: Sony Cyber-shot RX1r II

Sonys beste kompaktkamera

Helrått kompaktkamera, men langt fra perfekt.
Lyd & Bilde mener
Fantastisk bildekvalitet, kjapp følgefokus og innebygget søker.
Mangler 4K-video, pekeskjerm, og batteritiden er elendig.
Spesifikasjoner

Sony Cyber-shot RX1r II

  • Type: 42 Mp proffkompakt med fullformat bildebrikke
  • Optikk: 35mm f2.0
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1,28 Mp billedpunkter
  • Søker: 2,36 Mp OLED
  • Høydepunkt: Wifi, 5 bilder/s, 14-bit ukomprimert råfillagring, variabelt lavpassfilter
Annonse
Annonse
forfatter

Et kamera uten zoom har et begrenset marked. Legg til en veldig høy pris og markedet krymper ytterligere. Hopp over pekeskjerm og 4K-video, legg til et latterlig lite batteri, og det begynner å lukte av katastrofe.

 

Men Sonys nye proffkompakt med fullformat bildebrikke, smeller til med en bildekvalitet som kommer til å få øynene dine til å svømme, og hjertet til å slå fortere.

 

Så bra er Sony RX1r II nemlig, at jeg ikke kan komme på noe annet kompaktkamera foruten Leica Q, som er så attraktiv for profesjonelle fotografer som trenger et lite kamera med høyest mulig bildekvalitet.

Annonse
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kameraet ser ut som den første utgaven av RX1 fra 2013, og det er kun kosmetiske endringer på årets utgave kalt RX1r II, om man ser bort fra at denne utgaven har fått en skikkelig elektronisk søker der blitsen sitter på RX1. Et velkomment og høyst nyttig tilskudd på et kamera som kun har hatt søker som ekstrautstyr.

 

Les testen av Sony RX1 her

 

Søkeren er oppfellbar og har diopterjustering, men ikke den litt klossete løsningen det mindre Sony RX100IV har. Hvor man må nappe ut søkerokularet etter å ha felt det opp av kameraet. Søkerbildet er stort og høyoppløst med 0,8 ganger forstørrelse og 2,36 Mp oppløsning.

Annonse

 

Vippeskjermen er ny, men er dessverre ikke en pekeskjerm, og Sony har ikke brydd seg med å gi kameraet bedre batteritid. 220 bilder per lading er uforståelig på et kamera til drøye 30.000 kr. Det finnes heller ikke 4K-video her, men full HD-video med god kvalitet og opp til 50 Mbps videostrøm.

 

Sonys velfungerende bildestabilisator i a7 II-serien, har heller ikke funnet plass i RX1r II, men det har den fantastiske 42 Mp bildebrikken som debuterte i Årets Systemkamera: Sony a7r II.

 

Annonse

Les testen av Sony a7r II her

 

Variabelt lavpassfilter

 

Foruten den fine søkeren som øker anvendeligheten, har Sony lagt alle ressursene i bedre bildekvalitet. Bildebrikken på 24 x 26 mm fullformat sier alt om det, men den har en unik funksjon som ikke finnes på noe annet kamera. Nemlig et variabelt optisk lavpassfilter.

 

Annonse

Lavpassfilteret er et glassfilter som sitter foran fotosensorene og demper effekten av moare og fargeartefakter, som kan oppstå på bildebrikker med Bayer-mønster. Som de fleste digitale kameraer har. Likevel er det flere kameraer som leveres uten lavpassfilter, særlig gjelder de de dyrere systemkameraene. Men også alle Fujifilm-kameraer med X-Trans CMOS bildebrikke. Som ikke har det tradisjonelle Bayer-mønsteret.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

I Sony-kameraet kan lavpassfilteret slås helt av ved at strøm tilføres et tynt sjikt med flytende krystall, som er plassert mellom to lavpassfiltere. Fotografen kan velge mellom de som gir den høyeste detaljskarpheten, høy som aktiverer lavpassfilteret og demper moare, og standard som er en mellomting. En mildere variant av lavpassfilteret.
Forskjellen mellom de tre innstillingene er ikke veldig stor, så standardinnstillingen er et godt utgangspunkt for de aller fleste motiver.

