TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Sony a5100 systemkamera

Selfiekamera for begynnere

Supert nybegynnerkamera som er enkelt å bruke, og leverer fin bildekvalitet.

forfatter
Publisert 04.02.15 - 00:01
Lyd & Bilde mener
Sony a5100 er et lite, lett, enkelt og rimelig systemkamera med meget god bildekvalitet. Som med vippbar selfie- og pekeskjerm, er et godt valg for alle som bare er opptatt av gode bilder - og bryr seg mindre om mange funksjoner.
For kraftig støydemping gir markant fall i skarphet, og glatt plast og få innstillingsratt trekker ned.
Spesifikasjoner
 • Type:  Kompakt systemkamera med 24 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk: 16-50mm f3,5-5,6 zoom – tils 24-75mm
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Høydepunkt: Vippbar pekeskjerm, Wifi, NFC, 6 bilder/s, app-installasjon

 

Teknisk

 • Bildeformater: RAW, JPEG, AVCHD, XAVC S, MPEG-4
 • Følsomhet ISO: 100 – 25600
 • Serieopptak bps: 6
 • Video fps: 1920 x 1080/50p/50M
 • Lukkertider: 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator: optisk
 • Søker: nei
 • Blits: Innebygget
 • Batteri: Li-ION, 400 bilder
 • Mål mm (bxhxd): 110 x 63 x 36
 • Vekt: 283 gram m batteri

Hvis man trenger et enkelt kamera med god bilde- og videokvalitet, er Sonys minste systemkamera et godt valg. Det gjør det ikke vanskelig å få gode bilder, og med flere oppdateringer siden vi testet forgjengeren i 2014, er det blitt et ganske brukervennlig kamera også.

Som ofte når man slipper en ny modell, dytter man inn en ny bildebrikke. Så også her. Sony har gitt a5100 en 24 megapiksler bildebrikke, med potensiale for meget høy detaljskarphet, men enda viktigere er den forbedrede hybridfokusen som gjør det mye lettere å få bildene i fokus.

Sony_A5100_front

Med 179 fasesensorer og 25 kontrastsensorer, overbeviser fokusen betydelig, sammenlignet med den tregere forgjengeren a5000. Skuddtakten er respektable 6 bilder/s, som gjør det lettere å få skarpe bilder av bevegelige motiver. Det har naturligvis Wifi med NFC for trådløs oppkobling mellom kamera og mobil. Det er også en ny 20 megapiksler bildebrikke, og Sonys nye Bionz X prosessor. Man kan også installere fotoapper i kameraet, som man kan laste ned fra Sonys kameraapp-univers. De kan gi kameraet flere funksjoner, og fungerer som apper på mobilen.

Sony-kameraet har endelig fått pekeskjerm, men har ikke blitssko eller søker. Skjermen er endelig en pekeskjerm, og den er vippbar 180 grader, slik at man kan ta selfies. Sony har også gitt a5100 det nye videoformatet XAVC S, som filmer 1080 HD-video med 50p og hele 50 Mbps datastrøm.

Det gir kameraet bedre videokvalitet enn a5000, fordi videofilene er pakket inn med mindre tap enn i AVCHD-formatet. Men det er fremdeles ikke mulig å sette på en mikrofon, ei heller plugge den inn noe sted, så selv om videokvaliteten er meget god, vil lyden ha varierende kvalitet.

En liten kuriositet, er muligheten til å ta opp 1080 HD og 720 HD-video samtidig. Slik at man kan bruke den lavoppløste filen på nett, og full HD-filen på TV-en hjemme. Kameraet strømmer live HD-video rett fra HDMI-utgangen, forresten.

Siden det er så lite – verdens minste APS-C-kamera med utskiftbar optikk, er det ikke mye å holde i for store hender. Håndgrepet i plast er dessuten glatt, litt lite og utløserknappen på fronten er ikke vinklet. Slik som på den mer avanserte a6000. Som også har innebygget optisk søker, for 800-900 kroner mer.

Man får ikke noe annet innstillingshjul enn det på baksiden, og derfor blir det litt omstendelig å endre blender, lukkertid, eksponeringskompensasjon og mange andre innstillinger hvert fall entusiastene liker å ha tilgang til.

a5100-skjerm

 

Bildekvalitet
Men a5100 er ikke laget for entusiastene. De kjøper a6000 eller a7, og bruker kanskje penger på bedre optikk. De som kjøper a5100, får med Sonys 16-50mm zoom, som er en stillegående og kompakt affære med elektronisk zoom. Men det er ikke det skarpeste i klassen, og med synlig fortegning og vignettering på vidvinkel. Det er ganske skarpt fra blender 5,6 og med den nye 24 Mp bildebrikken, blir bildene skarpe nok i massevis.

Godt hjulpet av den fremragende autofokusen på a5100.

Den nye bildeprosessoren leverer svært god detaljskarphet og lite bildestøy opp til 1600 ISO følsomhet. Bildestøyen blir ikke særlig synlig før ved 3200 ISO, og kornstøy blir veldig markant fra 6400 ISO. Litt verre er det at kameraets prosessor bruker så aggressiv støydemping på jpeg-filer (ikke råfiler), at bildene mister litt skarphet fra 6400 ISO, og derfra og oppover til 25600 ISO ser bildene ut som om de er malt med vannfarger.

Fargegjengivelsen er jevn og med få avvik opp til 1600 ISO, og videokvalitetene er fremragende for et nybegynnerkamera.

 

Konklusjon
Sony s5100 er et lite og rimelig nybegynnerkamera for de som vil ha det enklest mulig. Med Wifi, pekeskjerm og fremragende videokvalitet, er det morsomt å bruke, og å dele bilder og video med venner og kjente. Bildekvaliteten er vanvittig mye bedre enn fra en mobil, og du kan regne med mange flere vellykkede blinkskudd med a5100, enn med mobilkameraet.

Det lover ikke mer enn det kan holde, og har et begrenset funksjonsnivå som nok tiltaler nybegynneren mer, enn den erfarne fotografen. Noen vil savne blitssko og pekeskjerm, andre ønsker seg raskere skuddtakt, men ingen vil bli skuffet over bildekvaliteten. Særlig ikke de som er vant til kompaktkameraer.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye Canon-kameraer til ferien To nye kompakte systemkameraer og to nye zoomobjektiver.
Lyssterk supervidvinkel Med 18 mm brennvidde, kan Panasonic Leica-objektivet fange enda mer av motivet.
Avansert minidrone flyr hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fullverdige funksjoner, men er så liten at den flyr under dronereglenes radar.
Proffkamera med unik funksjon Canon EOS R3 har en unik funksjon, og alt et flaggskipkamera trenger, bortsett fra to ting.
Lyssterk og forbedret zoom til Sony Lavere vekt og bedre ytelse er stikkordene for Sony FE 24-70mm F2.8 GM II
Leica slipper sort Summicron 28mm f2 Lages i et lite antall, med en forbedring man må se nøye etter.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend