Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Samsung NX30

Samsung utfordrer Canon og Nikon

Strøken bildekvalitet og bra brukervennlighet, gjør Samsung NX30 til en kompetent speilreflekskiller.
Lyd & Bilde mener
Svært god bildekvalitet, fantastisk pekeskjerm og god brukervennlighet.
Skuffende søker og konstruksjonskvalitet i denne prisklassen, gir oss følelsen av at Samsung må prøve hardere neste gang.
Spesifikasjoner
  • Type: Kompakt systemkamera med 20,3 Mp APS-C bildebrikke
  • Optikk: 18-55mm zoom (tils. 27-82mm) f3,5-5,6, bildestabilisator
  • Skjerm: 7,6 cm AMOLED, 1 Mp billedpunkter
  • Høydepunkter: Vippbar elektronisk søker og skjerm, hybrid AF, 9 bilder/s, Wifi med NFC, Lightroom 5 lisens

Noen gjennomtenkte grep var alt som skulle til, for å gjøre forgjengeren NX20 til et mye bedre kamera. I NX30 har Samsung skapt en kompetent utfordrer blant systemkameraer for viderekomne, men alle endringene er ikke like vellykkede.

Kameraet er i bunn og grunn et NX20 med 20 Mp bildebrikke og prosessor fra det nesten perfekte NX300. Et kamera vi kåret til årets kompakte systemkamera i 2013, fordi bildekvaliteten er utsøkt. Det er den også i NX30, men her får man flere funksjoner og praktiske tillegg, som en innebygget elektronisk søker.

Den elektroniske søkeren er unik, fordi den kan trekkes ut og vippes opp, når man holder kameraet i brysthøyde. Enten fordi man filmer i sterkt sollys, og synes søkeren er lettere å se enn skjermen. Eller fordi man fotograferer fra et lavere perspektiv.

Som NX300 har kameraet også innebygget Wi-fi med NFC for enklere trådløs tilkobling til smartmobiler og nettbrett. Men i NX30 får man i tillegg muligheten til å bruke kameraet som overvåkningskamera. For eksempel på barneværelset. Da trenger man Samsungs kameraapp, for å koble sammen kamera og mobil, og kunne se barnet på mobilskjermen i et annet rom i huset.

Det forbedrede gummierte håndgrepet foran, og gummifeltet bak, gir et perfekt grep og kameraet balanserer godt i hånden. Det er også mindre enn alle speilreflekskameraer fra Canon og Nikon, som EOS 70D og D7100, men stiller ikke i samme kvalitetsklasse. Kvalitetsfølelsen er ikke like gedigen på NX30, som heller ikke har Olympus OMD E-M5s værtetting, eller funksjonsnivå.

Annonse

Bare nesten
Det er heller ikke mulig å bruke skjermen som innstillingsskjerm mens man bruker søkeren, her er det enten eller. Og hvorfor bare ett innstillingshjul? I denne klassen bør det være to, slik at man kan programmere foretrukken funksjon som en hurtiginnstilling på begge hjulene. For eksempel blenderåpning på det fremre hjulet, og ISO- eller eksponeringskompensasjon på det andre.

Fotografen kan velge lysmålemetode direkte, stille inn intervallfotografering, styre separate blitser trådløst, fokusere manuelt ved hjelp av fokusmarkering (peaking), og skyte bildeserier med en skuddtakt opp til 9 bilder/s.

Annonse

Bildekvalitet
Bildene fra NX30 ser ut som en blåkopi av bildene fra NX300. De holder med andre ord meget høy kvalitet. Du vil finne bildestøy fra 3200 ISO – mer enn fra  for eksempel Nikon D7100, og noe jpeg-prosessering som fører til utvasket detaljskarphet, men i det store og hele har kameraet god kontroll på bildestøy.

Konklusjon
Man sitter med følelsen av at Samsung godt kunne anstrengt seg mer. Et ekstra kontrollhjul, værtetting, valgbar skjermmeny og en bedre kalibrert søker, er ikke for mye forlangt i denne prisklassen. På den annen side, er bildekvaliteten i toppklasse, det samme er den generelle brukervennligheten – særlig grepet, og Samsungs forbedrede menysystem og i-FN-menyer, er en fryd å bruke. NX30 møter tøff konkurranse, og er egentlig bedre egnet til nybegynnere med ambisjoner, enn viderekomne fotografer.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

6 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.