TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Garmin ViRB Ultra 30

GoPro har fått en seriøs utfordrer

Garmin støtter seg klokelig til sine tracking-egenskaper, noe som gir et nytt perspektiv til sjangeren.

forfatter
Publisert 02.03.17 - 16:45
L&B menerskew
pluss Garmin er blitt en seriøs konkurrent til GoPro. Spesielt deres mulighet for å samle inn data via G-Metrix og inkludere disse i opptakene er en fet funksjon.
minus Batteriet går fort tomt for strøm. Overføring til dataen foregår med en gammel mini-USB-kabel. Det er rart at Garmin ikke har skiftet til micro-USB eller USB-C.
Spesifikasjoner
  • 4K/30 fps; 2,7K/60 fps; 1080p/120 fps; 720p/240 fps og 480p/300 fps
  • Digital bildestabilisering (1440p/60fps | 2.7K/30fps)
  • Vanntett ned til 40 meter med det medfølgende etuiet
  • Maksimal bithastighet på 60 Mbps
  • Stemmestyring
  • Eksterne sensorer: ANT+, Bluetooth®, Wi-Fi®
  • Innebygget GPS, akselerometer, gyroskop, høydemåler og kompass
  • YouTube® HD-livestreaming
  • Micro-HDMI & Mini-USB
  • Vekt: 87,9 gram
  • Batteri: 1250 mAh
Veil. pris 4289 Produktside

Med ViRB Ultra 30 har Garmin endret designen radikalt i forhold til sin tidligere toppmodell, ViRB XE, og legger seg dermed langt tettere opp til GoPros kameraer. Størrelsesmessig er det imidlertid stor forskjell, da ViRB Ultra 30 er både mindre og lettere. Dessverre går det litt fløyten når du putter kameraet inn i det medfølgende huset, som både er nødvendig for å vannsikre samt for å kunne montere det noen steder. Som med de øvrige kameraene i testen er den største nyheten muligheten for å ta opp video i 4K med 30fps. Du kan også ta opp med 24fps, men det er etter vår mening for lite. Opptakene i 4K er utrolig gode, og spesielt hvis du tar opp under gode lysforhold, får du både skarpe og fargerike opptak.

“OK, Garmin …”
En annen ny funksjon i ViRB 30 er stemmegjenkjennelse, som lar deg styre kameraet med enkle stemmekommandoer. Det fungerer ganske godt, selv om man føler seg litt dum når man går rundt og snakker til kamerat på byen. På toppen av løypene er det imidlertid neppe noen som legger merke til den slags. Kameraet har naturligvis innebygget bildestabilisator, som glatter ut vibrerende opptak. Som hos GoPro blir det gjort digitalt, noe som umiddelbart er litt ergerlig. I rettferdighetens navn må det likevel sies at det er ganske effektivt, og gir fine glatte videoklipp.

Lett navigering
Baksiden er naturligvis berøringsfølsom, og det er lett å finne frem i menyene. Skjermen kunne godt ha vært litt større. Du kommer inn i menyene ved å sveipe inn fra de fire sidene. I bunnen har du hovedmenyen, fra toppen får du Wifi, Bluetooth og sensorer, fra venstre får du video og kamerainnstillinger, og fra høyre får du Pro-innstillingene hvis de er slått på. Det er verdt å notere seg at du også kan bruke touchskjermen når kameraet er i huset, noe som tidligere har vært et problem hos visse konkurrenter.

G-Metrix
En annen funksjon som etter hvert er blitt standard i high-end-segmentet, er den innebygde GPS-en. Her får du dessuten G-force og orienteringssensorer. Du kan koble flere sensorer trådløst hvis du har andre enheter fra Garmin. Alle de innsamlede dataene lagres under navnet G-Metrix, og du kan via gratisappen eller programvare til PC og Mac inkludere dem i opptakene dine i form av grafer og målere. Det er en fet detalj, hvis du har vært spesielt høyt oppe eller kjørt veldig fort.

Litt sløvt batteri
Alle de smarte funksjonene har dessverre en ulempe. De spiser batteri. Garmin opplyser at ViRB Ultra 30 optimalt sett kan holde på strømmen i litt over to timer. Alt etter hvor mange funksjoner du har slått på, må du imidlertid regne med en del mindre, og våre opplevelser var tettere på 1,5 timer.

Konklusjon
Garmin ViRB Ultra 30 er et fremragende kamera hvis du vil lage detaljerte 4K-opptak når du for eksempel står på ski, surfer eller sykler. Navigasjonen via touchskjermen er god, og det er passe mange innstillinger og opptaksmuligheter. De eneste tingene som virkelig trekker ned, er batteriet, som dessverre går tomt altfor raskt, og at kameraet ikke er vanntett uten det medfølgende huset.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Også i denne testen:

Sony FDR-X3000R

For dyrt og innviklet

Sony er gode på bildekvalitet, men overkompliserer med ekstern søker og innviklet navigering.

Optisk bildestabilisator er bare bedre enn digital, og Sonys kamera skyter noen utrolig flotte bilder.
Prisen tatt i betraktning er det vanskelig å se hvorfor man skulle velge Sony fremfor konkurrentene. De positive sidene kan ikke veie opp for de dårlige

GoPro Hero5 Black

GoPro er fortsatt i teten

Et kamera fra GoPro har lenge vært det sikre valget. Det holder de fast ved med Hero5 Black.

GoPro Hero5 Black leverer fremragende bildekvalitet, lett betjening og er vanntett fra fabrikken. Det er vanskelig å finne noe å klage over.
Batteriet er som alltid et problem, og setter sine naturlige begrensninger. I tillegg er det synd at de gamle ikke lenger er kompatible.

Legg igjen en kommentar

Siste artikler:

MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Telezoom til Leica SL Relativt prisgunstig zoom for naturfotografer.
lbpluss
Drone for Reels-videoer En liten detalj skiller DJI Mini 3 fra andre droner.
lbpluss
Dette objektivet gir ekte kinofilm Hvordan får Hollywood-filmer det dramatiske og kinematografiske utseendet sitt? Svaret ligger i anamorfotiske objektiver. Dette fra Sirui har dessuten mange råd til.
lbpluss
Lyssterkt portrettobjektiv til Fujifilm Samyang presenterer objektivet Fujifilm mangler.
lbpluss
Glimrende videokamera til proffer Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelaktig kamera for seriøse filmskapere. Men er det ikke litt for tett opp mot storebror – også i pris?
Følg Lyd & Bilde