: Earthquake CinenovaGrande

Stor, større, størst

Den enorme 7-kanals CinenovaGrande effektforsterker kan også spille musikk!
Lyd & Bilde mener
Kraft så det holder Musikalitet
Stor og tung Krever ren strøm
Spesifikasjoner
 • 1450 watt / 1 ohm
 • 1000 watt / 2 ohm
 • 660 watt / 4 ohm
 • 330 watt / 8 ohm
 • 1500 watt brobygget / 8 ohm
 • 2500 watt brobygget / 4 ohm
 • 2800 watt brobygget / 2 ohm
 • XLR og RCA innganger
 • Frekvensområde 20 Hz - 20 kHz
 • Innebygget variabelt hi-pass/lo-pass delingsfilter
 • Vekt 61,5 kg
Annonse
Annonse

Earthquake heter firmaet, et navn som forplikter. De er blitt kjent for å by på rystende opplevelser på mange måter. En er at de har et par spesielle buttkickers som virkelig kicks *ss. En buttkicker er en høyttalermotor (med magnetsystem) som kan kobles til din stol, en plattform møblene står på eller lignende og setter hele kroppen i svingninger når det er dyp bass. Effekten ved for eksempel katastrofefilmer eller Jurassic Park-type og lignende filmer er overveldende og gir en – ja, unnskyld – bokstavelig talt rystende opplevelse.

Firmaet har også et stort bilstereoprogram med voldsomme basshøyttalere – her finnes noen av de heftigste basshøyttalerne jeg både har sett og hørt, med magnetsystem som ikke er av denne verden. De har også hi-fi-høyttalere i sitt program. Og – de har elektronikk, ganske spesiell elektronikk til og med. Det er også elektronikk fra Earthquake vi skal se nærmere på her, i form av en 7-kanals effektforsterker av den mer voldsomme typen.

Syv kanaler
De har i mange år hatt en heftig mangekanals kinoeffektforsterker på programmet. Da man så skulle ta frem en billigere modell, gjorde man noen tekniske landevinninger som man besluttet også skulle komme den store modellen til gode.

De forskjellige mulighetene på hver forsterker. Dessuten kan to forsterkere brokobles til voldsom power.
De forskjellige mulighetene på hver forsterker. Dessuten kan to forsterkere brokobles til voldsom power.

CinenovaGrande, som den store modellen heter, er virkelig et beist. Det merker man allerede når man får den levert. Det kreves to mann for å ta hånd om det drøyt 60 kg tunge apparatet. Det låter voldsomt, men når man ser hvordan forsterkeren er oppbygd er det ikke så rart.

Moduloppbygging er nøkkelordet. Det betyr at det sitter syv like og komplette forsterkere med hver sin kondensatorbank i apparatet. Det betyr at den effekten som forsterkeren kan gi, er lik for alle kanalene uansett hvor mange kanaler som spiller.

På (veldig) mange surroundreceivere for eksempel, angis utgangseffekten til hva forsterkeren kan prestere når strømforsyningen bare skal dra en eneste kanal, og ikke syv. Det blir nesten som man oppgir bensinforbruket på en moderne bil, alltid under så optimale forhold som mulig, og som derfor gir bilen like stor sjanse til å oppnå de oppgitte data som en snøball har sjanse til å overleve i en varm stekepanne. Slik er det også mange ganger med surroundforsterkere.

Men det er ikke tilfellet med CinenovaGrande. Se på de oppgitte utgangseffektene og du forstår at her finnes det resurser utover det vanlige. Spesielt når man brokobler to forsterkere og får effekter du normalt ikke har en sjanse til å få i en forsterker. Det er et veritabelt kraftverk vi har med å gjøre.

Forsterkeren blir også fleksibel takket være at hver enkelt kanal har innebygget variabelt hi-pass/lo-pass delingsfilter, og som gjør at de ulike forsterkerne virkelig kan spesialtilpasses den typen surroundkanal de skal spille.

Landevinningene
Det nye som gjorde at man valgte å produsere den nye og reviderte versjonen av CinenovaGrande er først et beskyttelseskretssystem kalt MARS. Det handler om at beskyttelseskretsen registrerer høyttalerutgangenes elektromagnetiske signatur, som man kaller det, slik at beskyttelseskretsen er helt adskilt fra audiokretsene. Det hele bygger på H.C. Ørsteds teorier.

Hver av forsterkerne har sin egen kondensatorbank, noe som hjelper til med å få strømforsyningen til å bli optimal, uavhengig av hvor mange forsterkere som spiller for øyeblikket.
Hver av forsterkerne har sin egen kondensatorbank, noe som hjelper til med å få strømforsyningen til å bli optimal, uavhengig av hvor mange forsterkere som spiller for øyeblikket.

