Guide til smartklokker

Er det på tide å kjøpe en smartklokke?

Vi ser på hva smartklokkene kan i dag, og hva neste generasjon gjør bedre.

Da vi testet de første smartklokkene i 2013, var vi ikke spesielt imponerte. De var klumpete, vanskelige å håndtere, batteritiden var dårlig, og de kunne faktisk ikke gjøre spesielt mye. Ved siden av å se hva klokken var, kunne man se meldinger og vær, styre musikkavspilling og holde styr på treningen. Visse hadde mer eksperimentelle enn praktiske finesser, som et innebygd kamera. Selve klokkene har for all del blitt bedre i årenes løp, og fått lengre batteritid, mer lettlest skjerm og lavere vekt.

 

Men det fundamentale problemet med første generasjon moderne klokker, var at man ikke kunne laste ned apper. Det var ingen operativsystemer til klokkene, så hver produsent brukte sin egen programvare, eller benyttet dårlig tilpassede smartmobil-OS, som Android. Naturligvis var tredjepartsprodusentene ikke spesielt glade i å legge ned tid og penger på å tilpasse sine apper til de utallige klokkene som fantes der ute. Det var på tide med standarder.

 

Allerede i 2014 løste det seg, selv om det også da splittet markedet. Vi fikk en klokkeversjon av Tizen, som støttes av blant annet Intel og Samsung. Naturligvis var det sistnevnte som var først ute med sin Gear S2. Samme år slapp Google sin Android Wear, som er tilpasset smartklokker. Det første produktet ble LG G Watch. Apple fortsatte å holde seg på sin kant, inntil de i 2015 slapp den første Apple Watch som kjører deres eget operativsystem WatchOS.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Med et veldig likt format på klokkene, samme sensorer og svært lik elektronikk på innsiden er det derfor viktig hvilket operativsystem klokken benytter. Det er jo det som avgjør mange av funksjonene, håndteringen og hvilke apper man kan bruke. Så la oss gå gjennom de tre utfordrerne.

 

Titzen

Et operativsystem basert på Linux, utviklet av Linux Foundation, Tizen Foundation, Intel og Samsung. Det brukes mye til innbygging i smarte hjem-apparater, hjemmeelektronikk og til og med hvitevarer. Men spesielt Samsung har i tillegg pushet på å bruke det til billige mobilmodeller i utviklingsland, samt som sagt for smartklokker. Tidlige versjoner led stort av mangel på apper, men med tiden har alt flere kjente apper blitt sluppet. I dag er det ikke noe stort problem, og man finner alt det nødvendige, som Spotify, SAS, Über, Shazam, Amazon Prime, Skype, Twitter, Office, Evernote, Kindle, Tripadvisor, Runtastic og Paypal. Det er raskt, pent og med god integrering mellom mobilen og klokken. Den eneste egentlige ulempen er at det hovedsakelig er Samsung som satser på det.

 

WatchOS

Apples eget klokke-operativsystem er basert på iOS til mobilen. Det merket man ganske tydelig i de første versjonene, hvor grensesnittet ikke var helt gjennomtenkt. Dessuten var det forholdsvis ressurskrevende, noe man merket ved at klokkene føltes langsomme og batteriet gikk tomt altfor fort. Versjon 3 som ble sluppet samtidig med andre generasjons klokke, er betydelig mer polert. Navigeringen er mer intuitiv og alt føles raskere, samtidig som den ikke drar like mye batteri. En stor fordel er tilbudet av apper, noe som delvis skyldes at utviklerne kan lage såkalte universelle apper. De fungerer på flere typer av apparater, som iPhone, iPad og Apple Watch. Det er tydelig merket i App Store, og innebærer også at man ikke må kjøpe en app flere ganger. På kort tid har WatchOS utviklet seg til det mest modne operativsystemet for klokker, med flest funksjoner.

