Search
Generic filters

5 2.1 anlegg med Blu-ray

Kompakt og kompetent kino

Du trenger ikke fylle stua med høyttalere for å forbedre TV-lyden. I mange tilfeller holder det med to høyttalere og en subwoofer. Og Blu-ray, selvsagt.

Jeg har ikke tall på hvor mange hjem jeg har vært i, hvor en høykvalitets TV står og soler seg i sin egen glans, men hvor lyden ikke i det hele tatt står i samsvar med den gode bildekvaliteten. På spørsmål om vertene ikke har vurdert å oppgradere til bedre lyd, er svaret ofte at det har de ikke råd til. Eller de har ikke plass. For må de ikke også ha høyttalere bak sofaen for at det skal være noe poeng? Selv om jeg selvsagt vil anbefale et fullt surroundoppsett der det er plass til det, er det slett ikke nødvendig for å løfte TV- og filmopplevelsen flere hakk. Og, nei, det trenger heller ikke være dyrt. Sannheten er at lydkvaliteten fra de aller fleste TV-er er begredelig, og det er ingen vanskelig oppgave å gjøre det bedre. Vil du slippe bakhøyttalere, er løsningen enten en lydplanke (monteres under en veggmontert TV), eller som i dette tilfellet et 2.1-anlegg (to høyttalere pluss basshøyttaler). Høyttalerne plasseres på hver sin side av TV-en, og er derfor en god løsning om TV-en din står på benk. En lydplanke funker ikke nødvendigvis like godt på benk, ettersom den kan komme i veien for TV-ens fjernkontrollsensor.

Krav
Det finnes lydanlegg i alle prisklasser, og noen av dem tar garantert rotta på økonomien. I denne testen fokuserer vi derimot på at ”alle” skal ha råd og at det ikke skal oppta stor plass. Det må også gjerne være enkelt å koble opp og bruke. Kravet vi setter til lydkvalitet er enkelt: Det skal være vesentlig bedre enn lyden fra TV-apparatet. Det faktum at anleggene i denne testen har en basshøyttaler (subwoofer) vil alene nærmest garantere at kravet innfris. Det er i tillegg viktig at mellomtoneområdet er bra nok til å få frem dialogene uten at de låter ”bøttete” eller rumler. I hvert fall ved normalt lydnivå. Vi forventer ikke at de billigste anleggene kan dra på veldig høyt før lydbildet begynner å vakle, men de er vesentlig kraftigere enn TV-apparatet. De som ønsker å bruke anlegget til å også spille musikk, kan med fordel se nærmere på de to dyreste anleggene i denne testen.

Et utvalg
I denne testen tar vi for oss tre anlegg i den billige enden av prisstigen, fra henholdsvis Philips, LG og Pioneer. Kravene til disse er å løfte filmopplevelsene betraktelig fra TV-lyden, i tillegg til å gi bra bilde på Blu-ray og være enkle i bruk. I tillegg har vi tatt med to litt dyrere, fra Harman/Kardon og Philips, i håp om å avdekke en lydkvalitet som også yter musikken rettferdighet. Det er ikke det at man ikke kan bruke de billigste også til dette formålet, men musikk av noe annet enn det enkleste slaget vil avsløre for mange svakheter til at det blir spesielt underholdende i lengden. Dessverre er det fremdeles slik at kvalitet koster penger.

Priser og tilgjengelighet
Prisene vi har oppgitt er laveste butikkpris i skrivende stund. I tillegg har vi valgt å oppgi laveste tilgjengelige pris fra internettbutikker, i følge prisjakt.no.

De fleste produsenter lanserer nye produkter rundt sommertid. Produktene vi har klart å få tak i til denne testen, er derfor ikke av aller nyeste modeller. Men vi har fått bekreftet av importørene at samtlige produkter er å få kjøpt i handelen i hvert fall noen måneder fremover.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Harman/Kardon BDS 470
Harman/Kardon BDS 470 er testens desidert kraftigste system. Et underholdningssenter som virkelig gir valuta for pengene.
Philips HTS9221/HTS9241
Det dyreste Philips-anlegget er like lett å bruke som det rimeligste, og har vesentlig bedre lyd.
Philips HTS7201
Philips HTS7201 er blant de mest brukervennlige i testen, og låter dessuten meget bra til prisen.
Pioneer BCS-FS515
Pioneer-anlegget har sin styrke i mellomtoneområdet, som er ganske fokusert, prisen tatt i betraktning.
LG HX46R
Anlegget fra LG gir imponerende mye for nesten ingen penger. I hvert fall når vi snakker funksjoner.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.
  Thorens halvautomatiske og direktedrevne platespiller, trenger et solid fundament for å yte sitt beste.
  Som en ekte babelfisk oversetter disse øreproppene alt du sier – og tilbake – på direkten.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  BenQ W5700

  Veil.pris 27999 ,- Rimelig kinomaskin med 4K Sjekk beste pris

  BenQ GS1

  Veil.pris 6149 ,- Se film hvor du vil Sjekk beste pris

  Philips PicoPix PPX4835

  Veil.pris 4990 ,- Bare bra på papiret Sjekk beste pris

  Philips PicoPix PPX3417W

  Veil.pris 3795 ,- Mange triks i ermet Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.