Vintertid er gamingtid, og skal du komme levende gjennom kampen, trenger du det beste utstyret. Og et godt headset er en overkommelig og viktig investering.
Gaminglyd handler ikke bare om å bli underholdt av fete lydeffekter. Med et godt headset kan du både høre dine medspillere klart og – minst like viktig – dine motstandere. Hvis headsettet har surroundlyd, og det har de fleste i den gode mellomprisklassen, kan du tydelig høre listende skritt som nærmer seg i grusen bak deg. Tidsnok til at du kan nå å snu deg og skyte.
Men hvilket headset skal du velge, og hva koster det?
Vi har igjen tatt pulsen på markedet for gaming-headset i premiumklassen. Det billigste headsettet i testen koster knappe 1400 kroner og det dyreste 3300 kroner. Da vi er over den billigste klassen, kan vi tillate oss å forvente at kvaliteten er på plass. En forventning som imidlertid ikke blir innfridd alle steder.
Vi har de senere årene sett en endring i stilen på gaming-headsets, bort fra blinkende lyd og kantet design og mot et mer voksent utseende. De fleste deltakerne i år er såpass diskré å se på at man godt kan la dem ligge fremme på skrivebordet. Og i tillegg bruker naboen sikkert selv også fritiden på spill. Gaming er nemlig blitt en folkesport for alle aldersklasser.
Det må også låte artig
Selv om headsets ligner hodetelefoner, er spillereglene litt annerledes enn i hi-fi-verdenen. Her handler det om underholdning – og om å vinne! Eksplosjonene på slagmarken må gjerne kunne merkes helt ned i ryggmargen. Og hvis mellomtonen er litt overdreven, betyr det bare at det blir lettere å høre hva medspillerne dine sier.
Når det er sagt, er det fortsatt flere av deltakerne som byr på lyd i absolutt hi-fi-kvalitet. Morsomt nok fra merker som i forveien er spesialister på hodetelefoner.
Programvaren er viktig
De fleste gaming-headsets leveres med en eller annen form for kontrollprogram. Det er ikke absolutt nødvendig, men gir adgang til nyttige ekstrafunksjoner som en equalizer til å trimme lydbildet og virtuell surroundlyd. Er det lys i headsettet, er det også her det stilles inn.
Kontrollprogrammet er imidlertid i de fleste tilfellene bare til PC-spillernes fornøyelse. De fleste headsets i testen kan likevel brukes til de fleste spillplattformene. Men uten de ekstra funksjonene.
Alle er trådløse
Andelen av trådløse headsets på markedet vokser støtt og stadig. Men det er i år første gang at samtlige deltakere i stortesten er trådløse. Mange kan imidlertid fortsatt brukes med ledning, og flere tilbyr både en forsinkelsesfri 2,4 GHz trådløs forbindelse via en USB-adapter og gammeldags Bluetooth-lyd til mobilspill.
Hele veien rundt
De fleste headsets i denne klassen tilbyr virtuell surroundlyd. Her plasseres surroundkanalene rundt omkring hodet på lytteren ved hjelp av snedig program- og maskinvare. Noen bygger den virtuelle surroundlyden inn i det integrerte lydkortet, mens andre lar kontrollprogramvaren stå for oppgaven.
Effektiviteten av virtuell surround varierer fra diffus romslighet til knivskarp plassering hele veien rundt. Skal effekten være mer enn bare en effekt, må spillet være laget for romslig lyd, og headsettets lydkort og/eller programvaren må støtte denne.
Slik testet vi
Headsettene ble selvfølgelig testet i sine naturlige miljø, det vil si på spill, ikke minst 3D-skytespill, hvor eventuelle surround-effekter utnyttes maksimalt. Utover dette ble de også testet med musikk og film – igjen i surround. Vi så også på de innebygde mikrofonene og eventuell støyreduksjon.
Astro A30 Wireless
Til multiplattformspillere
Hvis du spiller på både konsoll, mobil og datamaskin, kan Astro A30 være et godt valg.
Shark Receptor H70 Wireless
Dansk konkurrent
Shark Gaming har laget et rimelig headset som gjør det meste veldig bra. Men ikke alt.
Roccat Syn Max Air
God lyd er ikke alt
Roccats toppmodell har glimrende 3D-lyd, men maskinvaren og programvaren lar den gode lyden i stikken.
Sony Inzone H9
Sci-fi-headset treffer blink
Hi-fi-spesialisten Sony har endelig lansert et gamingheadset. Det var verdt ventetiden!
Nacon RIG 800 Pro HD
Gjenganger fra fortiden
Vi testet dette headsettet for fire år siden. Det har ikke blitt bedre i mellomtiden – kun dyrere.
JBL Quantum 610 Wireless
Godt budsjett-headset
JBLs billige gamingheadset gjør det ok til prisen, men vil du ha mer, må du betale mer.
EPOS H3PRO Hybrid
Tigersprang fra EPOS
Corsair Virtuoso RGB Wireless XT
Stilfull som en sort BMW
Corsair satser på de modne gamerne med eksklusiv, avdempet eleganse.
Asus ROG Delta S Wireless
Mykt som en skinnsofa
Asus ROG Delta S Wireless er total komfort, paret med god lyd.
Steelseries Arctis Nova 7 Wireless
Gaming for voksne
Steelseries har kontroll på lyden, og programvaren er direkte fremragende.