: Test av lesebrett

Et bibliotek i lommen, nesten

Lesebrettene har fått ny aktualitet med lanseringen av Apples iPad. Spørsmålet er om disse kan erstatte bøker, magasiner og aviser.

Annonse

Lesebrettene har vært med oss i flere år allerede. Selv om mange av oss som er teknologer og dingsefreaker synes dette er aldeles glimrende som konsept, må de fleste av oss innrømme at det ikke er et altfor godt produkt. Det har ikke vært det frem til nå, vil vel være en mer riktig betegnelse. Bare i løpet av det siste året har kvaliteten på disse lesebrettene blitt vesentlig bedre og kvaliteten på bildet du må forholde deg til er kraftig forbedret.

Problemet
Det som i første rekke er problemet med disse enhetene, er ganske banalt. Vi har hatt bøker på et eller annet papirbasert media i tusenvis av år. Selv om boken som trykket konsept ikke er så mange hundre år, har likevel det å lese media vært en analog sak. Med innføringen av web og den økende populariteten har det å lese alt fra dokumenter til aviser på nettet blitt en dagligdags affære. Dette ser vi best ved å kikke på avisenes opplagstall. Disse går ikke nedover fordi folk leser mindre aviser, de leser dem bare på et annet media enn papir.
Norge er et lesende folk og stadig flere av oss leser nå tekst elektronisk. At vi leser aviser elektronisk bør langt mer beskrives som at vi leser artikler elektronisk. Vi leser ikke nettpublisering på samme måte som vi leser papir. Her vil nok lesebrettene komme til å spille en stor rolle fremover. Først og fremst fordi disse enhetene passer denne typen lesing svært godt. Det å lese en artikkel eller en eller annen form for begrenset publikasjon på nettet er praktisk og fornuftig. Å lese en bok er en ganske annen affære.

Boken
Særlig med lanseringen av Amazons Kindle skjøt elektronisk publisering og lesing av bøker skikkelig fart. Selv om denne ikke selges i Norge ennå, er det fullt mulig å bestille den fra utlandet, og det har ganske mange gjort. Nå er ikke Kindle alene på dette markedet. Det finnes mange flere enheter på markedet, også her til lands. Likevel ser det ikke ut til at dette markedet øker voldsomt, og populariteten for den elektroniske boken lar vente på seg. Mye av dette henger nok sammen med tradisjon. Vi har et nært forhold til boken.
Den tradisjonelle boken har fremdeles en del fordeler fremfor den elektroniske varianten. Først og fremst er den lettere å lese. Selv om det har vært enorme fremskritt på den tekniske siden for disse lesebrettene, er det fremdeles slik at en trykt side på papir er bedre å lese enn den samme siden vist på en elektronisk skjerm. Det er også slik at foreløpig er den analoge varianten mer behagelig å lese enn den elektroniske. Når det gjelder det siste gjøres det vesentlig utvikling på det elektroniske området, og dette er nok en fordel som vil bli vesentlig mindre i løpet av noen ganske få år.

Det fysiske
Vi skal heller ikke glemme den fysiske siden av en bok. Det høres kanskje sært ut, men mange finner det å bare holde i en bok, kjenne den i hånden, bla i den, faktisk også lukte på den som en del av den totale leseopplevelsen. Dette er noe som forsvinner med den heller kalde, nøkterne elektronikken. Mange av kritikerne sier den mangler sjel.
En annen ting i det fysiske området som jeg personlig har stor sans for, er muligheten den analoge boken har til å bli formet. Du kan brette den, bøye den, plassere den i hjørnet mellom nattbordet og veggen og lese til du sovner. Den elektroniske boken er en langt mer rigid form. Den kan ikke bøyes, ikke brettes og egentlig ikke formes på noen måte. Dette er noe vi vil se en endring på ganske snart. Det finnes i dag flere prototyper på lesebrett som kan bøyes og lettere tilpasses sine omgivelser. Jeg tror at dette, sammen med bedre lesbarhet, vil vise at de elektroniske lesebrettene har livets rett og at stadig flere av dem vil komme på markedet. Jeg tror også at det vil være aviser, magasiner og andre trykte medier som først og fremst vil finne sin plass i det elektroniske universet. Jeg tror boken som konsept er en langt vanskeligere ting å gjøre elektronisk. Det er fremdeles en masse følelser og praktiske anvendelser som det elektroniske foreløpig ikke klarer å formidle. På samme måte som at radioen ikke døde med fjernsynet, tror jeg heller ikke at boken dør med det elektroniske lesebrettet. Vi kommer ganske sikkert til å kunne sette oss i godstolen med noe godt i glasset, en god sigar og en god bok i fremtiden også. Jeg er forresten langt mer usikker på sigarens fremtid enn jeg er på bokens.

