: 5 2.1 anlegg med Blu-ray

Kompakt og kompetent kino

Du trenger ikke fylle stua med høyttalere for å forbedre TV-lyden. I mange tilfeller holder det med to høyttalere og en subwoofer. Og Blu-ray, selvsagt.
Annonse
Annonse
forfatter

Jeg har ikke tall på hvor mange hjem jeg har vært i, hvor en høykvalitets TV står og soler seg i sin egen glans, men hvor lyden ikke i det hele tatt står i samsvar med den gode bildekvaliteten. På spørsmål om vertene ikke har vurdert å oppgradere til bedre lyd, er svaret ofte at det har de ikke råd til. Eller de har ikke plass. For må de ikke også ha høyttalere bak sofaen for at det skal være noe poeng? Selv om jeg selvsagt vil anbefale et fullt surroundoppsett der det er plass til det, er det slett ikke nødvendig for å løfte TV- og filmopplevelsen flere hakk. Og, nei, det trenger heller ikke være dyrt. Sannheten er at lydkvaliteten fra de aller fleste TV-er er begredelig, og det er ingen vanskelig oppgave å gjøre det bedre. Vil du slippe bakhøyttalere, er løsningen enten en lydplanke (monteres under en veggmontert TV), eller som i dette tilfellet et 2.1-anlegg (to høyttalere pluss basshøyttaler). Høyttalerne plasseres på hver sin side av TV-en, og er derfor en god løsning om TV-en din står på benk. En lydplanke funker ikke nødvendigvis like godt på benk, ettersom den kan komme i veien for TV-ens fjernkontrollsensor.

Krav
Det finnes lydanlegg i alle prisklasser, og noen av dem tar garantert rotta på økonomien. I denne testen fokuserer vi derimot på at ”alle” skal ha råd og at det ikke skal oppta stor plass. Det må også gjerne være enkelt å koble opp og bruke. Kravet vi setter til lydkvalitet er enkelt: Det skal være vesentlig bedre enn lyden fra TV-apparatet. Det faktum at anleggene i denne testen har en basshøyttaler (subwoofer) vil alene nærmest garantere at kravet innfris. Det er i tillegg viktig at mellomtoneområdet er bra nok til å få frem dialogene uten at de låter ”bøttete” eller rumler. I hvert fall ved normalt lydnivå. Vi forventer ikke at de billigste anleggene kan dra på veldig høyt før lydbildet begynner å vakle, men de er vesentlig kraftigere enn TV-apparatet. De som ønsker å bruke anlegget til å også spille musikk, kan med fordel se nærmere på de to dyreste anleggene i denne testen.

Et utvalg
I denne testen tar vi for oss tre anlegg i den billige enden av prisstigen, fra henholdsvis Philips, LG og Pioneer. Kravene til disse er å løfte filmopplevelsene betraktelig fra TV-lyden, i tillegg til å gi bra bilde på Blu-ray og være enkle i bruk. I tillegg har vi tatt med to litt dyrere, fra Harman/Kardon og Philips, i håp om å avdekke en lydkvalitet som også yter musikken rettferdighet. Det er ikke det at man ikke kan bruke de billigste også til dette formålet, men musikk av noe annet enn det enkleste slaget vil avsløre for mange svakheter til at det blir spesielt underholdende i lengden. Dessverre er det fremdeles slik at kvalitet koster penger.

Priser og tilgjengelighet
Prisene vi har oppgitt er laveste butikkpris i skrivende stund. I tillegg har vi valgt å oppgi laveste tilgjengelige pris fra internettbutikker, i følge prisjakt.no.

De fleste produsenter lanserer nye produkter rundt sommertid. Produktene vi har klart å få tak i til denne testen, er derfor ikke av aller nyeste modeller. Men vi har fått bekreftet av importørene at samtlige produkter er å få kjøpt i handelen i hvert fall noen måneder fremover.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Produkter i testen

Harman/Kardon BDS 470

Best på lyd

Harman/Kardon BDS 470 er testens desidert kraftigste system. Et underholdningssenter som virkelig gir valuta for pengene.

Kraftig og god lyd Tilkoblinger Autooppsett
Ikke strømming

Philips HTS9221/HTS9241

Sans for detaljer

Det dyreste Philips-anlegget er like lett å bruke som det rimeligste, og har vesentlig bedre lyd.

Brukervennlig God fjernkontroll Flott lyd
Ingen HDMI-innganger Mangler litt på rå kraft

Philips HTS7201

Mer oppløsning

Philips HTS7201 er blant de mest brukervennlige i testen, og låter dessuten meget bra til prisen.

Brukervennlig God fjernkontroll Imponerende lyd til prisen
Ingen HDMI-innganger

Pioneer BCS-FS515

Bedre fokus

Pioneer-anlegget har sin styrke i mellomtoneområdet, som er ganske fokusert, prisen tatt i betraktning.

2 HDMI-innganger Fokusert mellomtone
Ikke strømming Mangler overtoner

LG HX46R

Nesten gratis

Anlegget fra LG gir imponerende mye for nesten ingen penger. I hvert fall når vi snakker funksjoner.

Brukervennlig Billig Grei lyd
Ingen aha-opplevelser
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!