Search
Generic filters

TEST : Panasonic Lumix TZ95

Kompakt og pris­gunstig superzoom

Panasonics anvendelige kamera med 30 x zoom og 4K-video, oppfyller de flestes ønsker.

Karakter
Panasonic Lumix TZ95

Lyd & Bilde mener

Skarpe stillbilder over store deler av brennviddene, 4K-video- og stillbilder, høy skuddtakt, batteritiden, skarp søker og bra pekeskjerm.
Bildestøy fra 1600 ISO, beskjæring på 4K, og ujevn optisk skarphet.
 • Type: 20 Mp kompaktkamera
 • Optikk: 24-720mm f3,4-6,3
 • Skjerm: 7,6 cm LCD 1 Mp billedpunkter
 • Søker: Elektronisk 2,33 Mp, 0,53 x forstørrelse.
 • Serieopptak: 10 bilder/s
 • Video: 4K/30p, 100 Mbps
 • Tilkoblinger: USB 2, HDMI
 • Batteritid: 380 b/lading
 • Mål/vekt: 112 x 69 x 42 mm / 327 g
 • Høydepunkter: Vippbar pekeskjerm, Bluetooth, Wi-Fi, 4K-stillbilder, USB-lading, optisk bildestabilisator, elektronisk lukker 1/16.000s.
 • Web: panasonic.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5290 kr

Èn ting skal man være klar over når man ønsker seg et superzoomkamera. Bildekvaliteten ryker på noen kompromisser fordi 30 x zoom er en stor, konstruksjonsmessig utfordring.

Men det er fullt mulig å få kjempefine bilder med et superzoomkamera. Det gjelder bare å være klar over begrensningene.

Utvalget av superzoomkameraer, er begrenset, men det er fremdeles en populær kameratype. Panasonic har flere modeller, og Lumix TZ95 er den nyeste modellen blant deres kompakte kameraer med kraftig zoom.

Her får man 30 x zoom på 24-720mm, som rekker til det meste for de fleste. Enten man er på ferie, og vil ha med seg den spektakulære arkitekturen med vidvinkel, eller på fjellet og forsøker å få bilder av ville dyr med tele.

De nærmeste konkurrentene til TZ95, er Canon PowerShot SX740 HS med 40 x zoom, Sony Cyber-shot HX99 med 30 x zoom, og Nikon Coolpix A1000 med 35 x zoom.

Felles for dem alle fire, er en liten 1/2,3-tommers, bakbelyst bildebrikke, kraftig zoom, 4K-video og optisk bildestabilisator

Alle unntatt Canon, har en vippbar pekeskjerm og elektronisk søker, men TZ95 har skarpere 180 graders pekeskjerm, større og skarpere søker, og den kan hente 8 Mp stillbilder fra en 4K/30p videostrøm.

Kameraet har mye bedre batteritid på 380 bilder/lading, 10 bilder/s skuddtakt, og 5 bps med kontinuerlig autofokus.

Pekeskjermen kan vippes 180 grader, og zoomringen kan programmeres til andre oppgaver. Foto: Lasse Svendsen

4K-video og stillbilder

Lumix-kameraet har fått automarkering på 4K-opptak, slik at det skal bli lettere å finne og lagre stillbilder fra 4K-strømmen, som tar bildeserier i 8 Mp-oppløsning.

Det har også en annen Panasonic-spesialitet. Postfokus hvor man velger hvor bildet skal være skarpt etter at det er tatt. Men peker bare på skjermen der man ønsker at bildet skal være skarpt, så lagrer man bildet etterpå.

Det har også programmerbare knapper, også på skjermen. Fire på kameraet, og fem til på pekeskjermen.Den ene knappen, Fn2, fungerer også som en knapp for sjekk av utsnitt. Hvis man zoomer inn en del, og trykker inn knappen, zoomer den litt ut og viser utsnittet på en ramme i søkeren, eller på skjermen. Holder man knappen inne, zoomer den enda mer ut, men beholder rammen i midten som viser det valgte utsnittet, eller brennvidden.

Bedre søker

Lumix-kameraene har ofte en roterbar ringe rundt zoomobjektivet, det har TZ95 også. Den kan programmeres som zoomring med sømløs eller trinnvis zoom, eller brukes som blendering, til valg av lukkertid, manuell fokus, og mye mer. Den kan også brukes til å rotere gjennom de mange filtereffektene som er innebygget i kameraet.

Panasonics pekeskjermer er blant de beste i klassen. Følsomme med raske responser, og pekefokus både på stillbilder og video. Det er også mulig å zoome med fingeren på høyre kant av skjermen. Den elektroniske søkeren er en synlig forbedring fra forgjengeren TZ90, med langt bedre oppløsning og litt bedre forstørrelse. Men den er tross det ikke særlig stor, og av typen med sekvensoppdatering av bildet. Det gir dessverre en del flimmer, særlig når man zoomer eller panorerer.

Men den er mye bedre enn konkurrentenes søker.

Video- og bildekvalitet

Lumix-kameraet kan lagre bildene som råfiler, og de kan etterbehandles og lagres som jpeg-filer i kameraet. Eller senere.

Med relativt beskjeden bildeflate på 1/2,3 tommer, øker faren for bildestøy. Særlig i lite lys, og på høye ISO-verdier. Her går grensen for tolererbart støyomfang på 1600 ISO. Alt over det gir veldig grovkornet kornstøy. Slå av extended ISO i menyene, så holder kameraet seg under 3200 ISO.

På moderate ISO-verdier, blir bildene meget skarpe over store deler av zoomområdet.

Utfordringene ligger mellom 500 og 720mm, hvor skarpheten faller merkbart, særlig på blender 8, som er maks her. På tele er det faktisk bedre å holde seg til full blenderåpning. Altså maks f6,4.

Mellom 50 og 200 mm er skarpheten på sitt beste og jevneste, men ved 24mm vidvinkel må man velge f5,6 for å få størst mulig skarphet, helt ut i kantene. Den optiske bildestabilisatoren er gull verdt. Særlig på tele, hvor den stort sett klarer å kompensere for hender som ikke klarer å holde kameraet fjellstøtt. Trekk kameraet nærmere kroppen, og bruk søkeren, det gir enda bedre stabilitet.

Videoopptak på vanlig 1080 HD gir akseptabel kvalitet, men opptakene blir betydelig skarpere på 4K-video. Kameraet beskjærer bildeflaten på 4K, så zoomen blir en 35-1050mm, og videokvaliteten selv på 4K, lider litt under det. Sammenlignet med kameraer som skyter 4K fra hele bildebrikken, uten beskjæring.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Panasonic Lumix TZ95, er et anvendelig superzoomkamera, for reiselystne, og andre som ønsker seg kraftig zoom. Kameraet er kjapt, veldig brukervennlig, og har både god batteritid og fin bildekvalitet. Muligheten for 4K-stillbilder er nyttigere enn man kanskje tror, og 30 x zoom i lommen gjør dette til et praktisk og godt valg i denne klassen. Så lenge man er klar over begrensningene, vel å merke.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Skyt som om det var et systemkamera Sjekk beste pris

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Veil.pris 14500 ,- Samsung forsøker å gjøre alt for mye og mister fokus Sjekk beste pris

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Veil.pris 11000 ,- Sterkt opprykk for OnePlus kamera Sjekk beste pris

  Huawei P40 Pro+ (kamera)

  Veil.pris 14000 ,- Huawei først med 10x zoom i mobilen Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.