TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Samsung NX30

Samsung utfordrer Canon og Nikon

Strøken bildekvalitet og bra brukervennlighet, gjør Samsung NX30 til en kompetent speilreflekskiller.

forfatter
Publisert 13.06.14 - 04:00
L&B mener
Svært god bildekvalitet, fantastisk pekeskjerm og god brukervennlighet.
Skuffende søker og konstruksjonskvalitet i denne prisklassen, gir oss følelsen av at Samsung må prøve hardere neste gang.
Spesifikasjoner
 • Type: Kompakt systemkamera med 20,3 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk: 18-55mm zoom (tils. 27-82mm) f3,5-5,6, bildestabilisator
 • Skjerm: 7,6 cm AMOLED, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkter: Vippbar elektronisk søker og skjerm, hybrid AF, 9 bilder/s, Wifi med NFC, Lightroom 5 lisens

Noen gjennomtenkte grep var alt som skulle til, for å gjøre forgjengeren NX20 til et mye bedre kamera. I NX30 har Samsung skapt en kompetent utfordrer blant systemkameraer for viderekomne, men alle endringene er ikke like vellykkede.

Kameraet er i bunn og grunn et NX20 med 20 Mp bildebrikke og prosessor fra det nesten perfekte NX300. Et kamera vi kåret til årets kompakte systemkamera i 2013, fordi bildekvaliteten er utsøkt. Det er den også i NX30, men her får man flere funksjoner og praktiske tillegg, som en innebygget elektronisk søker.

Den elektroniske søkeren er unik, fordi den kan trekkes ut og vippes opp, når man holder kameraet i brysthøyde. Enten fordi man filmer i sterkt sollys, og synes søkeren er lettere å se enn skjermen. Eller fordi man fotograferer fra et lavere perspektiv.

Som NX300 har kameraet også innebygget Wi-fi med NFC for enklere trådløs tilkobling til smartmobiler og nettbrett. Men i NX30 får man i tillegg muligheten til å bruke kameraet som overvåkningskamera. For eksempel på barneværelset. Da trenger man Samsungs kameraapp, for å koble sammen kamera og mobil, og kunne se barnet på mobilskjermen i et annet rom i huset.

Det forbedrede gummierte håndgrepet foran, og gummifeltet bak, gir et perfekt grep og kameraet balanserer godt i hånden. Det er også mindre enn alle speilreflekskameraer fra Canon og Nikon, som EOS 70D og D7100, men stiller ikke i samme kvalitetsklasse. Kvalitetsfølelsen er ikke like gedigen på NX30, som heller ikke har Olympus OMD E-M5s værtetting, eller funksjonsnivå.

Bare nesten
Det er heller ikke mulig å bruke skjermen som innstillingsskjerm mens man bruker søkeren, her er det enten eller. Og hvorfor bare ett innstillingshjul? I denne klassen bør det være to, slik at man kan programmere foretrukken funksjon som en hurtiginnstilling på begge hjulene. For eksempel blenderåpning på det fremre hjulet, og ISO- eller eksponeringskompensasjon på det andre.

Fotografen kan velge lysmålemetode direkte, stille inn intervallfotografering, styre separate blitser trådløst, fokusere manuelt ved hjelp av fokusmarkering (peaking), og skyte bildeserier med en skuddtakt opp til 9 bilder/s.

Bildekvalitet
Bildene fra NX30 ser ut som en blåkopi av bildene fra NX300. De holder med andre ord meget høy kvalitet. Du vil finne bildestøy fra 3200 ISO – mer enn fra  for eksempel Nikon D7100, og noe jpeg-prosessering som fører til utvasket detaljskarphet, men i det store og hele har kameraet god kontroll på bildestøy.

Konklusjon
Man sitter med følelsen av at Samsung godt kunne anstrengt seg mer. Et ekstra kontrollhjul, værtetting, valgbar skjermmeny og en bedre kalibrert søker, er ikke for mye forlangt i denne prisklassen. På den annen side, er bildekvaliteten i toppklasse, det samme er den generelle brukervennligheten – særlig grepet, og Samsungs forbedrede menysystem og i-FN-menyer, er en fryd å bruke. NX30 møter tøff konkurranse, og er egentlig bedre egnet til nybegynnere med ambisjoner, enn viderekomne fotografer.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
Snart blir Lumix GH6 enda bedre Med en ny fastvareoppdatering kan Lumix GH6 sende video med enda høyere kvalitet til ekstern opptaker.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend