TEST: Panasonic Lumix TZ95

Kompakt og pris­gunstig superzoom

Panasonics anvendelige kamera med 30 x zoom og 4K-video, oppfyller de flestes ønsker.
Karakter
Panasonic Lumix TZ95
Lyd & Bilde mener
Skarpe stillbilder over store deler av brennviddene, 4K-video- og stillbilder, høy skuddtakt, batteritiden, skarp søker og bra pekeskjerm.
Bildestøy fra 1600 ISO, beskjæring på 4K, og ujevn optisk skarphet.
Spesifikasjoner
 • Type: 20 Mp kompaktkamera
 • Optikk: 24-720mm f3,4-6,3
 • Skjerm: 7,6 cm LCD 1 Mp billedpunkter
 • Søker: Elektronisk 2,33 Mp, 0,53 x forstørrelse.
 • Serieopptak: 10 bilder/s
 • Video: 4K/30p, 100 Mbps
 • Tilkoblinger: USB 2, HDMI
 • Batteritid: 380 b/lading
 • Mål/vekt: 112 x 69 x 42 mm / 327 g
 • Høydepunkter: Vippbar pekeskjerm, Bluetooth, Wi-Fi, 4K-stillbilder, USB-lading, optisk bildestabilisator, elektronisk lukker 1/16.000s.
 • Web: panasonic.no
Annonse
Annonse
forfatter

Èn ting skal man være klar over når man ønsker seg et superzoomkamera. Bildekvaliteten ryker på noen kompromisser fordi 30 x zoom er en stor, konstruksjonsmessig utfordring.

Men det er fullt mulig å få kjempefine bilder med et superzoomkamera. Det gjelder bare å være klar over begrensningene.

Utvalget av superzoomkameraer, er begrenset, men det er fremdeles en populær kameratype. Panasonic har flere modeller, og Lumix TZ95 er den nyeste modellen blant deres kompakte kameraer med kraftig zoom.

Her får man 30 x zoom på 24-720mm, som rekker til det meste for de fleste. Enten man er på ferie, og vil ha med seg den spektakulære arkitekturen med vidvinkel, eller på fjellet og forsøker å få bilder av ville dyr med tele.

De nærmeste konkurrentene til TZ95, er Canon PowerShot SX740 HS med 40 x zoom, Sony Cyber-shot HX99 med 30 x zoom, og Nikon Coolpix A1000 med 35 x zoom.

Annonse

Felles for dem alle fire, er en liten 1/2,3-tommers, bakbelyst bildebrikke, kraftig zoom, 4K-video og optisk bildestabilisator

Alle unntatt Canon, har en vippbar pekeskjerm og elektronisk søker, men TZ95 har skarpere 180 graders pekeskjerm, større og skarpere søker, og den kan hente 8 Mp stillbilder fra en 4K/30p videostrøm.

Kameraet har mye bedre batteritid på 380 bilder/lading, 10 bilder/s skuddtakt, og 5 bps med kontinuerlig autofokus.

Pekeskjermen kan vippes 180 grader, og zoomringen kan programmeres til andre oppgaver. Foto: Lasse Svendsen

4K-video og stillbilder

Lumix-kameraet har fått automarkering på 4K-opptak, slik at det skal bli lettere å finne og lagre stillbilder fra 4K-strømmen, som tar bildeserier i 8 Mp-oppløsning.

Det har også en annen Panasonic-spesialitet. Postfokus hvor man velger hvor bildet skal være skarpt etter at det er tatt. Men peker bare på skjermen der man ønsker at bildet skal være skarpt, så lagrer man bildet etterpå.

Annonse

Det har også programmerbare knapper, også på skjermen. Fire på kameraet, og fem til på pekeskjermen.Den ene knappen, Fn2, fungerer også som en knapp for sjekk av utsnitt. Hvis man zoomer inn en del, og trykker inn knappen, zoomer den litt ut og viser utsnittet på en ramme i søkeren, eller på skjermen. Holder man knappen inne, zoomer den enda mer ut, men beholder rammen i midten som viser det valgte utsnittet, eller brennvidden.