 

Android Wear

Som navnet antyder, er det Googles operativsystem som har sine røtter i mobilenes Android. Det ble sluppet i 2014, som en løsning på problemene produsentene hadde med å kjøre tilpassede Android-versjoner i klokkene. Det tilpassede operativsystemet hadde et grensesnitt som fungerte bedre på en liten skjerm, støtte for klokkenes sensorer, og fungerte med mange produsenters elektronikk. Men det var langt fra perfekt, og selv om det støttet Google Now, var det mest en enveiskommunikasjon. En stor fordel er imidlertid at det siden 2015 faktisk har fungert bra sammen med iPhone. Men siden har det faktisk ikke skjedd så mye mer enn at det har blitt lagt til støtte for høyttalere og Wifi. Før nå, da en stor oppgradering til versjon 2 akkurat har blitt sluppet. Mange nye klokkemodeller vil komme, og det skal bli spennende å se hvilke uventede finesser neste generasjons smartklokker vil by på.

 

I vår minitest av smartklokker har vi eksempler på klokker som kjører WatchOS, Tizen, Android Wear, og den første klokken som ble sluppet i Skandinavia med Android Wear 2.

 

 

 

Hva er nytt i Android Wear 2.0?

 

Bedre urskiver: Tidligere har urskiven bare kunnet vise utvalgt informasjon som dato, batteri og treningsmål. De nye urskivene kan skreddersys med informasjon fra apper, som neste møte fra kalender, aksjekurser eller hurtigknapper for å bestille taxi eller starte treningen. Ulike urskiver kan ha ulik informasjon slik at du kan sveipe mellom jobb, fritid eller treningsstudioet.

 

Treningsappen Google Fit kan måle tempo, distanse, kaloriforbrenning og puls mens du går, springer eller sykler. Foruten å regne armhevinger og situps, kan den nå også regne repetisjoner med vektstangen.

 

Med en innebygd Play Store i klokken kan du laste ned Android Wear-apper direkte, selv om den er koblet til en iPhone. Har klokken din innebygget SIM-kort, kan du også holde styr på samtaler og meldinger samtidig som du strømmer musikk direkte til klokken, uansett hvor mobilen er.

 

Det er lettere å håndtere meldinger. Bank for å lese hele meldingen, og velg mellom å svare ved diktering, tastatur, håndskrift eller tegnet emoji. Man kan til og med bruke smarte auto-svar som er tilpasset det som sto i meldingen.

 

Klokken har nå Google Assistant innebygget slik at man kan bruke stemmen for å stille spørsmål eller gi kommandoer. Man kan for eksempel bruke den for navigering, værprognoser eller restaurantbestillinger. Enn så lenge bare på engelsk eller tysk, men flere språk er på gang.

 

Vær klar over at visse funksjoner krever sensorer eller annen maskinvare som din eldre klokke kanskje ikke har.

 

Eksisterende klokker som kan oppgraderes til Android Wear 2.0: ASUS ZenWatch 2 & 3, Casio Smart Outdoor Watch, Casio PRO TREK Smart, Fossil Q Founder, Fossil Q Marshal, Fossil Q Wander, Huawei Watch, LG G Watch R, LG Watch Urbane & 2nd Edition LTE, Michael Kors Access-smartklokker, Moto 360 2nd Gen, Moto 360 for Women, Moto 360 Sport, New Balance RunIQ, Nixon Mission, Polar M600 og TAG Heuer Connected.

 

 

Vi tester

Apple Watch series 2         4.000 kr

Asus ZenWatch 3                3.000 kr

Huawei Watch 2                  3.390 kr

Samsung Gear S3 Classic 4.000 kr

 

Andre smartklokker å vurdere

 

Apple Watch Nike+

Apple Watch 2 Nike+ er en helt vanlig Apple Watch 2 som har kledd seg ut. Det betyr at den er rask, har GPS og er vanntett slik at du kan svømme med den. Det spesielle Nike+-armbåndet er derimot en velkommen nyhet, da det på en effektiv måte leder bort svette fra håndleddene. Den nye Nike-appen er også bra.

