Search
Generic filters

Samsung NX30

 itemprop
Samsung NX30

Samsung utfordrer Canon og Nikon

Strøken bildekvalitet og bra brukervennlighet, gjør Samsung NX30 til en kompetent speilreflekskiller.

Lyd & Bilde mener

Svært god bildekvalitet, fantastisk pekeskjerm og god brukervennlighet.
Skuffende søker og konstruksjonskvalitet i denne prisklassen, gir oss følelsen av at Samsung må prøve hardere neste gang.
 • Type: Kompakt systemkamera med 20,3 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk: 18-55mm zoom (tils. 27-82mm) f3,5-5,6, bildestabilisator
 • Skjerm: 7,6 cm AMOLED, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkter: Vippbar elektronisk søker og skjerm, hybrid AF, 9 bilder/s, Wifi med NFC, Lightroom 5 lisens
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9000 kr

Noen gjennomtenkte grep var alt som skulle til, for å gjøre forgjengeren NX20 til et mye bedre kamera. I NX30 har Samsung skapt en kompetent utfordrer blant systemkameraer for viderekomne, men alle endringene er ikke like vellykkede.

Kameraet er i bunn og grunn et NX20 med 20 Mp bildebrikke og prosessor fra det nesten perfekte NX300. Et kamera vi kåret til årets kompakte systemkamera i 2013, fordi bildekvaliteten er utsøkt. Det er den også i NX30, men her får man flere funksjoner og praktiske tillegg, som en innebygget elektronisk søker.

Den elektroniske søkeren er unik, fordi den kan trekkes ut og vippes opp, når man holder kameraet i brysthøyde. Enten fordi man filmer i sterkt sollys, og synes søkeren er lettere å se enn skjermen. Eller fordi man fotograferer fra et lavere perspektiv.

Som NX300 har kameraet også innebygget Wi-fi med NFC for enklere trådløs tilkobling til smartmobiler og nettbrett. Men i NX30 får man i tillegg muligheten til å bruke kameraet som overvåkningskamera. For eksempel på barneværelset. Da trenger man Samsungs kameraapp, for å koble sammen kamera og mobil, og kunne se barnet på mobilskjermen i et annet rom i huset.

Det forbedrede gummierte håndgrepet foran, og gummifeltet bak, gir et perfekt grep og kameraet balanserer godt i hånden. Det er også mindre enn alle speilreflekskameraer fra Canon og Nikon, som EOS 70D og D7100, men stiller ikke i samme kvalitetsklasse. Kvalitetsfølelsen er ikke like gedigen på NX30, som heller ikke har Olympus OMD E-M5s værtetting, eller funksjonsnivå.

Bare nesten
Det er heller ikke mulig å bruke skjermen som innstillingsskjerm mens man bruker søkeren, her er det enten eller. Og hvorfor bare ett innstillingshjul? I denne klassen bør det være to, slik at man kan programmere foretrukken funksjon som en hurtiginnstilling på begge hjulene. For eksempel blenderåpning på det fremre hjulet, og ISO- eller eksponeringskompensasjon på det andre.

Fotografen kan velge lysmålemetode direkte, stille inn intervallfotografering, styre separate blitser trådløst, fokusere manuelt ved hjelp av fokusmarkering (peaking), og skyte bildeserier med en skuddtakt opp til 9 bilder/s.

annonse

Bildekvalitet
Bildene fra NX30 ser ut som en blåkopi av bildene fra NX300. De holder med andre ord meget høy kvalitet. Du vil finne bildestøy fra 3200 ISO – mer enn fra  for eksempel Nikon D7100, og noe jpeg-prosessering som fører til utvasket detaljskarphet, men i det store og hele har kameraet god kontroll på bildestøy.

annonse

Konklusjon
Man sitter med følelsen av at Samsung godt kunne anstrengt seg mer. Et ekstra kontrollhjul, værtetting, valgbar skjermmeny og en bedre kalibrert søker, er ikke for mye forlangt i denne prisklassen. På den annen side, er bildekvaliteten i toppklasse, det samme er den generelle brukervennligheten – særlig grepet, og Samsungs forbedrede menysystem og i-FN-menyer, er en fryd å bruke. NX30 møter tøff konkurranse, og er egentlig bedre egnet til nybegynnere med ambisjoner, enn viderekomne fotografer.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  6 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Samsung NX30

  Belyste knapper er en undervurdert finesse.

  Et kamera som er bra på alt er en utopi, men Nikon D850 kommer veldig nært.

  Canon EOS 6D Mark II

  Canons rimeligste fullformat speilrefleks er fullt av kompromisser, men lykkes med det viktigste.

  Værtettet kamerahus med store innstillingshjul, som du kan betjene med hansker på.

  Pentax beviser at man ikke trenger et speilreflekskamera fra Canon eller Nikon, for å få fantastiske bilder.

  (Foto: Produsenten)

  Nikon viser hvorfor det lønner seg å drive med det man er best på.

  (Foto: Produsenten)

  Canon har gjort det enklere å få fine bilder, med et kamera som ikke skuffer.

  (Foto: Produsenten)

  Hvis du trenger et bedre kamera, er Nikon D5600 et godt sted å begynne.

  (Foto: Lasse Svendsen)

  Her er kameraet som gjør det enkelt å lykkes med bildene, selv for novisene.

  (Foto: Produsenten)

  Canons etterlengtede kamera proffkamera vil få proffene til å gråte av glede, og amatørene til å bli grønne av misunnelse.

   data-srcset

  Nikon er dristig som slipper et kamera som sparer deg for 10.000 kr uten at du går glipp av noe.

   data-srcset

  Her er kameraet som er raskere enn det meste og perfekt for actionbilder.

   data-srcset

  Et kamera som har både 16 x zoom og 4K-video, høres perfekt ut i manges ører, og Panasonic treffer nesten blink med FZ1000.

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link