: Samsung NX30

Samsung utfordrer Canon og Nikon

Strøken bildekvalitet og bra brukervennlighet, gjør Samsung NX30 til en kompetent speilreflekskiller.
Lyd & Bilde mener
Svært god bildekvalitet, fantastisk pekeskjerm og god brukervennlighet.
Skuffende søker og konstruksjonskvalitet i denne prisklassen, gir oss følelsen av at Samsung må prøve hardere neste gang.
Spesifikasjoner
  • Type: Kompakt systemkamera med 20,3 Mp APS-C bildebrikke
  • Optikk: 18-55mm zoom (tils. 27-82mm) f3,5-5,6, bildestabilisator
  • Skjerm: 7,6 cm AMOLED, 1 Mp billedpunkter
  • Høydepunkter: Vippbar elektronisk søker og skjerm, hybrid AF, 9 bilder/s, Wifi med NFC, Lightroom 5 lisens
Annonse
Annonse
forfatter

Noen gjennomtenkte grep var alt som skulle til, for å gjøre forgjengeren NX20 til et mye bedre kamera. I NX30 har Samsung skapt en kompetent utfordrer blant systemkameraer for viderekomne, men alle endringene er ikke like vellykkede.

Kameraet er i bunn og grunn et NX20 med 20 Mp bildebrikke og prosessor fra det nesten perfekte NX300. Et kamera vi kåret til årets kompakte systemkamera i 2013, fordi bildekvaliteten er utsøkt. Det er den også i NX30, men her får man flere funksjoner og praktiske tillegg, som en innebygget elektronisk søker.

Den elektroniske søkeren er unik, fordi den kan trekkes ut og vippes opp, når man holder kameraet i brysthøyde. Enten fordi man filmer i sterkt sollys, og synes søkeren er lettere å se enn skjermen. Eller fordi man fotograferer fra et lavere perspektiv.

Som NX300 har kameraet også innebygget Wi-fi med NFC for enklere trådløs tilkobling til smartmobiler og nettbrett. Men i NX30 får man i tillegg muligheten til å bruke kameraet som overvåkningskamera. For eksempel på barneværelset. Da trenger man Samsungs kameraapp, for å koble sammen kamera og mobil, og kunne se barnet på mobilskjermen i et annet rom i huset.

Det forbedrede gummierte håndgrepet foran, og gummifeltet bak, gir et perfekt grep og kameraet balanserer godt i hånden. Det er også mindre enn alle speilreflekskameraer fra Canon og Nikon, som EOS 70D og D7100, men stiller ikke i samme kvalitetsklasse. Kvalitetsfølelsen er ikke like gedigen på NX30, som heller ikke har Olympus OMD E-M5s værtetting, eller funksjonsnivå.

Bare nesten
Det er heller ikke mulig å bruke skjermen som innstillingsskjerm mens man bruker søkeren, her er det enten eller. Og hvorfor bare ett innstillingshjul? I denne klassen bør det være to, slik at man kan programmere foretrukken funksjon som en hurtiginnstilling på begge hjulene. For eksempel blenderåpning på det fremre hjulet, og ISO- eller eksponeringskompensasjon på det andre.

Fotografen kan velge lysmålemetode direkte, stille inn intervallfotografering, styre separate blitser trådløst, fokusere manuelt ved hjelp av fokusmarkering (peaking), og skyte bildeserier med en skuddtakt opp til 9 bilder/s.

Bildekvalitet
Bildene fra NX30 ser ut som en blåkopi av bildene fra NX300. De holder med andre ord meget høy kvalitet. Du vil finne bildestøy fra 3200 ISO – mer enn fra  for eksempel Nikon D7100, og noe jpeg-prosessering som fører til utvasket detaljskarphet, men i det store og hele har kameraet god kontroll på bildestøy.

Konklusjon
Man sitter med følelsen av at Samsung godt kunne anstrengt seg mer. Et ekstra kontrollhjul, værtetting, valgbar skjermmeny og en bedre kalibrert søker, er ikke for mye forlangt i denne prisklassen. På den annen side, er bildekvaliteten i toppklasse, det samme er den generelle brukervennligheten – særlig grepet, og Samsungs forbedrede menysystem og i-FN-menyer, er en fryd å bruke. NX30 møter tøff konkurranse, og er egentlig bedre egnet til nybegynnere med ambisjoner, enn viderekomne fotografer.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Bitteliten sub med uante krefter.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!