Karakter: 5

Spesielt anbefalt

 

Samsung Gear Fit 2

Leter du etter en blanding av en smartklokke og et aktivitetsarmbånd, er Samsung Gear Fit 2 et godt alternativ. Klokken ser bra ut, displayet er pent og batteriet holder forholdsvis lenge.

Karakter: 4

 

Polar M600

Skiller seg litt ut ved spesielt å vende seg mot fitness-segmentet. Og det er klokt, da tracking-biten og den medfølgende Flow-appen fungerer meget bra. Smartklokkedelen må derfor betraktes som en ekstra bonus.

Karakter: 4

 

TAG Heuer Connected

Den høye prisen kan forsvares med at materialkvaliteten og utførelsen ligger på et mye høyere nivå enn de fleste smartklokkene. Den passer med andre ord ikke alle, men de som rynker på nesen over at smartklokker er for nerdete, kan kanskje få mer glede av denne.

Karakter: 5

Spesielt anbefalt

 

Pebble Time

En klokke som går sin egen vei. Ideen med en tidslinje er enkel og ukomplisert, og man forstår prinsippet med en gang. Pebble Time er riktig valg om man leter etter en smartklokke som ikke koster en formue eller har et halvferdig og uoversiktlig grensesnitt.

Karakter: 5

Spesielt anbefalt

 

Fitbit Blaze

Et bra kompromiss mellom aktivitetsarmbånd og smartklokke. Lykkes best som det førstnevnte, og da den er smartere enn Fitbit Surge, er den mye mer anvendelig til hverdags. Prisen er bra, og den gjør det Fitbit gjør best – holder deg i form.

Karakter: 4

Apple Watch series 2

Mars 2017Apple Watch series 2
Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Apple Watch er blitt voksen

Om man har bestemt seg for en smartklokke, er dette den beste som finnes i dag.

Pen design og utmerket kvalitetsfølelse. Mer robust og lettere å bruke. Mindre avhengig av mobilen enn tidligere.
Fungerer bare med iPhone. Mange av modellene er kostbare.

Til forskjell fra sine Android-vennlige konkurrenter, fortsetter Apple med det firkantede formatet. Det er kanskje ikke helt likt en klokke, men gir derimot mer plass på skjermen for informasjon. En av Apple Watch sine største fordeler overfor konkurrentene, er alle valgmulighetene. Man kan få den i to størrelser, tre ulike materialer og fire typer av armbånd, samt alle fargevariasjoner. Det gjør at man uansett smak og budsjett kan finne en modell som passer en selv. Alt fra en aluminiumklokke med sportsarmbånd til en i rustfritt stål med en klassisk armlenke. Eller hvorfor ikke den nye lekre kjeramikkmodellen. Den er godt nok påkostet, men langt fra den gale gullversjonen av den første klokken. Alle føles imidlertid som kvalitetsklokker som man ikke må skamme seg over å ha på.

 

Den første generasjonen var for avhengig av iPhone. Det er nå utbedret i Series 2, som har innebygd GPS for å lokalisere deg. Den har også en raskere prosessor enn forgjengeren. Takket være WatchOS3 har hele navigasjonen i klokken blitt gjort om, og det til det bedre.

 

Det merkes tydelig at Apple har ønsket å gjøre klokken til en større konkurrent til aktivitetsarmbåndene. Den hadde allerede grunnforutsetningene med en pulsmåler og akselerometer. Men med en mer robust utførelse og GPS, føles den nå som en fullverdig erstatter. Klokken har også en ekstra lyssterk skjerm som er mer lettlest i solskinn.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Man må heller ikke glemme at Apple har forbedret vannbeskyttelsen på klokken. Den gamle var sprutesikker, men brukere rapporterte villig om at de dusjet med den uten problemer. Nye Series 2 er nå vanntett ned til 50 meters dyp. Men Apple er som vanlig forsiktige med hva de lover, og advarer mot å dykke eller kjøre på vannski med den. Uansett skal det ikke være noe problem å svømme med den, og dra nytte av funksjonen som sporer dine tider.