 

Autofokussystemet med 399 fokussensorer og merkbart raskere følgefokus, er hentet fra toppmodellen a7r II og fungerer utmerket når man prøver å fange bevegelige motiver. Det kan også detektere øyne for skarpt fokus og har en nærgrense på 14 cm når man vrir fokusringen til makrofokus.
Ellers er det ikke mye annet nytt på kameraet, foruten muligheten til å lagre råfiler i 14-bits ukomprimert format, for maksimal filkvalitet. Noe større håndgrep eller flere programmerbare knapper, har i likhet med bedre batterikapasitet og pekeskjerm, blitt utelatt fra denne versjonen av RX1.

 

Annonse

Eksepsjonell bildekvalitet

Men Sony har beholdt det utmerkede 35mm objektivet med manuell blenderring fra f2.0. Det er all grunn til å være glad for det, fordi sammen med den ekstreme 42 Mp bakbelyste bildebrikken, gir det kameraet den skarpeste bildekvaliteten vi hittil har sett fra et kompaktkamera.

 

Ok, et dyrt et, men likevel.

 

Bildekvaliteten er ikke uventet på linje med det vi så fra systemkameraet a7r II, som har den samme fullformat BSI-CMOS-brikken. Jeg vil nesten påstå at RX1r II kan vise til enda litt bedre detaljskarphet, dersom man holder seg på minst blender 4, eller f5.6.

Annonse

 

Da er skarpheten så rå – over hele bildeflaten, at man må gni seg i øynene. På full blenderåpning er det synlig tønneformet fortegning fulgt av tydelig vignettering. Begge avtar merkbart når man blender ned til f2.8, og fra blender fire er den nesten borte. Hvert fall slik at den ikke merkes på annet enn testplansjer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Som på a7r II er oppløsningen og fargegjengivelsen jevn helt opp til 3200 ISO, og faller ikke nevneverdig før på 6400 og deretter faller den mye fra 25600. Da er også bildestøyen kraftig til stede på jpeg-filer. Så følsomhet over 25600 bør bare brukes når man er nødt, eller om kan er ut etter en kornet effekt på sorthvitt jpeg.

 

Det betyr i praksis at man kan bruke auto ISO nesten hele tiden, kanskje med 6400 ISO som maks følsomhet (kan stilles i menyene), dersom man er følsom (pun intended) for bildestøy.

 

Med et inaktivt lavpassfilter, får man en marginalt bedre detaljskarphet enn Sony a7r II, men forskjellen er som nevnt ikke stor. Fargemetningen og dynamikkomfanget er betydelig bedre enn på originalen med 24 Mp fra 2013, og noe av det beste vi har sett så langt fra et digitalkamera.

 

Den nærmeste konkurrenten, Leica Q, leverer tilsvarende høy bildekvalitet. Bare med litt lavere detaljoppløsning, men det har til gjengjeld bedre ergonomi, pekeskjerm, høyere skuddtakt på 10 bps og en overlegen søker.

 

Annonse

Vår mening

Sony RX1r II er dessverre ikke perfekt. Det passer slett ikke alle, med kun en 35mm til rådighet, og manglende 4K-video. Men som stillbildekamera til krevende fotografer, er det ingen tvil om at bildekvaliteten er så bra som det er mulig å få det med dagens teknologi. At det samtidig er lynraskt til å fokusere, betyr at man kommer til å få mange flere sylskarpe bilder enn med forgjengeren. Så hvis prisen ikke er avskrekkende, er dette kameraet man skal ha om man er opptatt av optimal bildekvalitet. Bare husk å ta med en håndfull ekstra batterier.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.