Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

5 2.1 anlegg med Blu-ray

Kompakt og kompetent kino

Du trenger ikke fylle stua med høyttalere for å forbedre TV-lyden. I mange tilfeller holder det med to høyttalere og en subwoofer. Og Blu-ray, selvsagt.

Jeg har ikke tall på hvor mange hjem jeg har vært i, hvor en høykvalitets TV står og soler seg i sin egen glans, men hvor lyden ikke i det hele tatt står i samsvar med den gode bildekvaliteten. På spørsmål om vertene ikke har vurdert å oppgradere til bedre lyd, er svaret ofte at det har de ikke råd til. Eller de har ikke plass. For må de ikke også ha høyttalere bak sofaen for at det skal være noe poeng? Selv om jeg selvsagt vil anbefale et fullt surroundoppsett der det er plass til det, er det slett ikke nødvendig for å løfte TV- og filmopplevelsen flere hakk. Og, nei, det trenger heller ikke være dyrt. Sannheten er at lydkvaliteten fra de aller fleste TV-er er begredelig, og det er ingen vanskelig oppgave å gjøre det bedre. Vil du slippe bakhøyttalere, er løsningen enten en lydplanke (monteres under en veggmontert TV), eller som i dette tilfellet et 2.1-anlegg (to høyttalere pluss basshøyttaler). Høyttalerne plasseres på hver sin side av TV-en, og er derfor en god løsning om TV-en din står på benk. En lydplanke funker ikke nødvendigvis like godt på benk, ettersom den kan komme i veien for TV-ens fjernkontrollsensor.

Krav
Det finnes lydanlegg i alle prisklasser, og noen av dem tar garantert rotta på økonomien. I denne testen fokuserer vi derimot på at ”alle” skal ha råd og at det ikke skal oppta stor plass. Det må også gjerne være enkelt å koble opp og bruke. Kravet vi setter til lydkvalitet er enkelt: Det skal være vesentlig bedre enn lyden fra TV-apparatet. Det faktum at anleggene i denne testen har en basshøyttaler (subwoofer) vil alene nærmest garantere at kravet innfris. Det er i tillegg viktig at mellomtoneområdet er bra nok til å få frem dialogene uten at de låter ”bøttete” eller rumler. I hvert fall ved normalt lydnivå. Vi forventer ikke at de billigste anleggene kan dra på veldig høyt før lydbildet begynner å vakle, men de er vesentlig kraftigere enn TV-apparatet. De som ønsker å bruke anlegget til å også spille musikk, kan med fordel se nærmere på de to dyreste anleggene i denne testen.

Et utvalg
I denne testen tar vi for oss tre anlegg i den billige enden av prisstigen, fra henholdsvis Philips, LG og Pioneer. Kravene til disse er å løfte filmopplevelsene betraktelig fra TV-lyden, i tillegg til å gi bra bilde på Blu-ray og være enkle i bruk. I tillegg har vi tatt med to litt dyrere, fra Harman/Kardon og Philips, i håp om å avdekke en lydkvalitet som også yter musikken rettferdighet. Det er ikke det at man ikke kan bruke de billigste også til dette formålet, men musikk av noe annet enn det enkleste slaget vil avsløre for mange svakheter til at det blir spesielt underholdende i lengden. Dessverre er det fremdeles slik at kvalitet koster penger.

Priser og tilgjengelighet
Prisene vi har oppgitt er laveste butikkpris i skrivende stund. I tillegg har vi valgt å oppgi laveste tilgjengelige pris fra internettbutikker, i følge prisjakt.no.

De fleste produsenter lanserer nye produkter rundt sommertid. Produktene vi har klart å få tak i til denne testen, er derfor ikke av aller nyeste modeller. Men vi har fått bekreftet av importørene at samtlige produkter er å få kjøpt i handelen i hvert fall noen måneder fremover.

Annonse

 

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Harman/Kardon BDS 470

Best på lyd

Harman/Kardon BDS 470 er testens desidert kraftigste system. Et underholdningssenter som virkelig gir valuta for pengene.

Kraftig og god lyd Tilkoblinger Autooppsett
Ikke strømming

Philips HTS9221/HTS9241

Sans for detaljer

Det dyreste Philips-anlegget er like lett å bruke som det rimeligste, og har vesentlig bedre lyd.

Brukervennlig God fjernkontroll Flott lyd
Ingen HDMI-innganger Mangler litt på rå kraft

Philips HTS7201

Mer oppløsning

Philips HTS7201 er blant de mest brukervennlige i testen, og låter dessuten meget bra til prisen.

Brukervennlig God fjernkontroll Imponerende lyd til prisen
Ingen HDMI-innganger

Pioneer BCS-FS515

Bedre fokus

Pioneer-anlegget har sin styrke i mellomtoneområdet, som er ganske fokusert, prisen tatt i betraktning.

2 HDMI-innganger Fokusert mellomtone
Ikke strømming Mangler overtoner

LG HX46R

Nesten gratis

Anlegget fra LG gir imponerende mye for nesten ingen penger. I hvert fall når vi snakker funksjoner.

Brukervennlig Billig Grei lyd
Ingen aha-opplevelser
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

3 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.