annonse
(Foto: Produsenten)

gruppetest:
5 gaming-tastaturer

Fingeren på avtrekkeren

Luftfartsmaterialer og topptunet finmekanikk er hva som er nødvendig når du skal komme seirende ut av kampen på skjermen. Vi har lagt hånd på fem av de beste mekaniske tastaturene til spill.

Et naturtalent kan springe 100-meteren i tennissko, men det riktige fottøyet kan spare avgjørende sekunder. Det samme gjelder for e-sport. Og det viktigste utstyret, sammen med musen, er tastaturet.

De fleste alminnelige datatastaturer er såkalte membrantastaturer. Under hver tast sitter en plastboble, og når tasten trykkes ned, skapes en kontakt med printet under boblen. Den slags tastaturer er billige å masseprodusere, men presisjonen er ikke så høy som i mekaniske tastaturer, hvor det sitter en mekanisk kontakt under hver tast.

Det er et års tid siden vi sist så på tastaturer spesielt til gaming. I mellomtiden har det kommet en ny generasjon. Et fellestrekk er at de fleste har valgt å strippe tastaturet for all innpakning, så tastene kneiser nakne opp fra bunnen. Det ser rått ut – og gir fritt utsyn til de enda villere lyseffektene.

Les også: Test av seks gaming-mus

Et spørsmål om feedback

I et mekanisk tastatur sitter det en separat kontakt under hver knapp. En fjær og en metallbøyle bestemmer hvor tung tasten er å trykke ned, og hvordan bevegelsen føles underveis. Noen foretrekker taster som reagerer på en fjærlett berøring, mens andre vil ha taster som gir tydelig motstand. Og så er det klikklyden når tasten trykkes ned. Den er uunnværlig for noen, mens andre hater den – ikke minst sidemannen. En annen form for feedback er den motstanden som noen kontakttyper gir når man halvveis i tastens vandring passerer kontaktpunktet. Å vite om tasten er trykket ned eller ei, er avgjørende.

Holdbarhet

Det går hardt, raskt og lenge for seg med tastene når det spilles. Så holdbarheten på kontaktene er viktig. Mekaniske tastaturer har en typisk holdbarhet på minst 50 millioner tastetrykk. Det tilsvarer omkring 20 000 boksider – skrevet med samme bokstav! Ikke alle taster brukes imidlertid like mye, så WASD-tastene, som brukes som joystick, slites sannsynligvis opp lenge før for eksempel M-tasten.

Hver tast sin farge

RGB-lys er en viktig del av leken når det gjelder gaming-utstyr, og spesielt gaming-tastaturer. Man kan innvende at lysshowet på ingen måte forbedrer evnen til å vinne over motstanderen. Det er sant, men spill handler om å ha det morsomt. En sportsbil blir jo heller ikke raskere av å ha skinnseter og instrumentpanel i edeltre. Men lekkert er det.

annonse
annonse

Lys i alle regnbuens farger er standard på alt annet enn de billigste gaming-tastaturene. En moderne modell har 16,8 millioner fargenyanser å velge mellom, som kan innstilles for hver enkelt tast. Til gjengjeld er det forskjell på hvor mange forskjellige lyseffekter operativprogrammet tilbyr, og i hvor høy grad man kan lage sine egne. Som lokkemat for å sikre lojale kunder kan man hos alle de store produsentene koordinere lyseffektene mellom spillenhetene sine – men selvfølgelig kun de som er av samme merke.

Så går vi til makroene!

En viktig forskjell på gaming-tastaturer og vanlige hakkebrett er muligheten til å lage makroer, altså sekvenser av kommandoer som kan avspilles med et enkelt trykk – i en hastighet som ville være menneskelig umulig. De fleste gaming-tastaturer har mulighet for makroer, men ikke alle har spesielle taster for avspilling av dem.

Spøkelsestaster

Et av de uttrykkene man møter i forbindelse med gaming-tastaturer, er «ghosting». Det dekker over tastaturets evne til å unngå at inntastinger går tapt i farten, når det trykkes på flere taster raskt etter hverandre – eller samtidig. Konvensjonelle tastaturer er laget for skriving av et tegn om gangen. På et spilltastatur skal man kunne avlevere lynraske kommandoer, jo flere jo bedre. Noen tastaturer klarer 10 taster samtidig, mens de mest ekstreme kan håndtere at alle 104 taster trykkes ned samtidig! 10 taster burde imidlertid holde for de fleste, da det er vanskelig å trykke på flere taster med 10 fingre.

1_add_on_picture
<
>
(Foto: Cherry MX)
annonse
Produkter i testen
Corsair K70 RGB MK.2
Lysshow over alt
Corsair lager utstyr som kan lyse opp hele PC-en. Men K70 MK.2 kan mye mer enn det.
HyperX Alloy FPS RGB
Bare det nødvendige
HyperX leverer det man trenger, til en pris som alle kan være med på.
Razer BlackWidow Elite
Litt mer rå Razer
Razer har kastet toppen og laget en kabriolet-utgave av BlackWidow-tastaturet.
SteelSeries Apex M750
Taste-maskin fra Steelseries
Enkelhet og solid industriell design kjennetegner SteelSeries spilltastatur. Og programvaren er fremragende.

  Kommentarer

    Motta varsel  
  Varsle meg om
  annonse

  Les også

  8 Gaming-mus

  8 Gaming-mus

  Vi har lagt hånd på åtte av de beste musene spesielt utviklet til gaming.
  Logitech BRIO

  Logitech BRIO

  Logitech er først ute med et 4K-webkamera, men har vi bruk for det?
  Circle with Disney foreldrefilter

  Circle with Disney foreldrefilter

  Circle er perfekt for foreldre som vil beskytte barna mot usømmelig internettinnhold, eller vil begrense tiden nettet er tilgjengelig.
  Adobe Ink & Slide

  Adobe Ink & Slide

  Tegning og maling blir ikke det samme etter Adobes fleksible pekepenn, som er laget for proffer, men også passer for amatører.
  WD MyPassport Wireless og WD MyPassport Ultra Metal

  WD MyPassport Wireless og WD MyPassport Ultra Metal

  Du kan godt ta med deg alt. Og du kan også ta en trådløs backup i jakkelommen samtidig.
  Logitech Fabric Skin Keyboard Folio

  Logitech Fabric Skin Keyboard Folio

  Hvis man skal jobbe med en iPad, er et tastatur nesten helt nødvendig. Da er Logitechs nye Fabric Skin, et godt alternativ.
  Et meget grønt tastatur

  Et meget grønt tastatur

  For den miljøvennlige bruker burde Logitech Solar KeyboardK750 for Mac være et funn.