 

Konklusjon

Apple Watch forsetter å være den mest komplette og lette smartklokken i bruk, med flest valgmuligheter for utseende. Mange av de små irritasjonsmomentene med den første modellen er nå utbedret. Menyene og navigasjonen føles mer naturlig, og det går betydelig raskere å veksle mellom funksjonene. Dessuten kan man svømme med den, skjermen er lettere å lese utendørs, og man trenger ikke lenger ha med seg mobilen på løpeturen.

 

 

 

Fakta

Fakta

 • Operativsystem: WatchOS 3
 • Skjerm: 312 x 390 OLED (1000 nits)
 • Trådløst: Wifi n, BT 4.0, GPS
 • Sensorer: Puls, akselerometer, gyroskop
 • Batteritid: 18 timer
 • Vanntett: 50 meter
 • Mål: 43 x 36 x 11,4 mm
 • Vekt: 34-52 gram
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Asus ZenWatch 3

Stilfull, men slanket

En elegant klokke til fin pris, men man må leve med noen begrensninger.

Fin pris i denne sammenheng. Nett format. Programmerbare knapper.
Få sensorer, ikke engang pulsmåler. Middelmådig batteritid.

Som så mange andre har også datakjempen Asus innsett at klokker må ha litt stil. Forskjellen mellom den forrige modellens klumpete utseende og denne, er slående. Klokken er uvanlig tynn og nett, selv om den er litt vel stor for smale håndledd. Det må også sies at man ikke kan bytte til hvilken som helst klokkereim. Om man liker utseendet er nok en smakssak, spesielt de skikkelig utstikkende knappene. Men den er da heller ikke som alle de andre.

 

Originalinnstilt er det den øvre knappen som starter treningsappen, og den nedre som setter klokken i strømsparemodus. Det kan man praktisk nok endre, slik at de åpner den appen eller starter den funksjonen du ønsker. Den har ikke induksjonsledning som Samsung Gear, men den magnetiske laderingen er faktisk ganske smidig. Det er bra, for klokken må lades oftere enn konkurrentene i testen. Heldigvis har den hurtiglading, 15 minutter for 60 prosent.

 

Merkelig nok mangler klokken de fleste sensorene som de andre har. Sant nok har den en gyro som i nødsfall kan brukes til skrittelling, men det er langt fra de andre, som har innebygget GPS, og fremfor alt pulsmåler. Det gjør ZenWatch mindre passende som aktivitetsarmbånd. Det merkes at Asus har spart inn på funksjoner. Derfor skiller den seg ikke på noen måte ut fra mengden slik at man velger den fremfor noen annen.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Da klokken kjørte den gamle Android Wear-versjonen under testen, føltes den litt foreldet. Man kan bare få grunnleggende informasjon direkte på urskiven. Det er litt omstendelig å interagere med meldinger og notater. Hele håndteringen krever litt mer håndspålegging enn man hadde ønsket. Det må imidlertid bemerkes at ZenWatch 3 står på listen over klokker som skal kunne oppgraderes til Android Wear 2.0. Kanskje det kan gi den et nytt liv?

 

Konklusjon

Asus har tatt et stort skritt fremover når det gjelder utseendet på sine klokker. ZenWatch 3 er stilfull og tynn, om enn noe for stor for mange. Dessverre har det gått utover batteritiden, som er den korteste av de testede klokkene. Enda verre er det at denmangler de fleste sensorene, noe som gjør at den er mindre passende som treningsklokke. Den får imidlertid plusspoeng for den rimelige prisen. Og når den etterlengtede oppgraderingen til Android Wear kommer, vil den føles mer moderne.

 

 

Fakta

Fakta

 • Operativsystem: Android Wear 1.5 (2.0 oppgraderbar)
 • Skjerm: 400 x 400 AMOLED
 • Trådløst: Wifi, BT 4.1
 • Sensorer: Gyroskop
 • Batteri: 340 mAh, 2 dager
 • Vanntett: IP67 - 1 meter i 30 minutter
 • Mål: 45 x 45 x 10 mm
 • Pris: 3.000 kr
 • Web: asus.no
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Huawei Watch 2

Mars 2017Huawei Watch 2
Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Oppkoblet og moderne

Huawei gasser på med den siste teknikken, men taper noen stilpoeng.

Klarer seg uten mobilen, takket være SIM-kort.
Ikke like elegant som forgjengeren.

Det vi likte best ved forgjengeren, var hvor pen og luksuriøs den føltes. Det er merkelig nok et av de få områdene hvor vi må si at Watch 2 har gått i feil retning. Den ser helt enkelt litt trist ut til sammenligning. Konkurrentene har jo gått i den andre retningen, og gjort sine klokker mer luksuriøse. Kvaliteten er det imidlertid ingen feil med, den føles vel så robust som noen av de andre. Den er også skikkelig beskyttet mot både støv og vann.

 

Som så mange andre klokker er den ganske stor, og den har faktisk blitt litt tykkere enn forgjengeren. Man kan ikke kalle den direkte diskré. En grunn til det kan være at den har fått et skikkelig stort batteri, med det resultat at den klarer seg betydelig lenger enn for eksempel Asus ZenWatch 3. Den lades også med et magnetisk bakstykke. Ikke den aller mest elegante løsningen, men det er faktisk ganske praktisk.

 

Favorittfinessen er at man faktisk kan sette i et SIM-kort. Det gjør at man ikke er avhengig av mobilen for å være oppkoblet, om man for eksempel vil ut på en løpetur. Man innser ikke helt hvor praktisk det er før man har prøvd. Legger man til de sjenerøse sensorene, er dette en virkelig kompetent treningsklokke. Man får også en del praktiske ekstrafunksjoner ved å bruke Huaweis app, i tillegg til den vanlige Ear-appen.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Bonuspoeng får den for at den er først ute på det skandinaviske markedet med Android Wear 2.0. Dette til tross for at LG er Googles offisielle lanseringspartner. Plutselig er klokken ikke bare en ekstraskjerm for meldinger. Man kan med et øyekast se når neste møte er, hvordan været blir, eller hva man nå vil ha for informasjon fra sine apper på urskiven. Alt er helt enkelt smidigere, fra å besvare meldinger til å installere apper.

 

Konklusjon

Huawei tar to skritt frem og et tilbake med sin nye smartklokke. På plussiden er den fullstappet med den nyeste teknikken, og har flere sensorer enn man visste man hadde bruk for. På minussiden ser den faktisk tristere ut enn den stilige forgjengeren. Men den ulempen oppveier den mer enn godt ved å ha et innebygget SIM-kort, slik at man slipper å ta med seg mobilen på løpeturen. Som sluttpoeng har Watch 2 den siste programvaren, noe som gjør den meget hyggelig å bruke.

Fakta

Fakta

 • Operativsystem: Android Wear 2.0
 • Skjerm: 390 x 390 AMOLED
 • Trådløst: 4G LTE, Wifi n, BT 4.1, NFC, GPS
 • Sensorer: Puls, akselerometer, gyroskop, kompass, barometer
 • Batteri: 420 mAh
 • Vanntett: IP68 - 1,5 meter i 30 minutter
 • Mål: 49 x 45 x 12,6 mm
 • Vekt: 40 gram
 • Pris: 349 euro
 • Web: consumer.huawei.com
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Samsung Gear S3 Classic

Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Praktisk og smart

Samsungs beste smartklokke hittil, men den er allerede på etterskudd.

Bra batteritid. Smart navigering med roterende ring. Bra integrasjon av programvare og maskinvare.
Programvaren ligger etter konkurrentene. Størrelsen passer ikke alle.

Borte er tiden da en smartklokke var en firkantet historie som ingen normale mennesker ville bli sett med. Gear S3 ser ut som en tradisjonell klokke, spesielt denne Classic-versjonen i rustfritt stål. Den finnes imidlertid også som en tøffere Frontier-versjon, med et mer maskulint formspråk og gråsvart farge. Begge er like robuste, med en imponerende IP68-klassifisering mot støv og vann. Imidlertid anbefales ikke svømming, noe Apple Watch behersker.