Enhetene
Det finnes en rekke elektroniske lesebrett på markedet. Vi har sett på et lite utvalg av dem, og selv om det ikke finnes noen testenheter av Apples iPad ennå, har vi sett litt på hva den har å tilby også.

 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

Apple iPad

Til slutt skal vi ta med noen betraktninger om Apples iPad. Denne har vi ikke fått testet ennå, men vi vet ganske mye om den. Denne er blitt lansert som ganske mye, og den er også ganske mye. Den skiller seg fra de rene lesebrettene ved at den på mange måter fungerer som en datamaskin. Dette betyr at den ikke er låst til kun lesing av bøker. Dette er på mange måter en fordel, men vi er ganske spente på hvordan skjermen på denne vil være å lese bøker på i forhold til det elektroniske blekket som de to andre benytter. Det er på ingen måte gitt at kvaliteten vil være på samme nivå. Vi skal her konsentrere oss om lesebrettegenskapene.

Åpen standard
Fordelen med iPad er at den støtter den åpne standarden e-pub. Dette er en standard den norske bokbransjen også bruker. Denne standarden har ikke DRM eller kopieringsbegrensninger innebygget. Det er imidlertid gitt at dette kommer til å bli lagt på som et tillegg når den skal tas i bruk. At det åpnes for fri kopiering av beskyttet materiale som bøker, er helt utenkelig. Du kommer også til å måtte gifte deg med iTunes for å kunne bruke den. Dette er det både fordeler og ulemper ved. På den ene siden er du sikret et ganske stort utvalg, og på den andre siden er det Apple som bestemmer hva det skal være. Apple har per i dag inngått avtaler med mange av de store forlagshusene i USA, men det er foreløpig ikke inngått noen avtaler med norske forlagshus. Vi har snakket med en del av de norske forlagene og foreløpig er det ingen som vil si noe om planer i forhold til Apple. Det virker som om de sitter avventende på gjerdet forløpig.

Uten norske bøker?
Hva den avventende holdningen i den norske forlagsbransjen skal bety, er noe tidlig å si. Men hvis vi forutsetter at iPad kommer på det norske markedet rundt sommeren, kan dette tyde på at det blir uten norske bøker. Det kan faktisk bli så ille at det blir uten tilgang på bøker i det hele tatt. Dette vil være sørgelig, men dette har Apple gjort på det norske markedet tidligere. Mens brukere av iTunes i USA har tilgang på både tv-serier og filmleie, er norske brukere utestengt fra disse tjenestene. Hvis det ender som vi frykter, kommer det samme til å skje med elektroniske bøker, aviser og magasiner. Hvor lenge det eventuelt kommer til å gå før vi får tilgang til dette, er usikkert. Tv-serier og filmleie har vært sperret for norske bruker i svært lang tid, og det er vel ingen grunn til å anta at bøker skal gå så mye fortere.

Litt teknisk
Selve enheten er på størrelse med Kindle DX. Skjermen er på 9,7 tommer, men den er som sagt en LCD-skjerm på LED-baklys. Hvordan dette vil bli i forhold til elektronisk blekk gjenstår å se. På den positive siden er det en trykkfølsom multi-touch-skjerm og det kan gi enorme forbedringer i brukeropplevelsen. Manøvrering blir blant annet mye enklere. Vektmessig bli den noe tyngre enn Kindle DX, og skal du ha 3G i tillegg til trådløst nett blir den enda litt tyngre, 0,73 kilo for å være nøyaktig.
Batterilevetiden kommer til å være vesentlig mindre enn de rene bokleserne. Apple selv stipulerer den til 10 timer, men det skulle ikke overraske oss om dette blir noe mindre i praksis. Nå skal vi huske på at dette er en enhet som skal gjøre enormt mye mer enn bare å lese bøker, så det er ikke så rart at det går med en del mer strøm. Det vil med andre ord være lurt å ta med seg en lader hvis man skal hjemmefra i lengre perioder (les hele dagen). Minnemessig skulle det ikke være noen fare for å ikke ha plass til nok lesestoff.

