: Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f4.0-6.3 ASPH Power OIS

Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f4.0-6.3 ASPH Power OIS

Endelig finnes det en ekte telezoom med høy ytelse, til Panasonics systemkameraer.
Mars 2017Panasonic Vario-Elmar 100-400mm
Lyd & Bilde mener
Superb optisk ytelse og svært god mekanisk kvalitet. Meget kompakt og lett.
Fallende skarphet fra 300mm, følsom for strølys og moderat lysstyrke.
Spesifikasjoner

Type: 100-400mm telezoom (tils. 200-800mm)
Lysstyrke: f4.0-6.3
Nærgrense: 130 cm
Filterdiameter: 72 mm
Linseelementer: Totalt 20, 13 grupper
Mål/vekt: Ø 83 mm, 172 mm, 985 gram
Annet. Solblender, værtettet, optisk bildestabilisator, zoomlås, stativfeste

Pris:        17990 NOK
Web: panasonic.no

Annonse
Annonse
forfatter

Egentlig skal det ikke være mulig. Ofte er det heller ikke det. Vår erfaring med telezoomer – typisk 70-300mm eller enda kraftigere zoom – er blandet. For å si det forsiktig. Du finner ekstreme zoomobjektiver som regel på såkalte superzoomkameraer. Som slår seg på brystet med 20 x zoom, eller mer. Det gir enorm rekkevidde, og mange optiske utfordringer.

De er ikke lette å løse. Kameraprodusenten tyr derfor til prosessering av bildene fra kameraer med kraftig zoom for å kompensere for optiske feil. De skinner likevel igjennom, og således er superzoomkameraer et eneste stort kompromiss med bildekvalitet.

Enda større blir utfordringen, når man skal konstruere en zoom som skal sitte på et dyrt kamera med høy oppløsning. Da kommer som regel de optiske utfordringene tydelig til syne.

I lys av det, er det forbløffende hvor vellykket Panasonics 100-400mm zoom er blitt. En ekte telezoom med god til moderat lysstyrke fra f4 til 6,3. Avhengig av brennvidden.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er laget for Panasonic (og Olympus) systemkameraer, og beregnet på fotografer som trenger ekstra lang rekkevidde. Det er også den eneste zoomen til micro four thirds-systemet som har så lang rekkevidde.

Annonse

På et Panasonic G80 eller Olympus OMD EM1 II for eksempel, blir dette en 200-800mm zoom, grunnet beskjæringsfaktoren til bildebrikken – x 2. Det gjør zoomen egnet til dyrefotografering, action og sport, forutsatt at autofokusen henger med.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leica-godkjent
Objektivet er merket med Leica, som bare betyr at det er laget etter Leicas krav til optisk ytelse. Det er også værtettet, meget tillitvekkende bygget, og forbausende kompakt og lett. Det leveres med et avtakbar stativfeste, som skrus på en dreibar ring slik at det blir enklere å vippe kameraet i portrettmodus. På siden sitter det knapper for begrensning av fokusområdet fra fem meter til uendelig, auto/manuellfokus og av/på for bildestabilisatoren.

Det finnes også en lås for zoomringen, slik at den ikke kryper når man beveger kameraet.

Den kompenserer ikke mer enn 2,5 eksponeringstrinn, men det er bedre enn ingenting, og: Den fungerer i tandem med kameraets innebyggede bildestabilisator. Det gir bedre stabilisering over hele brennviddeområdet.

Annonse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fremragende optikk

Den største optisk utfordringen med så mye zoom, er å bevare skarpheten over hele brennviddeområdet. Det hjelper med god autofokus.

Knallgod autofokus gir deg bare flere skarpe bilder, de blir uansett ikke bedre enn optikkens evne til skarptegning. Her er det verdt å nevne at autofokusen heldigvis er mer enn rask nok til å henge med når det går unna. Objektivet støtter Panasonic-kameraer med 240 fps fokushastighet, og det merkes.

En dag i alpinbakken viste at Panasonic-objektivet henger godt med, men det er viktig å begrense fokusområdet i kameraet, ellers risikerer man at motivet er ute av fokus. Men med skarp bakgrunn.

Annonse
Foto Lasse Svendsen
Foto Lasse Svendsen

Fokusen er lydløs, og på Olympus-kameraet med det store håndgrepet, er balansen svært god. Med en vekt under kiloen for objektivet, er det over 600 gram lettere – og flere tusen kroner billigere – enn feks. Canon EF 100-400mm f4,5-5,6L IS II.

Panasonic-objektivet er derimot ikke noe dårligere. Tvert i mot fremstår det som et meget godt kjøp, tross at det ikke er perfekt. Fortegningen er marginal, også på råfiler hvor man kan se litt puteformet linjefortegning, og det finnes knapt synlig fargebrytning – eller kromatisk aberrasjon. Som det også heter. Testbilder på 100, 200, 300 og 400mm, viser at skarpheten er størst opp til 300mm, etter det faller den over hele bildeflaten. Som ventet fra et objektiv av denne typen. I praksis betyr det at man kan måtte etterskarpe bilder på full tele, mens det ikke er nødvendig mellom 100 og 300.

Foto Lasse Svendsen
Foto Lasse Svendsen

Skarphet

Skarpheten er også meget jevn fra blender fire opp til 200mm, hvor største blender er f5,1. 300mm gir deg maks f5,7, og 400 selvsagt f6,3. Blender åtte er stort sett den som gir absolutt best skarphet over størstedelen av bildeflaten, mens den er fallende fra blender 16 på brennvidder opp til 300mm, og fallende allerede fra blender 11 på 400mm.

Det er slett ikke ille, og vignetteringen er godt kontrollert på alle blendere, bare med lysfall på cirka et halvt trinn i hjørnene, på f4.
Det er også minimalt med sfærisk fortegning og astigmatisme, og kontrasten er fremdragende. Ja, nesten på Leica-nivå.

Annonse
Foto Lasse Svendsen: 100mm f4
Foto Lasse Svendsen: 100mm f4

Objektivet leveres med en liten integrert solblender som kan trekkes over fronten, og en avtakbar som dekker bedre. De hjelper til med å holde strølys borte, men objektivet er tross det følsomt for strølys fra skrå vinkel. Det skal ikke mye til for å unngå strølys, det holder å kikke i søkeren, og dreie kameravinkelen bittelitt så er det meste borte.

Vår mening

Panasonic Leica-zoomen for mft-formatet, er rett og slett fremragende. Den mekaniske kvaliteten er på høyde med de dyreste objektivene fra Canon og Nikon, og den optiske kvaliteten står ikke noe tilbake for tilsvarende fra de to store produsentene. For Panasonic (og Olympus) -fotografer som trenger kraftig tele, er Vario-Elmar 100-400mm, verdt hver krone.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.