 

Gear S3 føles som et kvalitetsprodukt med bra holdbarhet. Men det må sies at det er en skikkelig stor klokke som passer dårlig på nette håndledd. På siden finnes de eneste fysiske knappene for å gå til startskjermen eller tilbake i menyene. Navigerer i menyene gjør man ved å vri på ringen som sitter rundt skjermen. Det føles naturlig, og er mye bedre enn å holde på å rote med den lille skjermen, som man gjør på mange andre klokker.

 

Klokken kjører Tizen, som har både fordeler og ulemper. På den ene siden har Samsung dratt nytte av at man har produsert både maskin- og programvaren. Det gjør at alt flyter bra, og alle muligheter utnyttes til maksimum. På den andre siden har Tizen fortsatt ikke samme app-tilbud som Android Wear og WatchOS. Det er heller ikke helt den samme dobbeltrettede kommunikasjonen, da man mest tar imot informasjon på klokken. Spesielt savner man avansert stemmestyring. Det finnes imidlertid finesser som vi setter stor pris på. Som at man kan velge at skjermen alltid er på, slik at den virkelig ser ut som en vanlig klokke. Det påvirker selvsagt batteritiden, men heldigvis er batteriet så kraftig at den likevel holder like lenge som mange konkurrenter med slukket skjerm. Vi liker også treningsfunksjonene som selv lister opp hvilken aktivitet du holder på med, inklusiv søvn. Den logger også pulsen kontinuerlig slik at du kan få statistikk.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Konklusjon

Gear S3 føles som et fint skritt fremover fra den tidligere modellen. Den ser mer ut som en tradisjonell klokke, uansett om man velger Classic- eller Frontier-modellen. Den har blitt bedre til treningen, og Tizen har nå flere kjente apper. Heldigvis er den fortsatt like robust, og den har beholdt den smarte navigeringsringen. Derimot er den ikke helt så interaktiv som klokker med andre operativsystemer, men mest noe man tar imot informasjon på.

 

 

Fakta

Fakta

 • Operativsystem: Tizen 2.3
 • Skjerm: 360 x 360 AMOLED
 • Trådløst: Wifi n, BT 4.2, NFC, GPS
 • Sensorer: Puls, akselerometer, gyroskop, barometer
 • Batteri: 380 mAh, 72 timer
 • Vanntett: IP68 - 1,5 meter i 30 minutter
 • Mål: 49 x 46 x 12,9 mm
 • Vekt: 63 gram
 • Pris: 4.000 kr
 • Web: samsung.no
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Da vi testet de første smartklokkene i 2013, var vi ikke spesielt imponerte. De var klumpete, vanskelige å håndtere, batteritiden var dårlig, og de kunne faktisk ikke gjøre spesielt mye. Ved siden av å se hva klokken var, kunne man se meldinger og vær, styre musikkavspilling og holde styr på treningen. Visse hadde mer eksperimentelle enn praktiske finesser, som et innebygd kamera. Selve klokkene har for all del blitt bedre i årenes løp, og fått lengre batteritid, mer lettlest skjerm og lavere vekt.   Men det fundamentale problemet med første generasjon moderne klokker, var at man ikke kunne laste ned apper. Det var ingen operativsystemer til klokkene, så hver produsent brukte sin egen programvare, eller benyttet dårlig tilpassede smartmobil-OS, som Android. Naturligvis var tredjepartsprodusentene ikke spesielt glade i å legge ned tid og penger på å tilpasse sine apper til de utallige klokkene som fantes der ute. Det var på tide med standarder.   Allerede i 2014 løste det seg, selv om det også da splittet markedet. Vi fikk en klokkeversjon av Tizen, som støttes av blant annet Intel og Samsung. Naturligvis var det sistnevnte som var først ute med sin Gear S2. Samme år slapp Google sin Android Wear, som er tilpasset smartklokker. Det første produktet ble LG G Watch. Apple fortsatte å holde seg på sin kant, inntil de i 2015 slapp den første Apple Watch som kjører deres eget operativsystem WatchOS.   Med et veldig likt format på klokkene, samme sensorer og svært lik elektronikk på innsiden er det derfor viktig hvilket operativsystem klokken benytter. Det er jo det som avgjør mange av funksjonene, håndteringen og hvilke apper man kan bruke. Så la oss gå gjennom de tre utfordrerne.  