Konklusjon
Det er ikke tvil om at dette er en interessant enhet. At en så stor aktør som Apple kaster seg inn på bokmarkedet, kan bare være positivt for utbredelsen av elektroniske bøker. Om vi får e-bøker fra Apple i Norge er beklageligvis helt i det blå, men vi kan jo håpe at man anser dette som en så viktig del av enheten at det blir lagt såpass store ressurser i det at også Norge kommer med på lasset. Uansett hva det blir, dette er en interessant enhet som det skal bli svært spennende å gjøre en skikkelig test av. Ikke bare for bøker, men også film, bilder og musikk. Aviser og magasiner kan også bli en spennende mulighet på denne enheten.

Til slutt skal vi ta med noen betraktninger om Apples iPad. Denne har vi ikke fått testet ennå, men vi vet ganske mye om den. Denne er blitt lansert som ganske mye, og den er også ganske mye. Den skiller seg fra de rene lesebrettene ved at den på mange måter fungerer som en datamaskin. Dette betyr at den ikke er låst til kun lesing av bøker. Dette er på mange måter en fordel, men vi er ganske spente på hvordan skjermen på denne vil være å lese bøker på i forhold til det elektroniske blekket som de to andre benytter. Det er på ingen måte gitt at kvaliteten vil være på samme nivå. Vi skal her konsentrere oss om lesebrettegenskapene.

Cybook Deluxe

Denne enheten forhandlers av det norske nettstedet Digitalbok.no, og er langt fra noen billig enhet. Den koster faktisk 3599 kroner. Nå finnes det billigere varianter fra samme leverandør, så hvis budsjettet er stramt bør du kanskje ta en kikk på disse.

Denne enheten er mindre enn Kindle DX, den er på størrelse med den opprinnelige Kindle med sin 6 tommer store skjerm. Fordelen med Cybook er at den leveres i en skinnholder som er med på å beskytte enheten. Dette kommer godt med fordi enheten er like utsatt for skader som Kindle DX. På den positive siden veier den ikke mer enn 145 gram, som er vesentlig mindre enn Kindle DX og derfor mye lettere å dra med seg. Vi synes ikke størrelsen er en ulempe så lenge du leser bøker, men når det gjelder andre dokumenter fungerer Kindle bedre. Lesbarheten er på samme nivå som Kindle, men kanskje ikke helt den samme kvaliteten. Det er imidlertid ikke mye som skiller.

Norske bøker
Den store fordelen med denne enheten er at man kan få norsk innhold. Det er et rimelig godt utvalg av bøker på Digitalbok.no, og man kan vel forvente at dette blir bedre. Det er et stykke igjen før man kommer i nærheten av utvalget i en tradisjonell bokhandel, men det ligger vel i sakens natur foreløpig. Det er også et godt utvalg av engelsk litteratur som kommer godt med på utvalgssiden.

Ikke nett
Denne enheten støtter ikke trådløse nettverk i noen varianter. På dette området er Kindle et soleklart førstevalg. Nå er lagringskapasiteten slik at du kan få med deg noen hundre bøker, så på dette området er det ingen vesentlig begrensning. Problemet oppstår ved at du ikke kan impulshandle bøker, og det er litt synd.
Batterikapasiteten er ikke like god som på Kindle, men du kommer ganske langt med det denne enheten tilbyr. Med svært aktiv lesing klarer den fint noen dager med bruk, men da er det også på tiden å finne frem laderen.

I bruk
Heller ikke denne enheten støtter trykkfølsom skjerm. Dermed er du avhengig av knappene for å manøvre rundt. Ikke optimalt, men det samme gjelder for Kindle. Den husker hvor du ga opp forrige gang du brukte den, så det er ikke noe problem, men skal du bla mange sider av gangen, slik du gjerne gjør med faglitteratur, blir dette svært tungvint. Kort sagt en ganske grei enhet, men vi ville nok foretrekke Kindle DX.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Amazon Kindle DX

Den umiddelbare reaksjonen på Amazon Kindle er at den er stor. Dette er både positivt og negativt. På den positive siden har den en nesten 10 tommer stor skjerm, 9,7 tommer for å være nøyaktig, som gir deg en leseflate som er behagelig. På den negative siden betyr dette at enheten er såpass stor at du ikke får plass til den i en lomme. Du er nødt til å ha en veske for å frakte den. Jeg skulle gjerne sett at jeg fikk plass til den på innerlommen, men nå har jeg også prøvd en iPhone-applikasjon fra Kindle som etter min mening er helt utbrukelig å lese bøker på. Det blir altfor lite, så på denne måten er nok denne størrelsen å foretrekke.