Bedre søker

Lumix-kameraene har ofte en roterbar ringe rundt zoomobjektivet, det har TZ95 også. Den kan programmeres som zoomring med sømløs eller trinnvis zoom, eller brukes som blendering, til valg av lukkertid, manuell fokus, og mye mer. Den kan også brukes til å rotere gjennom de mange filtereffektene som er innebygget i kameraet.

Panasonics pekeskjermer er blant de beste i klassen. Følsomme med raske responser, og pekefokus både på stillbilder og video. Det er også mulig å zoome med fingeren på høyre kant av skjermen. Den elektroniske søkeren er en synlig forbedring fra forgjengeren TZ90, med langt bedre oppløsning og litt bedre forstørrelse. Men den er tross det ikke særlig stor, og av typen med sekvensoppdatering av bildet. Det gir dessverre en del flimmer, særlig når man zoomer eller panorerer.

Men den er mye bedre enn konkurrentenes søker.

Video- og bildekvalitet

Lumix-kameraet kan lagre bildene som råfiler, og de kan etterbehandles og lagres som jpeg-filer i kameraet. Eller senere.

Annonse

Med relativt beskjeden bildeflate på 1/2,3 tommer, øker faren for bildestøy. Særlig i lite lys, og på høye ISO-verdier. Her går grensen for tolererbart støyomfang på 1600 ISO. Alt over det gir veldig grovkornet kornstøy. Slå av extended ISO i menyene, så holder kameraet seg under 3200 ISO.

På moderate ISO-verdier, blir bildene meget skarpe over store deler av zoomområdet.

Utfordringene ligger mellom 500 og 720mm, hvor skarpheten faller merkbart, særlig på blender 8, som er maks her. På tele er det faktisk bedre å holde seg til full blenderåpning. Altså maks f6,4.

Mellom 50 og 200 mm er skarpheten på sitt beste og jevneste, men ved 24mm vidvinkel må man velge f5,6 for å få størst mulig skarphet, helt ut i kantene. Den optiske bildestabilisatoren er gull verdt. Særlig på tele, hvor den stort sett klarer å kompensere for hender som ikke klarer å holde kameraet fjellstøtt. Trekk kameraet nærmere kroppen, og bruk søkeren, det gir enda bedre stabilitet.

Videoopptak på vanlig 1080 HD gir akseptabel kvalitet, men opptakene blir betydelig skarpere på 4K-video. Kameraet beskjærer bildeflaten på 4K, så zoomen blir en 35-1050mm, og videokvaliteten selv på 4K, lider litt under det. Sammenlignet med kameraer som skyter 4K fra hele bildebrikken, uten beskjæring.

Annonse

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Panasonic Lumix TZ95, er et anvendelig superzoomkamera, for reiselystne, og andre som ønsker seg kraftig zoom. Kameraet er kjapt, veldig brukervennlig, og har både god batteritid og fin bildekvalitet. Muligheten for 4K-stillbilder er nyttigere enn man kanskje tror, og 30 x zoom i lommen gjør dette til et praktisk og godt valg i denne klassen. Så lenge man er klar over begrensningene, vel å merke.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Ny 35mm med avansert konstruksjon.
DJI FPV kan fly i 140 km/t, hvis du tør.
Billig inngangsbillett til analog fotografering.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Hvis du ikke kan nøye deg med en virkelig god TV til gamingen, har Philips en løsning som er umulig å overse. Dessverre har de selv oversett et par viktige detaljer.
Da dukket den første PC-en med GeForce RTX 3080 opp. Og den flytter igjen grensene for 3D-ytelse i 3D-spill.
Bak det kjedelige ytret banker en kraftig prosessor og et utmerket grafikkort – men de får ikke utfolde seg.
Vil du ha en TV som ikke ser ut som en TV? Da kan Samsungs formfine Serif være et friskt alternativ.
Så lett har det aldri vært å filme i 4K fra luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.