Titzen

Et operativsystem basert på Linux, utviklet av Linux Foundation, Tizen Foundation, Intel og Samsung. Det brukes mye til innbygging i smarte hjem-apparater, hjemmeelektronikk og til og med hvitevarer. Men spesielt Samsung har i tillegg pushet på å bruke det til billige mobilmodeller i utviklingsland, samt som sagt for smartklokker. Tidlige versjoner led stort av mangel på apper, men med tiden har alt flere kjente apper blitt sluppet. I dag er det ikke noe stort problem, og man finner alt det nødvendige, som Spotify, SAS, Über, Shazam, Amazon Prime, Skype, Twitter, Office, Evernote, Kindle, Tripadvisor, Runtastic og Paypal. Det er raskt, pent og med god integrering mellom mobilen og klokken. Den eneste egentlige ulempen er at det hovedsakelig er Samsung som satser på det.  

WatchOS

Apples eget klokke-operativsystem er basert på iOS til mobilen. Det merket man ganske tydelig i de første versjonene, hvor grensesnittet ikke var helt gjennomtenkt. Dessuten var det forholdsvis ressurskrevende, noe man merket ved at klokkene føltes langsomme og batteriet gikk tomt altfor fort. Versjon 3 som ble sluppet samtidig med andre generasjons klokke, er betydelig mer polert. Navigeringen er mer intuitiv og alt føles raskere, samtidig som den ikke drar like mye batteri. En stor fordel er tilbudet av apper, noe som delvis skyldes at utviklerne kan lage såkalte universelle apper. De fungerer på flere typer av apparater, som iPhone, iPad og Apple Watch. Det er tydelig merket i App Store, og innebærer også at man ikke må kjøpe en app flere ganger. På kort tid har WatchOS utviklet seg til det mest modne operativsystemet for klokker, med flest funksjoner.  

Android Wear

Som navnet antyder, er det Googles operativsystem som har sine røtter i mobilenes Android. Det ble sluppet i 2014, som en løsning på problemene produsentene hadde med å kjøre tilpassede Android-versjoner i klokkene. Det tilpassede operativsystemet hadde et grensesnitt som fungerte bedre på en liten skjerm, støtte for klokkenes sensorer, og fungerte med mange produsenters elektronikk. Men det var langt fra perfekt, og selv om det støttet Google Now, var det mest en enveiskommunikasjon. En stor fordel er imidlertid at det siden 2015 faktisk har fungert bra sammen med iPhone. Men siden har det faktisk ikke skjedd så mye mer enn at det har blitt lagt til støtte for høyttalere og Wifi. Før nå, da en stor oppgradering til versjon 2 akkurat har blitt sluppet. Mange nye klokkemodeller vil komme, og det skal bli spennende å se hvilke uventede finesser neste generasjons smartklokker vil by på.   I vår minitest av smartklokker har vi eksempler på klokker som kjører WatchOS, Tizen, Android Wear, og den første klokken som ble sluppet i Skandinavia med Android Wear 2.      

Hva er nytt i Android Wear 2.0?

  Bedre urskiver: Tidligere har urskiven bare kunnet vise utvalgt informasjon som dato, batteri og treningsmål. De nye urskivene kan skreddersys med informasjon fra apper, som neste møte fra kalender, aksjekurser eller hurtigknapper for å bestille taxi eller starte treningen. Ulike urskiver kan ha ulik informasjon slik at du kan sveipe mellom jobb, fritid eller treningsstudioet.   Treningsappen Google Fit kan måle tempo, distanse, kaloriforbrenning og puls mens du går, springer eller sykler. Foruten å regne armhevinger og situps, kan den nå også regne repetisjoner med vektstangen.   Med en innebygd Play Store i klokken kan du laste ned Android Wear-apper direkte, selv om den er koblet til en iPhone. Har klokken din innebygget SIM-kort, kan du også holde styr på samtaler og meldinger samtidig som du strømmer musikk direkte til klokken, uansett hvor mobilen er.   Det er lettere å håndtere meldinger. Bank for å lese hele meldingen, og velg mellom å svare ved diktering, tastatur, håndskrift eller tegnet emoji. Man kan til og med bruke smarte auto-svar som er tilpasset det som sto i meldingen.   Klokken har nå Google Assistant innebygget slik at man kan bruke stemmen for å stille spørsmål eller gi kommandoer. Man kan for eksempel bruke den for navigering, værprognoser eller restaurantbestillinger. Enn så lenge bare på engelsk eller tysk, men flere språk er på gang.   Vær klar over at visse funksjoner krever sensorer eller annen maskinvare som din eldre klokke kanskje ikke har.   Eksisterende klokker som kan oppgraderes til Android Wear 2.0: ASUS ZenWatch 2 & 3, Casio Smart Outdoor Watch, Casio PRO TREK Smart, Fossil Q Founder, Fossil Q Marshal, Fossil Q Wander, Huawei Watch, LG G Watch R, LG Watch Urbane & 2nd Edition LTE, Michael Kors Access-smartklokker, Moto 360 2nd Gen, Moto 360 for Women, Moto 360 Sport, New Balance RunIQ, Nixon Mission, Polar M600 og TAG Heuer Connected.     Vi tester Apple Watch series 2         4.000 kr Asus ZenWatch 3                3.000 kr Huawei Watch 2                  3.390 kr Samsung Gear S3 Classic 4.000 kr  

Andre smartklokker å vurdere

 

Apple Watch Nike+

Apple Watch 2 Nike+ er en helt vanlig Apple Watch 2 som har kledd seg ut. Det betyr at den er rask, har GPS og er vanntett slik at du kan svømme med den. Det spesielle Nike+-armbåndet er derimot en velkommen nyhet, da det på en effektiv måte leder bort svette fra håndleddene. Den nye Nike-appen er også bra. Karakter: 5 Spesielt anbefalt  

Samsung Gear Fit 2

Leter du etter en blanding av en smartklokke og et aktivitetsarmbånd, er Samsung Gear Fit 2 et godt alternativ. Klokken ser bra ut, displayet er pent og batteriet holder forholdsvis lenge. Karakter: 4  

Polar M600

Skiller seg litt ut ved spesielt å vende seg mot fitness-segmentet. Og det er klokt, da tracking-biten og den medfølgende Flow-appen fungerer meget bra. Smartklokkedelen må derfor betraktes som en ekstra bonus. Karakter: 4  

TAG Heuer Connected

Den høye prisen kan forsvares med at materialkvaliteten og utførelsen ligger på et mye høyere nivå enn de fleste smartklokkene. Den passer med andre ord ikke alle, men de som rynker på nesen over at smartklokker er for nerdete, kan kanskje få mer glede av denne. Karakter: 5 Spesielt anbefalt  

Pebble Time

En klokke som går sin egen vei. Ideen med en tidslinje er enkel og ukomplisert, og man forstår prinsippet med en gang. Pebble Time er riktig valg om man leter etter en smartklokke som ikke koster en formue eller har et halvferdig og uoversiktlig grensesnitt. Karakter: 5 Spesielt anbefalt  

Fitbit Blaze

Et bra kompromiss mellom aktivitetsarmbånd og smartklokke. Lykkes best som det førstnevnte, og da den er smartere enn Fitbit Surge, er den mye mer anvendelig til hverdags. Prisen er bra, og den gjør det Fitbit gjør best – holder deg i form. Karakter: 4
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.