TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: NAD M22 V2

Ubekymret rå styrke

NAD M22 2 har muskler som en tungvektsbokser, men en vennlig sjel.

Skrevet av / 28.02.18 - 14:16
NAD M22 V2
John Hvidlykke

Effektforsterkeren NAD M22 er den naturlige makkeren til forforsterkeren M12. Den er akkurat kommet i en ny og oppdatert V2-utgave, som ble lansert på CES-messen i Las Vegas i januar. Og vårt testeksemplar er et av de første som er kommet til Skandinavia.

M22 V2 er en klasse D-forsterker, bygget over nCore-moduler fra Hypex. I forhold til første utgave er effekten øket med 20 prosent, og strømforsyningen er forbedret for å gi høyere dynamisk effekt.

Av ytre ligner M22 V2 sin forgjenger på en prikk: en lav og bred enhet i et blankpolert kabinett i frest aluminium. Fronten er dekket av et stort felt som på de øvrige medlemmene av Masters-serien, men det er ingen form for betjeningsknapper eller indikatorer. Ikke engang en på/av-knapp, da forsterkeren slår seg av og på automatisk.

Annonse

På baksiden finner man et enkelt par høyttalerterminaler til banankoblinger og avisolerte kabelender. Det er inngang for balanserte og normale ikke-balanserte linjesignaler. Man kan velge inngangsfølsomheten i tre trinn, og sist, men ikke minst er det en omskifter for brokobling, som forvandler den allerede kraftige 300 W stereoforsterkeren til et mono-kraftmonster på 900 W i 8 ohm.

300 watt låter som en fryktinngytende mengde effekt, og det betyr at man ikke trenger tenke på trivielle detaljer som følsomhet i valget av høyttalere. Det mest interessante er imidlertid den ro og letthet det gjengis med. Foto: NAD

Den er enkel å ta i bruk: et par inngangskabler, og et par ut-høyttalere. Da forsterkeren slår seg på og av automatisk, vil den ene av de komponentene man setter inn i stereoreolen, deretter passe seg selv i all beskjedenhet. Hvis man altså kan klare å gjemme bort en investering i denne prisklassen.

Lyden av NAD M22 V2
NAD M22 V2 er i sitt hjerte en klasse D-forsterker, noe som vi har lært å forbinde med en nøytral, men også noen ganger litt kjølig, gjengivelse.

Kald er M22 V2 bestemt ikke. Den har all den varmen og nærheten man kan forvente av et high-end-produkt med en pris i cruiseklassen. Hittil skjulte detaljer i kjente opptak kommer nå for dagen, og man finner seg selv lyttende gjennom en åpen ladeport inn til opptaksrommet hvor det tidligere sto en solid mur.

300 watt låter som en fryktinngytende mengde effekt, og det betyr at man ikke trenger tenke på trivielle detaljer som følsomhet i valget av høyttalere. Det mest interessante er imidlertid den ro og letthet det gjengis med. Det store rockebrølet gjengis med samme overskudd som solosang. Bare høyere, naturligvis. Samtidig betyr den ekstremt støysvake konstruksjonen at det ikke er nødvendig å spille høyt for å få musikken til å puste.

Hvis 300 W per kanal ikke er nok, kan NAD M22 V2 brokobles til 900 W mono i 8 ohm. Foto: NAD

Litt mer albuerom
Det er nærliggende å sammenligne NAD M22.2 med lillebror NAD M32. Og som på M32 er det et meget renvasket vindu som åpnes inn til den akustiske scenen på opptaket. Det er luft og plass mellom instrumentene, og langt til veggene. Forskjellen på de to er at side- og bakveggen føles som den er skjøvet en anelse lengre ut og bakover.

Det blir også skrudd et hakk opp på detaljene i lyden, og man begynner å legge merke til hva som skjer musikerne imellom. En detalj fra en high-hat eller en harpikslyd fra kontrabassen. Hvis det er noen, da. Selv om et godt anlegg er en fordel for all musikk, er det langt fra alle album hvor det er skjulte skatter som venter på å bli gravd frem.

Samtidig er det enda mer kraft i bunnen. M32 er ikke på noen måte spinkel eller svakelig, men den ekstra fordoblingen av kraftoverskuddet betyr at den kan drive stort sett hva som helst. Selv små høyttalere blir i stand til å spille bass.

Med en så solid pris er det rimelig å spørre om man får valuta nok for pengene. NAD M22 V2 er ikke den eneste rovfisken i sjøen, men i sin klasse er den blant de billigste. Men i tillegg må det imidlertid legges et tilsvarende beløp i en forforsterker. Sammen med NAD M12 blir prisen høyere enn den enda kraftigere og mer bassivrige Gato DIA-400S. En annen konkurrent er Marantz PM-10 som bare er nesten like åpen, men desto mer musikalsk. Har du ikke bruk for de ekstra kreftene, er den «lille» NAD M32 også et interessant alternativ.

Konklusjon
Som en ren effektforsterker i det både effekt- og prismessige tunge sjiktet, er NAD M22 V2 et av de mest utilslørte high-end-produktene fra NAD. Dens nøkterne spillestil og diskré fremtoning vil tiltale noen og skyve andre fra seg. Hvis du leter etter en forsterker til å imponere både visuelt og lydmessig, er den ikke løsningen. Skal du «bare» ha musikken gjengitt usminket ved alle lydnivåer og i alle høyttalere, er den faktisk et godt og nesten billig kjøp.

NAD M22 V2 er en naturlig makker til forforsterkeren M12. Foto: NAD

Lyd & Bilde mener

Ultraren og gjennomsiktig gjengivelse. Den behersker alle oppgaver uten å virke presset. Nøktern på grensen til det uengasjerte. Det finnes forsterkere med mer begeistring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset

Små bokser med stor lyd

Du verden, for en forsterker!

En helt annerledes opplevelse

Sonos-killeren

Trådløs kraftpakke

Har aldri vært bedre

Scroll to Top