Engelsk
Det er ikke bare det at det kun er engelske bøker som kan skaffes på Kindle foreløpig. Skal du skaffe deg selve enheten må du bestille den fra utlandet. Enkleste måte er å kjøpe den direkte fra Amazon. Dette kommer til å koste deg en del kroner. Kindle DX, som vi har sett på, koster 489 dollar, noe som tilsvarer noe over 2900 kroner. Dette betyr at du i tillegg kommer til å måtte betale 25 % i norsk merverdiavgift. Den mindre varianten som kun betegnes som Kindle, koster 259 dollar, noe som tilvarer noe under 1600 kroner. Her må du også plusse på 25 % norsk merverdiavgift.

Som sagt er det foreløpig kun engelsk innhold som kan skaffes til denne enheten. Dette kjøper du greit over nettet og prosessen er helt problemfri. Lagringspotensialet er enormt, og ifølge Amazon selv skal den kunne lagre 3500 bøker. Det er vel mer enn de aller fleste leser, så det faktum at den ikke har mulighet for minnekort er vel et minimalt problem. Fordelen med den er at du selv kan velge om du ønsker å lese på høykant eller lese med enheten i landskapsformat.

God, men skjør skjerm
Kindle benytter en skjerm som kjører såkalt e-ink eller elektronisk blekk på norsk. Dette gir en meget god leseopplevelse selv om du ikke har farger. På den negative siden skulle vi gjerne sett at dette var en berøringsskjerm, da dette hadde forbedret brukeropplevelsen vesentlig. En stor fordel denne typen enhet har, er at du selv kan endre tekststørrelsen.

Problemet er at dette er en skjør enhet. I og med at enheten er ment å dra med seg overalt, burde den vært noe mer hardfør. Det skal ikke store smellen til før denne skjermen får problemer. Amazon burde lagt inn mer beskyttelse, men vi regner med at ønsket om å holde enheten lett ble den viktigste faktoren. Selv om den er omfangsrik veier den faktisk ikke mer enn litt under 600 gram.

Alltid på nett
Denne enheten baserer sin kommuniksjon på  3G. Du kan også benytte bærer for EDGE eller GPRS der 3G-dekningen ikke er til stede. Det hele baserer seg på Amazons eget konsept Whispernet. Denne tjensten gjør deg helt uavhengig av trådløse nett og trådløse soner. Denne formen for kommuniasjon er forhandlet fram med teleoperatørene og er ikke avhengig av egne abonnementer. Det hele kommer til å virke fra dag én, og du er ikke avhengig av å ha et kundeforhold til noen teleoperatør. Fordelen med denne måten å behandle nedlastinger på, er at Amazons avtaler fungerer de fleste steder og du bli dermed ikke utsatt for hysteriske roamingutgifter i utlandet. Apples iPad vil være svært sårbart for dette hvis du velger å benytte deg av telekommunikasjonsdelen og ikke finner deg en trådløs sone. Det er ikke bare bøker du kan lese på Kindle. Også aviser og magasiner kan konsumeres, men også dette bare på engelsk foreløpig. Kindle har sitt eget format, noe som kan bli et problem for dem i fremtiden. Apple er kanskje ikke den største produsenten i verden, men når selskapet går for e-pub-standarden er det mye som tyder på at dette kan bli det bærende formatet for e-bøker i fremtiden.

En fordel med Kindle DX er at den støtter PDF-formatet, noe som gir flere fordeler rent layoutmessig i forhold til sin lillebror Kindle som i utgangspunktet ikke støtter dette. Senere versjoner av denne enhetens firmware gir nå denne muligheten her også, noe som viser at det er mulig å forbedre disse enhetene kontinuerlig kun ved hjelp av oppgraderinger. Disse går med andre ord ikke ut på dato med det første. Batteriet i denne enheten varer lenge, så du kan fint bruke den noen dager uten å være i nærheten av laderen. For deg som vil høre har den en tekst-til-tale-funksjon, som bare fungerer på engelsk.

Konklusjon
En glimrende elektronisk leser. Den er nok i dyreste laget til å bli et masseprodukt, og bruksområdet er låst til lesing i motsetning til Apples iPad. Om dette er en fordel eller ulempe, vil fremtidige tester av iPad vise. Det er sørgelig at vi ikke kan kjøpe norske bøker på denne enheten, og det begrenser den ganske vesentlig. Det norske bokmarkedet er tross alt ganske vesentlig, i alle fall for oss nordmenn. Det samme gjelder for aviser og magasiner.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
Kommenter

Registrer konto

Legg igjen en kommentar

  annonse

  Les også

  Lumix S5 har den perfekte balansen mellom egenskaper og brukervennlighet, og er et av de beste kjøpene i fullformatklassen.
  Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.
  Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.
  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.