Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Samsung NX30

Samsung utfordrer Canon og Nikon

Strøken bildekvalitet og bra brukervennlighet, gjør Samsung NX30 til en kompetent speilreflekskiller.

Skrevet av / 13.06.14 - 04:00
Samsung NX30
Lasse Svendsen

Noen gjennomtenkte grep var alt som skulle til, for å gjøre forgjengeren NX20 til et mye bedre kamera. I NX30 har Samsung skapt en kompetent utfordrer blant systemkameraer for viderekomne, men alle endringene er ikke like vellykkede.

Kameraet er i bunn og grunn et NX20 med 20 Mp bildebrikke og prosessor fra det nesten perfekte NX300. Et kamera vi kåret til årets kompakte systemkamera i 2013, fordi bildekvaliteten er utsøkt. Det er den også i NX30, men her får man flere funksjoner og praktiske tillegg, som en innebygget elektronisk søker.

Den elektroniske søkeren er unik, fordi den kan trekkes ut og vippes opp, når man holder kameraet i brysthøyde. Enten fordi man filmer i sterkt sollys, og synes søkeren er lettere å se enn skjermen. Eller fordi man fotograferer fra et lavere perspektiv.

Som NX300 har kameraet også innebygget Wi-fi med NFC for enklere trådløs tilkobling til smartmobiler og nettbrett. Men i NX30 får man i tillegg muligheten til å bruke kameraet som overvåkningskamera. For eksempel på barneværelset. Da trenger man Samsungs kameraapp, for å koble sammen kamera og mobil, og kunne se barnet på mobilskjermen i et annet rom i huset.

Det forbedrede gummierte håndgrepet foran, og gummifeltet bak, gir et perfekt grep og kameraet balanserer godt i hånden. Det er også mindre enn alle speilreflekskameraer fra Canon og Nikon, som EOS 70D og D7100, men stiller ikke i samme kvalitetsklasse. Kvalitetsfølelsen er ikke like gedigen på NX30, som heller ikke har Olympus OMD E-M5s værtetting, eller funksjonsnivå.

Bare nesten
Det er heller ikke mulig å bruke skjermen som innstillingsskjerm mens man bruker søkeren, her er det enten eller. Og hvorfor bare ett innstillingshjul? I denne klassen bør det være to, slik at man kan programmere foretrukken funksjon som en hurtiginnstilling på begge hjulene. For eksempel blenderåpning på det fremre hjulet, og ISO- eller eksponeringskompensasjon på det andre.

Fotografen kan velge lysmålemetode direkte, stille inn intervallfotografering, styre separate blitser trådløst, fokusere manuelt ved hjelp av fokusmarkering (peaking), og skyte bildeserier med en skuddtakt opp til 9 bilder/s.

Bildekvalitet
Bildene fra NX30 ser ut som en blåkopi av bildene fra NX300. De holder med andre ord meget høy kvalitet. Du vil finne bildestøy fra 3200 ISO – mer enn fra  for eksempel Nikon D7100, og noe jpeg-prosessering som fører til utvasket detaljskarphet, men i det store og hele har kameraet god kontroll på bildestøy.

Konklusjon
Man sitter med følelsen av at Samsung godt kunne anstrengt seg mer. Et ekstra kontrollhjul, værtetting, valgbar skjermmeny og en bedre kalibrert søker, er ikke for mye forlangt i denne prisklassen. På den annen side, er bildekvaliteten i toppklasse, det samme er den generelle brukervennligheten – særlig grepet, og Samsungs forbedrede menysystem og i-FN-menyer, er en fryd å bruke. NX30 møter tøff konkurranse, og er egentlig bedre egnet til nybegynnere med ambisjoner, enn viderekomne fotografer.

Lyd & Bilde mener

Svært god bildekvalitet, fantastisk pekeskjerm og god brukervennlighet. Skuffende søker og konstruksjonskvalitet i denne prisklassen, gir oss følelsen av at Samsung må prøve hardere neste gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Lyd & Bilde
Scroll to Top