall når vi snakker funksjoner.

Brukervennlig Billig Grei lyd
Ingen aha-opplevelser
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Hvor bra er Sonys beste lydplanke?

Ny Blu-ray spiller for de kresne

Scroll to Top