: 7 reisekameraer

Den perfekte reisekameraten

Når kofferten er full, er masse fotoutstyr det siste man trenger i tillegg. Her er sju av de beste reisekameraene, som ikke tar mye plass, men har egenskapene gode kameraer må ha.
Annonse
Annonse
forfatter

På et år tas det flere bilder enn det er tatt bilder, hittil i historien. Siden det første bildet ble fremkalt på midten av 1800-tallet. Den digitale revolusjonen har for lengst gjort fotografering til verdens mest utbredte hobby. Over halvparten av bildene tas med en smartmobil, og tusener av mobilbildene deles umiddelbart på nett slik at andre kan se dem.

Men kvaliteten er så som så. Mobilbilder blir sjelden rammet inn og hengt på vegg, eller brukt i fotobøker. De fleste er klar over at de tekniske begrensningene ikke gir like god bildekvalitet som et godt digitalkamera kan gi. Derfor selges det millioner av kameraer, til folk som vil ha noen bedre enn smartmobilen. De mer avanserte kompaktkameraene og systemkameraene, er de mest populære kameratypene.

De leverer bildekvalitet ingen mobil er i nærheten av, og er mer fleksible verktøy for en som ønsker å utvikle sine kreative evner med et bedre kamera. Best av alt, alle er små, lette og tar ikke mye plass. Praktisk når man skal ha med kamera overalt. Når størrelse og kvalitet betyr mest, er dette sju gode kameravalg.

Kompakt kvalitet
Siden markedet for billige kompaktkameraer faller omvendt proporsjonalt med salgsøkningen for smartmobiler, har vi valgt bort de billigste kameraene i denne testen. I stedet har vi tatt med tre litt forskjellige, men mye bedre kompaktkameraer. De har ulike egenskaper, men en ting til felles: Godt utstyrt med funksjoner som gjør dem egnet som reisekamera, og langt bedre bildekvalitet enn de billigste kompaktkameraene leverer.

Det minste av dem, Olympus XZ-10, er lite nok til at det passer i lommen. Tross det, har det mer enn nok zoom, lyssterk optikk, pekeskjerm, og en praktisk innstillingsring rundt zoomobjektivet, som kan programmeres av fotografen.

Sonys HX50V er litt tykkere, litt dyrere, men har en rekordlang zoom. Med 30 x zoom rekker den over det meste. Med integrert GPS og trådløs wi-fi-tilkobling, kan man tagge hvor bildene er tatt, og overføre bilder til mobilen. Som også kan fjernstyre kameraet.

FujiFilm X20 ser kanskje ut som kameraet bestefar hadde på 60-tallet, men er på papiret det teknisk sett mest interessante kameraet blant de tre. Her får man silkemyk manuellzoom med lyssterk optikk, optisk søker, og større bildebrikke enn de fleste kompaktkameraer har.

Fleksible systemkameraer
Velger man i stedet systemkameraer, får man utskiftbar optikk, bedre bildekvalitet og høyere funksjonsnivå. De fokuserer kjappere og leverer langt  bedre bilde- og videokvalitet enn kompaktkameraer gjør. Systemkameraene er et bedre valg for de som ønsker seg et mer fleksibelt og avanserte verktøy, som kan vokse med fotografens ambisjonsnivå og ferdigheter.

Olympus PEN E-PM2 er knøttlite, med pekeskjerm, blitssko, separat blits og kan bruke Toshibas trådløse FlashAir minnekort. Da kan man overføre bilder direkte til iPad-en mens man tar bilder. Det like kompakte, men billigere Sony NEX-3N, har vippbar skjerm, innebygget blits og elektronisk zoom. Men ikke pekeskjerm.

Ingen av dem er i nærheten av å være like rask som Nikon 1 J3. Testens minste systemkamera trenger en separat adapter, som er ekstrautstyr, for å overføre bilder trådløst, men det har innebygget blits, og lynrask serieopptak på opp til 15 bilder/s. I den sammenhengen er Canon EOS 100D rene skilpadden med sine 4 bilder/s. Men Canon-kameraet har pekeskjerm, og er verdens minste speilreflekskamera. Det betyr at man får optisk søker og litt bedre ergonomi, med bedre oversikt over innstillinger. Alle kameraene i testen har det til felles, at de skal levere klasseledende bildekvalitet i sitt segment, om man skal tolke pressemeldingene fra produsenten, men er også kompakte nok til at de egner seg utmerket på reise. Hvilket som passer dine behov best, finner du ut på de neste sidene. Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per juni 2013.

Produkter i testen

FujiFilm X20

Klassisk kvalitet

Litt for stort til å kalles et lommekamera, men FujiFilm X20 besitter en rekke overbevisende kvaliteter, og leverer en knallsterk søknad om å få bli med ut.

Skarp optikk Svært god oppløsning Nydelig fargegjengivelse Fremragende ergonomi
Synlig JPEG-støy over 800 ISO Dårlig batteritid Middels ok videokvalitet

Olympus PEN E-PM2

ULV i fåreklær

Olympus lille PM2, passer som hånd i hanske, for nybegynnere som kjøper sitt første systemkamera.

Skarp optikk Fremragende fargegjengivelse Lynrask autofokus Enkel betjening
Liten skjerm og små knapper Svak separat blits Menybasert innstillingsvalg

Canon EOS 100D

Verdens minste speilrefleks

Mindre enn dette blir det ikke. Hvert fall ikke om en tradisjonell speilrefleks står øverst på ønskelisten.

Meget god bildekvalitet Glimrende pekeskjerm God batteritid Lydløs og rask autofokus
Bildestøy på høy ISO Lav skuddtakt Prisen

Nikon 1 J3

Lynrask og kompakt

Når størrelsen og brukervennlighet er viktig, kan Nikon 1 J3 være et spennende valg.

Høy oppløsning Enkelt å bruke Lynrask og kompakt
Glatt håndgrep Ingen blitssko 220b batteritid

Sony NEX-3N

Prisverdig systemkamera

Med bildekvalitet i toppklasse, og prislapp i budsjettklasse, er Sony NEX-3N et prisgunstig kvalitetskamera.

Meget høy bildekvalitet Gunstig pris God batteritid
Krever litt tilvenning Treg skuddtakt Ingen blitssko

Olympus Stylus XZ-10

Lommevennlig og kjapp

Dette kameraet går ikke bare ned i bukselommen, det trives utmerket i det fri, og bildekvaliteten holder absolutt vann.

God detaljoppløsning Høyt funksjonsnivå Enkelt å bruke
Moderat skuddhastighet Svak batteritid Bildestøy fra 800 ISO

Sony Cyber-shot DSC-HX50V

Verdensmester i lengde

Sony-kameraet har alt som skal til for å friste ivrige nybegynnere. Det er vanskelig å finne noen mangler.

30 x zoom Tilbehørssko Anvendelig reisekamera
Kraftig bildestøy fra 400 ISO Fargestøy Middels god videokvalitet
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.