Ion, In-circuit Optimization Network er neste landevinning. Den innebærer at man kan tweake og optimere den ferdigbygde kretsen via en diagnostikkdatamaskin.

Den tredje er ConCurrent strømforsyning, som sier at den kan gi full kraft til alle kanaler samtidig. Det handler om at hver kanal har sin egen kondensatorbank og utgang fra transformatoren, og trenger derfor ikke dele strømmen med noen annen forsterker. Ja, jeg vet at det er ultrakorte forklaringer, men plassen her tillater ikke mer. Spesielt interesserte kan finne ut mer på Earthquakes hjemmesider.

Enkelt og greit
I prinsippet er det enkelheten selv å bruke CinenovaGrande. Du kan benytte XLR eller RCA til inngangen og så er det bare å henge på høyttaleren det er snakk om. Vil man brokoble to forsterkere og få effekt så det holder, gjør de medfølgende instruksjonene at du har vanskelig for å gjøre feil. Men sjekk at dine høyttalere kan takle effekten, det kan bli mange watt du heller i dem! Dersom du vil benytte kanalenes hi/lo-pass-filter er det også meget enkelt. Ikke noe tegnvindu, menyer og styring med fjernkontroll, det er brytere, skyveknapper og potentiometer det handler om. Rent analogt, med andre ord.

Strømkabelen er spesiell og du kan ikke benytte en standardkabel. Forsterkeren trives best med jord og ren strøm, jeg fikk i hvert fall en anelse strømduring ved et par tilfeller da jeg forsøkte å kjøre ujordet via et vanlig vegguttak, uten min vanlige Quantum-boks. På baksiden finnes også en slags hovedstrømbryter som gir inntrykk av et industriapparat. Fronten har bare av/på og seks indikatorlamper. En høyst begripelig forsterker, altså.

Kraft, styrke – og musikk
Ok, kraft og styrke er vel og bra til surround. Men jeg har en annen måte å se det på. At et apparat er bra til surround gjør det ikke automatisk bra til musikk. Om det derimot er bra til musikk, er det nesten uten unntak også bra til surround.

Var det noen som sa kompakt oppbygning? Den enorme ringkjernetransformatoren sitter boltet til frontplaten.
Var det noen som sa kompakt oppbygning? Den enorme ringkjernetransformatoren sitter boltet til frontplaten.

Derfor starter vi naturligvis med musikk. Et kraftverk som dette skal naturligvis få spille – Kraftwerk! Innspillingene fra Kling & Klang Studio handler foruten et, etter min mening, suverent musikalsk innhold om transienthurtighet, presisjon og dynamikk. Og her overrasker Earthquake CinenovaGrande ved å ta seg av gjengivelsen på en måte som mange rendyrkede high-end effektforsterkere skulle kunne ønske de var i stand til. Her finnes både kraft og presisjon, dynamikk og en aldeles utmerket bakgrunnsstillhet. Det fungerer helt enkelt meget fint.

Forsøker vi i stedet en gammel finstemt innspilling som En gång i Stockholm med Monica Zetterlund, får vi både riktig patina over innspillingen og den spesielle drømmestemningen som bare et godt anlegget kan gi. For å få dette frem må det være en stille og svart bakgrunn, og forsterkeren må gi et så lite eget fingeravtrykk som mulig. CinenovaGrande klarer dette på en overraskende fin måte selv målt etter high-end standard. Jeg er overrasket over hvor musikalsk og sprøtt dette kraftverket også kan spille. Det er meget bra.

cinenovagrande_06

Surround da? Ja, la oss bare si at du kan få all den kraft du trenger – og litt til. Dette er en meget kompetent effektforsterker, og fleksibiliteten ved at du eksempelvis kan få et femkanalssystem og legge til to passive subwoofere fra samme effektforsterker gjør det hele meget spennende. Spesielt kanskje også om du hører til de som spiller musikk i mangekanal og liker konsertfilmer.

Konklusjon
Earthquake CinenovaGrande er en meget fleksibel forsterker som kan gi opp til syv kanaler med både kraft og styrke. Men, også med kvalitet, meget høy kvalitet, ikke minst som musikkspiller. Etter min mening er det slik en surroundeffektforsterker skal bygges, og at den dessuten kan fungere som en ekstrem kraftfull stereoforsterker er bare et ekstra pluss. Mye for pengene, prøvelytting anbefales!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kristian Holen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.