Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic Lumix TZ90

Superzoom alle kan bruke

Med 30 x zoom, 4K-video og høy skuddtakt, kommer du langt med Panasonics superzoomkamera.

Skrevet av / 06.07.17 - 13:46
Panasonic Lumix TZ90
Lasse Svendsen

Få kameraer er så anvendelige som de små superzoomkameraene. De er blitt populære blant mange fordi de har kraftig zoom pakket inn i en lommevennlig størrelse.

Noen av dem har også 4K-video i kameraet, og man trenger ikke å kunne mye om fotografering eller video for å få fine bilder.

Panasonic har nesten perfeksjonert oppskriften på et superzoomkamera, og har flere modeller å velge blant.

De fyller rollen som allroundkamera for mange som ikke trenger et stort systemkamera.

Det beste av dem heter Lumix TZ100, men det er relativt dyrt, og klarer ikke å matche dette kameraet på zoom. For det mye rimeligere TZ90 har 30x (mot 20x) zoom i en tilsvarende kompakt pakke.

Panasonic er ikke alene i denne klassen. Canon har en modell kalt PowerShot SX730 HS med 40 x zoom, Sony Cyber-shot HX80 og Nikon Coolpix A900 er to andre med ekstremt mye zoom. Men Panasonic-kameraet er det eneste som kombinerer vippbar pekeskjerm med elektronisk søker, 10 bilder/s skuddtakt, 4K-video og en 24-720mm zoom med optisk bildestabilisator.

Det er en oppdatering av TZ80 som vi testet i 2016, med få oppdateringer. En vippbar pekeskjerm, Panasonics DFD-fokus og en ny 20 megapiksler (opp fra 18Mp), er de vesentlige forskjellene i TZ90s favør.

Les testen av superzoomkameraer her.

4K-video og fokuser etterpå

picture1 picture2
<
>
(Foto: Produsenten)

Men kameraet har flere nyttige funksjoner. Som at fotografen kan trykke på 4K Photo før bildene tas, og ta en serie bilder i 4K-oppløsning i rask rekkefølge, og etterpå plukke ut stillbilder fra bildeserien i 8Mp.

Med postfokus aktivert velger man hvor bildet skal være skarpest etter at det er tatt. Bare pek på skjermen der du ønsker at bildet skal være skarpt, så lagrer du bildet etterpå.

Som på TZ80, kan fire av knappene på kameraet kan programmeres til en foretrukken funksjon, og fem til kan legges til i skjermmenyen på pekeskjermen. Den roterbare ringen rundt zoomobjektivet kan for eksempel brukes som zoomring med sømløs eller trinnvis zoom, eller roteres for å endre en annen foretrukken innstilling. 

Den elektroniske søkeren er ikke oppdatert, og er litt liten og trang, men kjekk å ha når solen sørger for at man ikke ser skjermen. Bruke gjerne søkeren på lange brennvidder, siden det stabiliserer kameraet, at man holder kameraet inn til kroppen.

Les testen av 8 reisekameraer her.

God bildekvalitet

Kameraet kan lagre bildene som råfiler, for de som har lyst å etterbehandle av bildene. Det kan det hende man har lyst til hvis mange av bildene er tatt på høy IOS-følsomhet.

Den nye bildebrikken ga oss et håp om at Panasonic-kameraet skulle klarer seg bedre enn forgjengeren på høy ISO, men forskjellene er små i TZ90s favør. Den relativt beskjedne bildeflaten på 1/2,3 tommer, fanger ikke så mye lys som større bildebrikker, og etter 1600 ISO blir kornstøyen veldig synlig. Det gjelder forsåvidt konkurrentenes kameraer også, men Panasonic-kameraet klarer seg meget godt sammenlignet med både Canon og Sonys alternativer. Det er dog ikke like bra som Lumix TZ100, hverken på bildestøy eller skarphet.

Det skyldes at TZ100 har en bedre optisk konstruksjon, som gir jevnere skarphet over et større blender- og zoomområde.. Men fargebalansen, kontrasten, skarpheten og fortegningen, er meget god for en 30 x zoom.

På 4K-video er videokvaliteten utmerket, men husk at man mister mye vidvinkel på 4K-video, siden bare deler av sensoren brukes på opptak. Bonusen er at man får kraftigere tele, når brennvidden effektiv sett blir cirka 36-1050mm.

Praktisk allroundkompakt

Med en vippbar pekeskjerm og tilpasningsbar funksjonalitet, er Panasonic Lumix TZ90 et av de meste anvendelige kompaktkameraene til reiser, ferie og alt mulig annet – bortsett fra bilde- og videopptak i lite lys. Bildekvalitet er mer enn godkjent for et kamera med så utfordrende optikk, og Lumix-kameraet gir deg mye moro for pengene med 4K-photo, høy skuddtakt og 4K-video, i en liten pakke.

Lyd & Bilde mener

Strøken 4K-video- og meget god bildekvalitet. Høy skuddtakt og kjapp autofokus, 30 x zoom, innebygget søker og pekeskjerm. Litt liten søker, grumsete bilder på høy ISO, beskjæring på 4K-video.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top