Search
Generic filters

: Panasonic Lumix TZ90

Superzoom alle kan bruke

Med 30 x zoom, 4K-video og høy skuddtakt, kommer du langt med Panasonics superzoomkamera.

Lyd & Bilde mener

Strøken 4K-video- og meget god bildekvalitet. Høy skuddtakt og kjapp autofokus, 30 x zoom, innebygget søker og pekeskjerm.
Litt liten søker, grumsete bilder på høy ISO, beskjæring på 4K-video.
Type: 20 Mp kompaktkamera med 1/2,3’’ bildebrikke

Optikk: 24-720mm f3,3-6,4

Skjerm: 7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter

Søker: 1,16 Mp elektronisk, 0,46 x forstørrelse

Høydepunkter: Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, vippbar pekeskjerm, råfilopptak, 10 bilder/s, 30 x zoom, 380 bilder batteritid

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4699 kr

Få kameraer er så anvendelige som de små superzoomkameraene. De er blitt populære blant mange fordi de har kraftig zoom pakket inn i en lommevennlig størrelse.

Noen av dem har også 4K-video i kameraet, og man trenger ikke å kunne mye om fotografering eller video for å få fine bilder.

Panasonic har nesten perfeksjonert oppskriften på et superzoomkamera, og har flere modeller å velge blant.

De fyller rollen som allroundkamera for mange som ikke trenger et stort systemkamera.

Det beste av dem heter Lumix TZ100, men det er relativt dyrt, og klarer ikke å matche dette kameraet på zoom. For det mye rimeligere TZ90 har 30x (mot 20x) zoom i en tilsvarende kompakt pakke.

Panasonic er ikke alene i denne klassen. Canon har en modell kalt PowerShot SX730 HS med 40 x zoom, Sony Cyber-shot HX80 og Nikon Coolpix A900 er to andre med ekstremt mye zoom. Men Panasonic-kameraet er det eneste som kombinerer vippbar pekeskjerm med elektronisk søker, 10 bilder/s skuddtakt, 4K-video og en 24-720mm zoom med optisk bildestabilisator.

Det er en oppdatering av TZ80 som vi testet i 2016, med få oppdateringer. En vippbar pekeskjerm, Panasonics DFD-fokus og en ny 20 megapiksler (opp fra 18Mp), er de vesentlige forskjellene i TZ90s favør.

Les testen av superzoomkameraer her.

4K-video og fokuser etterpå

picture1 picture2
<
>
(Foto: Produsenten)

Men kameraet har flere nyttige funksjoner. Som at fotografen kan trykke på 4K Photo før bildene tas, og ta en serie bilder i 4K-oppløsning i rask rekkefølge, og etterpå plukke ut stillbilder fra bildeserien i 8Mp.

Med postfokus aktivert velger man hvor bildet skal være skarpest etter at det er tatt. Bare pek på skjermen der du ønsker at bildet skal være skarpt, så lagrer du bildet etterpå.

Som på TZ80, kan fire av knappene på kameraet kan programmeres til en foretrukken funksjon, og fem til kan legges til i skjermmenyen på pekeskjermen. Den roterbare ringen rundt zoomobjektivet kan for eksempel brukes som zoomring med sømløs eller trinnvis zoom, eller roteres for å endre en annen foretrukken innstilling. 

Den elektroniske søkeren er ikke oppdatert, og er litt liten og trang, men kjekk å ha når solen sørger for at man ikke ser skjermen. Bruke gjerne søkeren på lange brennvidder, siden det stabiliserer kameraet, at man holder kameraet inn til kroppen.

Les testen av 8 reisekameraer her.

God bildekvalitet

Kameraet kan lagre bildene som råfiler, for de som har lyst å etterbehandle av bildene. Det kan det hende man har lyst til hvis mange av bildene er tatt på høy IOS-følsomhet.

Den nye bildebrikken ga oss et håp om at Panasonic-kameraet skulle klarer seg bedre enn forgjengeren på høy ISO, men forskjellene er små i TZ90s favør. Den relativt beskjedne bildeflaten på 1/2,3 tommer, fanger ikke så mye lys som større bildebrikker, og etter 1600 ISO blir kornstøyen veldig synlig. Det gjelder forsåvidt konkurrentenes kameraer også, men Panasonic-kameraet klarer seg meget godt sammenlignet med både Canon og Sonys alternativer. Det er dog ikke like bra som Lumix TZ100, hverken på bildestøy eller skarphet.

Det skyldes at TZ100 har en bedre optisk konstruksjon, som gir jevnere skarphet over et større blender- og zoomområde.. Men fargebalansen, kontrasten, skarpheten og fortegningen, er meget god for en 30 x zoom.

På 4K-video er videokvaliteten utmerket, men husk at man mister mye vidvinkel på 4K-video, siden bare deler av sensoren brukes på opptak. Bonusen er at man får kraftigere tele, når brennvidden effektiv sett blir cirka 36-1050mm.

Praktisk allroundkompakt

Med en vippbar pekeskjerm og tilpasningsbar funksjonalitet, er Panasonic Lumix TZ90 et av de meste anvendelige kompaktkameraene til reiser, ferie og alt mulig annet – bortsett fra bilde- og videopptak i lite lys. Bildekvalitet er mer enn godkjent for et kamera med så utfordrende optikk, og Lumix-kameraet gir deg mye moro for pengene med 4K-photo, høy skuddtakt og 4K-video, i en liten pakke.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!