Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Sony FE 28mm f2

Billig og kompakt vidvinkel

Sony fortsetter å rulle ut objektiver til sine beste kameraer, som denne lille vidvinkelen med god lysstyrke.
Lyd & Bilde mener
Prisgunstig vidvinkel for Sonys fullformat med god bildekvalitet på enkelte blendere.
Kraftig fortegning, lysstap og ujevn skarphet, særlig på full blenderåpning.
Spesifikasjoner
  • Type: 28mm vidvinkel
  • Lysstyrke: f2,0
  • Nærgrense: 29 cm
  • Filterdiameter: 49 mm
  • Linseelementer: Totalt 9, 8 grupper
  • Mål/vekt: Ø 64 mm, 60 mm/200 gram
  • Annet: Solblender

Det er lite, lett og billig. Derfor er det lett å se gjennom fingrene med at den optiske ytelsen ikke er perfekt.

Bredere bildevinkel betyr dessverre flere optiske utfordringer, blant annet i form av fortegning, skarphet, og lysstap. En 24mm vidvinkel har flere utfordringer enn en 35mm, en 28 har flere enn en 50mm osv. Det skyldes at man må kompromisse mye for at ikke prisen skal skyte i været, når man konstruerer for eksempel en 28mm vidvinkel.

Som i vi tester her i form av Sonys nye FE 28mm f2 for Sonys fullformat a7-kameraer.

Det er ikke store objektivet med en lengde på 6 cm og vekt på 200 gram. Men det gjør det perfekt som et allround vidvinkelobjektiv. Av typen mange foretrekker å bruke ofte, fordi 28mm gir bred bildevinkel uten alt for mye fortegning.

Optiske utfordringer
De kompakte målene og den lave vekten, hadde ikke vært mulig uten å hoppe over værtetting, komplekse linseelementer og moderere lysstyrken. Resultatet er et billig og greit vidvinkelobjektiv med f2,0 som største blender, som passer til gatefoto og reisefoto.

Annonse

Jeg ville ikke brukt det til arkitektur. Til det er den tønneformede fortegningen for synlig. Den kan kompenseres for, og kameraet gjør det automatisk på jpeg-filer, men for de som skyter ubehandlede råfiler, blir det en ekstrajobb. Det blir også en jobb å fjerne vignettering – lysstap, som er mer enn moderat på objektivet. Særlig på f2-2,8. Der er også skarpheten lavere i hjørnene. Fra f2,8 blir begge deler merkbart bedre, og skarpheten er på sitt beste fra f4 til f11, men selvsagt ikke i samme klasse som i Sony Zeiss FE 35mm f1,4.

Sony FE28mmsample

Annonse

Men den hyggelige prisen er formildende, og gjør Sonys lille 28mm til et godt valg for Sony-fotografer, som trenger en lyssterk og billig vidvinkel med god bildekvalitet.

Objektivet kan også brukes med Sonys to adaptere, en med x 0,57 forstørrelse som gir fotografen 16mm fisheye med 180 graders bildevinkel, og en x 0,75 som gir 21mm ultravid vidvinkel. De koster henholdsvis 2.700 og 2.100 kr.

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.