TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: FiiO X3

Kompakt og snerten

FiiO X3 er en rimelig musikkspiller som støtter høyoppløste musikkformater, og som tar liten plass i lomma.

Av / 09.08.14 - 15:06
FiiO X3

Lyd & Bilde mener

  • Vi liker godt den finslipte formen, og spilleren låter klart bedre enn mobiltelefonen. At den dessuten kan brukes som USB-DAC til datamaskinen er et pluss.
  • Avspillingen av musikkbiblioteket kunne godt vært mer oversiktlig, og vi kunne ønsket oss en berøringsskjerm.

Den lille FiiO X3 i finslepen aluminium ligger fint i lomma, og kvalitetsfølelsen er god.

Når den kobles til PC-en, kan du velge om du vil flytte over musikk, eller om den skal være en digitalkonverter til datamaskinen. Dermed tar den over som lydkort, og gir deg hi-fi-lyd gjennom hodetelefonene med PC-en som avspiller. PC krever en driver, Mac fikser det direkte.

Innebygd minne på 8 GB er ikke rare greiene. Musikk i 24-bit/96kHz FLAC-format gir typisk plass til under 100 sanger, mens 192 kHz oppløsning gir halvparten. Løsningen er å kjøpe et micro SDXC-kort, FiiO spilleren støtter da opptil 128 GB ekstra lagring. Da begynner det å hjelpe!

Batteritiden er oppgitt til i overkant av 10 timer med effektiv spilletid, fra batteriet som ikke er utskiftbart. Spilleren lader enkelt fra PC eller Mac via USB, og det tar rundt fire timer å fullade.

Brukervennlighet
FiiO X3 går greit å bruke, men har noen lyter. Menyen er lett å bla igjennom, selv om jeg savner berøringsskjerm.

Annonse

Jeg ønsker en fysisk knapp for lav og høy gain til de gangene jeg kobler på mer tungdrevne hodetelefoner og trenger litt ekstra guffe. Jeg må stadig inn i menyen for å stille på dette.

Spillelistefunksjonaliteten er så som så. X3 kan ikke redigere eller lage spillelister, det må gjøres på PC-en først. Programmet Foobar kan anbefales. En annen kjip detalj er at når man går inn på en artist, organiseres alle låtene først etter nummeret på albumet. Virker logisk nok, men ikke når man har flere album av samme artist. Da kommer alle førstelåtene først, etterfulgt av alle nummer to, og så videre. Løsningen blir å lage spillelister i Foobar på forhånd, eller å lagre musikken i mapper som gjør det enklere å bla.

Lydkvalitet
På forhånd var jeg litt skeptisk til så rimelige spillere som her. På en side kan man ikke forvente all verden, men på den andre er det bortkastede penger om den ikke er hørbart bedre enn en mobiltelefon. Jeg ble raskt betrygget, for FiiO er et steg opp fra min iPhone 5.

Med de gode, lukkede hodetelefonene Klipsch Status (2.000 kr) er det ved lavt lydnivå ikke så lett å høre de subtile forskjellene mellom iPhone 5 og XiiO X3, i hvert fall ikke med musikk i CD-kvalitet og lavere. Men dra på, og XiiO holder kontrollen bedre. Popmusikk med god bruk av dypbass og litt saftige rytmer puster mer, bassen er mer utstrakt, og det er mer rom rundt instrumentene. Velprodusert høyoppløst musikk låter enda bedre. Jazz-utgivelsen ”Quiet Winter Night” av Hoff Ensemble understreker at man hører de subtile, men viktige forskjellene på stadiene fra MP3 via ukomprimert til høyoppløst 192kHz FLAC. Wolfson-DAC-en vet vi er god, og den analoge forsterkerdelen Analog Devices AD8397 er godt implementert.

Konklusjon
Kort oppsummert er dette en vellydende spiller som understreker at dedikerte musikkspillere fortsatt har sin plass. Den spiller de fleste formater (ikke DSD) i alle oppløsninger, og den har en klar og åpen klang. Ikke fullt så varm, rund og finmasket i klangen som iBasso DX50 eller den dyrere AK100, og det kan være litt knotete å manøvrere i spillelister. Best funker det å bla via kataloger.

Også i denne testen:

Oppsummering

Bedre lyd enn fra mobilen

Vi kan konstatere at selv rimelige musikkspillere overgår lydkvaliteten til de fleste smartmobiler, og gir enklere tilgang til høyoppløst avspilling. Men de er ikke feilfrie.

Les hele testen

iBasso DX50

Knallyd til lav pris

iBasso DX50 tar rimelig godlyd til nye høyder. Berøringsskjerm forenkler bruken.

DX50 tar bærbar lyd til nye høyder innenfor prisklassen. Både kraftig og oppløst. Berøringsskjerm forenkler bruken.
Manøvrering i musikkfiler er ikke like intuitivt som på smartmobilene. Har ikke USB-DAC-funksjon. Litt klumpete og kantete utseende.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde