TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Sony FDR-X3000R

For dyrt og innviklet

Sony er gode på bildekvalitet, men overkompliserer med ekstern søker og innviklet navigering.

forfatter
Publisert 02.03.17 - 16:42
L&B menerskew
pluss Optisk bildestabilisator er bare bedre enn digital, og Sonys kamera skyter noen utrolig flotte bilder.
minus Prisen tatt i betraktning er det vanskelig å se hvorfor man skulle velge Sony fremfor konkurrentene. De positive sidene kan ikke veie opp for de dårlige
Spesifikasjoner
  • 1920 x 1080 60fps, 1920 x 1080 30fps, 1280 x 720 30fps, 1280 x 720 120fps, 800 x 480 240fps, 3840 x 2160 30fps, 1920 x 1080 120fps, 1280 x 720 240fps og 1920 x 1080 60fps
  • BSI Exmor R CMOS sensor
  • Optisk bildestabilisering
  • Zeiss Tessar objektiv
  • Vanntett ned til 60 meter med det medfølgende etui
  • Maksimal bithastighet på 100 Mbps
  • Wifi, NFC, Bluetooth
  • Micro HDMI, Micro-SD
  • Vekt: 114 gram
  • Batteri: 1240 mAh
Veil. pris 5788 Produktside

Sonys FDR-X3000R-kamera skiller seg noe ut fra konkurrentene. I stedet for en liten kasse med en stor fargeskjerm på baksiden, er Sonys modell avlang og har et lite gråtone-display på siden. Det er gjort mye med det tekniske, men har man glemt brukervennligheten i farten?

En avlang sak
Som sagt er designen på Sonys kamera noe annerledes i forhold til Garmin og GoPro. Måten det betjenes på, skiller seg også ut. Det sitter riktignok fysiske knapper på siden, og det er et innebygd display som dessverre ikke er bakbelyst, men navigeringen er rett og slett alt for innviklet. Man må bla gjennom for mange punkter for å komme frem til enkle funksjoner, og det går meget langsomt.

Ekstern søker
Som eneste deltaker har Sony valgt å ikke bygge inn en søker i kameraet. I stedet er den oppgaven sendt til en ekstern enhet, som må kobles til kameraet via Bluetooth. Ideen er at du dermed alltid kan se hva kameraet tar opp, samt lett starte og stoppe et opptak. Søkeren har du da montert på for eksempel armen din eller direkte på sykkelstyret. Det virker umiddelbart som en god idé, men jeg synes ikke det fungerer godt i praksis. Den eksterne skjermen er ikke trykkfølsom, og knappene på siden er trege å trykke på. Tanken om alltid å skulle holde to enheter med strøm er også et kritikkpunkt. Vi skal heller ikke glemme at Bluetooth sluker strøm.

Optisk bildestabilisator
Et punkt hvor Sony imidlertid tar hjem poeng, er deres optiske bildestabilisator. De to andre klarer denne delen digitalt, noe som beskjærer bildene en del, mens Sony har bygget det direkte inn i sensoren. Det kan ses på bildekvaliteten, og det er fett at man dermed også kan bruke det når man tar opp i 4K, noe som ikke er mulig hos de to andre. Når det gjelder den rå bildekvaliteten, er japaneren også dyktig. Bildene er utrolig flotte og detaljerte, og virker ikke fullt så overstyrte i fargene som for eksempel GoPro. Med alle tre kan det imidlertid tilrådes å leke litt med fargeprofilene, og eventuelt etterjustere i redigeringsfasen. Da det er små kameraer vi har med å gjøre, er dårlige lysforhold ofte et problem. Her skiller Sony seg positivt ut igjen, og klarer umiddelbart mørke scener bedre.

Tam lyd og batteri
Dessverre kan du ikke ta opp lang tid av gangen før du må lade batteriet igjen. Cirka 1 time og 20 minutter ble det til, noe som var svært dårlig i forhold til konkurrentene. Dette kan justeres ved å slå av noen av de smarte funksjonene. Et annet punkt som bør nevnes, er det medfølgende kamerahuset. Med FDR-X3000R montert, er lyden ærlig talt altfor hul og innelukket.

Konklusjon
Sony FDR-X3000R skiller seg ut på flere fronter. Dessverre er ikke helheten positiv. Hvis vi starter med det gode, er bildekvaliteten på opptakene utrolig flott. Sony har mange års erfaring med kameraer, og det ses. Den optiske bildestabilisatoren er et kjempepluss, og fargene virker ikke så overstyrte som hos de to andre. Dessverre plages kameraet av dårlig batteritid, og den eksterne skjermen fordyrer og kompliserer unødig. Helhetsinntrykket blir derfor litt lunkent.

Også i denne testen:

Garmin ViRB Ultra 30

GoPro har fått en seriøs utfordrer

Garmin støtter seg klokelig til sine tracking-egenskaper, noe som gir et nytt perspektiv til sjangeren.

Garmin er blitt en seriøs konkurrent til GoPro. Spesielt deres mulighet for å samle inn data via G-Metrix og inkludere disse i opptakene er en fet funksjon.
Batteriet går fort tomt for strøm. Overføring til dataen foregår med en gammel mini-USB-kabel. Det er rart at Garmin ikke har skiftet til micro-USB eller USB-C.

GoPro Hero5 Black

GoPro er fortsatt i teten

Et kamera fra GoPro har lenge vært det sikre valget. Det holder de fast ved med Hero5 Black.

GoPro Hero5 Black leverer fremragende bildekvalitet, lett betjening og er vanntett fra fabrikken. Det er vanskelig å finne noe å klage over.
Batteriet er som alltid et problem, og setter sine naturlige begrensninger. I tillegg er det synd at de gamle ikke lenger er kompatible.

Legg igjen en kommentar

Siste artikler:

MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Telezoom til Leica SL Relativt prisgunstig zoom for naturfotografer.
lbpluss
Drone for Reels-videoer En liten detalj skiller DJI Mini 3 fra andre droner.
lbpluss
Dette objektivet gir ekte kinofilm Hvordan får Hollywood-filmer det dramatiske og kinematografiske utseendet sitt? Svaret ligger i anamorfotiske objektiver. Dette fra Sirui har dessuten mange råd til.
lbpluss
Lyssterkt portrettobjektiv til Fujifilm Samyang presenterer objektivet Fujifilm mangler.
lbpluss
Glimrende videokamera til proffer Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelaktig kamera for seriøse filmskapere. Men er det ikke litt for tett opp mot storebror – også i pris?
Følg Lyd & Bilde