Geirs strømmingsanlegg

Fleksibelt og musikalsk

Geirs anlegg er bygget rundt en fleksibel mediastrømmer, med mange tilkoblingsmuligheter. Anlegget låter meget pent og skapelig

Pluss
Enkel og allsidig Kvalitetsinntrykk
Minus
Kunne hatt enda høyere oppløsning Støtter ikke AIFF/ ALAC Mangler kraft

Et lydanlegg for meg skal presentere musikken mest mulig troverdig. Uansett pris handler det om å skape en illusjon av virkeligheten. Det er imidlertid flere veier å gå, og selv om et budsjett på 30.000 kroner må sies å forbeholdes hi-fi-entusiastene, er det ikke mer penger til hver enkelt komponent enn at man må ta hensyn til kompromissene. Hver komponent må velges med omhu, og ofte må produktene matches slik at de utfyller hverandres styrker og svakheter. Jeg har denne gang søkt etter et anlegg som kan gjengi det meste av musikk meget bra. Denne gangen har jeg likevel ikke gått for det mest strømsterke, så dette anlegget er ikke forbeholdt de mest beinharde rockerne. I stedet skal det gjengi akustisk musikk deilig oppløst.

Lydkilden
Jeg har denne gangen tatt utgangspunkt i musikkstrømmeren fra Marantz, nemlig NA7004, som jeg falt for da jeg testet denne til forrige nummer av bladet. Dette er et spennende produkt, med mange muligheter. Her finnes både optisk, koaksial og USB digitalinngang, så vel som optisk og koaksial digitalutgang, i tillegg til vanlig analog RCA. Det er likevel nettverkstilkoblingen som gjør denne spennende. Koble til en eternettkabel, og du får tilgang til hele musikksamlingen over nettverket, enten den er lagret på datamaskin eller en nettverksharddisk. Du blar i den via tegnruten på NA7004. Apple AirPlay er også innebygget. Strømmeren har sine mangler, blant annet støtter den ikke AIFF eller Apple Lossless, så hvis du bruker iTunes og har musikk i disse formatene, er løsningen enten å bruke USB-inngangen eller AirPlay fra iTunes eller et bærbart Apple-produkt. Jeg bruker mye AirPlay selv, og fokuserer derfor på det i denne testen. Da med musikk i ukomprimert AIFF-format.

Forsterkeren
Forsterkeren er et viktig valg, og for mange handler elektronikken om estetikk så vel som ytelse. For min del falt valget på Marantz PM-KI Pearl Lite. Storebror Pearl ble testet i L&B nr 5 2010, til stående applaus fra redaktøren. En superoppløst og musikalsk forsterker til 25.000 kroner med silkeglatt lyd og meget god dynamisk kontrast. Eneste svakhet var begrenset effekt (2×90 W). Pearl Lite har enda litt mindre effekt (2×70 W), men sies å gi mye av magien fra storebror. Jeg tror den vil være en meget god partner med strømmeren NA7004. Forsterkeren har et mer eksklusivt utseende og er således ikke en 100 prosent utseendemessig match. Dette løses imidlertid ved at alle som kjøper disse to produktene sammen, får med seg ekstra, matchende sidepaneler til strømmeren. Problem løst!

Høyttalerne
Forsterkerens manglende strømreserver gjør at høyttalere må velges med omhu. Visst kunne jeg gått for et par kompakthøyttalere uten dypbass, men som ellers spiller pent og pyntelig. For min del er dette likevel ikke ønskelig, da jeg må innrømme at jeg er glad i bass. Derfor vil jeg ha gulvhøyttalere, og med Marantz sin forsterker må de være lettdrevne. Basert på tidligere erfaringer med gulvhøyttalere i prisklassen, og fordi jeg ønsker et anlegg som både spiller med fyldig bass og ellers rent, pent og oppløst, faller valget på Monitor Audio Silver RX6. Forgjengeren RS6 testet vi i L&B nr 8 2008, hvor den vant hårfint over B&W DM684. RX6 er ytterligere forfinet, med superlette og tynne, keramikkbekledde aluminiumelementer, golfballmønstret sådan for økt stivhet. Bassporten er også forbedret, med riflet mønster som tillater mer luftgjennomstrømming og mindre turbulens.

Auduns kommentar
Geirs anlegg er overraskende sivilisert til å komme fra en musiker med større sans for trommesoloer enn tenorer. Marantz-produktene er kjent for sin varme og organiske klang, og med Monitor Audio høyttalere låter det heller aldri spisst eller hardt. Sånn sett er M+M-anlegget en mer søt likør fremfor den stramme whiskylyden til Lasse, hvis dette gir noen mening…! Sagt på en annen måte så er lyden snillere, og mer avrundet i toppen av frekvensområdet enn PSB/Yamaha kombinasjonen.Lydbildet er ikke like stort, men legger i stedet større vekt på de små detaljene, og på akustisk musikk, gitar og visesang som Ole Paus låter det riktig magisk. Om jeg skal trekke for noe, må det være at lyden føles litt i overkant varm og fyldig til tider. Lyden er ganske basstung uten at mellomtonen og diskanten greier å følge opp, og det tror jeg har med kombinasjonen å gjøre. Monitor Audio høyttalerne låt merkbart friskere og åpnere når vi testet med Yamaha forsterkeren i forkant, så her vil jeg anbefale å prøve ut flere kombinasjoner.
Lasses kommentar
Avslappet og mykt er mitt førsteinntrykk. Ikke så massiv bass her som på Yamaha/PSB, og ikke så luftig som Hegel/Dynaudio-kombinasjonen, men veldig bra balansert og nydelig silkemyk mellomtone. Noe som er særlig merkbart på Josefine Cronholms låt, hvor nyansene i vokalen kommer svært godt frem i lydbildet. Klangen er lett å like, den er fullstendig friksjonsfri, grensende til kjedelig vil nok noen si.Med de fine Monitor Audio høyttalerne på Marantz-forsterkeren, hører jeg meget behagelig diskant, godt definert og stram bass, men relativt slank mellomtone sammenlignet med PSB/Yamaha.På Fever med Elvis er knipsingen godt definert, bassen i bakgrunnen er presis og fyldig, mens dynamikken i trommene er relativt behersket. Litt annerledes opplever jeg det på Toto-sportet, hvor massiv og dyp bass kommer godt frem i lydbildet. Som jeg opplever som et svært nøytralt lydbilde som er lett å like, og passer til all slags musikk. Med digital lydkilde koblet rett i nettverksspilleren til Marantz, kan nok den dynamiske kontrasten forbedres, direktekobling er som kjent bedre enn strømming i mange tilfeller.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Også i denne testen:
  • Nettverksspiller: Marantz NA7004    7.999 kr
  • Forsterker: Marantz PM-KI Pearl Lite    11.999 kr
  • Høyttalere: Monitor Audio Silver RX6      8.990 kr
Pris: 28998,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.