TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

5 2.1 anlegg med Blu-ray

Kompakt og kompetent kino

Du trenger ikke fylle stua med høyttalere for å forbedre TV-lyden. I mange tilfeller holder det med to høyttalere og en subwoofer. Og Blu-ray, selvsagt.

forfatter
Publisert 14.03.12 - 07:16
Produkter i testen
 • Harman/Kardon BDS 470
 • Philips HTS9221/HTS9241
 • Philips HTS7201
 • Pioneer BCS-FS515
 • LG HX46R
 • Jeg har ikke tall på hvor mange hjem jeg har vært i, hvor en høykvalitets TV står og soler seg i sin egen glans, men hvor lyden ikke i det hele tatt står i samsvar med den gode bildekvaliteten. På spørsmål om vertene ikke har vurdert å oppgradere til bedre lyd, er svaret ofte at det har de ikke råd til. Eller de har ikke plass. For må de ikke også ha høyttalere bak sofaen for at det skal være noe poeng? Selv om jeg selvsagt vil anbefale et fullt surroundoppsett der det er plass til det, er det slett ikke nødvendig for å løfte TV- og filmopplevelsen flere hakk. Og, nei, det trenger heller ikke være dyrt. Sannheten er at lydkvaliteten fra de aller fleste TV-er er begredelig, og det er ingen vanskelig oppgave å gjøre det bedre. Vil du slippe bakhøyttalere, er løsningen enten en lydplanke (monteres under en veggmontert TV), eller som i dette tilfellet et 2.1-anlegg (to høyttalere pluss basshøyttaler). Høyttalerne plasseres på hver sin side av TV-en, og er derfor en god løsning om TV-en din står på benk. En lydplanke funker ikke nødvendigvis like godt på benk, ettersom den kan komme i veien for TV-ens fjernkontrollsensor.

  Krav
  Det finnes lydanlegg i alle prisklasser, og noen av dem tar garantert rotta på økonomien. I denne testen fokuserer vi derimot på at ”alle” skal ha råd og at det ikke skal oppta stor plass. Det må også gjerne være enkelt å koble opp og bruke. Kravet vi setter til lydkvalitet er enkelt: Det skal være vesentlig bedre enn lyden fra TV-apparatet. Det faktum at anleggene i denne testen har en basshøyttaler (subwoofer) vil alene nærmest garantere at kravet innfris. Det er i tillegg viktig at mellomtoneområdet er bra nok til å få frem dialogene uten at de låter ”bøttete” eller rumler. I hvert fall ved normalt lydnivå. Vi forventer ikke at de billigste anleggene kan dra på veldig høyt før lydbildet begynner å vakle, men de er vesentlig kraftigere enn TV-apparatet. De som ønsker å bruke anlegget til å også spille musikk, kan med fordel se nærmere på de to dyreste anleggene i denne testen.

  Et utvalg
  I denne testen tar vi for oss tre anlegg i den billige enden av prisstigen, fra henholdsvis Philips, LG og Pioneer. Kravene til disse er å løfte filmopplevelsene betraktelig fra TV-lyden, i tillegg til å gi bra bilde på Blu-ray og være enkle i bruk. I tillegg har vi tatt med to litt dyrere, fra Harman/Kardon og Philips, i håp om å avdekke en lydkvalitet som også yter musikken rettferdighet. Det er ikke det at man ikke kan bruke de billigste også til dette formålet, men musikk av noe annet enn det enkleste slaget vil avsløre for mange svakheter til at det blir spesielt underholdende i lengden. Dessverre er det fremdeles slik at kvalitet koster penger.

  Priser og tilgjengelighet
  Prisene vi har oppgitt er laveste butikkpris i skrivende stund. I tillegg har vi valgt å oppgi laveste tilgjengelige pris fra internettbutikker, i følge prisjakt.no.

  De fleste produsenter lanserer nye produkter rundt sommertid. Produktene vi har klart å få tak i til denne testen, er derfor ikke av aller nyeste modeller. Men vi har fått bekreftet av importørene at samtlige produkter er å få kjøpt i handelen i hvert fall noen måneder fremover.

   

  Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

  Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

  LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

  Vi tester for deg!

  Produkter i testen

  Harman/Kardon BDS 470

  Best på lyd

  Harman/Kardon BDS 470 er testens desidert kraftigste system. Et underholdningssenter som virkelig gir valuta for pengene.

  Kraftig og god lyd Tilkoblinger Autooppsett
  Ikke strømming

  Philips HTS9221/HTS9241

  Sans for detaljer

  Det dyreste Philips-anlegget er like lett å bruke som det rimeligste, og har vesentlig bedre lyd.

  Brukervennlig God fjernkontroll Flott lyd
  Ingen HDMI-innganger Mangler litt på rå kraft

  Philips HTS7201

  Mer oppløsning

  Philips HTS7201 er blant de mest brukervennlige i testen, og låter dessuten meget bra til prisen.

  Brukervennlig God fjernkontroll Imponerende lyd til prisen
  Ingen HDMI-innganger

  Pioneer BCS-FS515

  Bedre fokus

  Pioneer-anlegget har sin styrke i mellomtoneområdet, som er ganske fokusert, prisen tatt i betraktning.

  2 HDMI-innganger Fokusert mellomtone
  Ikke strømming Mangler overtoner

  LG HX46R

  Nesten gratis

  Anlegget fra LG gir imponerende mye for nesten ingen penger. I hvert fall når vi snakker funksjoner.

  Brukervennlig Billig Grei lyd
  Ingen aha-opplevelser
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  3 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Norge Fra i dag kan Googles nye Chromecast forhåndsbestilles i Norge. Den byr blant annet på en inkludert fjernkontroll og Google TV. Fra 21. juni er den også tilgjengelig i butikkene
  Farvel, Onkyo! Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.
  Sjekk ut Sonys nye 4K-projektorer Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!
  Ta med deg bildet hvor som helst! Samsung The Freestyle er en kjekk projektor når du trenger rask og enkel videounderholdning i stort format – men har også noen begrensninger.
  McIntosh oppdaterer MX100 med Control4 Nå kan du integrere prosessoren i smarthjemmet ditt.
  Ny Blu-ray spiller fra Reavon Nykommeren UBR-X110 er oppgradert med muligheten for å spille SA-CD.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend